--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCo po Insigni ?
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Co po Insigni ?
A mnie chodzi po głowie Volvo XC60 2.0 benzyna 250KM. Macie jakieś doświadczenia z tym autem?
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Obecne (czyli teraz to już zupełnie nowy model) to nadal lipa
No co za rozczarowanie. W salonie mieli mnie za debila, nawet nikt nie podszedł, bo kręciłem głową i wyraźnie miałem bekę. Słowo daję - wartość użytkowa najnowszej Octavii 200 KM 4x4 jest większa od tego A5. Samochód zrobił na mnie beznadziejne wrażenie:
- sylwetka nijaka, poprzednie poliftowe A5 było naprawdę ładne, tymczasem spotkanie w salonie vs. YouTube czy katalog to spore rozczarowanie
- plastik-fantastik wewnątrz, dotykowe *cholernie tanie w odczuciu* elementy sterowania nawet na kierownicy, sama kierownica brzydka jak noc, jakaś cienka, kanciasta, a znaczek zapewne wyprodukowany w duchu "zmniejszamy ślad węglowy i pracujemy na materiałach z odzysku dla lepszego jutra planety Ziemia" (a na serio - zróbcie znaczek za 1.50 EUR) Kuźwa no znaczek Opla w naszych Insigniach to jest DZIEŁO SZTUKI
- przy moich 189 cm i siedzeniu nisko, mocno do tyłu (na tyle, żeby przenieść stopę z gazu na hamulec bez unoszenia nogi), kierownica max do tyłu i na dół - nie mam jak normalnie wsiąść/wysiąść, bo na mojej drodze stoi... słupek środkowy! Przywaliłem plecami od razu (a mam 85 kg, nie jestem jakimś knurem). Widoczność w bok - zaburzona, bo słupek!
- nie mam też jak zająć pozycji za kierownicą z podparciem łokci i jednocześnie choć częściowo zachowanym poprawnym chwytem kierownicy - w miejscu gdzie powinny być podłokietniki... już ich nie ma. W Insignii daję radę bez problemu.
- z tyłu za fotelami miejsce tylko dla istot beznogich, nie ma mowy o wstawieniu transportera z kotem nawet za fotelem pasażera gdybym ja miał być pasażerem i nie opierać kolan na kokpicie
- w 3 egzemplarzach w salonie (szyby zamkniete) drzwi kierowcy nie zamykały się normalnie, trzeba było fest trzasnąć, próbowałem raz za razem i po prostu śmiałem się nie dowierzając (ten model nie ma dociągania - to nie A6/A7...)
- aha, w A6, na które i tak mnie nie stać, też nie zająłem oczekiwanej pozycji z podparciem łokci
Doprawdy, nie obchodzi mnie już czy wielowahaczowe przednie zawieszenie jest naprawdę takie super, a Audi-LED-Matrix lepsze od BMW, bo skoro na wierzchu to auto trąci taniochą, to co jest pod spodem? I nie za katalogowe ok. 320,000 zł brutto, które (w wynajmie) miałbym częściowo spłacać. Roz-cza-ro-wa-nie.
Z budynku Audi poszedłem do sąsiedniego salonu z grupy VAG, żeby dobić się wrażeniem z pierwszego kontaktu z nowym Superbem. Wiedziałem, że stoi tam Sportline. Z tego co obejrzałem kilka recencji i poczytałem komentarze, spodziewałem się ciosu z drugiej strony. A tymczasem... Wyszedłem uśmiechnięty, ale nie szyderczo. I kiwając głową, ale nie z niedowierzania, a z zaskoczenia. Na plus. Pewnego dnia nadejdzie czas na jazdy, ale na razie wyjście najtańsze okazuje się bez porównania lepsze w każdym aspekcie "macanym" i wizualnym. Wsiadałem kilka razy, robiłem x podejść, po tym poczułem się tam jak w domu. Przy okazji dorzucę parę fotek.
M.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
o, będzie kolejna kura w rodzinie
Ja w październiku zaczęłam rozglądać się za czymś nowym, w grudniu dobre ceny były w kurniku na wyprzedaż rocznika, ale życie zmieniło kierunek w grudniu, jak dzieciak zachorował to mój świat zatrzymał się a wraz z nim wszystkie plany i było ważne tylko to aby przeżył, już nie ważne co dalej.
Sama do siebie czasem mam pretensje że trzymam tyle kasy w autach a że to był „tłusty” rok i dobre po nim papiery to już właściwie byłam zdecydowana na wynajem czegoś i aby z jaguara pieniążki wróciły na konto, a tu minął jeden miesiąc bieżącego roku i decyzje nadal wiszą gdzieś.
Pokaż tę kurę, będzie biała? Tylko mam nadzieję że w dobrym paliwie tj pachnąca benzynką.
Ja w październiku zaczęłam rozglądać się za czymś nowym, w grudniu dobre ceny były w kurniku na wyprzedaż rocznika, ale życie zmieniło kierunek w grudniu, jak dzieciak zachorował to mój świat zatrzymał się a wraz z nim wszystkie plany i było ważne tylko to aby przeżył, już nie ważne co dalej.
Sama do siebie czasem mam pretensje że trzymam tyle kasy w autach a że to był „tłusty” rok i dobre po nim papiery to już właściwie byłam zdecydowana na wynajem czegoś i aby z jaguara pieniążki wróciły na konto, a tu minął jeden miesiąc bieżącego roku i decyzje nadal wiszą gdzieś.
Pokaż tę kurę, będzie biała? Tylko mam nadzieję że w dobrym paliwie tj pachnąca benzynką.
- wassermann
- Zapaleniec
Nic jeszcze nie wiadomo - pierwsze przymiarki - ale to jest ta pora. Choć niekoniecznie jest czas
Zupełnie nie pasuje nam z żoną teraz się tym zajmować, nie mówiąc już o przywiązaniu do GSi, ale i tak mieliśmy w 2024 to zaplanowane, ale wyskoczyły kompletnie inne sprawy i troski, stąd 2025. Cena 7-letniej Insignii do odsprzedaży też powinna być strawniejsza, więc może nie będę się bujał ze sprzedażą nie wiadomo ile.
Jeśli w ogóle, to Kura oczywiście liftback, Sportline, no pewnie że benzyna - 2.0TSI 265KM 4x4. Mam wrażenie, że trochę wzorowali się na GSi
Fotele sportowe z pierdyliardem ustawień, oba full elektryka i pamięć, oba ogrzewane i wentylowane (!) do tego pierwszy raz w Skodzie z certem AGR. Szkoda, że nie da się usiąść totalnie na glebie... Kierownica ładna, ogrzewana, spłaszczona u dołu. Zawieszenie adaptacyjne i zarazem sztywniejsze oraz 15 mm obniżone. Tryby jazdy można szybko zmienić pokrętłem. Fajne pokrętła wielofunkcyjne - w komentarzach wyszydzane, a mnie spodobały się od razu. Oczywiście matryce LED i HUD projekcyjny. Czyli wygody do jakich przywykłem.
A kolor? Jaki biały??? Biały i czarny to złe kolory. Ja rzadko myję auto
Srebrny - taki 85% srebrny + 10% błękitu + 5% stalowego. Choć bordowa jest piękna, ale będzie na pewno najpopularniejsza.
M.
Jeśli w ogóle, to Kura oczywiście liftback, Sportline, no pewnie że benzyna - 2.0TSI 265KM 4x4. Mam wrażenie, że trochę wzorowali się na GSi
A kolor? Jaki biały??? Biały i czarny to złe kolory. Ja rzadko myję auto
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Hihi… wbrew temu co sądzisz biały nie wymaga mycia. Granatowy i brązowy to był dramat w moich Insigniach. Na białym widać gdy wyjedzie się z błota, ale ja po błocie nie jeżdżę. Mi najbardziej podobają się białe perłowe. Niby mój Jaguar jest biały perłowy ale widuję auta bardziej perłowe i zachwycają mnie.
Kura to niby taki europejski zwyklak, tak trochę za Insignią, nie? A o bawarce nie myślałeś? Albo o gwieździe?
Kura to niby taki europejski zwyklak, tak trochę za Insignią, nie? A o bawarce nie myślałeś? Albo o gwieździe?
- wassermann
- Zapaleniec
Insignia GSi jest jedyna, unikalna i po prostu wkrótce przeminie. Raczej nie do powtórzenia. Szukam liftbacka - nie sedana, nie kombi, nie SUVa. Może dla BMW 5 kombi poprzedniej generacji bym zrobił wyjątek, bo auto mi się podoba, ale następca to już koszmarek. No i po doposażeniu to jest po prostu sporo za drogo jak za wożenie dupala szarego człowieka. A bieda wyposażenia nie zdzierżę
Nie stać mnie na tak kosztowny pojazd jak A7 czy BMW 5 (bo 4GC za mały). Są inne potrzeby i priorytety, a zeszły rok mnie w tym utwierdził. Takiego Superba postawię na nieseryjnych felgach 20” i jest nadzieja, że dzięki temu na parkingu nie będę dobierał się do innej kury 
M.
M.
-
Jo17
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: UK,
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Te "kury" są bardzo popularne w UK.
Dużo jest używanych jaki taxi...
Z drugiej strony to chyba my Polacy zaczęliśmy nazywać strzałę z pióropuszem kurą
Bardzo fajne auta i pięknie się prezentują.
Ostatnio widziałam mocno morski kolor...
Cudna...
Dużo jest używanych jaki taxi...
Z drugiej strony to chyba my Polacy zaczęliśmy nazywać strzałę z pióropuszem kurą
Bardzo fajne auta i pięknie się prezentują.
Ostatnio widziałam mocno morski kolor...
Cudna...
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@wassermann, a nowe modne kolory? kolor betonowy? bardzo zwraca uwagę ten kolor mokrego betonu, bez perły, z połyskiem. Nie wiem tylko czy wszystkie marki mają je w palecie, ale one piękne są.
- wassermann
- Zapaleniec
Taaaa.... "Mokry beton"
Z żoną nazywamy go kolorem "rury kanalizacyjnej". Nie ma go w palecie Superba, widziałem tylko na Octavii RS. Coś ohydnego. I do tego felgi całe czarne, nawet bez srebrnego rantu, czyli wrażenie obcowania z karoserią pomalowaną podkładem, na razie bez kół. No ale de gustibus...
A'propos felg... Wypatrzyłem 20" od Kodiaka, ale pasują do Superba i dadzą o 1 cm większe koło. No i coś będą przypominać... Są takie prawe GSi-owe
Jeśli decyzja zapadnie, to na pewno zrobię upgrade na lato z tymi felgami i sprawdzonymi Michelinami PS4S. A fabryczne 19" pójdą pod zimówki (tym razem zechcę Conti TS860S z bardziej "szosową" charakterystyką.)
https://eshop.skoda-auto.cz/medias/sys_ ... 0L-HA7.jpg
https://www.sbazar.cz/alukolaskoda/deta ... -original-
M.
A'propos felg... Wypatrzyłem 20" od Kodiaka, ale pasują do Superba i dadzą o 1 cm większe koło. No i coś będą przypominać... Są takie prawe GSi-owe
https://eshop.skoda-auto.cz/medias/sys_ ... 0L-HA7.jpg
https://www.sbazar.cz/alukolaskoda/deta ... -original-
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Eee... nie podobają Ci się zmiany po prostu.
Te nowe kolory ładne są, może trochę militarne, kolega z pracy ma nową mazdę w kolorze mchu, ale są inne niż reszta na drogach. Są zauważalne.
Te nowe kolory ładne są, może trochę militarne, kolega z pracy ma nową mazdę w kolorze mchu, ale są inne niż reszta na drogach. Są zauważalne.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Piwny Bodex się nie zna na kolorach
Szare auto i to bez żadnego chromu jest super.
Kiedyś się dopłacało za chrom a teraz za czarny połysk
-
SoftRM
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A i B
- Miasto: Opole
Po Insigni A jest Insignia B
raz iż na A nigdy się nie zawiodłem ( przez 7 lat ) no poza Chorwackimi przygodami z Oponami ale to nie wina auta
dwa iż B mam od kumpla auto mi znane jak wyjechało z salonu ( zresztą to samo było z A
raz iż na A nigdy się nie zawiodłem ( przez 7 lat ) no poza Chorwackimi przygodami z Oponami ale to nie wina auta
dwa iż B mam od kumpla auto mi znane jak wyjechało z salonu ( zresztą to samo było z A
- wassermann
- Zapaleniec
Zmiana najbardziej zbliżona. Insignia GSi 2.0T 260KM 4x4 -> Superb IV Sportline 2.0T 265KM 4x4
https://dailydriver.pl/test/test-skoda- ... si-265-km/
Na minus: Gorsze hamulce, prostszy napęd 4x4, skrzynia DSG (w korku i przy manewrach)
Na plus: Więcej miejsca, progresywny układ kierowniczy, skrzynia DSG (przy przyspieszaniu).
M.
https://dailydriver.pl/test/test-skoda- ... si-265-km/
Na minus: Gorsze hamulce, prostszy napęd 4x4, skrzynia DSG (w korku i przy manewrach)
Na plus: Więcej miejsca, progresywny układ kierowniczy, skrzynia DSG (przy przyspieszaniu).
M.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Zbliżona chyba jak się ma zły wzrok albo złe okulary
Za tym autem się nie obejrzysz jak będziesz od niego odchodzić
Mniejszy Rs fajniejszy dużo tylko napędu nie ma.
Za tym autem się nie obejrzysz jak będziesz od niego odchodzić
Mniejszy Rs fajniejszy dużo tylko napędu nie ma.