--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pukanie/stukanie w drzwiach kierowcy

ODPOWIEDZ
pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Pukanie/stukanie w drzwiach kierowcy

Post autor: pawel_insignia » 20 mar 2021, o 07:18

Mam problem z pukaniem na 99% w drzwiach. Podczas przyspieszania (np ruszania) lub hamowania, zazwyczaj przy małych prędkościach słychać pojedyncze stuknięcia w okolicach drzwi kierowcy. Problem zaczął się zeszłego lata, zima przy niskich i ujemnych temperaturach ustąpił, a teraz gdy zaczęło się znów robić ciepło powrócił. Dosyć irytujące pukanie/stukanie czasem głośniejsze. Gdy ruszam lub hamuje i drzwi są lekko uchylone jest cisza, stąd moje podejrzenia, że to wina drzwi/zamka. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Coś nasmarować? Dokręcić?
Zdarzają się dni w których jest całkowita cisza, tak jakbym inaczej/ mocniej trzasnął drzwiami (cholera wie)

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Re: Pukanie/stukanie w drzwiach kierowcy

Post autor: zubek » 20 mar 2021, o 10:04

Może woda się w drzwiach nazbierała, a w zimie zamarzła. Wyjmij i przeczyść plastikowe odpływy - są od spodu drzwi.

Daro00721
Nowicjusz
Auto: Opel Astra J
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Września

Post autor: Daro00721 » 20 mar 2021, o 10:26

Dokładnie może to być woda, ostatnio u siebie to przerabiałem, zatkane gumki odpływowe i troszkę wody się nazbierało.Inna opcja jaka może u ciebie wystąpić, to luźna kostka elektryczna od elektryki szyb. Ewentualnie może być tak jak mówisz ze któryś komponent w drzwiach się poluzował na śrubkach i puka. spróbuj Powachlować "mocno" drzwiami na postoju i zobacz czy dźwięk też jest słyszalny. Pozdrawiam ;)

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 21 mar 2021, o 08:37

Nie jest to woda, bo odpływy drożne i co jakiś czas wyciągane i czyszczone.
Próbowałem chwytać za drzwi i na zamkniętych ciągnąć i pchać w jednani drugą stronę ale oprócz skrzypienia tapicerki nie mogłem osiągnąć tego stuknięcia.
Może zamek do przesmarowania? Do kogo najlepiej z tym pojechać? Myślałem o jakimś blacharzu, lakierniku, którzy takie elementy składają i może coś by zaradzili.

Marek0
Użytkownik
Auto: Insignia GS 2019
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Opole
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek0 » 21 mar 2021, o 09:28

Miałem podobny problem kiedyś ale w Corsie D, podczas ruszania i hamowania pojedyncze puknięcie i cały rok mnie to drażniło,za nic nie mogłem znaleźdż przyczyny. Wizyta w Aso, ku mojemu zdziwieniu 10 min i problem rozwiązany. Jak pan miał podczas jazdy drzwi uchylone ,żeby coś usłyszeć cisza , zamknięte puka . Okazało się,że drzwi były malowane, więc ktoś ściągał i zwyczajnie na mocowaniach śruby lekko luźne, stąd puknięcia. Nie wiem jakiego rodzaju masz puknięcia, ale może 🤔🖐

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”