--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana jednej tarczy

ODPOWIEDZ
dzamej
Użytkownik
Auto: Insignia kombi 4x4
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Wymiana jednej tarczy

Post autor: dzamej » 24 lis 2021, o 10:56

Siemka,

15 tys km temu wymieniałem tarcze, teraz podczas wymiany sprawdziłem jakie jest ich zużycie i widzę, że na lewym kole jest dosłownie marginalne, ale na prawym kole od strony wewnętrznej jest wyczuwalny spory rant. Przy powolnej jeździe ok 20hm/h słychać pisk tarcia klocka o tarczę na prawym kole, czyli tłoczek trze o tarcze..

I pytanko, jako, że na lewym kole zużycie jest marginalne, grubość klocka różni się tylko 1mm, moje pytanie czy wymieniać obie tarcze czy tylko jedną (mam zinnermann nawiercane + klocki hawk)

Niby jest zasada, że tak jak amory, zawsze parami się wymienia a dopuszczalne różnice hamowania kół na osi jest aż 30%, dlatego też pytam.

A że na wiosnę będę zaciski wymieniał to się zastanawiam..

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Bratoszewice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Wymiana jednej tarczy

Post autor: alehandro` » 14 lis 2022, o 14:42

W mojej opinii wymień komplet.
To moim zdaniem nie są takie kwoty by ryzykować.
Zdaje sobie sprawę, że szkoda, ale szkoda też by przy gwałtownym hamowaniu auto nierówno zahamowało. Przy spokojnej jeździe i takim samym hamowaniu problemu nie ma, ale hamulce i ich sprawność wychodzą w sytuacjach odwrotnych do tej.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”