--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju

ODPOWIEDZ
pioter_rog
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 1.6T
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2015
Miasto: Ciechanów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju

Post autor: pioter_rog » 26 cze 2020, o 19:11

finerek123 pisze:
23 cze 2020, o 22:54
Od niedawna mam kolejną insignię, tym razem z automatem. Przebieg 215000 km. Czy to, że skrzynia czasem działa jak na półsprzęgle to stary olej? Szczególnie zmiana biegów 1-2-3 na lekko wciśniętym gazie wygląda tak, że silnik utrzymuje mniej więcej stałe obroty. Ogólnie nic nie szarpie, rusza płynnie, ciężko się do czegokolwiek przyczepić.
pioter_rog pisze:
17 cze 2020, o 16:57
Znalazłem warsztat w Warszawie o nazwie auto Wawer. Robią dynamicznie i statycznie. Miał może ktoś do czynienia z tą firma?
Udało się coś znaleźć? Też z chęcią bym zmienił w Warszawie bądź okolicy.
Jestem umówiony w przyszłym tygodniu na podwójną wymianę statyczną. Olej oczywiście oryginalny AW-1 a usługa realizowana będzie w Quest Serwis. Po wszystkim napisze co i jak.

pioter_rog
Nowicjusz

Post autor: pioter_rog » 8 lip 2020, o 07:42

Olej zmieniony. Tak jak wcześniej pisałem wykonana została podwójna wymiana statyczna. Łącznie wymieniono 10 litrów oleju Motul ATF Dexron 6. Przy pierwszym spuszczeniu olej podobno czarny ale przy drugim dopuszczeniu już dużo lepiej. Oczywiście przed każdym etapem solidne rozgrzanie oleju. Zarówno przed wymiana jak i po była jazda próbna która potwierdziła że skrzynia pracuje prawidłowo.
Kolejna wymiana za 30 tyś.

Dodano po 4 minutach 41 sekundach:
Jeszcze jedna ciekawa kwestia, która spowoduje że będę musiał opuścić ten wątek. Otóż okazało się że nie mam skrzyni AF40 tylko 6T45 produkcji GM. Wiem że trochę się różnią, choćby tym że korek przelewowy jest z boku. Przy okazji może ktoś ma procedurę wymiany oleju w tej skrzyni, zwłaszcza mam na myśli zakresy temperatur i odpowiadające im ilości oleju, który należy dolać po zakreceniu korka przelewowego?

finerek123
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Wyszkow
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: finerek123 » 8 lip 2020, o 13:29

Rooff_ pisze:
24 cze 2020, o 11:39
U mnie też tak działa - na półsprzęgle jakby. Najbardziej to odczuwalne na zimnym silniku. Ale na ciepłym też, szczególnie przy ciut mocniejszym przyspieszaniu.
Czy to jest do końca poprawne to nie wiem...
No to powiem tak, zmienilem olej statycznie (wlałem nowego jakieś 3,5l). Auto jak kupiłem miało 212k przebiegu, teraz 217k, olej wyglądał na bardzo stary. I efekt półsprzęgła pozostał, ale tylko zimnym silniku, bo po 2km już prawie nie występuje, a na ciepłym w ogóle. Ale jeszcze nie zrobiłem dłuższej trasy.

Zmieniłem sam bez podglądu temperatury oleju. Najpierw przejażdżka tak z 10km po mieście, potem powrót do garażu. Odkręciłem najpierw korek kontrolny, wyleciało tak z 1l oleju, następnie korek spustowy i zleciało dość sporo bo tak z około 3l. Zakręcam korek spustowy(oczywiście nowa podkładka). Zalewam tak z niecałe 2l, zaczyna lecieć olej przez otwór kontrolny, no to zakręcam go, odpalam samochód i kombinacje P-R, R-N, R-D i powrót przez kilka razy, po kilka sekund. Odkręcam korek kontrolny, dolewam 1l i zaczyna kapać, więc zakręcam korek kontrolny dolewam 0,5l. Znowu odpalam silnik, D i hamulec aby olej się zmieszał, odkręcam lekko korek już zaczyna kapać ciemnoczerwony... Czyli za jakiś czas znowu zmienię olej. Nie miałem dostępu do temperatury oleju ze sterownika, korzystałem z pomocy miernika laserowego i pomiaru temperatury miski skrzyni. Skrzynia ma zapas +-0.5l, a więc dość sporo, że wlanie zbyt dużej bądź zbyt małej ilości oleju coś zmieni.
Zmiany:
-Ciężko to nazwać szarpnięciem, ale było czuć szczególnie zmiany 1-2 i 2-3 że bieg się zmienił, teraz nie czuć w ogóle.
-Efekt pół sprzęgła zniknął
-Po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca, było lekkie szarpnięcie, myślałem że to haldex, ale teraz skrzynia rusza płynnie
-No i tutaj największa różnica. Przy parkingowym manewrowaniu D-R było czuć właśnie te szarpnięcia i teraz zostały całkowicie wyeliminowane.

Kupiłem na allegro zestaw za 280 zł, w tym podkładka, uszczelka korka kontrolnego i 4l oleju AW-1.

pioter_rog
Nowicjusz

Post autor: pioter_rog » 9 lip 2020, o 13:02

Tylko procedura która opisujesz jest dla skrzyni AF40. Pytanie jak to wygląda w 6T45? Właściwie najważniejsze pytanie to ile nalać ponad przelew?

Awatar użytkownika
quadzz
Użytkownik
Auto: Insignia A ST FL 4x4
Rok produkcji: 2013
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: quadzz » 11 lip 2020, o 12:51

Bo to temat dla AF40.
Temat o 6T45 również jest - użyj szukajki.

kubas121
Nowicjusz
Auto: insignia 2012
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: kubas121 » 15 lip 2020, o 18:53

Insignia 2012. Olej nigdy nie wymienany a przebieg to 335kkm, Od nowości jeżdzona 90% w trasach. O dziwo skrzynia nie wykazywała żadnych oznak zużycia. To ostatni moment żeby wymienić olej zanim coś się rozwali. Postanowiłem że wymienię 2 razy statycznie (najbezpieczniej). Dzisiaj robiłem to po raz pierwszy i wszystko się udało. Procedura jest dość skomplikowana i osobiście dużo musiałem się naczytać z różnych źródeł aby mieć pewność że zrobię to poprawnie. Udało mi się wymienić olej na osiedlu bez profesjonalnego podnośnika i bez rozkręcania żadnych elementów oprócz osłony silnika.

Mam bardzo małe doświadczenie w mechanice. Jeżeli w opisie widzicie błąd albo macie jakąś poradę piszcie - chętnie  dowiem się jak usprawnić proces i gdzie popełniłem błąd (w końcu za 1000km powtórka).

Co potrzebowałem:
  • Torx 40 do śruby kontrolnej (przelewowej?)
  • Torx 55 do korka wlewu + przedłużka do klucza (dość głęboko siedzi ta śruba)
  • Imbus 12 do korka spustowego
  • Chwytak magnetyczny (opcjonalnie) do wyciągnięcia i włożenia śruby wlewu. Na zimnym silniku spokojnie da się ją łapą wyjąć i włożyć ale na gorącym trochę piecze :D
  • Wąż (tak z 15mm średnicy) i lejek do wlania oleju
  • 4l oleju (ja użyłem oryginalnego)
  • OP-COM do mierzenia temperatury oleju
  • Lewarek - jeżeli nie jesteśmy bardzo chudzi
  • Nowa podkładka pod śrubę spustową i oring śruby kontrolnej
Ja zrobiłem to tak:
  • Dzień wcześniej obsikałem wd40 korek wlewu
  • Zdjąłem osłonę pokrywy (z tego co pamiętam 6 śrub, 4 wkręty i 4 plastikowe piny do wypięcia)
  • Popsikałem wd40 korek spustowy
  • Następnego dnia pojechałem na przejażdzkę i odpaliłem OP-COM mierząc temperaturę w skrzyni
  • Gdy temperatura osiągneła 90 stopni zatrzymałem się i wyłączyłem silnik. Dlaczego 90 stopni? Żeby mieć spokojnie czas na czynności opisane poniżej i zdążyć z odkręceniem spustu gdy temperatura spadnie do 70-80. Dodatkowo chciałbym żeby jak najwięcej oleju spłyneło do misy (dlatego też silnik musi być wyłączony).
  • Wyczyściłem dokładnie okolice korka wlewu
  • Wykręciłem korek wlewu. Był dość mocno zapieczony. Gdybym nie zalał go dzień wcześniej wd-40 pewnie nic by z tego było. Na tym etapie nie wykręciłem go całkowicie - tylko poluzowałem.
  • Podniosłem na lewarku lewy przód
  • Upewniłem się że temperatura jest w przedziale 70-80 stopni. Dlatego wcześniej miałem 90 stopni żeby zdążyć odkręcić korek wlewu i podnieść trochę furę.
  • Podstawiłem miskę i wykręciłem korek kontrolny (torx 40). Poszło bardzo lekko bo dokręcona jest tylko 8nm. Wyleciało 0.9l.
  • Próba odkręcenia głównego korka. Zapieczony. Śruba się wyrobiła próbując odkręcić ją imbusem. Lipa. Na szczęście dużo jej wystaje i udało mi się ją odkręcić zwykłym kluczem zaciskowym (szczypcami).
  • Po odkręceniu korka temperatura wynosi 72 stopni.
  • Ponieważ olej powinno wymieniać się gdy samochód stoi równo obniżyłem i wyjąłem lewarek. Był podniesiony tylko po to aby ułatwić dostęp do śrub
  • Poczekałem aż wszystko wyleci
  • Znowu podniosłem lewarkiem lewy przód
  • Wkręciłem śrubę spustową
  • Opuściłem
  • Wykręciłem i wyjąłem chwytakiem korek wlewowy
  • Wlałem olej używając węża i lejka do momentu gdy z misy zaczął wylatywać olej
  • Dokręciłem lekko śrubę wlewu tak aby nic tam nie wleciało
  • Wkręciłem śrubę kontrolną. Nie musiałem podnosić samochodu bo śruby nie trzeba mocno dokręcać (8nm)
  • Dolałem 0.5l oleju.
  • Dokręciłem znowu lekko śrubę wlewu tak aby nic tam nie wleciało
  • Włączyłem silnik i pozostawiłem go włączonego do końca procedury. Chodzi o to żeby wymienić jak najwięcej oleju. Jeżeli silnik jest włączony jest go mniej w misie = mniej go wyleci.
  • Skrzynia na tym etapie trochę wystygła i miała 64 stopnie. Pobawiłem się trochę biegami żeby olej się ładnie rozszedł i w około 5 minut temperatura wzrosła do oczekiwanych 72 stopni i ustabilizowała się.
  • Odkręciem śrubę kontrolną. Wyleciało parę kropel. Dobrze. Oznacza to chyba że 0.5l litra dolane wcześniej jest teraz w obiegu skrzyni a nie w misie.
  • Dolałem trochę oleju patrząc kiedy zacznie wylatywać dołem. Zaczęło prawie od razu.
  • W trakcie gdy krople opadały mniej więcej raz na sekundę zakręciłem finalnie korek kontrolny 8nm
  • Ponieważ fabrycznie ze skrzyni przy około 72 stopniach na wyłączonym silniku wyleciało 0.9l, wyszło mi że muszę teraz dolać około 0.5l. Dlaczego? Przy włączonym silniku i tej temperaturze w misie jest około 0.5l mniej oleju niż przy wyłączonym. Gdybym teraz wyłączył silnik wyleciało by zatem 0.5l. Chcę żeby było tak jak fabrycznie czyli 0.9l na wyłączonym przy temp 72 stopni. Powinienem zatem dolać 0.4l ale dolałem 0.5l tak dla pewności. Niby skrzynia nigdzie nie powinna zgubić oleju ale sprawdzę to za 1000km.
  • Zakręciłem korek wlewu
  • Pobawiłem się trochę biegami i odbyłem jazdę próbną. Wszystko działa tak jak wcześniej czyli bez zarzutu.
  • Z tego co wiem powinno się jeszcze odłączyc akumulator aby komputer zresetował ustawienia adaptacji. Ja tego nie zrobiłem bo wszystko działało dobrze. Mimo to czy powinienem to zrobić?

matys1406
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Zielona Góra
Postawił piwo: 4 razy

Post autor: matys1406 » 21 lip 2020, o 16:29

Chcialbym tylko zapytac gdzie kupowałeś "Nowa podkładka pod śrubę spustową i oring śruby kontrolnej"
W ASO? Jakieś numery trzeba podawac czy wystarczy ze wlasnie powiem ze takie potrzebuje.
Bylem ostatnio no pierwszej wymianie syltatycznej i tego nie wymienilem. Przy drugiej już bym wrzucil nowe.

kubas121
Nowicjusz
Auto: insignia 2012
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: kubas121 » 21 lip 2020, o 18:42

Olej i uszczelki zamówiłem na doopla.pl:
Uszczelka rurki przelewowej - 93183578
Uszczelka korka stanu oleju - 93183574
Olej - 93165147

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 21 lip 2020, o 19:31

Ja wszystko zamawiałem na www.renimix.pl

Maciej99
Nowicjusz
Miasto: Poznań

Post autor: Maciej99 » 4 sie 2020, o 17:11

Koledzy czy jest jakaś aplikacja na telefon darmowa czy platna do sprawdzenia temperatury oleju w skrzyni? Lub coś innego czym bym mógł sprawdzić temperaturę przy wymianie?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 4 sie 2020, o 17:17

W przedliftach da się rozszerzyć zegary tak, aby m.in. było wskazanie temp. oleju w skrzyni. W poliftach pewnie też się da. W aplikacji żadnej na to nie trafiłem. Oczywiście da się MDI+GDS ;)

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 4 sie 2020, o 17:35

W polifcie up level pokazuje w menu OPC temperaturę płynu przekładniowego - domyślam się, że chodzi o olej w ASB

Awatar użytkownika
Szulcu
Klubowicz
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Koszalin
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: Szulcu » 4 sie 2020, o 17:36

Jak najbardziej tak

Maciej99
Nowicjusz
Miasto: Poznań

Post autor: Maciej99 » 4 sie 2020, o 18:29

Mam polifta ale nie wiem czy zdążę odblokować wyświetlacz i ciekawe co pokaże mi więcej bo to chyba zależy od komputera? Nie chce wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na urządzenie które mi pokaże temperatur i się przyda raz w roku :)

Kacyper
Forumowicz
Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
Rok produkcji: 2011
Miasto: KRAKÓW

Post autor: Kacyper » 21 sie 2020, o 07:28

Witam, jestem tutaj „świerzak” czy wystarczy wymienić olej statycznie tylko raz Kupuje 4 litry oleju wymieniam i jeżdżę kolejne 60tys? Czy trzeba więcej razy? Jeżeli tak to czy wówczas muszę kupić dodatkowe 4L oleju na kolejna wymianę w krótkim czasie czyli W tym przypadku razem 8litrow? Dodam ze nie wiem czy olej w skrzyni był kiedy kolwiek wymieniony , rok 2011 2.0cdti 160km .

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 264 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 21 sie 2020, o 08:05

Mi wymieniało ASO zalecając drugą wymianę w interwale 10k km od pierwszej. Teraz już po 60k km, po tej procedurze.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 21 sie 2020, o 08:14

Wszystko zależy od jego stanu. Jeżeli zamierzasz trochę pojeździć, to ja bym postarał się doprowadzić olej do stanu przejrzystości częstszymi wymianami statycznymi, bo statycznie wymieniasz około 50% oleju, albo jedną dynamiczną i potem się decydował co ile robić kolejne. W tym wątku jest napisane, że producent zaleca wymianę oleju co 60k km (rozumiem to jako wymianę całości), tyle samo powiedzieli mi specjaliści od automatów, z tym, że ja robiłem dynamicznie i po 30k km olej był mocno przepracowany, skrzynia lekko nie miała ;)

Kacyper
Forumowicz
Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
Miasto: KRAKÓW

Post autor: Kacyper » 21 sie 2020, o 09:00

Dziękuje za informację, a czy po wymianie statycznej muszę robić adaptacje skrzyni , jeżeli tak to w jaki sposób, no i czy odpięcie aku faktycznie da rade?:)
Panowie , na razie skrzynia nie wykazuje żadnych objawów, mimo wszystko wymienić olej? auto ma już 195 przelotu i olej "raczej" nie wymieniany nigdy.

Awatar użytkownika
ZiGi
Użytkownik
Auto: Insignia ST 130KM
Kod silnika: A20DT
Miasto: Dębe Wielkie
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: ZiGi » 21 sie 2020, o 10:06

No to nie masz nad czym się zastanawiać przy takim przebiegu tylko wymieniaj.
Wymiana oleju jest zdecydowanie tańsza niż wymiana skrzyni.
Producent ZF zaleca wymianę oleju co 60000km.

ZiGi

ZiGi Insignia dziennik kosztow

Awatar użytkownika
Szulcu
Klubowicz
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Koszalin
Otrzymał  piwo: 7 razy