--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
Piekar
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia 2.0cdt
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kędzierzyn-Koźle
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Elektrozawór turbiny
Witam,mam insignia z 2015 r. przejechanie 89000km. Pojawiło się u mnie buczenie podczas cofania nogi. Na jałowy biegu jak dodam delikatnie gazu i odpuszczę to wtedy buczy i tak samo przy jeździe z małą prędkością. Np jadę w korku na 2 i wszystko ok,dodam trochę gazu i i odpuszczę to buczy przez chwilę. Przy normalnej jeździe nie ma buczenia,przy dodawaniu gazu też cisza,nie ma błędów. Czy to może być elektrozawór?
Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka
Pany nie dawało mi to spokoju,polazłem do garażu zastąpiłem oryginalny wężyk takim 40cm 7mm średnicy i w drogę. Po jakiś 500 m brak mocy i komunikat o błędzie,ale buczenia nie ma. Pojechałem pod garaż i na luzie delikatnie dodaję gazu i dopuszczam. Cisza. Kasuje błąd zmieniam wężyk na oryginalny, odpalam dodaję gazu odpuszczam i znowu buczy. Przejechałem się i wszystko ok,oprócz buczenia jak cofam nogę z gazu. Wychodzi na to że elektrozawór do wymiany.
Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka
Pany nie dawało mi to spokoju,polazłem do garażu zastąpiłem oryginalny wężyk takim 40cm 7mm średnicy i w drogę. Po jakiś 500 m brak mocy i komunikat o błędzie,ale buczenia nie ma. Pojechałem pod garaż i na luzie delikatnie dodaję gazu i dopuszczam. Cisza. Kasuje błąd zmieniam wężyk na oryginalny, odpalam dodaję gazu odpuszczam i znowu buczy. Przejechałem się i wszystko ok,oprócz buczenia jak cofam nogę z gazu. Wychodzi na to że elektrozawór do wymiany.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2020, o 14:33 przez Piekar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomeck
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ST
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witajcie, awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem, brak mocy i odcięte turbo, błąd P0048 - nikt o nim wcześniej nie wspominał, wyczytałem że najprawdopodobniej uwalony elektrycznie elektrozawor turbiny, po odpięciu wtyczki mokre piny (ok 800km w deszczu) przerabiał już ktoś temat tego błędu?
-
tomeck
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ST
- Miasto:
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
DTC P0048 00: Turbocharger 1 Wastegate Solenoid Valve Control Circuit High Voltage
lub
DTC P0048 00: Turbocharger Boost Control Solenoid Control Circuit High Voltage
Źródło: https://workshop-manuals.com/vauxhall/
lub
DTC P0048 00: Turbocharger Boost Control Solenoid Control Circuit High Voltage
Źródło: https://workshop-manuals.com/vauxhall/
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Jak kupowałem rok temu samochód to byłem w ASO na przeglądzie przedzakupowym. Diagnosta powiedział , że przy gaszeniu auto zaczyna buczeć i to jest właśnie ten zaworek. Od razu sobie to odnotowałem co trzeba zrobić po zakupie. Problem w tym, że ja nic nie słyszałem i nadal nie słyszę i nie chciałem zbędnie wydawać 160zł. Natrafiłem na ten patent i postanowiłem go zastosować. Filterek znalazłem od strzała ale gorzej z przewodem. W Norauto mieli fi4 i fi6 . Fi 4 w ogóle nie wchodził na filtr natomiast fi6 z lekkim oporem więc go kupiłem. Poszedłem do samochodu go zamontować i teraz 2 pytania. W którą stronę płynie powietrze, żeby w poprawną stronę zamontować ten filtr ?krajes pisze: ↑14 gru 2015, o 19:48
Jeśli ktoś miałby się za to brać to potrzebny jest filtr paliwa o oznaczeniu WP 143 lub Filtron PS 842 + przewód podciśnieniowy 5mm. Jak będzie ciężko nachodził to podgrzać, ewentualnie potem ścisnąć małymi opaskami metalowymi na rurce do turbiny i filtrze. Nowy elektrozawór można kupić na allegro za 118zł z wysyłką - oryginał Pierburg'a.

I druga sprawa to przewód fi6. Na filtr wchodził z oporem natomiast na tą metalową rurkę był luźny. Założyłem go głębiej i ścisnąłem opaską ale ścianki przewodu są na tyle grube, że nie wiem czy tam się coś ścisło. Przejechałem się trochę i wszystko wygląda okej ale czy przy agresywniejszej jeździe może dostawać się jakieś lewe powietrze ?

I na koniec pytanie narzeczonej ... Po co ja to robiłem .. w sumie to nie wiedziałem co jej odpowiedzieć ? żeby auto mniej buczało ? mimo że nie słyszeliśmy że coś buczy ? chyba że już się tak przyzwyczailiśmy albo muzyka była głośno na trasie że nic nie było słychać.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Za duży. Będziesz czuł dziurę.
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
To jest układ podciśnienia, więc mniej lub bardziej ciągnie w kierunku obudowy chłodniczki EGR (zbiorniczek podciśnienia).
- pondek91
- Użytkownik
5 razy przeczytalem to zdanie i nie kumam ...
jak plynie powietrze w tym ukladzie ? rozumiem od elektrozaworu po turbo i silnik ?
- Rooff_
- Zapaleniec
Pompa vacuum robi "próżnię" (podciśnienie) w obudowie chłodniczki EGR. Jak się otworzy zawór turbiny, to powietrze które jest w gruszce i przewodach lecących od gruszki do zaworu i później do ww. obudowy przesuwa sie do tej obudowy. Regulacja gruszki odbywa się poprzez zawór - ale on powoduje, że powietrze jest zaciągane z komory silnika poprzez ten sześcienny element na zaworze (tam jest taki filterek pod tym).
Reasumując - jedyny kierunek "płynięcia" powietrza jest w kierunku pompy vacuum
Reasumując - jedyny kierunek "płynięcia" powietrza jest w kierunku pompy vacuum
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
No tak, jakbyś ciągnął/odsysał coś przez rurkę. Np drinka przez słomkę. Nie wiem jak Ci to jakoś tak "naocznie" wytłumaczyć
Wtedy w takim zamkniętym układzie wytworzy się podciśnienie
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: "Uwaga, pojazd wkrótce..." komunikat na liczniku
No właśnie, po co to robiłeś skoro nie buczało ?
Nie każdemu buczy 
Tak jak roof pisze w skrócie
zasilanie:
pompa vac > n75 > gruszka.
Jakies niewielkie straty na podcisnieniu to n75 sobie skoryguje ale U ciebie wygląda ok.
Na foto masz jak n75 steruje lopatkami.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Nie każdemu buczy 
Tak jak roof pisze w skrócie
zasilanie:
pompa vac > n75 > gruszka.
Jakies niewielkie straty na podcisnieniu to n75 sobie skoryguje ale U ciebie wygląda ok.
Na foto masz jak n75 steruje lopatkami.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
- pondek91
- Użytkownik
Re:
Bo właśnie diagnosta stwierdził, że buczy przy gaszeniu...
Czyli rozumiem, że filt od malucha jest w dobrą stronę zamontowany i ma on wywołać dodatkowy opór żeby zmniejszyć to ciśnienie , aby właśnie ten elektrozawór nie buczał ? W dobrym kościele już dzwoni ?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Nie dodatkowy opór, tylko jest za mało powietrza w układzie. Można dać wężyki o większym przekroju i też będzie dobrze. Na stronie Pierburga jest to opisane. Nawet przy nowym zaworze też należy założyć filterek żeby szlak go nie trafił.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
NOS_86
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
Cześć. Jaki numer części maja te gumowe tulejki mocujące zawór do karoserii? Poukrywałem przy odkręcaniu 
-
Mikesz89
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Miasto: Lublin
Cześć wszystkim, Opel Insignia 2.0 CDTI 2009 od jakiegoś czasu powyżej 2 tys obrotów przy dodawaniu gazu słychać mocne buczenie, poniżej 2 tys tego objawu nie ma, czy to napewno elektrozawór turbiny? dużo osób pisze ze buczenie jest przy zdjęciu nogi z gazu, dzisiaj byłem w ASO ze względu na to że podczas jazdy zaczął mi wyskakiwac błąd "Awaria silnika - skontaktuj się z serwisem" komputer pokazał błąd przeładowania turbiny, w ASO powiedzieli że to ten zawór, wymienili mi od ręki. Po wyjechaniu z serwisu buczenie jak było tak jest a nawet mam wrażenie że głośniej, błędu w prawdzie nie wywaliło a trochę mu dałem w palnik. Po zaparkowaniu ten nowy elektrozawór jest bardzo ciepły, miałem już zamontowany jakiś filtr czarny tego chyba nie zmieniali, czy wymiana tego filterka może pomóc ? Czy reklamować ten nowy zawór ? Dzięki z góry za odpowiedź
- patryk78
- Użytkownik
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gniezno
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Jedź i złóż reklamację i niech sprawdzą raz jeszcze w końcu to ASO . Ile wybuliłeś? No nie wiem czy powinien być gorący jak wymieniłem swój (któryś tam raz) to nie był gorący po dłuższej jeździe.
-
Mikesz89
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Miasto: Lublin
Skasowali mi 200 za wjazd na serwis i diagnostykę i 300 za wymianę zaworu, ten błąd niby nie wyskakiwał jak narazie jutro pojadę do sklepu po ten filterek i go wymienię zobaczę czy to pomoże i przestanie buczeć, jak nie to pewnie będę reklamował, tylko nie wiem czy mi uznają reklamacje skoro błąd nie wyskakuje (chociaż jeszcze przejadę się w dłuższą trasę po ekspresówce dla pewności)? jeżeli buczy przy dodawaniu gazu to może być ten elektrozawór nieszczęsny?
- Sothis87
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia 2.0 CD
- Miasto: Kalety
- Otrzymał piwo: 1 raz
Elektrozawór buczy najczęściej przy wysokich temperaturach otoczenia. Jak chcesz wymienić filtr to wymień, kosztuje parę zł, choć raczej nie pomoże. Ja szukał bym problemu gdzie indziej. Bo mi jak buczy to raczej przy wyłączonym silniku i na światłach gdy silnik pracuje na biegu jałowym + przy otwieraniu maski. Ale nigdy przy dodawaniu gazu , czy wyższych obrotach.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka