--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
Texior
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Konin
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: EGR
Panowie myślicie ze wyprogramowanie egr będzie miało duży wpływ na spaliny ze podczas kontroli w Niemczech zawitają mi świstkiem [ mandat]? Ktoś wie jak często albo na co zwracają uwagę że chcą sprawdzić emisję?
Jeżdżę insignia 2012 cdti przebieg 163k nie kopci nie dymi, oczywiście dpf itp zostaje
Jeżdżę insignia 2012 cdti przebieg 163k nie kopci nie dymi, oczywiście dpf itp zostaje
-
Texior
- Forumowicz
Texior pisze: ↑16 paź 2020, o 14:25Panowie myślicie ze wyprogramowanie egr będzie miało duży wpływ na spaliny ze podczas kontroli w Niemczech zawitają mi świstkiem [ mandat]? Ktoś wie jak często albo na co zwracają uwagę że chcą sprawdzić emisję?
Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć? Dziękuję
-
Coshi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia a
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
Panowie, kto ma wyprogramowany EGR w B20dth? Jak wam się to zachowuje? Planuje chipsa i myślałem o wyprogramowanie ale tuner odradza z powodu komplikacji z wypalaniem dpf zwłaszcza w jeździe miejskie. Jakieś podpowiedzi?? Doświadczenia??
-
Dario3103
- Forumowicz
- Auto: Astra
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: OKR / Zdzieszowice
Witam.
Po czyszczeniu kolektora i złożeniu wszystkiego do kupy podłączyłem auto pod apke żeby sprawdzać błędy. Nie było ani jednego. Zrobiłem trasę 700km. Wszystko też było ok. Problem pojawił się w trakcie jazdy autem po mieście. Gdy przyspawalo -5° na liczniku pokazał sie komunikat auta z kluczykiem żeby jechać na warsztat. Wtedy właśnie podpiąłem się żeby sprawdzić błędy. Ku mojemu zdziwieniu wyskoczył:
P 0404
P 0674
P 0069 MAP
Rozumiem że padła mi świeca. Ale skąd nagle
dwa pozostałe błędy? I to nagle w tym samym czasie? Czy p0404 i 0069 mogą być powiązane ze sobą? Albo też czy wyskoczyly te błędy poprzez uwaloną świece...
Z góry dziękuję za odpowiedź
Po czyszczeniu kolektora i złożeniu wszystkiego do kupy podłączyłem auto pod apke żeby sprawdzać błędy. Nie było ani jednego. Zrobiłem trasę 700km. Wszystko też było ok. Problem pojawił się w trakcie jazdy autem po mieście. Gdy przyspawalo -5° na liczniku pokazał sie komunikat auta z kluczykiem żeby jechać na warsztat. Wtedy właśnie podpiąłem się żeby sprawdzić błędy. Ku mojemu zdziwieniu wyskoczył:
P 0404
P 0674
P 0069 MAP
Rozumiem że padła mi świeca. Ale skąd nagle
dwa pozostałe błędy? I to nagle w tym samym czasie? Czy p0404 i 0069 mogą być powiązane ze sobą? Albo też czy wyskoczyly te błędy poprzez uwaloną świece...
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
Texior
- Forumowicz
Egr wyprogramowany
Zakupiłem icar obd 2 i podłączając go wszystko cacy patrzę a egr otwiera się raz 12 procent potem 48 procent.. Ogólnie procenty skaczą tak jakby on nie był wyprogramowany...
Skoro jest wyprogramowany to nie powinno non stop pokazywać 0 procent?
Pozdrawiam
Zakupiłem icar obd 2 i podłączając go wszystko cacy patrzę a egr otwiera się raz 12 procent potem 48 procent.. Ogólnie procenty skaczą tak jakby on nie był wyprogramowany...
Skoro jest wyprogramowany to nie powinno non stop pokazywać 0 procent?
Pozdrawiam
-
Texior
- Forumowicz
Czekałem 2h
Widziałem jak kompa wyciągnął i wgl... Szkoda ze nie sprawdziłem odrazu a teraz po 4 Msc to mi będzie wmawiał ze mogło się wydarzyć " wszystko"... Dokia pisał/a że apka będzie pokazywać procenty mimo że egr " off", bo zostało wyprogramowane w aucie a nie w apce i moim zdaniem apka pokazuje taka wartość jaka powinna być przy danych obrotach, prędkości itd.
Widziałem jak kompa wyciągnął i wgl... Szkoda ze nie sprawdziłem odrazu a teraz po 4 Msc to mi będzie wmawiał ze mogło się wydarzyć " wszystko"... Dokia pisał/a że apka będzie pokazywać procenty mimo że egr " off", bo zostało wyprogramowane w aucie a nie w apce i moim zdaniem apka pokazuje taka wartość jaka powinna być przy danych obrotach, prędkości itd.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
A próbowałeś inną apką?
Jak wyprogramowywał to przecież powinien potem sprawdzić jeszcze raz , czy mu się udało, nie?
Jak wyprogramowywał to przecież powinien potem sprawdzić jeszcze raz , czy mu się udało, nie?
-
Texior
- Forumowicz
Na koniec wyciągnął kompa jeszcze raz na stół potem wlozyl i mówił tylko ze to częsty zabieg szczególnie aut z DE które potem tam wracają tak samo z dpfem
dam znać jak ogarnę to inna apka bo narazie tylko opl monitor
Car scanner pokazuje egr?
dam znać jak ogarnę to inna apka bo narazie tylko opl monitor
Car scanner pokazuje egr?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
wracają? a ostatnio może wymieniałeś akumulator lub odłączany był? bo to by temu panu chodziło o ten twardy reset z tym wracaniem?
Sprawdź inne apki, przecież są darmowe. Ale Cię dręczy tylko to że to widzisz? czy coś jeszcze?
Sprawdź inne apki, przecież są darmowe. Ale Cię dręczy tylko to że to widzisz? czy coś jeszcze?
-
Texior
- Forumowicz
Mówił że mają auta na niemieckich blachach... Zostawiają po 3 ~ 4 auta i za 3 dni odbierają te " cuda" nieraz z off egr czasami cała ekologia off i z tego co mówią im " właściciele" tych aut to że jadą z na granice i część zostają w pl a część w de
Akumulator wymieniłem jakoś w wakacje bo już miał 7 lat a egr wyprogramowalem w połowie października
Nic z autem się nie dzieje ciśnienie oleju itp w normie ale jak widzę egr że procenty się pokazują zależnie od tego jak jadę to się zastanawiam czy to tylko apka zlicza czy serio w konia mnie ktoś zrobił..
Obserwowałem też spalanie paliwa wyczytałem że niektórzy mają większe niestety ja mam 0.7l chyba że coś mam włączone to 1.0~1.1
Auto gasi się normalnie
Klekot? Jak na diesla " kle kle"
Byłoby super jakby ktoś kto ma wyprogramowany egr [ bez zaślepki] podzielił się informacja czy też mu apka pokazuje " ruch egr"
Akumulator wymieniłem jakoś w wakacje bo już miał 7 lat a egr wyprogramowalem w połowie października
Nic z autem się nie dzieje ciśnienie oleju itp w normie ale jak widzę egr że procenty się pokazują zależnie od tego jak jadę to się zastanawiam czy to tylko apka zlicza czy serio w konia mnie ktoś zrobił..
Obserwowałem też spalanie paliwa wyczytałem że niektórzy mają większe niestety ja mam 0.7l chyba że coś mam włączone to 1.0~1.1
Auto gasi się normalnie
Klekot? Jak na diesla " kle kle"
Byłoby super jakby ktoś kto ma wyprogramowany egr [ bez zaślepki] podzielił się informacja czy też mu apka pokazuje " ruch egr"
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Co prawda nie mam doświadczenia z wyprogramowanym EGR, ale... Apka pokazuje to, co raportuje sterownik silnika, na podstawie "czujnika" otwarcia w samym EGR. Więc jeśli są wskazania, to sam EGR się moim zdaniem otwiera/zamyka.
Jeśli wyprogramowanie polegałoby tylko na "zlikwidowaniu" pojawiania się błędów EGR, to żeby to miało sens to trzebaby odłączyć wtyczkę od samego zaworu. Wtedy przestaje się otwierać, nawet jak sterownik chce, i wtedy po prostu błąd nie wyskakuje.
Samo wyciąganie sterownika to naprawdopodobniej dlatego, żeby procedura "wyprogramowania" nie została nigdzie zapisana (analogicznie jak chipowanie nie poprzez OBD, tylko na stole przez bencha).
Sprawdź co się stanie jak wyciągniesz ww. wtyczkę - pojeździj tak kilka dni (takich cieplejszych, żeby EGR się w ogóle chciał otwierać
). Chceck się powinien pojawić po którymś odpaleniu. Jeśli nie, to jest szansa, że jakośtam coś wyprogramowano.
Jeśli wyprogramowanie polegałoby tylko na "zlikwidowaniu" pojawiania się błędów EGR, to żeby to miało sens to trzebaby odłączyć wtyczkę od samego zaworu. Wtedy przestaje się otwierać, nawet jak sterownik chce, i wtedy po prostu błąd nie wyskakuje.
Samo wyciąganie sterownika to naprawdopodobniej dlatego, żeby procedura "wyprogramowania" nie została nigdzie zapisana (analogicznie jak chipowanie nie poprzez OBD, tylko na stole przez bencha).
Sprawdź co się stanie jak wyciągniesz ww. wtyczkę - pojeździj tak kilka dni (takich cieplejszych, żeby EGR się w ogóle chciał otwierać
-
Texior
- Forumowicz
Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym mechanikiem i on mi powiedział że czasami jest off a pokazuje w aplikacji " ruch" a zdarza się że pokazuje stałe 0 procent..
Odepnę wtyczkę i pojeżdżę zobaczymy co się stanie
Ta wtyczka od egr to w którym miejscu dokładnie będzie się znajdować?
Odepnę wtyczkę i pojeżdżę zobaczymy co się stanie
Ta wtyczka od egr to w którym miejscu dokładnie będzie się znajdować?
-
Texior
- Forumowicz
Uczę się dopiero tego samochodu a mając 20 lat i nie siedząc w tym " dziale" trzeba się pytać o proste rzeczy
, jak kupiłem insignie to odrazu olej, uszczelka, olej w skrzyni dynamicznie, nowe opony letnie, elektrozawór, filtry, serwis klimy, nowe tarcze klocki i na końcu "nieszczęsny egr" myślę jeszcze o tulejce ale na necie są po 60 złoty a ktoś pisał że auto pasja włocławek mają takie tulejki 100~200 złoty
Też planuje zmienić olej bo 2 razy był castrol EDGE dexos 2 c3 więc płukanka też wleci
Odpinam zaraz wtyczke egr i z 3 dni tak pojeżdżę jak będzie bez błędu to super jak będzie błąd to dzwonimy do panów
Też planuje zmienić olej bo 2 razy był castrol EDGE dexos 2 c3 więc płukanka też wleci
Odpinam zaraz wtyczke egr i z 3 dni tak pojeżdżę jak będzie bez błędu to super jak będzie błąd to dzwonimy do panów
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Może być tak, że przy tych naprawach/wymianach ktoś zobaczył, że wtyczka odpięta i podpiął. A że nie wiedział, że to było celowe, to cóż 
-
Texior
- Forumowicz
16 października napisałem post tutaj odnośnie spalin czy ma wpływ jakiś
I po tygodniu " off" baa nawet sprawdziłem zadymienie i faktycznie w normie wszystko
Wątpię bo mechanik by mi powiedział pozatym
Od października to tylko olej silnikowy i filtr oleju był wymieniany [ tak się złożyło] bo to co pisałem wyżej robiłem od razu czyli w marcu bo od marca mam to auto
Rozrząd trochę jeszcze pojeździ bo mam fakturkę jak był wymieniany to opel miał 138k 3 lata temu a teraz ma 166k
Tak mało jeźdźe haha od 16 października jak widzę post miał 163k a mamy prawie marzec i 166k
PS. Wiem disel w trasy ale u mnie jest trasa gdzie można spokojnie jechać 90 km/h do nagrzania a potem 130 przez 10km więc dpf tez nie ma zemną źle
Zgaduje że jak sprzedam opla to będzie miał legendarne 180k
EDIT : błędów po wyprogramowaniu nie będzie ponieważ zostało wszystko usunięte , facet również powiedział ze teoretycznie egr się otwiera ale w praktyce nie działa wgl , podczas zaślepiania potwierdzą się jego słowa tak mi przekazał.
To że aplikacja pokazuje ruch to tylko teoria, praktyka podobno wygląda tak, ze zostało wszystko wyłączone i śmiało mogę zaślepiać
I po tygodniu " off" baa nawet sprawdziłem zadymienie i faktycznie w normie wszystko
Wątpię bo mechanik by mi powiedział pozatym
Od października to tylko olej silnikowy i filtr oleju był wymieniany [ tak się złożyło] bo to co pisałem wyżej robiłem od razu czyli w marcu bo od marca mam to auto
Rozrząd trochę jeszcze pojeździ bo mam fakturkę jak był wymieniany to opel miał 138k 3 lata temu a teraz ma 166k
Tak mało jeźdźe haha od 16 października jak widzę post miał 163k a mamy prawie marzec i 166k
PS. Wiem disel w trasy ale u mnie jest trasa gdzie można spokojnie jechać 90 km/h do nagrzania a potem 130 przez 10km więc dpf tez nie ma zemną źle
Zgaduje że jak sprzedam opla to będzie miał legendarne 180k
EDIT : błędów po wyprogramowaniu nie będzie ponieważ zostało wszystko usunięte , facet również powiedział ze teoretycznie egr się otwiera ale w praktyce nie działa wgl , podczas zaślepiania potwierdzą się jego słowa tak mi przekazał.
To że aplikacja pokazuje ruch to tylko teoria, praktyka podobno wygląda tak, ze zostało wszystko wyłączone i śmiało mogę zaślepiać
-
WojtasS
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Końskie
Panowie jestem po usunięciu dpf i egr.
Dpf wyrzucony z puszki, wyprogramowany.
Egr zaślepiony + wyprogramowany.
Ogólnie to wszystko na plus, auto czuć że odżyło i fajnie jeździ tylko ze na drugi dzień miałem problem z temp silnika. W ogóle nie chce złapać 90c, temperatura skacze od 50c do 70c i tak ciągle, rośnie i spada zaraz.
Do 90c w ogóle nie dochodzi.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności i padł termostat? Czy ma na to wpływ właśnie usunięcie egr? Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
W silniku 0 błędów, ogólnie zrobiona cała diagnostyka auta i nigdzie błędów nie ma.
Podpowie ktoś?
Dpf wyrzucony z puszki, wyprogramowany.
Egr zaślepiony + wyprogramowany.
Ogólnie to wszystko na plus, auto czuć że odżyło i fajnie jeździ tylko ze na drugi dzień miałem problem z temp silnika. W ogóle nie chce złapać 90c, temperatura skacze od 50c do 70c i tak ciągle, rośnie i spada zaraz.
Do 90c w ogóle nie dochodzi.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności i padł termostat? Czy ma na to wpływ właśnie usunięcie egr? Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
W silniku 0 błędów, ogólnie zrobiona cała diagnostyka auta i nigdzie błędów nie ma.
Podpowie ktoś?