--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWentylatory chłodnicy nie wyłączają się.
-
mrgod
- Nowicjusz
- Auto: insignia a
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lublin
Wentylatory chłodnicy nie wyłączają się.
Cześć, dziś po zgaszeniu silnika zauważyłem że wentylator chłodnicy nie wylaczyl się . Myślałem że po paru minutach się wyłączy i poszedłem do domu, po pół godziny przechodziłem koło auta i słyszałem że wentylator , a dokładnie 2 wentylatory na chłodnicy ciągle działają . Po włączeniu zapłonu wskaźnik temp płynu chłodniczego pokazywał 50 st. Więc nie było co chłodzić. Odpaliłem i zgasiłem kilka razy ale nic się nie zmieniło - wentylatory nadal kręcą .
Dopiero po wypięciu kostki zasilającej wentylatory się odłączyły , podobnie po wyjęciu bezpiecznika nr 42 odpowiadającego za te wentylatory.
Wyczytałem gdzieś że może to mieć coś wspólnego z.wypalaniem DPF ale mój DPF wypalił się prawidłowo 180 km wcześniej
Czy ktoś może poratować radą co to za czort? Najgorsze jest to że jutro mam trasę do zrobienia :/
Dopiero po wypięciu kostki zasilającej wentylatory się odłączyły , podobnie po wyjęciu bezpiecznika nr 42 odpowiadającego za te wentylatory.
Wyczytałem gdzieś że może to mieć coś wspólnego z.wypalaniem DPF ale mój DPF wypalił się prawidłowo 180 km wcześniej
Czy ktoś może poratować radą co to za czort? Najgorsze jest to że jutro mam trasę do zrobienia :/
-
mrgod
- Nowicjusz
Re: Wentylatory chłodnicy nie wyłączają się.
Aktualizacja
W niedzielę odpisałem Aku na noc z nadzieją że coś się zresetuje o rano będzie git, ale rano po podpięciu Aku wentylatory nadal się kręciły ( na zimnym silniku) . Przejechałem 3 km zgasiłem silnik i wentylatory nie kręcą . Zrobiłem trasę ok 400 km , temperatura silnika w normie, wentylatory działają jak trzeba , po zgaszeniu silnika na ciepłym silniku kręcą się chwilę i wyłączają się prawidłowo więc stwierdziłem że to jednorazowy przypadek ... Aż do dziś rano kiedy wchodząc do garażu już słyszałem wentylatory. Przez noc rozładowało Aku tak że światła mijania ledwo świecą.
Dodam że w poniedziałek byłem na kompie i żadnych błędów nie pokazuje :/
Pomoże ktoś gdzie w ogóle.zaczac szukać przyczyny ?
W niedzielę odpisałem Aku na noc z nadzieją że coś się zresetuje o rano będzie git, ale rano po podpięciu Aku wentylatory nadal się kręciły ( na zimnym silniku) . Przejechałem 3 km zgasiłem silnik i wentylatory nie kręcą . Zrobiłem trasę ok 400 km , temperatura silnika w normie, wentylatory działają jak trzeba , po zgaszeniu silnika na ciepłym silniku kręcą się chwilę i wyłączają się prawidłowo więc stwierdziłem że to jednorazowy przypadek ... Aż do dziś rano kiedy wchodząc do garażu już słyszałem wentylatory. Przez noc rozładowało Aku tak że światła mijania ledwo świecą.
Dodam że w poniedziałek byłem na kompie i żadnych błędów nie pokazuje :/
Pomoże ktoś gdzie w ogóle.zaczac szukać przyczyny ?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Za lewym nadkolem w pobliżu zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy jest puszka z przekaźnikami do sterowania wentylatorami. Może któryś z przekaźników się zacina?
Chociaż to wygląda bardziej na efekt zwarcia (może od cieczy?) albo że coś daje sygnał do ich startu. Na ten moment jedyne co mi przychodzi na myśl to uszkodzony czujnik temperatury, który daje błędne informacje - przeciwne do aktualnej temperatury cieczy chłodzącej...
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Chociaż to wygląda bardziej na efekt zwarcia (może od cieczy?) albo że coś daje sygnał do ich startu. Na ten moment jedyne co mi przychodzi na myśl to uszkodzony czujnik temperatury, który daje błędne informacje - przeciwne do aktualnej temperatury cieczy chłodzącej...
-
mrgod
- Nowicjusz
Poszperałem trochę po innych forach i znalazłem że do moich objawów pasuje uszkodzony czujnik termiczny wentylatora. Bo temperaturę cieczy pokazuje mi prawidłowo .
Tylko za nic nie mogę znaleźć gdzie on się znajduje w komorze silnika . Dodam że to 2.0 CDTI 160 KM , 2010r
Tylko za nic nie mogę znaleźć gdzie on się znajduje w komorze silnika . Dodam że to 2.0 CDTI 160 KM , 2010r
-
mrgod
- Nowicjusz
Po powrocie z pracy jeszcze raz zajrzałem pod maskę i zaciekawił mnie temat przekaźników. O ile znalazłem w necie opis bezpieczników - do wentylatorów chłodnicy jest 40A i ma numer 42 , to do przekaźników nie znalazłem opisu.
Po wyjęciu bezpiecznika wentylatory stanęły , ale po wyjęciu WSZYSTKICH przekaźników naraz one cały czas działają z tą samą prędkością . Tak ma być ? Czy może jest jeszcze gdzieś jakaś skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami - wiem o dwóch , jedna w kabinie za schowkiem przy lewym kolanie ale tam są tylko bezpieczniki , a druga w komorze silnika tuż przy aku i tam właśnie wyjmowałem przekaźniki .
Po wyjęciu bezpiecznika wentylatory stanęły , ale po wyjęciu WSZYSTKICH przekaźników naraz one cały czas działają z tą samą prędkością . Tak ma być ? Czy może jest jeszcze gdzieś jakaś skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami - wiem o dwóch , jedna w kabinie za schowkiem przy lewym kolanie ale tam są tylko bezpieczniki , a druga w komorze silnika tuż przy aku i tam właśnie wyjmowałem przekaźniki .
- Rooff_
- Zapaleniec
Napisałem Ci w poprzednim poście gdzie są przekaźniki od wentylatorów...
-
mrgod
- Nowicjusz
czy mówiłeś o tym miejscu ? Właśnie tam znajduje się bezpiecznik od wentylatorów i kilka przekaźników które wyjmowałem a wentylatory ciągle kręciły.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rooff_
- Zapaleniec
Ehhh... Napisałem Ci, że za nadkolem. Nie pamiętam, czy nawet nie trzeba zdjąć przedniego zderzaka, żeby się dostać do tych przekaźników.
-
mrgod
- Nowicjusz
to zdjęcie znalezione w necie, nie moje auto
ok, nie załapałem , myślałem że chodziło Ci o tą skrzynkę przy nadkolu
-
mrgod
- Nowicjusz
Mała aktualizacja, znalazłem jeszcze jedną skrzynkę z trzema przekaźnikami - widać w załączonym foto, tak jak kolega ROOFF_ napisał są one odpowiedzialne za sterowanie wentylatorem chłodnicy. Okazało się, że nie ma pokrywy skrzynki i naleciało tam wody, styki pośniedziały i ogólnie lipa ALE, po wyjęciu dwóch czarnych przekaźników nic się nie dzieje i wentylator działa ciągle nawet jak nie przekręcę zapłonu na zimnym silniku, dopiero po wyjęciu brązowego przekaźnika wentylator przestaje się kręcić. Zmierzyłem napięcie w kostkach do których są wpięte przekaźniki i na brązowej kostce między pinami 2 a 6 jest ciągle 12V, oraz między 2 a 4 też jest ciągle 12 V.
Czy tak powinno być ? Próbowałem podmieniać przekaźniki wkładając nowe na pewno sprawne i nic się nie zmienia.
Czy tak powinno być ? Próbowałem podmieniać przekaźniki wkładając nowe na pewno sprawne i nic się nie zmienia.
- Rooff_
- Zapaleniec
Na każdym z przekaźników masz schemat co z czym się zwiera. Dwa piny są odpowiedzialne za sterowanie, a dwa za przekazywanie wysokiego prądu. Nie przypuszczam żeby to były przekaźniki "odwrotne" czyli po podaniu napięcia na styki sterujące rozwierają się wysokoprądowe. Raczej pracują w opcji zwarcie-zwarcie.
-
mrgod
- Nowicjusz
Na dwóch czarnych jest schemat ale na brązowym jest tylko na jakie napięcie , producent i nr . Czyli stałe napięcie 12v na kostce brązowej na pinach między 2-6 i 2-4 jest w normie i tak powinno być ?
Tylko jeszcze zastanawia mnie dlaczego wentylatory kręciły po podmianie przekaźników na nowe.
Tylko jeszcze zastanawia mnie dlaczego wentylatory kręciły po podmianie przekaźników na nowe.
- Rooff_
- Zapaleniec
A na tym brązowym nie ma na boku?
Odnośnie napięcia i czy to tak powinno być to nie wiem. Najlepiej by było jakby ktoś poratował schematem elektrycznym całego układu wentylatorów...
Zobacz jeszcze ten wpis: https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 29#p181429
Odnośnie napięcia i czy to tak powinno być to nie wiem. Najlepiej by było jakby ktoś poratował schematem elektrycznym całego układu wentylatorów...
Zobacz jeszcze ten wpis: https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 29#p181429
-
mrgod
- Nowicjusz
Słuchajcie, ja już zgłupiałem ... znowu przez dzień było dobrze i znowu ciągle się kręcą. wymieniłem całą tą część instalacji którą pokazywałem poprzednio na sprawną, nie pośniedziałą , nowe przekaźniki. Po tym jak się znowu zaczęły kręcić nawet na zimnym silniku od razu pojechałem do mechanika na kompa i żadnych błędów. Klimatyzacja sprawna - bo podobno od niej też tak może być.
Zmierzyłem napięcie na wtyczce która wpięta jest w wentylatory ( gniazdo jest zespolone z rezystorem wentylatorów ) i tu moje pytanie i zarazem prośba najlepiej do posiadaczy silnika 2.0 CDTI 160KM - czy mógłby ktoś zmierzyć u siebie czy na tej wtyczce jest jakiekolwiek napięcie na zgaszonym i najlepiej zimnym silniku, oraz bez włączonego zapłonu ?
U mnie pomiary wyszły tak :
na dwóch skrajnych pinach ( przewód czerwony (+) i na czarnym z zielonym paskiem (-) ) mam 12,80V - tak jak na klemach aku
pomiędzy czerwonym i zielonym jest jakiś spadek napięcia i pokazuje ok 11,50V .
Jeszcze dowiedziałem się od kilku źródeł w tym od mechanika, że może być uszkodzony ów rezystor tylko tu mam rozbieżności bo jedni mówią, że wtedy wentylator nie kręciłby się wcale a inni mówią , że dziać będzie się jak u mnie - ciągła praca.
Zmierzyłem napięcie na wtyczce która wpięta jest w wentylatory ( gniazdo jest zespolone z rezystorem wentylatorów ) i tu moje pytanie i zarazem prośba najlepiej do posiadaczy silnika 2.0 CDTI 160KM - czy mógłby ktoś zmierzyć u siebie czy na tej wtyczce jest jakiekolwiek napięcie na zgaszonym i najlepiej zimnym silniku, oraz bez włączonego zapłonu ?
U mnie pomiary wyszły tak :
na dwóch skrajnych pinach ( przewód czerwony (+) i na czarnym z zielonym paskiem (-) ) mam 12,80V - tak jak na klemach aku
pomiędzy czerwonym i zielonym jest jakiś spadek napięcia i pokazuje ok 11,50V .
Jeszcze dowiedziałem się od kilku źródeł w tym od mechanika, że może być uszkodzony ów rezystor tylko tu mam rozbieżności bo jedni mówią, że wtedy wentylator nie kręciłby się wcale a inni mówią , że dziać będzie się jak u mnie - ciągła praca.