--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
W moim odczuciu kasowanie adaptacji przez dopięcia akumulatora nie powoduje większej różnicy, ale po skasowaniu GDS'em i wykonaniu procedury adaptacji jest odczuwalna zmiana w działaniu skrzyni.
-
Kacyper
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: KRAKÓW
Czyli jednak jest potrzebna adaptacja, i muszę oddać auto do jakiegoś serwisu aby wykonali zmianę + adaptacje, bo o ile wymienić olej dam rade sam to adaptacji już nie ....
Wlewać olej oryginał od GM?
-
Kacyper
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
- Miasto: KRAKÓW
Mam takie info, z ASO od kumpla , ze zrobią mi wymianę oleju wraz z olejem za 750zl w tym materiał ( 9litrow oleju, 2 uszczelki , i korek) tłumaczył to w sposób taki, iż oni twierdzą ze wystarczy przepłukać skrzynie olejem 3x aby cały olej został wymieniony stad tyle litrów oleju. I skrzyni nie trzeba adoptować. Dobra cena? Oddać auto? Co myślicie Koledzy.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Kupując w internetach same części to koszt ok. 450-500 zł. Ciekawe czy tu jest mowa o 3x statyczna czy 1x dynamiczna. W dynamicznej to powinno się udać wymienić cały olej przepłukując to 9l oleju. Czy analogiczny efekt da 3x statyczna - ciężko powiedzieć. Odnośnie ceny - za 750 zł dynamiczna jest ok, nawet bardzo. Bo koledzy pisali, że płacili i 1500 zł. Cena za statyczną powinna być niższa, przy czym tutaj kwotę robią chyba te litry oleju i może trochę roboczogodziny.
Reasumując - na Twoim miejscu bym rozważył tą ofertę
Reasumując - na Twoim miejscu bym rozważył tą ofertę
-
xul
- Zapaleniec
Ja pytałem się w ASO o statyczną, to za jedną zaśpiewali 500, Ty mówisz o 3 krotnym przepłukaniu, czyli cena jak najbardziej OK. Wg mnie nie uzyskasz takiego samego efektu jak przy dynamicznej i nie zostanie wymieniony cały olej. Zakładając idealne wymieszanie oleju po każdej wymianie oraz, że każda wymiana to około 50% nowego oleju, to po trzech zostanie 12.5% starego - z matematycznego punktu widzenia, a jak to w praktyce wygląda, to nie wiem. U mnie przy dynamicznej przetłoczyli około 10 litrów oleju.
- ZiGi
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 130KM
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Dębe Wielkie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
W ASO nie zrobią dynamicznej wymiany bo nie mają sprzętu. Ja za dynamiczną zapłaciłem 1200zl, ale poszło 13l oleju bo płukany był tak długo aż na spuście szedł taki sam czysty jak na zasilaniu. Mógłbym w okolicach Warszawy zrobić za 970zł, ale musiałbym jechać 80km przebijając się przez Warszawę, potem jakoś stamtąd wrócić, bo silnik i skrzynia musi ostygnąć, więc trzeba auto zostawić, a następnego dnia znów się tłuc po odbiór. To bez sensu żeby zaoszczędzić te 230zl i stracić dwa dni.
ZiGi
ZiGi Insignia dziennik kosztow
ZiGi
ZiGi Insignia dziennik kosztow
- Chorwat
- Użytkownik
- Auto: 2.0T 250KM 4x4 A/T
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Toruń
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jest ASO w Wawie, które robi dynamiczną. https://opel.autozoliborz.pl/opel-progr ... ana-oleju/
-
Aciu
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Grodzisk Mazowiecki
Witam.
Poproszę o polecenie warsztatu na wymianę oleju w skrzyni Automatycznej.
Warszawa i okolice.
Insignia 2014, 180.00 km
Myślę że 100tys nie był wymieniany a teraz mam wrażenie że czasem się ślizga.
Nikt nic nie wie?
Co nie można reklamować?
Poproszę o polecenie warsztatu na wymianę oleju w skrzyni Automatycznej.
Warszawa i okolice.
Insignia 2014, 180.00 km
Myślę że 100tys nie był wymieniany a teraz mam wrażenie że czasem się ślizga.
Nikt nic nie wie?
Co nie można reklamować?
- Szulcu
- Klubowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Koszalin
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Ale przecież masz post wyżej napisane. Aż tak ciężko przeczytać?
- DzaceQ
- Forumowicz
- Auto: Insignia Opc line
- Miasto: Oświęcim
- Postawił piwo: 14 razy
Witam,
Przeczytałem cały wątek. Mój samochód to B20DTH 2016 2.0 170km skrzynia AF40 ma 154kkm przebiegu, olej nigdy nie wymieniany. Jedyny negatywny objaw jaki widzę to czasami to "pół sprzęgło" o którym pisaliście wcześniej.
Chciałbym wymienić olej w skrzyni, szukam dobrego warsztatu bądź też ASO Śląsk/Małopolska gdzie zrobią to dobrze, ewentualnie doradzą z którego sposobu skorzystać statycznego czy dynamicznego.
Ktoś z Was poleci coś pewnego?
Tak jak wspomniałem wcześniej, przeczytałem cały wątek i polecacie dwa oleje do skrzyni, jeden to: GM 1940773 drugi natomiast to: GM 93165147
Który jest odpowiedni?
Pozdrawiam.
Przeczytałem cały wątek. Mój samochód to B20DTH 2016 2.0 170km skrzynia AF40 ma 154kkm przebiegu, olej nigdy nie wymieniany. Jedyny negatywny objaw jaki widzę to czasami to "pół sprzęgło" o którym pisaliście wcześniej.
Chciałbym wymienić olej w skrzyni, szukam dobrego warsztatu bądź też ASO Śląsk/Małopolska gdzie zrobią to dobrze, ewentualnie doradzą z którego sposobu skorzystać statycznego czy dynamicznego.
Tak jak wspomniałem wcześniej, przeczytałem cały wątek i polecacie dwa oleje do skrzyni, jeden to: GM 1940773 drugi natomiast to: GM 93165147
Który jest odpowiedni?
Pozdrawiam.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Chyba bez zrozumienia przeczytałeś tych 15stron.
Dobra, teraz bez żartów. W Google sobie wpisz "ASO Opel" i pokaże ci na mapie najbliższe takowe zakłady. Jak już do niego zajedziesz, to wymienią Ci na taki jaki mają, bo on będzie wg nich najlepszy. Co do dynamicznej to rzadko które ASO je robi, więc również nie polecają, bo.. bo nie robią. Moje ASO wymieniało mi statycznie (dwie wymiany w interwale 10tys km od wymiany do wymiany aby dobrze tam przepłukać te skrzynię). Kolejną wymianę mam za 60tys km.
Jeśli wymieniać chcesz w ASO, co uważam za dobrą decyzję, to zdaj już się na ich decyzję co do oleju, będziesz miał go wpisanego na fakturze.
Dobra, teraz bez żartów. W Google sobie wpisz "ASO Opel" i pokaże ci na mapie najbliższe takowe zakłady. Jak już do niego zajedziesz, to wymienią Ci na taki jaki mają, bo on będzie wg nich najlepszy. Co do dynamicznej to rzadko które ASO je robi, więc również nie polecają, bo.. bo nie robią. Moje ASO wymieniało mi statycznie (dwie wymiany w interwale 10tys km od wymiany do wymiany aby dobrze tam przepłukać te skrzynię). Kolejną wymianę mam za 60tys km.
Jeśli wymieniać chcesz w ASO, co uważam za dobrą decyzję, to zdaj już się na ich decyzję co do oleju, będziesz miał go wpisanego na fakturze.
- DzaceQ
- Forumowicz
Dziękuję za odpowiedź. ASO w Bielsku przy tym przebiegu, doradziło wymianę dynamiczną zamiast statyczną. Stąd też moje pytanie bo nie do końca jestem przekonany i dlatego też poszukuje pewnego warsztatu, nie koniecznie ASO w tych okolicach może ktoś poleci dobrych speców. Co do oleju to dalej nie wiadomo, pisałem na allegro do sprzedawców i po nr VIN polecają naprzemiennie tak jak i tu na forum, stąd moje pytanie, który jest właściwy w razie wymiany w warsztacie innym niż ASO. Jeśli to będzie wymiana statyczna jest to bardzo ważna kwestia by nie mieszać olejów.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dynamiczna czyści lepiej, ale nie każde ASO ją robi. Masz młode auto więc warto, przy starych nie poleca się dynamicznej bo złogi oderwane nagle podobno potrafią narobić ciekawszej roboty 

- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Z tego co kojarzę, to jedyne w okolicy ASO, które podejmowało się wymiany płynu (oleju) w skrzyniach automatycznych to było ASO na wlocie do w Tychów. Chyba @etac o tym gdzieś kiedyś pisał.DzaceQ pisze: ↑26 paź 2020, o 17:01Witam,
Który jest odpowiedni?
Pozdrawiam.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Kiedyś gdzieś mi wpadła taka strona
https://atf-dynamicznie.pl/workshops
- DzaceQ
- Forumowicz
Na wylocie jest Opel Mucha, jeśli to ten to zadzwonię po informacje, dzięki.Rooff_ pisze: ↑26 paź 2020, o 20:10Z tego co kojarzę, to jedyne w okolicy ASO, które podejmowało się wymiany płynu (oleju) w skrzyniach automatycznych to było ASO na wlocie do w Tychów. Chyba @etac o tym gdzieś kiedyś pisał.DzaceQ pisze: ↑26 paź 2020, o 17:01Witam,
Który jest odpowiedni?
Pozdrawiam.
Dodano po 31 sekundach:
Ooo ciekawe, korzystał ktoś może z takiej sieci?Zbyszek01 pisze: ↑26 paź 2020, o 21:31Kiedyś gdzieś mi wpadła taka strona
Dodano po 7 minutach 6 sekundach:
Auto niby stosunkowo młode bo 4 lata ale przebieg już nie taki mały, pod tą dynamiczną wymianę, 50 na 50 jak piszą i bądź tu człowieku mądry
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja przy identycznym dylemacie wybrałam statyczną bo i w ASO można było ją zrobić a poza tym gdzieś w jakimś zakładzie prywatnym co robią dynamiczną to Pan powiedział że na moją odpowiedzialność ta wymiana. I tym mnie stanowczo wystraszył 
i stanowczo zniechęcił . Robiłam dwa lata temu, to coś gdzieś przy przebiegu 150 tys km
-
xul
- Zapaleniec
Opel Mucha Tychy, Beskidzka 51, koło stacji paliw. Kiedyś pytałem, to pierwszą wymianę w ASB zalecali po 60-100k albo 80-100k.
Nie da się w ciemno powiedzieć, czy można zrobić bezproblemowo wymianę dynamiczną. Trzeba spuścić trochę oleju, odczekać, aż osad opadnie i zobaczyć w jakim stanie jest olej. Jeżeli osadu jest dużo, to nie zaleca się dynamicznej. Przebieg i wiek auta nic nie mówią. Ja miałem 30k nalatane i olej był bardzo mocno zużyty, ale nadawał się jeszcze na dynamiczną i taką też zrobiłem, jest OK (AMATIC Suszec, trochę dalej niż do Tychów).
Nie da się w ciemno powiedzieć, czy można zrobić bezproblemowo wymianę dynamiczną. Trzeba spuścić trochę oleju, odczekać, aż osad opadnie i zobaczyć w jakim stanie jest olej. Jeżeli osadu jest dużo, to nie zaleca się dynamicznej. Przebieg i wiek auta nic nie mówią. Ja miałem 30k nalatane i olej był bardzo mocno zużyty, ale nadawał się jeszcze na dynamiczną i taką też zrobiłem, jest OK (AMATIC Suszec, trochę dalej niż do Tychów).
- DzaceQ
- Forumowicz
Czyli mam rozumieć że ASO w Tychach też ma dynamiczną wymianę?
Do A MATIC dzwoniłem, bez sprawdzania zaproponowali wymianę statyczną koszt 650zl
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, o 08:47 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum