--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem z wybudzającym się samochodem

ODPOWIEDZ
fierev
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gdańsk

Problem z wybudzającym się samochodem

Post autor: fierev » 3 gru 2021, o 12:03

Cześć,

Pacjent to Opel Insignia A FL 2.0 CDTI z polskiego salonu. Auto właśnie kończy 7 lat i zbliża się zakup czwartego akumulatora. Zaznaczę, że auto jest fabryczne tj. brak indywidualnych modyfikacji. Aktualny akumulator został sprawdzony przez lokalny serwis oraz ASO (w załączniku wynik testu z ASO). Został sprawdzony również alternator, rozebrana była tylna klapa oraz klamki keyless (tak twierdzi ASO) - w rezultacie nic nie zostało wymienione, poza wykonanymi aktualizacjami i programowaniem auta na nowo. W zeszłym tygodniu auto zostało podpięte do interfejsu diagnostycznego w ASO, co pozwoliło na zrzucenie 12 stron błędów (załącznik). ASO siedziało nad samochodem w zeszłym tygodniu kilkanaście godzin rozbierając i sprawdzając instalacje elektryczną pojazdu. ASO powiedziało, że nie jest w stanie znaleźć usterki i nie będzie nad nim więcej siedzieć, ponieważ występuje niemożliwy do namierzenia wysoki pobór prądu przy zamkniętym i otwartym samochodzie (coś go wybudza - link do nagranego zjawiska (wygląda jakby ktoś wciskał przycisk keyless w klamce nie mając kluczyka w pobliżu):

(wybudzenie następuje w 0:38 oraz 1:28)

Żaden interfejs i żadna metoda nie pozwala na namierzenie tego, co powoduje pobór prądu. Elektryk w ASO siedział i patrzył na samochód przy odłączeniu różnych elementów po kolei. Prywatnie odpiąłem wszystkie bezpieczniki w trzech skrzynkach w różnych kombinacjach - niestety bez pozytywnych rezultatów. ASO mówi, że to musi być któryś z modułów (BCM sprawdzony testerem w ASO + jest suchy tak jak reszta modułów) - w przypadku gdy nie mamy pewności, wymiany ich są nieopłacalne. Jedyny trop, jaki znalazłem to odłączenie wszystkich bezpieczników pod kierownicą - wtedy pobór znika.

Zaznaczę, że od samego początku kiedy zakupiłem ten pojazd (auto po leasingowe 4-letnie) pojawiają się problemy, że np. kluczyk jest często niewidoczny (problem z wyłączeniem/włączeniem auta), auto sygnalizuje zatrzaśnięty kluczyk (trąbi), w których momentach nie powinno (np. jestem w samochodzie z kluczykiem i zamknąłem drzwi kierowcy), ponadto czasem środkowy ekran nie wstaje, czasem pojawia się komunikat wybita szyba, komunikat związany z systemem antykradzieżowym, komunikat z układem wspomagania kierownicy, komunikat "zamknij otwórz każdą szybę", alarm włącza się w dni kiedy świeci w auto słońce (została odpięta syrena), dodatkowo auto systemowo gubi tylne koła podczas jazdy powyżej 140 km/h.

Ponadto:
Auto uruchamia się ciężko, ale skutecznie przy 11.00 V (pomiar miernikiem bądź interfejsem)
Auto potrafi się w noc rozładować do 4 V (w zależności od humoru), natomiast przeciętnie proces trwa 2 dni tj. w dwa dni napięcie spada z 12.3 V na 11.3 V.
Auto na trasie z Warszawy do Gdańska (za dnia lub w nocy) maksymalnie ładuje do napięcia 12.35 V.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, ponieważ dotychczas to auto pod kątem elektryki pozostawia wiele do życzenia.

Załącznik: https://drive.google.com/drive/folders/ ... EnrP19GHBH

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Problem z wybudzającym się samochodem

Post autor: Rooff_ » 3 gru 2021, o 14:43

Czy to wybudzanie jest mniej więcej stałe w czasie tzn. że nie zanika (lub inaczej mówiąc - nie ma jakiś dłuższych przerw w jego występowaniu)?

kizior11
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Raszówka
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: kizior11 » 3 gru 2021, o 15:31

Pisałeś o bezpiecznikach i od sprawdzenia tego zacznij, który dokładnie układ powoduje taki pobór.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 3 gru 2021, o 17:38

fierev pisze:
3 gru 2021, o 12:03
Jedyny trop, jaki znalazłem to odłączenie wszystkich bezpieczników pod kierownicą - wtedy pobór znika.
To próbuj je wyciągać pojedynczo obserwując miernik

fierev
Nowicjusz

Post autor: fierev » 4 gru 2021, o 16:42

Rooff - charakterystyka wybudzania jest losowa. Są dni kiedy wybudzanie następuje sekwencyjnie lub jednokrotnie. Jednego dnia słychać, że auto sobie sprawdza coś cyklicznie, a drugiego dnia tylko w losowych godzinach.

kizior11 oraz zubek - niestety, ale zostało to wykonane. Natomiast ASO powiedziało, że zgodnie z dźwiękiem, który słychać (również na nagraniu) to nie jest żaden element końcowy samochodu (brakuje jeszcze jednego "tyknięcia"). Dlatego w tym przypadku wyciągnięcie bezpieczników po kolei nie przynosi pozytywnych rezultatów(ani w żadnej innej kombinacji). Powiedziano mi, że wyciągnięciem bezpieczników nie wyłączymy modułów, które są w samochodzie. Jedyne co mogło się wydarzyć w przypadku wyciągnięcia wszystkich bezpieczników pod kierownicą to wprowadzenie któregoś z modułów/systemów w tryb awaryjny.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 4 gru 2021, o 18:00

Ja bym zaczął od kupienia używanego modułu nadwozia, zaprogramowanie i obserwację czy ustąpi.
Porada może trochę nie fair, ale taki moduł zawsze możesz oddać do 14 dni ;) Jedyne ryzyko, że się może uszkodzić...

Albo jeszcze drugi pomysł, ale brak konkretnej metody na jego przeprowadzenie. Mianowicie podpięcie w obwód bezpiecznika, konkretnie większości pod kierownicą "czegoś" co pokaże zmianę zużycia prądu w obwodzie. Najlepiej byłoby zrobić to w jednym momencie dla wszystkich, ale można spróbować jakoś po kolei. Coś musi być jakos pierwsze wzbudzone.

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 6 gru 2021, o 10:58

Kolego masz na wyposażeniu czujniki martwego pola ?

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 7 gru 2021, o 08:03

To co mogę podpowiedzieć po analizie raportu to zmień na początek mechanika (aso) na inne lub innego. Po co dawać klientowi wypis wszystkich błędów które w większości powstały przez problemy z prądem, czyli rozładowanie. Trzeba skasować wszystkie błędy i wtedy sprawdzać nowe.

Proponuję zrób taki test tego wybudzania, zostaw kluczyki w domu, wszystkie jakie masz, najlepiej zamknij w metalowej puszcze i wtedy obserwuj czy następuje wybudzanie. Tym testem wyeliminujesz kluczyki czy nie są uszkodzone. Możliwe że problem jest w klamkach (przyciskach) nie wiem dokładnie jak są skonstruowane ale może da się odłączyć od klamek wtyczki i wyeliminujesz przyciski włącznie z tym w klapie (mikrostyk).
Podsumowując mój wywód :) skupił bym się na keyless, i wszystkim co z tym związane. Wybudzanie pojazdu inicjuje każda klamka oraz otwarcie bagażnika. Możliwe że coś zwiera i cały czas inicjuje otwieranie.

PS. Sam test akumulatora nie świadczy że aku jest on ok :)

Kub@
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Kub@ » 7 gru 2021, o 16:41

Taka przyszła mi głowy podpowiedź - może ktoś chodzi po okolicy z walizką-neseserem i szuka samochodu do wyszarpania na części lub za Bug 🤔

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 7 gru 2021, o 17:42

Dokładnie tak, dodatkowo złośliwy łazi wszędzie za autem :lol: ;)

Kub@
Użytkownik
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Kub@ » 7 gru 2021, o 17:48

@mazmarcin przecież te walizki chodzą po całym kraju 😄

fierev
Nowicjusz

Post autor: fierev » 7 gru 2021, o 21:03

Rooff_ dzięki za wskazówkę, co prawda skrajna wskazówka, ale jak najbardziej cenna. Jak najbardziej rozważam w ostateczności podmianę modułu komfortu. Nie mniej jednak ani lokalny mechanik, ani ASO nie chcą wziąć odpowiedzialności za tę decyzję jeszcze ;) 

Crazy383 - niestety, ale ta wersja nie posiada czujników martwego pola

Holios - kluczyki są codziennie w specjalnym pokrowcu i ten pokrowiec bądź folię aluminiową również użyłem wcześniej do testów. W rezultacie bez znaczenia czy kluczyki są w pobliżu, czy nie, czy auto jest otwarte, czy również nie to problem niestety wciąż występuje.  Natomiast co do akumulatora to na pewno jak wymienię (najprawdopodobniej niedługo) to będę obserwować wszystko od początku (ostatnim razem to zaniedbałem). Spodziewam się, że po kilku mocniejszych rozładowaniach może być już zasiarczony.

Kub@ oraz mazmarcin - dobra teoria, ale w praktyce byłem w różnych miejscach w tym kompletnie oddalonych od cywilizacji/sygnałów i auto potrafiło przy mnie pomrugać ekranem ;) 

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 8 gru 2021, o 20:08

Szkoda że taka odległość bo chetnie bym Ci pomógł u siebie na miejscu, ale postaram sie cos podpowiedzieć na przykladzie z ktorymi mialem do czynienia, w bagazniku po lewej stronie kolo skrzynki bezpiecznikow będziesz miał wiazke ktora idzie do klapy, sprawdź ta wtyczke , mialem taki przypadek ze klient sie skarżył na pobór pradu a wtyczka niemalze juz calkiem stopiona, az sam sie.dziwilem jak to jeździło.

Jeśli chciałbys sprawdzić BCM 100% moge pomoc wysylkowo i sklonować go 1:1 wkładasz i sprawdzasz czy nadal jest problem.

fierev
Nowicjusz

Post autor: fierev » 15 gru 2021, o 17:25

Crazy383 dzięki za sugestie, sprawdziłem wtyczki — wygląda w porządku.

Jeżeli chodzi o BCM to dziękuję za propozycję i na pewno będę się kontaktować, w sytuacji gdy nie pozostanie mi nic innego niż BCM. Na ten moment jeszcze postaram się kilka rzeczy po kolei posprawdzać.

adammKielce
Nowicjusz
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kielce

Post autor: adammKielce » 19 lut 2022, o 22:19

Hej.
Udało się ustalić przyczynę?

U mnie auto też wariuje pod kątem elektryki.
Wzbudzanie się jest na tyle dziwne i na tyle w różne sposoby że aż ciężko to jednoznacznie opisać.
Do tego potrafił się czasami wyłączyć ekran radia a dziś przestał działać całkowicie pilot (oba piloty), keyless nie widzi kluczyka, nie działają przyciski w klamkach.
Próba otworzenia bagażnika kończy się miganiem awaryjnych i dziwnym mruganiem tylnych postojówek, jakby zwarcie się robiło.
W lato bagażnik sam mi się otwierał więc odłączyłem wtyczkę od zasilania pompy. Aso nic nie znalazło.

Coś siedzi w elektryce, pytanie tylko co takiego i gdzie.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 19 lut 2022, o 22:29

Standardowo moduły martwej strefy oglądałeś?

fierev
Nowicjusz

Post autor: fierev » 28 lut 2022, o 15:20

mazmarcin nie posiadam niestety modułu martwej strefy (brak tego w wyposażeniu)

adammKielce, niestety udało się ustalić przyczyny — ASO poddało się i między wersami nie chce tego auta więcej widzieć (600 zł skasowali za komputer, sprawdzanie instalacji elektrycznej itp), natomiast prywatnie wymieniłem przycisk tylnej klapy na nowy, ponieważ w środku był cały zgniły i objawy, które opisujesz wyglądają bardzo podobnie — jeżeli jeszcze nie zaglądałeś do tylnego przycisku to polecam, bo może robić zwarcie. Ponadto wymieniłem nowy akumulator na jeszcze nowszy (poprzedni okazało się, że się zasiarczył w 1,5 roku — dziwne, aby było inaczej).

Postęp jest taki, że od 2 miesięcy czujniki parkowania odmawiają posłuszeństwa, początkowo jeden pokazywał ciągłą przeszkodę to wymieniłem na nowy, potem kolejne dwa to też wymieniłem na nowe (w trakcie oczywiście też wysypywało cały system parkowania, bywały dni, że wszystkie działały) ostatecznie system ani jednego tygodnia nie działał poprawnie, zatem podmieniłem 8 czujników na nowe i system jak nie wstawał tak nie wstaje jest tylko coraz gorzej (tj. coraz mniej przypadków, że czujniki działają), następnie podpiąłem wszystkie stare czujniki zamiast nowych (bo bywało tak, że pokazywały ciągłą przeszkodę, ale system wstawał) tak teraz czy mam 8 nowych czujników, czy 8 starych to system nie wstaje tj. mruga dioda od czujników parkowania i wysyła komunikat między zegary (bez zależności czy wciskam guzik, czy dojeżdżam do pojazdu, czy włączam wsteczny, czy wyłączę akumulator na noc)

Rozbierając zderzaki przejrzałem wszystkie wtyczki/kable i wyglądają na zdrowe (nie ściągałem izolacji, skoro nie była rozszarpana). Rozebrałem tylne lewe światło wewnętrzne (kombi), za którym schowany jest moduł parkowania. Okazuje się, że w tym miejscu zbiera się woda, bo śruba jest zardzewiała i samemu przetarłem kilka kropel. Sam moduł parkowania jest znacznie wyżej podwieszony i po rozebraniu wyglądał na suchy. Nie mniej jednak mam wątpliwości co do lutów:
modul_czujnikow_parkowania_opel_insignia.jpeg
ASO mówiło, że jedyne na co liczyć to na to, że "to coś co to powoduje" w końcu odmówi posłuszeństwa. Czyżby to coś z czujnikami parkowania? czy one mogą wzbudzać auto? Będę próbował nawiązać dialog z ASO ponownie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Baryla2007
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 4x4
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2013
Miasto: Przemyśl
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Baryla2007 » 5 maja 2022, o 13:43

Witam i u mnie zacza sie problem z wybudzaniem samochodu narazie odpiolem mikrostyk i czekam na nowy czy może udało się komuś dojść do rozwiązania tego problemu ???

Insignia201412
Nowicjusz
Miasto: Pszczyna

Post autor: Insignia201412 » 8 lip 2022, o 21:16

Witam u mnie tez nie działa keyless go też auto się wzbudza co jakiś czas. Nie dziala też radar aktyny kupiłem tą insignie z uszkodzonym modułem martwego pola standardowo zalany i skorodowany w środku moduł nie jest jeszcze zaprogramowany do auta czy przez to że nie jest mogą się dziać takie cuda?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 8 lip 2022, o 21:30

Musisz sprawdzić jakie błędy zgłasza auta , bez tego nic nie zrobisz. Jak jest wszystko ok a tylko moduł nie zaprogramowany to pokaże tylko błąd na liczniku od martwej strefy a wszystko inne powinno działać.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”