--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujniki parkowania - Parktronic
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
-
Michalk95
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kalisz
Re: Czujniki parkowania - Parktronic
Dzień dobry.
Nie wiem, czy w dobrym miejscu się podpinam. Jak nie to sorry.
Ostatnio miałem bliskie spotkanie z sarenka wyniku, czego zderzaka się rozsypał znalazłem drugi w kolorze tylko jest mała różnica mój ma 4 czujniki parkowania, a ten drugi 6, czy będzie to pasowała pod kątem instalacji, kostek, czy instalacja jest na 4 to na 4 i nie ma możliwości wpięcia się z sześcioma? A jeśli nie ma to, czy da się to jakoś przerobić, daleko trzeba, by było wymieniać wiązkę przewodów?
Insignia z 2010 r.
Dzięki.
Nie wiem, czy w dobrym miejscu się podpinam. Jak nie to sorry.
Ostatnio miałem bliskie spotkanie z sarenka wyniku, czego zderzaka się rozsypał znalazłem drugi w kolorze tylko jest mała różnica mój ma 4 czujniki parkowania, a ten drugi 6, czy będzie to pasowała pod kątem instalacji, kostek, czy instalacja jest na 4 to na 4 i nie ma możliwości wpięcia się z sześcioma? A jeśli nie ma to, czy da się to jakoś przerobić, daleko trzeba, by było wymieniać wiązkę przewodów?
Insignia z 2010 r.
Dzięki.
-
Michalk95
- Nowicjusz
Po rozebraniu u mnie wiązka i kostki od 4 Pdc wyglądają tak;2 i 3 zdjęcie. Jest 6pinów i w kostce laczacej jest tylko 6stykow
A na necie znalazłem jakieś ogłoszenie z wiązka 6pdc i wygląda tak; 1 zdjęcie. Jest 8pinow.
Więc nie będzie to pasować, i teraz pytanie jak daleko trzeba by wymienić ta wiązkę żeby to śmigało. Czy po drodze jest jakiś modół i wystarczy ja wymienić tylko na tym odcinku czy modół też musiał by być od wersji z 6Pdc.?
Dzięki.
A na necie znalazłem jakieś ogłoszenie z wiązka 6pdc i wygląda tak; 1 zdjęcie. Jest 8pinow.
Więc nie będzie to pasować, i teraz pytanie jak daleko trzeba by wymienić ta wiązkę żeby to śmigało. Czy po drodze jest jakiś modół i wystarczy ja wymienić tylko na tym odcinku czy modół też musiał by być od wersji z 6Pdc.?
Dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 17 razy
- Otrzymał piwo: 142 razy
Jak jest 6 czujników z przodu to tak samo musi być z tyłu żeby to działało. Te skrajne są wtedy gdy auto samo parkuje.
-
Michalk95
- Nowicjusz
sorry ale już teraz kompletnie tego nie ogarniam, skoro ma być po równo z przodu jak z tyłu, to w aucie z którego będzie zdemontowany zderzak jest 6 z przodu i 4 z tyłu 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łuków
- Otrzymał piwo: 9 razy
6 z przodu i 4 z tyłu to system z pomocą przy parkowaniu równoległym tzw. wspomaganie parkowania. W insigniach A nie było 6 czujników z tyłu a przynajmniej tych przedliftowych.
Z tymi zderzakami przednimi z 6 czujnikami jest problem w ich "zdobyciu". Ja na nowy czekałem ok. 2 miesięcy, na szczęście już w poniedziałek oddaję samochód na wymianę owego zderzaka. W starym mam nieduże pęknięcie od haka innego samochodu, w którzy uderzyłem. Jak odzyskam stary to mogę się go pozbyć. Pęknięcie jest nieduże a robię to z AC które już zakończyłem więc szkoda było nie skorzystać.
Z tymi zderzakami przednimi z 6 czujnikami jest problem w ich "zdobyciu". Ja na nowy czekałem ok. 2 miesięcy, na szczęście już w poniedziałek oddaję samochód na wymianę owego zderzaka. W starym mam nieduże pęknięcie od haka innego samochodu, w którzy uderzyłem. Jak odzyskam stary to mogę się go pozbyć. Pęknięcie jest nieduże a robię to z AC które już zakończyłem więc szkoda było nie skorzystać.
-
dawid3294443
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: xxx
Posiadam Insignie 2014, bez czujników parkowania z przodu. Czy próbował ktoś montować nieoryginalne czujniki? Wiadomo jak się sprawdzają? Mam na myśli na przykład coś takiego: https://allegro.pl/oferta/czujniki-park ... 1312198918
Którędy można by było poprowadzić kable od grodzi silnika do kabiny?
Którędy można by było poprowadzić kable od grodzi silnika do kabiny?
-
maZay
- Nowicjusz
- Miasto: Jawor
Witam, mam problem z czujnikiem skrajnym. Kupiłem auto w Niemczech po lekkim uderzeniu i przez to nie działającymi dwoma czujnikami. Jak wyszło z podłączenia się komputerem - zwykły cofania i skrajny. Co do zwykłego to wyszło, że po prostu piny były zaśniedziałe i już błędu nie ma, a skrajny kupiłem jeden o tym samych numerach i drugi z innymi numerami. Sprawa wygląda tak, że mimo sprawdzonej wiązki, wymiana czujnika skrajnego na nowy, komputer cały czas pokazuje błąd na pozycji tego czujnika. Sprawdzane było przez wrzucenie wstecznego, włączenie czujników przyciskiem i zamiana czujników skrajnych miejscami też pokazywały błąd. Wiadomo jak można temu zaradzić i zrobić tak, żeby działały? Trzeba czujnik skrajny jakoś wprogramować w komputer, by funkcjonował?
- mazmarcin
- Klubowicz
Nie trzeba nic programować. Jaki błąd Ci pokazuje i dokładnie którego czujnika?
-
Scimitar
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Tuttlingen
Cześć wszystkim. Jestem posiadaczem Opla Insignii 2.0 cdti 160 koni 2009r. Auto posiada czujniki parkowania tył, ale są to raczej czujniki dorabiane, bo na tyle jest przełącznik włącz/wyłącz. Okej teraz do sedna. Od samego początku zakupu auta kiedy go otworze zaczynają piszczeć czujniki i pali się światło cofania, po włożeniu kluczyka i przekręceniu go czujniki milkną a światło cofania gaśnie. Jest to dziwne i irytujące. Miał ktoś kiedyś podobny problem lub wie czego może być przyczyną?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Marpol
- Nowicjusz
- Kod silnika: B20DTH
- Miasto: Toruń
- Postawił piwo: 5 razy
Witam mam problem z czujnikami parkowania w mojej insigni lift 2016 kombi tzn wyświetla komunikat że sprawdź układ czujników parkowania i drugi komunikat układ sterty bocznej powiem tylko że nie mam modułów w zderzaku z tyłu bo sprzedający mnie o tym nie poinformował dowiedziałem się później jak chciałem naprawić ten błąd (pewnie nie poinformował bo sprzedał osobno szkoda gadać )nie mogę znaleść bezpiecznika od czujników, gdy wciskam przycisk wewnątrz pdc nic nie świeci nie mruga też zauważyłem że chyba są wyciągnięte bezpieczniki 12 i 18 od czego one są ?
-
maciek0077j
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Cosmo 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Szczecin
- Otrzymał piwo: 1 raz
Hej! Czy ktoś wie jaki nr ma czujnik prawy tylny skrajny? Insignia A 2013.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Witam, szukam lokalizacji kostki przednich czujników bo cały przód mi nie działa , czy to może być tak pod aku , ? tam jest kilka w rzędzie .
- mazmarcin
- Klubowicz
No pierwszą kostkę masz co odpinasz przy zdjęciu zderzaka. Halogeny i czujniki .
-
kenoko
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0T 220KM
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Toruń
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć. Proszę o polecenie kogoś z Torunia, kto ogarnie mi niedziałający czujnik tylny (albo 2 skrajne, wg opl monitor). Kupiłem wiązkę i czujniki, więc w grę wchodzi tylko podmianka i kombinowanie czy to wiązka, czy czujniki.
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 18 razy