--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Plyn chlodniczy

ODPOWIEDZ
pawel_zaw
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Tomaszów Maz

Plyn chlodniczy

Post autor: pawel_zaw » 3 wrz 2024, o 07:31

Temat wydaje sie byc banalny i prosty w rozwiazaniu, ale ja juz wymiekam.
Zaczelo sie 3 miesiace po zakupie auta (jakies 4 lata temu). Ubylo nieco plynu chlodzenia. Dolalem i znowu po tygodniu dolewka. Pojechalem do mechanika i okazalo sie, ze pekniety zbirniczek wyrownawczy. Banal. Wymiana i klopoty. Brak duzego obiegu, auto sie grzeje itp. Sprawdzany termostat, uszczelka pod glowica itp. W koncu zmiana na stary zbirnik wyrownawczy i obieg wraca. Kupuje w ASO nowy zbiornik i spokoj. Na rok. Po roku sytuacja sie powtarza. Plynu zaczyna ubywac, auto sie zaczyna grzac. Mechanik i ponoc korek szlag trafil. Mial na podmiane i cala operacja kosztowala 50 zl. Wszystko wraca do normy. Mija kolejny rok i znowu. Ubywa plynu. Znowu kombinacje z korkiem, podmiana i auto znowu wariuje. Grzeje sie, brak obiegu itp. Znowu wymiana zbiorniczka (ASO) i tym razem wymiana pompy wody i termostatu. I wszystko wraca do normy. Mija rok i .... w lipcu tego roku zona mowi, ze znowu komunikat o malej ilosci plynu. Patrze, troche ubylo dolewam i jest OK. zona robi trase 1200 km i plynu ubywa jakies 100ml. Trudno dolewam. I teraz kolejna niespodzianka. Plyn dolany, jest max a wyswietla sie info o malym poziomie plynu.
Szlag mnie trafia, bo poza tym ukladem chlodzenia przez 4 lata z autem mialem 0 problemow. Czy to jakis moj pech czy wada fabryczna. Czy co roku zdany jestem na walke ze zbiorniczkiem wyrownawczym ?. Przeciez to obled. Co roku to samo. Mial ktos cos w podobie ?

quentin7
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A 2011
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Inowrocław

Re: Plyn chlodniczy

Post autor: quentin7 » 3 paź 2025, o 20:17

Mam podobny problem co ty. Zaczęło się od ubywania płynu chlodniczego w drodze na wakacje wywalal blad o przegrzaniu silnika. Dwoch mechaników sprawdzało auto i nie ma niby wycieków. Drugi z nich ten mój wymienił termostat. Po miesiącu ta dama trasa i znowu plynu ubywa. W górach gdy dostal samochod nieco w dupe znowu przegrzał die silnik. 130 stopni, plyn sie gotuje...

Czy to moze byc przyczyna czujnika temperatury spalin?

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 4 paź 2025, o 08:25

A kiedy wymieniałeś pompę wody?

quentin7
Nowicjusz

Post autor: quentin7 » 4 paź 2025, o 18:47

Wymienialem razem z rozrządem 2lata temu 30k km zrobilem. Dzis wracalem i znowu to samo, nagle 130stopni na zegarze i brak plynu w zbiorniku... Przez cala trase 460km dodałem 4 litry plynu. Mam wrażenie ze wszystko uciekalo zaworem bezpieczeństwa przy zbiorniczku. Próbowałem z nowym korkiem wlewu płynu na zmianę ze starym i wraz to samo. Co zjazd stawalem i chlodzilem auto, odpowietrzalem... Najgorzej jak wyjebał plyn na autostradzie... Dolalem chyba wtedy 2 litry. W silnik nie idzie bo patrzylem.. oprócz tego wcześniej zanim zaczął sie przegrzewać i wyrzucać plyn w tamtą stronę gdy jechalismy strasznie było czuć w samochodzie ropą...

Dodano po 2 minutach 57 sekundach:
Pod koniec zatkalem zawor bezpieczeństwa na zbiorniku mokrą husteczka i jakos zrobilem ponad 100km bez przegrzania,ale husteczka cała różowa. Ewidentnie plyn wylatywał tym zaworem. Ale dlaczego on sie az tak tam gotował?

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 5 paź 2025, o 06:08

Pompa wody do sprawdzenia-wymiany. Nie w Oplu a w poprzednim aucie po prostu wirnik się rozkleił. Miałem takie same objawy.

quentin7
Nowicjusz

Post autor: quentin7 » 14 kwie 2026, o 06:34

Dalej walczę z ubywaniem płynu i z " Silnik przegrzany zostaw na wolnych obrotach" - Wentylatory chodzą, moc spada oczywiscie.

Wymienili mi w warsztacie:
1. Pompę wody (drugi raz)
2. Termostat
3. Osłonę termostatu
4. Korek od zbiorniczka

Wycieków nie ma, a komunikat o niskim poziomie płynu dalej co chwilę wyskakuje, ostatnio to juz nie dolewałem wogole żeby go czasem nie zapowietrzyc. Sprawdzali mi też poziom spalin w płynie i jest czysty.
Silnik gdy jest przegrzany cały płyn sie gotuje w zbiorniczku, gdy ostygnie cały schodzi w dół i jakby w zbiorniczku nie było nic... sucho...
Ręce mi opadają bo już 4x oddawałem samochód do mechaników na to samo . Z tego samego warsztatu sprawdzało już 4ech mechaników i nie potrafią mi pomóc(wymienili termstat, potem pompę, potem osłone termostatu, odpowietrzali, sami sprawdzali, jeździli). Będe próbował w innym warsztacie. Nie wiem co może być przyczyną, gdzieś czytałem że może czujnik temperatury spalin ale powiedzili mi że to nie ma nic wspólnego...

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Post autor: jotef » 14 kwie 2026, o 08:02

swego czasu obiło mi się o uszy, że może występować rozszczelnienie chłodniczki EGR.
więc w związku z tym, wyciek może być niewidoczny bo sączenie płynu chłodzącego
może być 'do spalinowe' i silnik będzie przepalał ten płyn …
nie przerabiałem osobiście takiego scenariusza u siebie, więc powyższe info należy traktować jako zasłyszane …
niemniej, teoretycznie rzecz rozważając jest to możliwe.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 14 kwie 2026, o 18:28

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 14 kwie 2026, o 19:32

W takim zardzewiałym autko to mu się dobrze obija o uszy jak nie ma żadnego wygłuszenia :lol: :D ;) ;D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”