--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd DPF i pedały gazu
-
Arturjimi
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Sieradz
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Błąd DPF i pedały gazu
Witam,
Posiadam isie z motorem 2.0 160km. Dzisiaj podczas jazdy wyskoczył komunikat " awaria pojazdu......." Samochód przestał jechać, turbo nie działa. Po zgaszeniu i odpaleniu przez chwilę jest ok turbo ciągnie normalnie i znowu muł. Komp pokazał błędy DPF i pedały gazu czy coś takiego. Co może być przyczyną ? Zapchany DPF czy coś z tym pedałem? Ogólnie dodam, że nie chce się włączyć wypalanie DPF nawet jak po włączam mu wszystko żeby go odpowiednio obciążyć. Jakieś pomysły?
Posiadam isie z motorem 2.0 160km. Dzisiaj podczas jazdy wyskoczył komunikat " awaria pojazdu......." Samochód przestał jechać, turbo nie działa. Po zgaszeniu i odpaleniu przez chwilę jest ok turbo ciągnie normalnie i znowu muł. Komp pokazał błędy DPF i pedały gazu czy coś takiego. Co może być przyczyną ? Zapchany DPF czy coś z tym pedałem? Ogólnie dodam, że nie chce się włączyć wypalanie DPF nawet jak po włączam mu wszystko żeby go odpowiednio obciążyć. Jakieś pomysły?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Błąd DPF i pedały gazu
Przy tak "precyzyjnych" informacjach myślę, że każdy z chcących coś poradzić napisze Ci, że może to być problem z DPF albo z pedałem gazu.
Niestety jak chcesz pomocy zdalnej to kody błędów oraz informacja czym odczytywane, będą niezbędne.
Niestety jak chcesz pomocy zdalnej to kody błędów oraz informacja czym odczytywane, będą niezbędne.
-
Arturjimi
- Forumowicz
Jutro podjadę jeszcze raz na kompa i spisze dokładnie kody błędów. Ale mam jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę za Chiny doprowadzić do wypalania DPF. Nawet po włączeniu wszystkiego(klima,grzanie foteli, wentylowanie foteli i grzanie lusterek z szybą) dalej auto nie zaczyna wypalać DPF . Czy to może być przyczyną tych właśnie błędów? Wcześniej jak dałem mu duże obciążenie to się wypalal
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Nawet mała ilość paliwa powoduje że filtr się nie wypala. No a jak już masz błąd w silniku to dopiero.
- Rooff_
- Zapaleniec
Wypalanie DPF nie jest krytycznie powiązane z obciążeniem auta. Jest szereg innych czynników koniecznych do wystąpienia, by wypalanie zostało zainicjowane. Wypalania nie da się wymusić w dowolnej chwili. Poczytaj w temacie dot. DPF.
Ten błąd DPF będzie albo jedną z przyczyn albo skutkiem. Wszystko zależy jaki jest,
Ten błąd DPF będzie albo jedną z przyczyn albo skutkiem. Wszystko zależy jaki jest,
-
Arturjimi
- Forumowicz
Zamówiłem właśnie ELM 327 jak tylko przyjdzie to wrzucę kody błędów. Ale mam pytanie, czy tym ELM-em jestem w stanie sam wymusić proces wypalania? Sprzedawca pisze, że przy pomocy OPL DPF monitor mogę coś takiego zrobić? Co Wy na to?
-
Arturjimi
- Forumowicz
Dziś odłączyłem wtyczkę od EGR, samochód nie wyświetlił "awaria pojazdu..." I podczas jazdy nie wchodzi w tryb serwisowy, można powiedzieć że jedzie normalnie tylko trochę słabiej ciągnie. Pojawił się za to check na desce. Czy przyczyną może być brudny EGR?
Dodano po 3 godzinach 54 minutach 35 sekundach:
Patron Panowie mój błąd, auto jeździ w miarę normalnie (nie jest to tak jak powinno ale da się jakoś jechać) tylko z odpietym czujnikiem różnicy cisnien. Wyskakuje tylko check ale awaria pojazdu nie. Dopiero jutro będę miał czym sprawdzić błędy. Czy może być opcja że uwalony czujnik ?
Dodano po 3 godzinach 54 minutach 35 sekundach:
Patron Panowie mój błąd, auto jeździ w miarę normalnie (nie jest to tak jak powinno ale da się jakoś jechać) tylko z odpietym czujnikiem różnicy cisnien. Wyskakuje tylko check ale awaria pojazdu nie. Dopiero jutro będę miał czym sprawdzić błędy. Czy może być opcja że uwalony czujnik ?
-
Arturjimi
- Forumowicz
Witam,
Chciał bym ponownie wznowić temat, auto jakiś czas zachowywało się normalnie, ale dzisiaj wyskoczyła awaria pojazdu i tryb serwisowy. Mimo tego nastąpiło wypalanie DPF(zamontowałem diodę i kopcilo na biało ostro
). Sprawdziłem błędy elm327 i programem torque i nic nie wykryło. Dodam, że podczas gdy daje opcje skasuj błędy, których program nie wykazał między zegarami wyskakuje od razu awaria pojazdu. Odłączyłem EGR i czujnik różnicy cisnien DPF, auto dalej w trybie awaryjnym. Po podłączeniu ich spowrotem i sprawdzeniu błędów, program pokazał coś takiego:
Raport historii usterek generowany przez Torque dla Androida=================================================
VIN samochodu:W0L
Producent:Nieznane
ID kalibracji pojazdu:Nieobecny
Dziennik aktualnych usterek
------------------
Brak aktualnych usterek w ECU
Dziennik usterek prawdopodobnych
------------------
P0403: Exhaust Gas Recirculation Control Circuit
P2455: Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Circuit High
P0405: Exhaust Gas Recirculation Sensor "A" Circuit Low
B2AAA: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P0641: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P0098: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
Dziennik historii usterek
------------------
ECU informuje, że żadne wcześniejsze kody usterek nie są dostępne
Inne znalezione kody usterek
(być może niepotwierdzone, bieżące lub specyficzne dla producenta)
----------------------------------------------------
Nie ma innych zapamiętanych błędów w ECU
Po wykasowaniu tych błędów auto zaraz po odpaleniu pokazuje awaria pojazdu i tryb serwisowy. Na czwartek jestem umuwiony na wycinkę DPF i zaślepieni EGR.
Czy te błędy mogą być spowodowane zła praca EGR lub DPF? Czy szukać gdzie indziej. Dodam tylko, że jeszcze wczoraj isia jechała jak zła a dzisiaj takie numery.
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciał bym ponownie wznowić temat, auto jakiś czas zachowywało się normalnie, ale dzisiaj wyskoczyła awaria pojazdu i tryb serwisowy. Mimo tego nastąpiło wypalanie DPF(zamontowałem diodę i kopcilo na biało ostro
Raport historii usterek generowany przez Torque dla Androida=================================================
VIN samochodu:W0L
Producent:Nieznane
ID kalibracji pojazdu:Nieobecny
Dziennik aktualnych usterek
------------------
Brak aktualnych usterek w ECU
Dziennik usterek prawdopodobnych
------------------
P0403: Exhaust Gas Recirculation Control Circuit
P2455: Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Circuit High
P0405: Exhaust Gas Recirculation Sensor "A" Circuit Low
B2AAA: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P0641: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
P0098: Nieznany kod - Dodatkowe informacje dostępne w Necie
Dziennik historii usterek
------------------
ECU informuje, że żadne wcześniejsze kody usterek nie są dostępne
Inne znalezione kody usterek
(być może niepotwierdzone, bieżące lub specyficzne dla producenta)
----------------------------------------------------
Nie ma innych zapamiętanych błędów w ECU
Po wykasowaniu tych błędów auto zaraz po odpaleniu pokazuje awaria pojazdu i tryb serwisowy. Na czwartek jestem umuwiony na wycinkę DPF i zaślepieni EGR.
Czy te błędy mogą być spowodowane zła praca EGR lub DPF? Czy szukać gdzie indziej. Dodam tylko, że jeszcze wczoraj isia jechała jak zła a dzisiaj takie numery.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Rooff_
- Zapaleniec
DTC P0641 00: 5V Reference 1 Circuit Malfunction
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_p0641/
DTC P0098 00: Intake Air Temperature (IAT) Sensor 2 Circuit High Voltage
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... p0098_luj/
Następnym razem użyj któryś z tych programów:
https://play.google.com/store/apps/deta ... oplmonitor
lub
https://play.google.com/store/apps/deta ... ldtcreader
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_p0641/
DTC P0098 00: Intake Air Temperature (IAT) Sensor 2 Circuit High Voltage
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... p0098_luj/
Następnym razem użyj któryś z tych programów:
https://play.google.com/store/apps/deta ... oplmonitor
lub
https://play.google.com/store/apps/deta ... ldtcreader
-
Arturjimi
- Forumowicz
Mam obie te aplikacje i nie chcą się łączyć z moim chińskim ELM-em. Jedynie łączy się torque i sd-prog . Sprawdziłem jeszcze raz błędy ELM-em na kablu od kumpla intez nic. Ogólnie z jakieś 3 tyg. Temu mialem błąd dotyczący właśnie czujnika pedału przyspieszania może to być z tym powiązane? Według linków, które wyżej podałeś(dzieki
) ten czujnik jest w tym obwodzie. Muszę sprawdzić miernikiem czy jest na nim odpowiednie napięcie czy po obd ELM-em mogę sprawdzić wartość?
-
patr2ykk
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Warszawa
Miałem jakiś czas temu sytuacje ze również na trasie tryb awaryjny, po skasowaniu błędu auto jechało kilometr i znów problem, oddałem do mechanika okazało się ze dpf nie mógł się wypalić do końca. Mechanik rozebrał, zawiózł na czyszczenie chemia i od tej pory zero problemów,
-
Arturjimi
- Forumowicz
Też właśnie pozbędę się dziada i EGR. Zobaczymy czy będzie sypać dalej awaria pojazdu, wtedy będę walczył z tymi czujnikami.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zaślepienia EGR. Gdzieś kiedyś na jakimś forum wyczytałem, że wystarczy wypiąć wtyczkę i wyprogramowac z komputera. Czy to prawda? Czy musi być zaślepiony fizycznie?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zaślepienia EGR. Gdzieś kiedyś na jakimś forum wyczytałem, że wystarczy wypiąć wtyczkę i wyprogramowac z komputera. Czy to prawda? Czy musi być zaślepiony fizycznie?
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Teoretycznie tak, praktycznie zależy jak bardzo jest zabrudzony, może się okazać że pomimo wyprogramowania będzie lekko otwarty. Najbezpieczniej wyprogramować i zaślepić.