Pacjent 2,0T benzyna.Która sonda jest odpowiedzialna za skład mieszanki?
Czy jest możliwe,że sonda pracuje nieprawidłowo,a mimo to brak błędów ?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSonda Lambda
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: Sonda Lambda
Mało jest prawdopodobne żeby sonda się zepsuła. 95% tych, którzy wymienili sondę stwierdza, że usterki nie usunęli.
Pierwsza sonda sprawdza w spalinach jaką mieszankę osiągnął komputer odczytując MAP, MAF, temperaturę powietrza, jakość paliwa itp.
Jeśli odbiega to od normy to robi korektę co będzie widoczne w korektach długoterminowych, w linku poniżej LTFT1. Parametr powinien być jak najbliżej zera, ale +/- 5% jest ok, czasami i np. -7% jak jeździ się krótkie odcinki, niedogrzanym silnikiem z dużym spalaniem po mieście.
Jeśli dobrze pamiętam to Torgue dopiero w płatnej wersji wersji ma ten parametr, ale jeśli masz icar to bezpłatna aplikacja Piston odczyta ten parametr. To da pogląd na sytuację.
viewtopic.php?f=13&t=7744
Dodano po 9 minutach 5 sekundach:
Na wykresie widać, że pierwsza sonda rysuje sinusoidę, bo tak komputer podaje dawki: ubogo, bogato, ubogo, bogato itd.
Druga to linia na 0,7-0,9V czyli cały czas bogato i tak ma być, bo reszta powietrza ze spalin zachodzi w reakcję w katalizatorze spalając się wraz z substancjami szkodliwymi.
Pierwsza sonda sprawdza w spalinach jaką mieszankę osiągnął komputer odczytując MAP, MAF, temperaturę powietrza, jakość paliwa itp.
Jeśli odbiega to od normy to robi korektę co będzie widoczne w korektach długoterminowych, w linku poniżej LTFT1. Parametr powinien być jak najbliżej zera, ale +/- 5% jest ok, czasami i np. -7% jak jeździ się krótkie odcinki, niedogrzanym silnikiem z dużym spalaniem po mieście.
Jeśli dobrze pamiętam to Torgue dopiero w płatnej wersji wersji ma ten parametr, ale jeśli masz icar to bezpłatna aplikacja Piston odczyta ten parametr. To da pogląd na sytuację.
viewtopic.php?f=13&t=7744
Dodano po 9 minutach 5 sekundach:
Na wykresie widać, że pierwsza sonda rysuje sinusoidę, bo tak komputer podaje dawki: ubogo, bogato, ubogo, bogato itd.
Druga to linia na 0,7-0,9V czyli cały czas bogato i tak ma być, bo reszta powietrza ze spalin zachodzi w reakcję w katalizatorze spalając się wraz z substancjami szkodliwymi.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
To co piszesz to czarna magia dla mnie.
Absolutnie to nie wiem czy coś mam zepsutego. Poprostu zachciało mi się sprawdzic końcówki wydechu i okazało się że jest czarny. Oczywiście panika i wyczytałem ,że u mnie jak sadza to jest zła mieszanka .Itaka zastanawiam się czy to może być wina sondy. Znowu na innym forum wyczytałem,że przy moich przebiegach obecnych ,gdzie bardzo dużo jedzie na zimnym silniku jest to normalne
Absolutnie to nie wiem czy coś mam zepsutego. Poprostu zachciało mi się sprawdzic końcówki wydechu i okazało się że jest czarny. Oczywiście panika i wyczytałem ,że u mnie jak sadza to jest zła mieszanka .Itaka zastanawiam się czy to może być wina sondy. Znowu na innym forum wyczytałem,że przy moich przebiegach obecnych ,gdzie bardzo dużo jedzie na zimnym silniku jest to normalne
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pierwsza sonda jest ważna - to ona mierzy ile O2 jest w spalinach i to ona ma wpływ na skład mieszanki paliwo-powietrze , druga jest do kontroli sprawności katalizatora ale też musi być sprawna . Pierwsza sonda podobno ma określoną żywotność na 160 - 180 tys. km .
-
bumm
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: ostroleka
- Postawił piwo: 1 raz
Mam pytanie do forumowiczów.
Ostatnio zaobserwowałem w swojej Insignia 1.8 silnik A1.8 xer, ma postoju chwilowo szary obłok dymu z rury wydechowej. Na drugi dzień wyskoczył mi check kod błędu P0131 za niskie napięcie sonda lambda sensor 1. Sprawdziłem apką i mam dziwny wykres pierwsza sonda pokazuje 0. Zamieszczam wykresy poniżej.
Ostatnio zaobserwowałem w swojej Insignia 1.8 silnik A1.8 xer, ma postoju chwilowo szary obłok dymu z rury wydechowej. Na drugi dzień wyskoczył mi check kod błędu P0131 za niskie napięcie sonda lambda sensor 1. Sprawdziłem apką i mam dziwny wykres pierwsza sonda pokazuje 0. Zamieszczam wykresy poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mlodyaht
- Forumowicz
- Auto: Opel INSIGNIA A ST
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Szczecin
Panowie i Panie. Mam zagwozdkę bo kombinuję z korektami w moim 1.4t i pomikając fakt że są one szalone to nowa sonda pokazuje takie same głupoty jak stara. Np. LtFt pokazujecnp że jest ubogo a sonda ma normalną sinusoidę albo nawet pokazuje że za bogato. Czasem jak mam na pb bogato to też nie widać tego na wykresie sondy. .
O co tu chodzi?
O co tu chodzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Czemu kombinujesz z korektami?Nic Ci z tego nie wyjdzie, tym steruje komputer i jest to efekt tego , co dzieje się w silniku.
Wykres sondy nic nie wniesie do kombinowania, natomiast napięcia jakie generuje sonda już tak.
Wykonaj Live Data programem który pokazuje oczekiwania ECU do rzeczywistych parametrów.
Wykres sondy nic nie wniesie do kombinowania, natomiast napięcia jakie generuje sonda już tak.
Wykonaj Live Data programem który pokazuje oczekiwania ECU do rzeczywistych parametrów.