--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia Grand Sport benzyna - filtry, oleje, przeglądy

Tematy różne, problemy nie pasujące do żadnego z działów
Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Insignia Grand Sport benzyna - filtry, oleje, przeglądy

Post autor: Zbyszek01 » 2 lis 2023, o 17:49

Do mocznika leję 988
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

tomtyl
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Kraków

Post autor: tomtyl » 3 lis 2023, o 07:40

Dzięki za info. Ciekaw jestem czy użytkownicy benzyn też coś leją (np.tego tunapa 978) - jako posiadacz benzyny ewentualne dodatki do silników z tym paliwem (zwłaszcza 1.5t) mnie interesują 🙂

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: wassermann » 4 lis 2023, o 01:23

W turbobenzynach zaleca się dodawanie tego specyfiku mającego zwalczać osady i przeciwdziałać niekontrolowanemu przedwczesnemu zapłonowi LSPI. Na początku dawali coś takiego przy przeglądach mojej Insi (od 2018 r.) jeszcze w oplowskim opakowaniu. Potem zaprzestali, a jak ostatnio się upomniałem, to w ASO dostałem do zalania dokładnie taki preparat Tunap 978. Nie zaszkodził :) Choć i tak używam tylko lepszych paliw 98, które niby mają dodatki czyszczące w zwiększonej ilości.

M.

tomtyl
Nowicjusz
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Kraków

Post autor: tomtyl » 6 lis 2023, o 06:45

@wassermann dzięki 🙂

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 6 lis 2023, o 09:48

Dobry jest też archoil. Stosuję do każdego tankowania plus paliwo vpower zawsze i wszystko ok.

Tymek
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia B 1.5T
Miasto: Warszawa

Post autor: Tymek » 10 maja 2024, o 08:47

mwlupus1 pisze:
23 paź 2023, o 22:18
krzys138 pisze:
24 wrz 2023, o 14:47
...
Jeżeli chodzi o 1.5T producent zaleca olej z normą Dexos 2 0W30, 5W30, 0W40 lub 5W40. Wydaję mi się że dopiero do silników z GPF (modele 2018,5 i nowsze) pojawia się 0W20. Warto również rozejrzeć się za olejem z dodatkami przeciwko LSPI.
Do motoru z filtrem GPF osobiście używam Millers Oils 5W30 LSPI link: https://www.millersoils.pl/produkt/xf-p ... lspi-5w30/
Cześć. Długo jeździsz na tym oleju? Chcę przejść z 0W20 z powrotem na 5W30 (taki był lany przez ASO na początku, a potem przeszli na 0W20) i też na Millersa 5W30 HF Premium LSPI. Masz wiedzę jaką ten olej ma zawartość SAPS czy jest MID czy FULL? Na większości olejów tej serii podają czy MID czy FULL, a tu nic. Jeśli to FULL SAPS to obawiam się czy nie przyspieszy zapychania GPFa przy użytkowaniu auta na co dzień w mieście.
Jeszcze małe sprostowanie. Książka zaleca Dexos 1 gen.2 a nie Dexos 2 (ten jest do diesli).

Insignia B elb
Nowicjusz
Auto: Opel insignia B
Rok produkcji: 2017
Miasto: Elblag
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Insignia B elb » 31 maja 2024, o 05:48

wassermann pisze:
8 lip 2020, o 15:16
Dokładnie od tego czasu. Można sprawdzić także po symbolu silnika w rozwinięciu VIN.
B15... - EURO6 - bez GPF (do czerwca 2018)
D15... - EURO6d-TEMP - już z GPF (od lipca 2018), a po niemiecku "Ottopartikelfilter"

M.
Witam . Jestem tu na forum nowy ,podczepię się do tematu bo jestem przed wymiana oleju.
Mam Indianie 1.5 140KM bez gpf bo oznaczenie silnika b15 . Rok 06.12.2017 prod- 22.12.2017 rejestracja modelowo 2018 . Co Dziwne w książce serwisowej przez 1.5 roku był lany 5w30 potem zaczęli lać 0w20 do dziś i na korku wlewu do silnika oleju jest napisane 0w20. Pytanie czy lali wszędzie 0w20 bez patrzenia czy ktoś ma golf czy go nie ma ? Czy warto zmienić na 5w30 i czy można , czy ktoś z tym silnikiem jeździ na 5w30 i czy coś się dzieje ? Bo w sklepach po vin mówią że 0w20 .

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 maja 2024, o 09:19

Nie zmieniaj. Lej to co na korku. U mnie też raz zmienili 0w20 na 0w30. Teraz pilnuję co leją
Radio 357 :)

Insignia B elb
Nowicjusz

Post autor: Insignia B elb » 31 maja 2024, o 10:49

dokia pisze:
31 maja 2024, o 09:19
...
Witam . Ok skoro mówisz , jest piękny żółty korek z tłoczeniem 0w20 :). Najwyżej będę zmieniał olej co 8tys bo chyba więcej nie wytrzyma , nie wiem jak się odnieść do niego bo nigdy nie miałem takiego . Przeważnie 5w30 /5w40 .No ale .Dziękuję za odpowiedz tak zrobię
Ostatnio zmieniony 31 maja 2024, o 18:44 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 maja 2024, o 11:20

Coś gdzieś czytałam że te silniki są ciaśniej pasowane i dlatego olej musi być rzadszy. Sama nie wiem, ktoś to wymyślił, ja leje ten co od wyjazdu z fabryki być powinien i też zamierzam zmieniać co 7-8tys km. Napisali mi na korku jak dla blondynki na żółto , to nie mogę nie zauważyć 😂 mam chyba przeczytać i zrozumieć i zastosować😂 no to staram się 😁 Szerokiej drogi👌

Insignia B elb
Nowicjusz

Post autor: Insignia B elb » 31 maja 2024, o 19:46

dokia pisze:
31 maja 2024, o 11:20
...
Dzięki za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2024, o 00:08 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

ktowie
Nowicjusz
Miasto: Olsztyn

Post autor: ktowie » 1 cze 2024, o 19:12

Insignia B elb pisze:
31 maja 2024, o 19:46
...
A jak ktoś wymieni korek na 5w30? 😅
Ostatnio zmieniony 2 cze 2024, o 17:35 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 cze 2024, o 20:22

@ktowie, jeśli tego nie wiesz, to oprócz korka jest jeszcze instrukcja i książka serwisowa. Jeśli masz problem że nie masz papierowej książki to pobierz sobie ze strony opla w pdf i tam jest wszystko dla każdego silnika. I jeśli masz rzeczywiście inny korek to sobie teraz wymień go na właściwy.

ktowie
Nowicjusz

Post autor: ktowie » 1 cze 2024, o 23:25

dokia pisze:
1 cze 2024, o 20:22
...
@dokia jak tego nie wiesz to był to żart sytuacyjny.... Czerpanie wiedzy o oleju silnikowym z korka wlewu oleju niekoniecznie jest rozsądnym rozwiązaniem. Dobieraczki olejowe na stronach producentów olejów też nie zawsze są właściwym wyborem. ASO/Opel też potrafi zmieniać klasę oleju silnikowego i w instrukcji obsługi jest napisane jedno a w rzeczywistości wlewany jest inny olej. Najrozsądniej jest zagłębić sie w temat i dopytać sie osob znajacych się na olejach silnikowych. Opel/GM/Stellantis trochę mieszali w temacie olejowym i o tym powinnaś wiedzieć. Więc Twój komentarz kierowany do mnie jest delikatnie to ujmując nietrafiony żeby nie napisać zbędny... a wymieniać korka nie zamierzam, nawet jakby tam 10w40 napisane było.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2024, o 17:36 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 cze 2024, o 05:16

Wiem, miałam auto z taką zmianą tj Insignię A w benzynie, której zmieniono normę oleju. Miałam też b20nht. Wiem więcej niż Ci się wydaję, aczkolwiek w Twoim przypadku jako Nowicjuszowi na tym forum chciałam po prostu dopasować się z poziomem dyskusji na temat korka oleju. Jednak jak może zauważyłeś, jeśli przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałam, to odesłałam też do Instrukcji zamieszczonej w Internecie przez podmiot odpowiedzialny za auto oraz do książki serwisowej którą oni prowadzą. Jeśli Twoje ASO poinformuje cię podczas serwisu o zmianie oleju to możesz chyba upomnieć się o nowy korek, ale to sam sprawdź. Ja nie upominałam się o korek przy zmianie normy oleju, ale pamiętałam , w książce serwisowej też były wpisane i kupującemu przekazałam jaki olej powinien być. Mam nadzieję że temat Twojego problemu z korkiem został już wyczerpany. Tutaj wg regulaminu piszemy poważne wpisy, nie robimy sobie jaj. Od porządkowania forum jest moderator.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy

Post autor: Zbyszek01 » 2 cze 2024, o 06:29

ktowie pisze:
1 cze 2024, o 23:25
dokia pisze:
@ktowie, jeśli tego nie wiesz, to oprócz korka jest jeszcze instrukcja i książka serwisowa. Jeśli masz problem że nie masz papierowej książki to pobierz sobie ze strony opla w pdf i tam jest wszystko dla każdego silnika. I jeśli masz rzeczywiście inny korek to sobie teraz wymień go na właściwy.
@dokia jak tego nie wiesz to był to żart sytuacyjny.... Czerpanie wiedzy o oleju silnikowym z korka wlewu oleju niekoniecznie jest rozsądnym rozwiązaniem. Dobieraczki olejowe na stronach producentów olejów też nie zawsze są właściwym wyborem. ASO/Opel też potrafi zmieniać klasę oleju silnikowego i w instrukcji obsługi jest napisane jedno a w rzeczywistości wlewany jest inny olej. Najrozsądniej jest zagłębić sie w temat i dopytać sie osob znajacych się na olejach silnikowych. Opel/GM/Stellantis trochę mieszali w temacie olejowym i o tym powinnaś wiedzieć. Więc Twój komentarz kierowany do mnie jest delikatnie to ujmując nietrafiony żeby nie napisać zbędny... a wymieniać korka nie zamierzam, nawet jakby tam 10w40 napisane było.
Skoro zwracasz uwagę na komentarze czy są trafione czy nie to powinieneś zwrócić uwagę na swój komentarz. Jesteś już prawie rok i nie doczytałeś jak zwraca się uwagę na cytowanie posta pod postem?
Mój komentarz też uważaj za zbędny ale warty zapamiętania, nie dotyczy poruszonego tutaj tematu.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Insignia B elb
Nowicjusz

Post autor: Insignia B elb » 2 cze 2024, o 10:44

dokia pisze:
Mam książkę serwisową prowadzona do końca 2023 . Wynika że 2018-05.2019 był lany 5w30 potem od tej daty lali w serwisie 0w20 do dzisijszego dnia . Ale na innym forum uczestnicy rozmowy na forum pisali że jeżeli ma się silnik z 1.5 bez gpf czyli przed 05.2018 to powinien być olej 5w 30 a jeżeli po tej dacie to wstawiali już gpf 07.2018 to już szedł olej 0w20 .” Dzwoniłem w ubiegłym tygodniu do serwisu opla w Elblągu to twierdzą że producent stwierdził pewnie że lepszy jest olej 0w20 i dlatego lali także do tego silnika 140KM bez gpf bo prawdopodobnie przez pierwsze lata możliwe że były jakieś komplikacje i stwierdzili że 0w20 lepszy do tego silnika …..taka odpowiedź serwisu w Elblągu.”

Dodano po 8 minutach 48 sekundach:
dokia pisze:
2 cze 2024, o 05:16
Wiem, miałam auto z taką zmianą tj Insignię A w benzynie, której zmieniono normę oleju. Miałam też b20nht. Wiem więcej niż Ci się wydaję, aczkolwiek w Twoim przypadku jako Nowicjuszowi na tym forum chciałam po prostu dopasować się z poziomem dyskusji na temat korka oleju. Jednak jak może zauważyłeś, jeśli przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałam, to odesłałam też do Instrukcji zamieszczonej w Internecie przez podmiot odpowiedzialny za auto oraz do książki serwisowej którą oni prowadzą. Jeśli Twoje ASO poinformuje cię podczas serwisu o zmianie oleju to możesz chyba upomnieć się o nowy korek, ale to sam sprawdź. Ja nie upominałam się o korek przy zmianie normy oleju, ale pamiętałam , w książce serwisowej też były wpisane i kupującemu przekazałam jaki olej powinien być. Mam nadzieję że temat Twojego problemu z korkiem został już wyczerpany. Tutaj wg regulaminu piszemy poważne wpisy, nie robimy sobie jaj. Od porządkowania forum jest moderator.
Niewiedzialem ze napis na żółtym korku od wlewu oleju tak zaboli . Skoro Tak boli Ciebie ze opisuje sprawę auta które niedawno kupiłem i wole sprawdzić bo nigdy nie używałem takiego oleju 0w20 to daj sobie odpocząć , nie ma co się denerwować . Wiesz pewnie że ciężko kupić dobre zadbane auto przy zakupie . Mi się udało 2018 1.5 przebieg 69tys km do dziś w oryginale cala powłoka lakiernicza . No przepraszam Cię jezeli tak uraziłem tymi wpisami o oleju i odczytami z książki i „korka wlewu oleju”

ktowie
Nowicjusz

Post autor: ktowie » 2 cze 2024, o 12:14

Dodano po 15 minutach 12 sekundach:
Insignia B elb pisze:
2 cze 2024, o 10:53
...
Raczej kierowałbym się do uczestników innego forum. Olej z normą DEXOS1 GEN2/3, jeśli jest GPF to serwis zaleca 0w20 (silniki D15...), jeśli nie ma to 5w30 (silniki B15...). Profilaktyka, olej z zaufanego źródła, max co 10 tyś, płukanka, świece, PEA do baku przed wymianą oleju, odma + nagar co jakiś czas. Z poziomu użytkownika niewiele więcej można zrobić oczywiście pod kątem profilaktyki i ogólnie dostępnej chemii.

Dodano po 1 godzinie 11 minutach 31 sekundach:
dokia pisze:
2 cze 2024, o 05:16
Proszę o merytoryczną odpowiedź.
Tak jak zalecasz w poście powyżej. Według instrukcji obsługi zamieszczonej w Internecie przez podmiot odpowiedzialny dla IA i IB z 2017 powinno się wlewać olej z normą Dexos2 dla aut z zapłonem iskrowym. Oleje Dexos2 mają średnią zawartość Ca na poziomie 2000 lub wyższym. Dlaczego proponujesz takie rozwiązanie dla LTG , LNF czy LHU ?

Czy kolor nicka lub ilość postów zamieszczonych na forum, czy jeśli użytkownik ma status Nowicjusza lub inny, jest wyznacznikiem wiedzy na temat Opla czy ogólnie nazywając serwisu lub modyfikacji aut?

Post na temat korka był humorystyczny, mający zwrócić uwagę na błahy z pozoru temat lecz bardzo istotny. Dobór oleju dla silników GM, szczególnie w okresie zmian właścicielskich dla GM/Stellantis jest ważny. Może droga Doroto o tym nie wiesz, lecz większość użytkowników/forumowiczów serwisuje swoje auta poza ASO. Nie chcą poszukać szerzej, idą na łatwiznę. Jeden post na forum czy FB i już. W przypadku Opla z lat 2010-2020 z silnikami Pb z turbo nie jest takie proste i trzeba zagłębić się w temat.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2024, o 17:42 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 cze 2024, o 17:05

Dla mnie wiążące są zalecenia producenta a nie jakiegoś forum, a Ty kierujesz się właśnie tym bo powołujesz się na jakieś inne fora. Możesz sobie serwisować gdzie chcesz i tam czerpać wiedzę. Ale mogą też ludzie brać ją z serwisu producenta i tyle. Kolega też do serwisu dzwonił o to pytać i może dla niego też owe zalecenia wystarczą. Nie każdy naprawia i serwisuje auto w internecie 😂 Humorystyczne wątki pisz w odpowiednich działach pt Luźne pogaduchy. Bez odbioru. Moderator na pewno posprząta.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 2 cze 2024, o 17:43

Posprzątam w wolnej chwili, a od teraz każdy "humorystyczny" lub nie na temat post w tym wątku będę "nagradzał".

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”