Witam,
Mam problem z moją Insignią A 2.0 CTDI 2010. Mianowicie jeżdżę nią już 2 lata i od początku drżała w niej nieco buda. Nie wiem czy to normalne, ale słyszałem to kilka razy od pasażerów. Wczoraj odpaliłem auto i po przejechaniu kilku metrów zauważyłem, że ta dolegliwość ustała, jakby inne auto. Myślałem, że tylko mi się wydaje, ale dzisiaj zapominając już o tym wsiadłem do auta i od razu to wyczułem na kierownicy. Niby tylko się cieszyć, ale.. na postoju i biegu jałowym słychać jakieś nierównomierne dźwięki jakby od sprzęgła, ale trzeba się wsłuchać. Kolejnym objawem są dziwne dźwięki, gdy na postoju z biegiem jałowym puszczam sprzęgło i jestem już pod końcem. Nie wiem jak opisać ten dźwięk, tak jakby coś drgało, stukało w sprzęgle. Czym to może być spowodowane i jak połączyć to z "samoistną naprawą" usterki związaną z drganiem auta. Dwumasy nie słyszę, nic nie stuka przy przyspieszaniu na wysokim biegu i niskich obrotach. Sprzęgła też podczas jazdy nie słychać, ani nie sprawia żadnych problemów. Tylko ten dźwięk na luzie z wciśniętym pedałem tak na 1/3 albo 1/4.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDziwne dźwięki sprzęgła na biegu jałowym
-
lolekcarlos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Rzeszow
- Postawił piwo: 1 raz
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Dziwne dźwięki sprzęgła na biegu jałowym
Opony!!!! Zmień gumy. To nie będzie trzęsło budą
Jakie masz? Jaki rocznik ich i ile km mają za sobą? Insignia jest jak piękna kobieta, trzeba o nią dbać i wszystko musi mieć najlepsze. Ja tak dbam o swoją.
Jakie masz? Jaki rocznik ich i ile km mają za sobą? Insignia jest jak piękna kobieta, trzeba o nią dbać i wszystko musi mieć najlepsze. Ja tak dbam o swoją.
-
lolekcarlos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Rzeszow
- Postawił piwo: 1 raz
To na pewno nie opony, bo drgania występują tak samo w jeździe jak i na postoju. Tzn. występowały, bo nagle przestały i teraz słychać coś w sprzęgle
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Obstawiam wysprzęglik. ale mogę się mylić. Jedź do dobrego mechanika, niech sprawdzi.
- Puszczyk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja mam podobnie jak lolekcarlos. Na postoju przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła rzęzi w tej samej pozycji pedału. IBZI obstawia wysprzęglik, a czy wysprzęglik można wymienić bez rozdzielania skrzyni od silnika?
-
patryk123
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Koszalin
Witam, ja mam podobny problem kilka dni temu po odpaleniu samochodu zaczęło cos stukać na luzie gdzy wcisnęłam sprzęgło byla cisza , po puszczeniu znowu to samo, dzieje się tylko na zimnym silniku a jak jest rozgrzany to cisza, czy wiadomo co to może być? Czy dwumasa zaczyna się kończyć?