--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zatarty silnik - niskie ciśnienie oleju, obrócone panewki

ODPOWIEDZ
Dawider
Forumowicz
Auto: Inne
Rok produkcji: 2014
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Zatarty silnik - niskie ciśnienie oleju, obrócone panewki

Post autor: Dawider » 9 lip 2019, o 20:01

Ksysio1987 pisze:
9 lip 2019, o 19:28
Naprawa na mój koszt, warsztat nie poczuwał się do winy, a ja nie byłem w stanie im udowodnić błędu w naprawie.
To nie dziwne, żeby udowodnić winę musiałbyś mieć nagrane jak składa i potem jak rozkręca silnik a to jest nie możliwe.

mnyczyk
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kraków

Post autor: mnyczyk » 17 kwie 2021, o 11:44

Też ostatnio zatarłem Insignię. Wiem natomiast, że to nie wina uszczelki smoka. Poza tym jeśli komuś podczas jazdy tym samochodem nie wyskakuje informacja o niskim ciśnieniu tylko silnik się po prostu zaciera i staję to oznacza, że się już coś w nim zużyło. Informacja o ciśnieniu po fakcie nic nie oznacza bo to normalne, że jak motor padnie to i ciśnienie. Znam wiele opinii i różne sytuacje ale jednego jestem pewien, że ten silnik jest bardzo wrażliwy i szybko się starzeje nawet podczas normalnej eksploatacji. Jeśli zassałby powietrze przez zdegradowaną uszczelkę smoka to ciśnienie spadło by równomierne i zniszczenia byłby inne niż te w większości opisywane. Jak ktoś kupił używany samochód to nawet po wymianie uszczelki może być już za późno. Ten silnik po prostu ma wadę wytrzymałości i nie ma co tu dywagować nad uszczelką.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 17 kwie 2021, o 17:33

Ci, którzy mają te samochody i dbają o nie to robią spokojnie 500 tys. Przerywanie wypalania DPF powoduje lanie ON do oleju. I można wyjechać świeżo po wymianie ojeju, a za 3 tyś. można mieć już nieźle rozrzedzony olej. Ile auto ma wytrzymać na takiej mieszance. Koło mnie są takie co mają już ponad 400 tyś. Opanowane wypalanie DPF, olej max 15 tyś. i śmigają bezproblemowo.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

m.bielawski
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ścinawa

Post autor: m.bielawski » 22 kwie 2021, o 12:48

mnyczyk pisze:
17 kwie 2021, o 11:44
Też ostatnio zatarłem Insignię. Wiem natomiast, że to nie wina uszczelki smoka. Poza tym jeśli komuś podczas jazdy tym samochodem nie wyskakuje informacja o niskim ciśnieniu tylko silnik się po prostu zaciera i staję to oznacza, że się już coś w nim zużyło. Informacja o ciśnieniu po fakcie nic nie oznacza bo to normalne, że jak motor padnie to i ciśnienie. Znam wiele opinii i różne sytuacje ale jednego jestem pewien, że ten silnik jest bardzo wrażliwy i szybko się starzeje nawet podczas normalnej eksploatacji. Jeśli zassałby powietrze przez zdegradowaną uszczelkę smoka to ciśnienie spadło by równomierne i zniszczenia byłby inne niż te w większości opisywane. Jak ktoś kupił używany samochód to nawet po wymianie uszczelki może być już za późno. Ten silnik po prostu ma wadę wytrzymałości i nie ma co tu dywagować nad uszczelką.
To w sumie nie chodzi o spadek cisnienia oleju, a że dostaję się do niego mnóstwo powietrza przez przepuszczająca uszczelkę smoka. Ja regularnie wypalam dpf, olej co 10 tys. km i moja isia dokulała do 451 km.

Co do uszczelki i powietrza:
https://youtu.be/WAo5ODRTx-c

mnyczyk
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Kraków

Post autor: mnyczyk » 26 maja 2021, o 13:40

Zgadza się. Jak jeździłem na długich trasach pare lat to wszystko było OK. Jak przeprowadziłem się do miasta to silnik padł, możliwe, że przez DPF. Tak czy inaczej, czy do oleju dostaje się powietrze przez uszczelkę czy rozrzedza go wypalanie DPF, silnik szybciej się zużywa.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz
Auto: Insignia CDTI sedan
Kod silnika: A20DT
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: kombiii » 8 gru 2022, o 20:53

Ku przestrodze. Głośna praca silnika, wizyta u mechanika. Od razu powiem, że wymiana oleju co 10 k, usunięte klapy wirowe, DPF, dwa razy uszczelka smoka, olej Millers. Nie wystarczyło. Panewki przytarte, brak ciśnienia oleju. Wał osiowany, regeneracja bloku. Nie pomogło. Samochód sprzedany jako uszkodzony. To tyle.

Daniel675
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Daniel675 » 9 gru 2022, o 21:34

kombiii pisze:
8 gru 2022, o 20:53
Ku przestrodze. Głośna praca silnika, wizyta u mechanika. Od razu powiem, że wymiana oleju co 10 k, usunięte klapy wirowe, DPF, dwa razy uszczelka smoka, olej Millers. Nie wystarczyło. Panewki przytarte, brak ciśnienia oleju. Wał osiowany, regeneracja bloku. Nie pomogło. Samochód sprzedany jako uszkodzony. To tyle.
Cały czas głośno chodził czy tylko w ktorys momentach? Wyświetlało ciśnienie oleju?

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 10 gru 2022, o 22:39

Silnik pracował coraz głośniej początkowo w sposób niezauważalny. Dwa razy pojawiło sie ostrzeżenie o niskim ciśnieniu oleju. Zaraz pojechałem do warsztatu. Było za późno. Jeżeli masz podobne objawy, pozbądź się tego auta, póki czas.

milyjarek
Forumowicz
Kod silnika: D20DTH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Wrocław

Post autor: milyjarek » 14 gru 2022, o 21:29

Jaki miałeś kolego przebieg? Musiało być zaniedbanie np. przerywane wypalanie. Nie wierzę że tak z siebie silnik padnie, chyba że ma powyżej 500kkm. Pracuje ze mną kolega, ma 2009r i 254kkm , nigdy nie wymieniał nawet uszczelki smoka i śmiga do tej pory bez najmniejszych problemów a kupił z przebiegiem 100kkm. Fakt że zdarza się to najczęściej w rocznikach 2009 i 2010 ale nie przesadzajmy ze strachem. Ja nie będę ze strachu sprzedawał samochodu bo może się zatrzeć silnik. Jak znajomy mechanik powiedział jakie problemy mają silniki grupy VW to zdecydowanie wolę zostać przy swoim.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 16 gru 2022, o 21:29

Jesteś w błędzie. Od razu wywaliłem DPF i wyprogramowałem go, mając świadomość, że to główna przyczyna zbędnego obciążania bloku i całego silnika. Uszczelkę smoka wymieniałem dwa razy. Wywaliłem też klapy wirowe. Pozostawiłem z destrukcyjnych elementów tylko EGR, po uprzednim wyczyszczeniu. Przebieg przy kupnie to 215 k, przy zatarciu 285 k. Nie żyłowałem go, ani razu nie goniłem powyżej 150 km/h. Nie jest moim zamiarem straszenie kogokolwiek, czy zniechęcanie do tego silnika. Po prostu, chcesz uniknąć kosztów, pozbądź się tego samochodu, póki ktoś chce go kupić.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 16 gru 2022, o 22:00

Przegonić ponad 150 to coś złego?
Ważne żeby na zimnym nie pałować zaraz silnika. Jak wszystko ciepłe to nic się dzieje.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 16 gru 2022, o 22:46

Kupując auto z przebiegiem 215 tyś. nie znając historii to loteria. Równie dobrze mógł że 150 tys. przejechać na rozrzedzonym oleju. Też słyszałem historie, że kobieta jeździła tyle, że głównie po mieście, serwis co 30 tyś. Po wymianie oleju na dobrym oleju to auto robiło może z 3 tyś.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

milyjarek
Forumowicz

Post autor: milyjarek » 16 gru 2022, o 23:28

No właśnie kombiii. Kupiłeś z przebiegiem 215kkm, może był skręcony z 415kkm, może nie. Jednak nie wiesz jak był użytkowany wcześniej. Grupa VAG to dopiero robi buble teraz. Wracając do opla , przeczytaj artykuł w jednej z gazet o Panu ze Świdnicy który ma od nowości Isie z roku 2009 i już przejechane więcej jak 450kkm, W ciągłym użytkowaniu bez problemów z silnikiem.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 17 gru 2022, o 21:14

Wystarczy zapytać a nie snuć domysły. Samochód kupiłem w salonie Opla/komisie. Auto było serwisowane tam od nowości, dostałem wydruk z przeprowadzonych prac, napraw. Nie było tam określone czy jeździła nim kobieta, ale na przykład wymiana dwumasy, rozrządu itp. Być może poprzedni właściciel olewał wypalanie DPF, tego nie wiem. Kupiłem auto w dobrym stanie, co potwierdzała historia serwisowa i oryginalny przebieg. Z tego co doczytałem, silnik 2.0 CDTI był znakomity, dopóki nie trafił w ręce baranów z Opla, którzy wprowadzili pseudo EKO zmiany, dzięki którym silniki się zacierają. Podejrzem, że w momencie zakupu ten proces już trwał.
Nie jest moją intencją nikogo straszyć, ale jeżeli macie ten samochód z okolic rocznika 2009-2011, sprzedajcie.

milyjarek
Forumowicz

Post autor: milyjarek » 18 gru 2022, o 10:47

No właśnie. Kogo chcesz zapytać ? Poprzedni właściciel nie zwracał na wypalanie i wielokrotnie rozrzedzał olej, ot taka filozofia. Nic to nie da że serwisował na czas jak zaniedbywał najważniejszą sprawę. Innego wyjścia nie ma. W dodatku jaki sens było wymieniać uszczelkę smoka 2 razy w tak krótkim czasie? Jakim cudem Pan ze Świdnicy przejechał już prawie 500kkm skoro to taki zły silnik? Ja to się cieszę że mój samochód został wyprodukowany w Korei, co nie zmienia faktu że przez te silniki mam się bać zakupu Opla. Do lata kupię Isie i myślę że mało kto, kto planował zakup takiego samochodu wystraszy się i zrezygnuje z zakupu. Tym bardziej jak usłyszy jakie problemy są w VW, Audi czy Skodzie to zostanie przy Oplu.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 18 gru 2022, o 12:46

Ja mam jednak nadzieję, że uratuję choć jednego potencjalnego kupca przed Insignią. Pan ze Świdnicy jako wyjątek, potwierdza regułę. Żeby ktoś nie odniósł wrażenia, że jestem oplożercą, miesiąc temu kupiłem Astrę 1,6 w benzynie.
I jest to mój trzeci samochód marki Opel. Po prostu, ingerencja w silnik CDTi wyszła im jak wizyta świni na bankiecie.
Mimo wszystko powodzenia!
Ostatnio zmieniony 18 gru 2022, o 21:19 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.

milyjarek
Forumowicz

Post autor: milyjarek » 18 gru 2022, o 15:52

Oczywiście każdego z nas może taka przykrość spotkać ale jest to bardzo mały procent prawdopodobieństwa. Od czasu do czasu słyszy się o takich przypadkach ale tych samochodów jezdzi bardzo dużo i nie padają jak muchy. Ja przez ostatnie 12 lat mieszkałem w Norwegii i sam przymierzałem się tam do zakupu Insignii ale odpuściłem kiedy podjąłem decyzję o powrocie do kraju. Tam ludzie wymieniają olej co 30kkm bo tak zaleca instrukcja. W dodatku prawie wcale nie mają autostrad, tam gdzie są jest prędkość max 90km/h. Na innych jezdzi się 50km/h, ludzie nie patrzą czy wypalanie jest czy jego nie ma. Jeżdzą krótkie odcinki, korzystają z samochodów. Nie słyszałem tam o problemach z silnikami no ale ja samochodu bym tam nie kupił. Z resztą pamiętam mieliśmy też tutaj na forum jakiegoś kolegę z Norwegii i z tego co pamiętam jakiś mały remont robił. Ja uważam że takie samochody na ich rynku tylko się niszczą przez złe użytkowanie.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 29 gru 2022, o 13:27

Tajemnica rozwiązana!
Przyczyną zacierania się silników CDTI 2.0 są wadliwie skonstruowany kolektor, uszczelka smoka i dwu pinowy czujnik oleju.
Gdybym ten film mógł obejrzeć 5 lat temu... :cry:

Obejrzyjcie do końca - napisy trzeba zmienić w ustawieniach na polskie.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: dare50 » 30 gru 2022, o 11:40

Nieprawda to raz ,dwa ten film już się przwijal przez forum nie raz, a teraz do rzeczy mi osobiście poleciał silnik a wszystko było jak powinno, niejednokrotnie panewki sie zatarły i to po wymianie uszczelki smoka jak byś trochę poczytal forum, po prostu silnik ma wadę konstrukcyjna i nic na to nie poradzisz, tak samo co ma kolektor do zacierania panewek ?, j/w jeśli silnik jest do d...y to wszystkie elementy możesz pod to podciągnąć, chyba nie widziałeś jak zaklejone mogą być kolektory ssące a silniki maja po 400 tyś. i więcej, tak samo czujnik ciśnienia co ma do tego że dwupinowy co Ci da trzy pinowy ciśnienie będzie a i tak panewki pujda się je...ć, wielokrotnie były robione testy do tego stopnia że już emulsja była z oleju a ciśnienie mało co drgnęło, w czasie jazdy nie zauważysz a i tak musiałbyś mieć aplikacje w tel. I ciągle patrzyć na ciśnienie a nie na drogę. Osobiście wstawiłem u mnie czujnik ciśnienia dodatkowy i do tego urządzenie(monitorek) I nie raz wogole nie zwracałem na to uwagę więc tym bardziej w tel. będziesz non stop patrzeć. Więc jeszcze raz piszę możesz robić cuda i tak jak będziesz miał pecha to się sypnie i nie są to puste słowa.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 12 sty 2023, o 21:38

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”