--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOple i inne auta by Citek
- Citek
- Użytkownik
- Auto: Jeep Cherokee KL
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lublin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Phantom Grey Insignia A Lift OPC-Line by Citek
Felgi ori z Insignii- '17. Opony również dedykowany rozmiar 225/55/17.
Jeżeli rzuciła Ci się w oczy duża szpara w tylnej wnęce to jest to efekt krzywego podłoża u teścia na trawniku, na równym wszystko jest ok.
Jeżeli rzuciła Ci się w oczy duża szpara w tylnej wnęce to jest to efekt krzywego podłoża u teścia na trawniku, na równym wszystko jest ok.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Tak niefajnie wygląda na tych 17", nie? Też w poprzedniej miałam zimowe 17. Chociaż niby bezpieczniej, no ale nie zdobi.
Nie, na szpary nie patrzyłam
młodzi zrobili imprezę do 5tej rano na 15 osób, o mało nie uceglili głośników w kinie domowym, ale ja nie spałam mimo że prawie na strychu spałam przez te ich harce. Niewiele więc ogarniam póki co
w końcu przyjechały Krakowskie Potwory 

Ja nie myłam
świąteczne pozdrowienia dla naszych odpoczywających aut 

Nie, na szpary nie patrzyłam
Ja nie myłam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)
- Citek
- Użytkownik
Mi tam pasuje, to był bardzo świadomy wybór. Na tych strukturach bez kołpaków wygląda bardzo ciekawie. Z założonymi kołpakami też jest bardzo ok tylko tak ,,mdło". I przede wszystkim lepiej mi się po dziurawych, miejskich drogach jeździ.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Kołpaki bleee....
Ja pamiętam jak zastępczy od Opla dostałam na tych strukturach z kołpakami i tankuję i widzę dziurę między oponą a felgą
i dopiero po dotknięciu zobaczyłam że to plastik
to było moje pierwsze spotkanie z tym wynalazkiem opla.
Jednak Insignia najlepiej wygląda na 20"
ale też nie mam aż takich.
Ja pamiętam jak zastępczy od Opla dostałam na tych strukturach z kołpakami i tankuję i widzę dziurę między oponą a felgą
Jednak Insignia najlepiej wygląda na 20"
- Citek
- Użytkownik
Że najładniej wygląda na dużej feldze to się zgodzę. Ale z moim odczuwaniem komfortu to to ma sens tylko gdy auto stoi. Nie wyobrażam sobie jazdy na takiej feldze po mieście
Na standardowych '18 jest dla mnie za twardo dlatego też już wiem, że kolejne daily będzie czymś wyższym, na większym balonie. Do śmigania w szykanach to mam Audi TT 
Mega podoba mi się pewien niecodzienny wzór felgi '19 z Insignii ale jednak się nie odważę. A i koszt kompletu felgi+opony to już niezła kasa. Ma coś w sobie ta felga.
Mega podoba mi się pewien niecodzienny wzór felgi '19 z Insignii ale jednak się nie odważę. A i koszt kompletu felgi+opony to już niezła kasa. Ma coś w sobie ta felga.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To też mój ulubiony wzór felg.. turbinowy... 
W poprzedniej Insigni miałam dwa komplety alufelg, 18" Ori i na zimę 17" pentagramy jakiejś innej firmy.
Teraz już nie pamiętam. W obecnej mam tylko opony na zmianę, lżej mi to turlać z garażu. No i muszę skoczyć po letnie bo jeszcze są w serwisie. Może nie sprzedali w międzyczasie
raczej też nie będę do niej inwestować w felgi. Zaraz poobdzieram gdzieś i jedno licho
. A poza tym podobno przy napędzie 4x4 nie można opon wymieniać pojedynczo a nawet nie parami. 
- Citek
- Użytkownik
Te ,,turbiny" w takim razie pozostaną u mnie jedynie w kwestii marzeń
Już sobie postanowiłem, że żadnych droższych modów w tym aucie przeprowadzać nie będę.
Jest jeszcze jedna rzecz która mnie od dawna irytuje i powoduje zazdrość (taką pozytywną, nie mylić z zawiścią).
Szwagier mniej więcej w czasie gdy ja kupiłem Insignię, kupił Grand Cherokee.
No i od wielu miesięcy koszt przejechania 100km jego 5.7 HEMI jest niższy niż moim ,,dizlem".
Pali mu to 15-20 litrów LPG na 100KM. Gaz jest ciągle po ok. 3zł a w okolicy nawet taniej (2,8zł/l) czyli wychodzi mu ok. 50zl za 100km.
A u mnie? 8 litrow ON= ok. 60zł. I będzie jeszcze drożej.
Dodać trzeba, że przez te półtora roku prócz serwisów olejowych nic nie musiał w aucie robić.
A ten dźwięk ,,fał ósemki"- mmmmm, nie do podrobienia.
Gdybym tak miał wolne 150k zł...
Już sobie postanowiłem, że żadnych droższych modów w tym aucie przeprowadzać nie będę.
Jest jeszcze jedna rzecz która mnie od dawna irytuje i powoduje zazdrość (taką pozytywną, nie mylić z zawiścią).
Szwagier mniej więcej w czasie gdy ja kupiłem Insignię, kupił Grand Cherokee.
No i od wielu miesięcy koszt przejechania 100km jego 5.7 HEMI jest niższy niż moim ,,dizlem".
Pali mu to 15-20 litrów LPG na 100KM. Gaz jest ciągle po ok. 3zł a w okolicy nawet taniej (2,8zł/l) czyli wychodzi mu ok. 50zl za 100km.
A u mnie? 8 litrow ON= ok. 60zł. I będzie jeszcze drożej.
Dodać trzeba, że przez te półtora roku prócz serwisów olejowych nic nie musiał w aucie robić.
A ten dźwięk ,,fał ósemki"- mmmmm, nie do podrobienia.
Gdybym tak miał wolne 150k zł...
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
O tak... V8.... 

Też mi dali czadu, że jak chcę sobie czipy robić to mam sobie kupić 5litrową V8 a nie czipować kartonowy silnik z cywilnego opla zwłaszcza że jeżdżę tym przed i po czipie jak pipa
Ładne mody są spoko, ale też kosztują. Mnie najbardziej rozwala mod pewnego rodzaju, a mianowicie w przedlifcie z silnikiem a20dth wymiana zderzaków na te z benzynowej OPC 325hp. Po co udawać benzynę jak kupiło się diesla? Przecież nawet dźwięk silnika będzie tam prześmieszny. To jest jedyny mod, którego nie rozumiem. Nie będę wyrażać też co o tym myślę. Ale Vki prawdziwe to taki "masthef"...
Też mi dali czadu, że jak chcę sobie czipy robić to mam sobie kupić 5litrową V8 a nie czipować kartonowy silnik z cywilnego opla zwłaszcza że jeżdżę tym przed i po czipie jak pipa
Ładne mody są spoko, ale też kosztują. Mnie najbardziej rozwala mod pewnego rodzaju, a mianowicie w przedlifcie z silnikiem a20dth wymiana zderzaków na te z benzynowej OPC 325hp. Po co udawać benzynę jak kupiło się diesla? Przecież nawet dźwięk silnika będzie tam prześmieszny. To jest jedyny mod, którego nie rozumiem. Nie będę wyrażać też co o tym myślę. Ale Vki prawdziwe to taki "masthef"...
Ostatnio zmieniony 25 gru 2022, o 13:57 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citek
- Użytkownik
Widziałem, czytałem. Trochę tak zero jedynkowo Ci powiedzieli ale zapewne trochę racji w tym jest.
Natomiast żeby mieć banana na twarzy, dość trwały silnik a przy okazji ciekawy dźwięk z aktywnych wydechów to spokojnie wystarczy Audi S4.
Właśnie takie S4 ma mój znajomy. W serii 330konie, silnik 3.0 V6.
Po wizycie u ,,naszego" tunera wypluło mu ponad 400 koni i 500 niuta. Mowa o silniku benzynowym.
Jeździłem tym autem i moja głowa nie daje rady, ledwo co ogarnialem gdy startowałem z procedurą startu. Obraz się rozmywał.
Natomiast żeby mieć banana na twarzy, dość trwały silnik a przy okazji ciekawy dźwięk z aktywnych wydechów to spokojnie wystarczy Audi S4.
Właśnie takie S4 ma mój znajomy. W serii 330konie, silnik 3.0 V6.
Po wizycie u ,,naszego" tunera wypluło mu ponad 400 koni i 500 niuta. Mowa o silniku benzynowym.
Jeździłem tym autem i moja głowa nie daje rady, ledwo co ogarnialem gdy startowałem z procedurą startu. Obraz się rozmywał.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Też dużo dodane, w sumie podobnie jak u mnie, bo u mnie też sumie 50+ tych HP i prawie 500Nm. On nie będzie miał takich cudów z lspi jak te rzędówki benzynowe.
- Citek
- Użytkownik
Doszlo mu jak widać ok. 85koni, ponoć to bardzo bezpieczna opcja bo silnik kręcił się jeszcze wyżej ale poprzestali na tym wyniku. Nie wiem czy to coś zmienia ale jak pamiętam to tam jest kompresor i dlatego auto ciągnie z dołu jak diesel. Robiliśmy testy 0-100 i wychodzi ok. 5,5sek. Wynik zacny.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No ale V to inna bajka niż R4. To bez porównania
no i fakt, u mnie zwykłe turbo jakieś oplowskie. W sumie to ja nigdy nie zrobiłam testu 0-100, zawsze strach o zimny silnik oplowski że klęknie tzn blok mu pęknie jak to w 2,0t bywało historycznie dość często. A teraz to szybko też nie odważę. Tej V8 "zazdraszczam" 
. Niech Szwagrowi jego fura dobrze i bezawaryjnie lata. 
- Citek
- Użytkownik
Żarówki H11 do doświetlania zakrętów już u mnie.
To polecany na grupach Insignii model żarówki LED. Po zniżkach aliexpressowych wyszły mnie bodajże 30zł za komplet.
Teraz tylko podjechać żeby mi ktoś to wymienił bo ja cierpliwości i nerwów nie mam
To polecany na grupach Insignii model żarówki LED. Po zniżkach aliexpressowych wyszły mnie bodajże 30zł za komplet.
Teraz tylko podjechać żeby mi ktoś to wymienił bo ja cierpliwości i nerwów nie mam
- Citek
- Użytkownik
Koniec roku za kilka godzin także pora podsumować ostatnie 12 miesięcy.
Co zostało w aucie zrobione ponad zwykłą eksploatację typu olej/filtry itp?
Jakie plany na kolejny rok? Raczej skromnie, większość tego co chciałem w aucie zmienić/dołożyć już zrobiłem
Wczoraj na wieczór auto ostatni raz w tym roku odwiedziło myjnię a następnie zostało zatankowane do pełna- ponoć od jutra podwyżki paliw.
Cena na paragonie zwala z nóg- napełniłem sobie jeszcze podręczne kanistry.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Co zostało w aucie zrobione ponad zwykłą eksploatację typu olej/filtry itp?
- zniwelowane stuki z tyłu za co były odpowiedzialne amory a wymiana na nowe Sachsy w niczym nie pomogła. Dopiero reklamacja, zwrot kasy i zakup oryginałów Monroe do zawieszenia XJ6 przyniosło pożądany skutek
- wymiana zegarów z Midlevel na Uplevel
- dołożenie półki do schowka przed pasażerem
- zmiana języka zegarów z hiszpańskiego na polski- pół roku kombinowania a winnym okazał się Silverbox który podmieniłem na taki z krajowego auta
- wymiana plastików wnętrza na czarne z pakietu OPC Line- pozostała do wymiany tylko podsufitka+słoneczniki i lampki
- wygłuszyłem samodzielnie czworo drzwi, zmienione zostały głośniki, podłączony został subwoofer aktywny Alpine
- pomalowałem zaciski Foliateckiem
- wleciał pełny pakiet zewnętrzny OPC Line oraz lotka Irsmchera
- wizyta w Soft-Mod Performace i zwiększona moc na 206KM/461Nm
- nowy komplet sprzęgła z dwumasą oraz obicie tarczy kevlarem żeby podołała nowej mocy
Jakie plany na kolejny rok? Raczej skromnie, większość tego co chciałem w aucie zmienić/dołożyć już zrobiłem
- tylne oparcie z tunelem na narty- szukam bezskutecznie już od dłuższego czasu
- ledy do doświetlania zakrętów, być może ledy jako główne oświetlenie auta (światła mijania)- jeszcze się mocno waham
- montaż dodatkowego oświetlenia bagażnika
- wymiana sprężarki klimy bo klima słabo już chłodzi
- może coś podziałać z dołożeniem chromu na przedni grill
- regeneracja/zmiana felg letnich 18'
Wczoraj na wieczór auto ostatni raz w tym roku odwiedziło myjnię a następnie zostało zatankowane do pełna- ponoć od jutra podwyżki paliw.
Cena na paragonie zwala z nóg- napełniłem sobie jeszcze podręczne kanistry.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To ja wydałam na moją jakoś podobnie, też z czipem
Również dziś wybieram się jeszcze na dolewkę paliwa
Szerokości i bezawaryjności
niech starzeją nam się zdrowo.
Kurcze, za chwilę rok starsza 
A te tunele to nie były tylko w przedliftach? U mnie już tylko dzielona kanapa w liftback. W poprzedniej miałam ten tunel na narty i raz użyłam nawet na narty
Również dziś wybieram się jeszcze na dolewkę paliwa
Szerokości i bezawaryjności
A te tunele to nie były tylko w przedliftach? U mnie już tylko dzielona kanapa w liftback. W poprzedniej miałam ten tunel na narty i raz użyłam nawet na narty
- Citek
- Użytkownik
Są i w przed i w poliftach. Problemem nie jest dostępność elementów w tym wzorze tapicerki tylko fakt, że sprzedawcy zazwyczaj wystawiają na sprzedaż cały komplet wraz z przednimi fotelami i robi się problem. Kupno tylnego oparcia (lub chociaż całej tylnej kanapy) nie jest już takie proste.
Dwukrotnie zostałem wystawiony do wiatru. Uzgodniłem zakup oparcia, wpłaciłem zaliczkę na poczet wysyłki pobraniowej i przez 2 tygodnie cisza. Kasę na szczescie udało się odzyskać ale zawód pozostał.
Potem zadałem pytanie o takie oparcie kilku handlarzom części na allegro- jeden odpisał, że posiada i może mi sprzedać bez problemu. 2 tygodnie oczekiwania na wysyłkę i znów zero kontaktu. Znalazłem stronę tejże firmy przez ktorą można zlozyc zamowienie- kupiłem, otrzymałem fakturę pro forma. Następnego dnia SMS, że jednak nie mają już tego oparcia. Ehhh...
Czyżby do trzech razy sztuka?
Dwukrotnie zostałem wystawiony do wiatru. Uzgodniłem zakup oparcia, wpłaciłem zaliczkę na poczet wysyłki pobraniowej i przez 2 tygodnie cisza. Kasę na szczescie udało się odzyskać ale zawód pozostał.
Potem zadałem pytanie o takie oparcie kilku handlarzom części na allegro- jeden odpisał, że posiada i może mi sprzedać bez problemu. 2 tygodnie oczekiwania na wysyłkę i znów zero kontaktu. Znalazłem stronę tejże firmy przez ktorą można zlozyc zamowienie- kupiłem, otrzymałem fakturę pro forma. Następnego dnia SMS, że jednak nie mają już tego oparcia. Ehhh...
Czyżby do trzech razy sztuka?
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bratoszewice
- Otrzymał piwo: 6 razy
Jeszcze nie dojechałeś do teściowej, a juz dała ci popalić sama droga.
- Citek
- Użytkownik
W zeszłym tygodniu pojechałem TTtką na przegląd.
Długo czekałem aż śnieg stopnieje a sól zostanie zmyta przez deszcz + do tego trafię słoneczny dzień z suchym asfaltem ale się udało.
Pojechałem na najbliższą SKP (przy salonie Forda) i prawie bez kolejki temat szybko ogarnięty. Diagnosta pomlaskał, podopytywał, pooglądał- no miło jak postronny mechanik jest zajarany stanem takiego auta.
Ale post nie o tym.
Widząc skrupulatność diagnosty który przed moją TT ogarniał zbieżność w jakiejś Maździe- stwierdziłem, że muszę przywieźć mu Insignię bo już od jakiegoś czasu kierownica było nieco przekrzywiona do jazdy na wprost.
I tak, następnego dnia za całe 8 dyszek zbieżność została ustawiona. Kierownica prosta jednakże dalej coś minimalnie ściąga auto w prawo. Niby wszystko ok ale minimalny niedosyt pozostał. Gdzie szukać przyczyny? Nie wiem. Opony wykluczam.
Tak czy siak, nie ma co narzekać.
Długo czekałem aż śnieg stopnieje a sól zostanie zmyta przez deszcz + do tego trafię słoneczny dzień z suchym asfaltem ale się udało.
Pojechałem na najbliższą SKP (przy salonie Forda) i prawie bez kolejki temat szybko ogarnięty. Diagnosta pomlaskał, podopytywał, pooglądał- no miło jak postronny mechanik jest zajarany stanem takiego auta.
Ale post nie o tym.
Widząc skrupulatność diagnosty który przed moją TT ogarniał zbieżność w jakiejś Maździe- stwierdziłem, że muszę przywieźć mu Insignię bo już od jakiegoś czasu kierownica było nieco przekrzywiona do jazdy na wprost.
I tak, następnego dnia za całe 8 dyszek zbieżność została ustawiona. Kierownica prosta jednakże dalej coś minimalnie ściąga auto w prawo. Niby wszystko ok ale minimalny niedosyt pozostał. Gdzie szukać przyczyny? Nie wiem. Opony wykluczam.
Tak czy siak, nie ma co narzekać.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Czyżby ten diagnosta coś majstrował przy prawej rurce że taka czysta? Pewnie spaliny sprawdzał