--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
Michał1983
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Jarocin
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Ciężko jest ocenić jak to działa dzisiaj miałem wg apki 79 % postanowiłem zrobić kilka km więcej do pracy czyli 30 km i dopiero apka pokazała wypalanie i wypaliło do 24 % wkurza mnie to już że co tydzień mi się wypala DPF od K2 chce użyć ale to przed wypalaniem czy po dać lub mam opcję pełną regenerację za 950 zł
-
Mate
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Koszalin
Przepalenie dpf nie załączy się jak ciśniesz na trasie. Załączy się kiedy komputer zadecyduje. Przeważnie w najmniej odpowiednim momencie. Z drugiej strony nie musisz mieć 200 na blacie by go dobrze wypalić gdy już się wypala. Bardziej chodzi o obroty niż o prędkość ,które powinny być ok 3500 - 4000. Możesz to robić nawet przy 90kmh i efekt ten sam.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Kolego Mate mylisz się w każdym aspekcie , raz wypalanie od 79% mogę zanicjować kiedy chcę , dwa prawidłowe wypalanie jest w granicach 2,5 tyś i najlepiej na tempomacie na S albo na A , i było to wielokrotnie opisywane więc widzę że próbujesz błysnąc ale Ci nie wyszło
Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
Jest to prawidłowe wypalanie, jeśli miałeś 79% widocznie przez chwilę przekroczyłeś 100 kmh i komp zainicjował , tak samo 24% to dobry wynik ,teraz przy tych temp. to normalne, lepszy wynik można osiągnąć tylko na S albo autostradzie jadąc równomiernie z obrotami w granicach 2.5 tyś , wielokrotnie wypalało mi do 6% przebieg ponad 200tyś ,Michał1983 pisze: ↑24 lip 2021, o 17:11Ciężko jest ocenić jak to działa dzisiaj miałem wg apki 79 % postanowiłem zrobić kilka km więcej do pracy czyli 30 km i dopiero apka pokazała wypalanie i wypaliło do 24 % wkurza mnie to już że co tydzień mi się wypala DPF od K2 chce użyć ale to przed wypalaniem czy po dać lub mam opcję pełną regenerację za 950 zł
-
Radek84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Ja dzisiaj zrobiłem trasę ponad 300km tempomat 140km/h obroty około 2400 i wypalanie się nie zainiciowało mimo zapełnienia filtra w 46%, a czasem potrafi włączyć się przy 32% po 10km i przestanej nocy. Cholera wie o co tu chodzi.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale Ty masz B więc czemu nie piszesz w odpowiednim temacie tylko tego zaśmiecasz, tam się inaczej wypala
-
Radek84
- Użytkownik
To niech adminaistrator podzieli dodatkowo diesle na a i b.
Dare50 bez obrazy bo nie chcę cię urazić ale w temacie nie ma ani słowa o tym czy to silnik b20... czy a20.. więc nie rozumiem czemu miał bym się nie wypowiedzieć jak to jest u mnie.
Trochę za łatwo wyskakujesz z podsumowywaniem innych o zaśmiecanie.
Przyznaję że zdenerwowała mnie twoja wypowiedź. W takim razie niech każdy się dokładnie określi i ku przypomnieniu:
A20dtc, a20dtl, a20dte, a20dtj, a20dt, a20dth, a20dtr to seria silników A20D.. w insigni.
Dodatkowo A20DTH od lipca 2013 ma zmienione oprogramowanie i inną moc.
Dare50 bez obrazy bo nie chcę cię urazić ale w temacie nie ma ani słowa o tym czy to silnik b20... czy a20.. więc nie rozumiem czemu miał bym się nie wypowiedzieć jak to jest u mnie.
Trochę za łatwo wyskakujesz z podsumowywaniem innych o zaśmiecanie.
Przyznaję że zdenerwowała mnie twoja wypowiedź. W takim razie niech każdy się dokładnie określi i ku przypomnieniu:
A20dtc, a20dtl, a20dte, a20dtj, a20dt, a20dth, a20dtr to seria silników A20D.. w insigni.
Dodatkowo A20DTH od lipca 2013 ma zmienione oprogramowanie i inną moc.
-
lukaszop
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Polska
- Postawił piwo: 15 razy
Cześć, dzisiaj miałem pierwszy raz taką sytuację. Zatrzymałem się, włączyłem spalanie chwilowe i pokazuję 2 litry. Samochód wypalał DPF przy 58 procentach zapełnienia. Dlaczego? Zawsze wypalał między 75 - 90 %.
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Świebodzice
Witam mam problem ze zbyt czestym wypalaniem dpfa. Zapełnia sie dobrze, jednak potrafi inicjowac wyoalanie przy niskim zapelnieniu oraz po krotkim dystansie. Skacze temp egt do 500+ i wypala, nawet w miescie. Podczas postoju temp nie spaxa i wypala się ciagle. W czerwcu byl blad czujnika roznicy cisnien, wymieniony na nowyi zaadaptowany. Sztuczki z odlaczaniem egr nic nie pomogly. W kompie 0 błędow. Czy mozliwe ze padl czujnik temp spalin lub czy zostala błednie przeprowadzona adaptacja czujnika roznicy cisnien ? ( czujnik oryginal nie zadnen chinczyk). Bylem u 3 mechaników nic nie potrafią pomoc jedynie co radza to czyszczenie. Filtr byl czyszczony okolo rok temu. Vzy jesy ktos w stanie pomoc?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Na początek zrób adaptację czujnika różnicy ciśnień i zobacz czy coś się zmieni. Jak nie to kupić nowy i zaadoptować.
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Pisałem Ci w innym temacie, zainstaluj aplikację OPL monitor i zobacz co się dzieje z ciśnieniem spalin. Jeżeli jest za wysokie to niezależnie od stopnia zapełnienia % komputer będzie wypalał, a po kilku takich wypalaniach wywali ci błąd algorytmu i bez adaptacji czujnika już go nie skasujesz.
Bez ciśnienia spalin możesz tylko wróżyć z fusów.
Bez ciśnienia spalin możesz tylko wróżyć z fusów.
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
korzystam również z opl monitora, to ciśnienie skacze czasem do maxymalnej wartosci. było juz sporo takich wypaleń, ostatnio trasa 2x 650 km i nie wywaliło błędu. Ogólnie od wymiany ORYGINALNEGO czujnika i adaptacji nie było błędów, jedynie zbyt częste wypalanie. EGT skacze nawet w mieście i wypalamy:( Pytanie jeszcze co pokazuje ikona pomiędzy EGT a Dystans w opl monitor? oznaczona jako Obciązenie, czyzby to egr? bo taka sama ikonka jak ta od EGRa.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Szacowane obciążenie silnika.
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
- rataj73
- Zapaleniec
Jeżeli ciśnienie osiąga maksymalne wartosci ( z tego co pamiętam to chyba 70kpa) to dpf jest zapchany. Przy normalnej drożności i pełnym przyspieszeniu nie osiąga więcej niż 30-35 kpa, a w normalnej jeździe pływa od 5 do 20 kpa. Przy stałej prędkości na tempomacie 140 km/ h mam 5-7 kpa a jeżeli na wolnych obrotach jest więcej niż 5kpa to u mnie zawsze było za chwilę wypalanie nieważne ile było %.
Naiprościej by było zdemontować dpf bonie ma z tym wiele roboty i zobaczyć jak wygląda w środku czy czasem ten ceramiczny wkład nie jest pokruszony lub zawalony na amen.
Naiprościej by było zdemontować dpf bonie ma z tym wiele roboty i zobaczyć jak wygląda w środku czy czasem ten ceramiczny wkład nie jest pokruszony lub zawalony na amen.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
W silniku A20DTR jest z tym trochę większe zamieszanie, bo DPF jest pod autem (więc niby prościej), ale wcześniej zaraz za turbiną jest jeszcze katalizator. Pytanie czy on by się szybciej nie zapchał, skoro jest na pierwszym strzale?
-
Radek84
- Użytkownik
rataj73 pisze: ↑11 sie 2021, o 06:15Jeżeli ciśnienie osiąga maksymalne wartosci ( z tego co pamiętam to chyba 70kpa) to dpf jest zapchany. Przy normalnej drożności i pełnym przyspieszeniu nie osiąga więcej niż 30-35 kpa, a w normalnej jeździe pływa od 5 do 20 kpa. Przy stałej prędkości na tempomacie 140 km/ h mam 5-7 kpa a jeżeli na wolnych obrotach jest więcej niż 5kpa to u mnie zawsze było za chwilę wypalanie nieważne ile było %.
No jak dla mnie rewekacyjny post. Ostatnio jadąc właśnie zastanawiałem się czy wskazania z czujnika ciśnień mam w normie. Odpowiedziałeś wyczerpująco na nie zadane jeszcze przeze mnie, a nurtujące mnie pytanie.
U mnie dpf potrafi się teraz wypalać co 200km, ale zaczeło się wraz z wyższymi temp na zewnątrz. Narazie to olewam i czekam co będzie jak się ochłodzi. Zimą, wiosną wypalał się średnio co 850km na tych samych trasach co teraz.
-
gws
- Nowicjusz
- Miasto: Marki
Letnie paliwo różni się od paliwa zimowego dlatego w lecie wypalanie odbywa się częściej.
- rataj73
- Zapaleniec
Nie prawda. Dpf zimą i latem zapycha się podobnie co widać po ciśnieniu spalin tylko algorytm innaczej liczy % i dla tego latem rosną one szybciej. Często szczególnie gdy jadę autostradą zapełnienie filtra jest 80% a ciśnienie spalin na wolnych obrotach jest 1-2 kpa czyli takie jak zaraz po wypalaniu lub nieznacznie wyższe i na pewno nie 5kpa jak przy bardzo zapchanym filtrze
Już to kiedyś pisałem, znajomy rolnik kupuje paliwo na cały rok tylko w grudniu ze względu na jakieś odliczenia podatkowe. Jeździ cały rok tylko i wyłącznie na zimowym paliwie a i tak latem wypala się znacznie częściej.
Już to kiedyś pisałem, znajomy rolnik kupuje paliwo na cały rok tylko w grudniu ze względu na jakieś odliczenia podatkowe. Jeździ cały rok tylko i wyłącznie na zimowym paliwie a i tak latem wypala się znacznie częściej.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Potwierdzam, też cały rok leje BO i latem się szybciej zapełnia, do tego dochodzi otwarty EGR, mocniejsze obciążenie klimą.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka