--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AT8 wymiana oleju

Sysaqq
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Ciechocinek

Re: Skrzynia automatyczna AT8 wymiana oleju

Post autor: Sysaqq » 31 paź 2025, o 19:39

Przy metodzie statycznej tak jak kolega wyżej napisał, wchodzi mniej niż 3L, wymiana prosta i łatwa do wykonania samemu jeśli mamy jak wejść pod auto. Do uzupełnienia nowego oleju idealnie nadaje się lejek HOGERT HT8G946. Trzeba wypiąć z mocowań sterownik który jest przy akumulatorze, bez odpinania przewodów, z wyczuciem do góry,a potem odsunąć go na bok. Mamy wtedy dostęp do korka górnego - wlewu oleju, lejek w otwóri uzupełniamy olej. Warto się przygotować wcześniej do dolnego korka, bo klucz potrzebny do jego odkręcenia ma duży rozmiar jak na imbus H19 jak dobrze pamiętam, więm że w zestawie do korków miałem max H17 i niestety był za mały, ratowałem się śrubą z dospawanymi nakrętkami(sprawdzę w wolnej chwili i poprawię). U mnie olej poszedł Mitasu MJ-325, musi spełniać specyfikację AISIN WARNER AW-1 / GM DEXRON VI.

Żdanych dodatków do oleju do skrzyni biegów!

Natomiast gdyby ktoś chciał wymieniać olej w PTU - rozdzielaczu 4x4, tam możemy śmiało wlać 75W90 (wchodzi mniej niż 1L) plus dodatek, np. MoS2 2652 Liqui Moly 1 opak. Polecam dużą strzykawkę jak do peklowania mięsa i kawałek wężyka gumowego, wtedy wlanie nowego oleju to pestka. Korki 8mm ibus.

Kolejna sprawa twinster- mój niestety dawał sie mocno we znaki, hałasował przy prędkościach parkingowych, buczał. Wymiana oleju niestety mu nie pomogła, zrobiłem jego regenerację. Człowiek, który to wykonywał twierdzi, że olej zalecany przez producenta czyli również 75W90 to zabójstwo dla tego napędu, po regeneracji zalewa tam 75W140 plus dodatki smarujące i ponoć wtedy już problem znika całkowicie. Jestem 3 tysiące kilometrów po tym zabiegu i mam ciszę, a usłyszałem od owego człowieka, ze takiego napędu, tzn w takim stanie w tym modelu to jeszcze nie widział... było źle. W czasie jazdy testowej chciał jak najszybciej ją zakończyć i zabrać się za regenerację.
W twinsterze mamy też "drugą komorę" na płyn hydrauliczny, wymieniałem go, ale mechanik wykonujący regenerację twierdził, że "tego się nie rusza", jak jest problem to tylko po stronie olejowej, chyba, że padł sterownik pompy itd. Jak narazie nie mam powodów, żeby mu nie wierzyć.
Wracając do twinstera mój był już w takim stanie, że nawet po jego wyłączeniu - wyciągnięty bezpiecznik od napędu i zawieszenia napęd hałasował co jakiś czas nawet jadąc na wprost.

Gdyby ktoś chciał wymienić olej w swoim sprawnym twinsterze to również wchodzi mniej niż 1L, tutaj też koniecznie duża strzykawka i wężyk. Korki jakiś standardowy rozmiar imbusa bodajże 8mm ;10mm jest chyba przy wlewie płynu hydraulicznego do twinster.

P.S. Też słyszałem opinie, że ravenol mocno czyści i rusza cały syf, dobry tylko na chwilę przed docelową wymianą na inny.

CODY
Forumowicz
Auto: INSIGNIA automat 4x4
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: CODY » 13 lis 2025, o 16:40

Olej do Twinstera ma być 75W90 LS - odpowiednia lepkość w określonej temperaturze !!! Chyba byliśmy u tego samego "mechanika" mi też naopowiadł tych głupot ( też w to uwierzyłem ) z 90W140 i dodatkiem przeciwtarciowym a przecież tam tarczki trą o przekładki + zjawisko adhezji kapilarnej , a w tym wszytkim jeszcze jest dodatek LS .

Awatar użytkownika
AndrzejMT
Nowicjusz
Auto: Insignia GSi F20SHT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2022
Miasto: Maków Nowy
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: AndrzejMT » 13 lis 2025, o 18:49

A nie przypadkiem SSF (GM:93160548) do Twinster a 75W90LS (GM: 1684243180) do tylnego dyfra..

CODY
Forumowicz

Post autor: CODY » 14 lis 2025, o 18:10

Twinster to dyfer z tą różnicą ,że każde z kół jest sterowane niezależnie .

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 14 lis 2025, o 18:45

Olej do układów hydraulicznych (ten SSF) idzie do sterowania Twinsterem i nie wiem czy w ogóle go się wymienia.
Olej przekładniowy idzie do samego Twinstera, w nim pracują tarczki. Wchodzi coś ok. 750 ml.

M.

Sysaqq
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Ciechocinek

Post autor: Sysaqq » 15 lis 2025, o 16:24

CODY pisze:
13 lis 2025, o 16:40
Chyba byliśmy u tego samego "mechanika" mi też naopowiadł tych głupot ( też w to uwierzyłem ) z 90W140 i dodatkiem przeciwtarciowym a przecież tam tarczki trą o przekładki + zjawisko adhezji kapilarnej , a w tym wszytkim jeszcze jest dodatek LS .
Czy byłeś może w Ropczycach? Dlaczego uważasz, że głupoty? Robiłeś tam całą regenerację? Ile przejechałeś od tego czasu? Coś złego się działo? Nie chcę jakoś specjalnie bronić tego człowieka, ale można powiedzieć, że producent nie zawsze na rację :lol: ile to było sytuacji, że np. nie zalecali wymiany oleju w skrzyni biegów, albo zalecanie olejów silnikowych typu long life.... Brak pojedynczych małych części, tylko wymiana całych elementów itd.
Może faktycznie u nas w twinster występują wyższe temperatury niż przewidział producent i ten 140 ma lepszą lepkość w tych wyższych temperaturach.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 15 lis 2025, o 22:37

Chłop być może kieruje się zaleceniami Forda, gdzie występuje prawie taki sam napęd - Twinster - ale z wyczynowym przeznaczeniem. Z instrukcji do Focusa RS:

Motorcraft® SAE 75W-140 Synthetic Rear Axle Lubricant (U.S.)
WSL-M2C192-A
Motorcraft® SAE 75W-140 Synthetic Rear Axle Lubricant / Lubrifiant synthétique pour pont arrière SAE 75W-140 Motorcraft® (Canada)
XY-75W140-QL (U.S.)
CXY-75W140-1L (Canada)

890 ml

The rear drive unit does not require any normal scheduled maintenance. The system is electronically monitored and any
required service messages appear in the information display. The rear drive unit lubricants may require changing if you use your vehicle for extended periods of high speed driving, for example track use. You are not required to check or change the rear drive unit lubricant unless there are signs of leakage or a message appears in the information display indicating that the unit requires service.
You must replace the rear drive unit fluid after 500 mi (800 km) of track use, or if the following message appears in the
information display, whichever occurs first. "AWD System Oil Change Due"

Czyli - nie wymienia się oleju dopóki autodiagnoza sama o to nie zawoła lub wystąpi wyciek. Wymienia się po 800 km jazdy torowej.

https://sklepjeep.redcart.pl/p/175/2475 ... cyjne.html

M.

CODY
Forumowicz

Post autor: CODY » 17 lis 2025, o 18:03

Sysaqq pisze:
15 lis 2025, o 16:24
CODY pisze:
13 lis 2025, o 16:40
Chyba byliśmy u tego samego "mechanika" mi też naopowiadł tych głupot ( też w to uwierzyłem ) z 90W140 i dodatkiem przeciwtarciowym a przecież tam tarczki trą o przekładki + zjawisko adhezji kapilarnej , a w tym wszytkim jeszcze jest dodatek LS .
Czy byłeś może w Ropczycach? Dlaczego uważasz, że głupoty? Robiłeś tam całą regenerację? Ile przejechałeś od tego czasu? Coś złego się działo? Nie chcę jakoś specjalnie bronić tego człowieka, ale można powiedzieć, że producent nie zawsze na rację ile to było sytuacji, że np. nie zalecali wymiany oleju w skrzyni biegów, albo zalecanie olejów silnikowych typu long life.... Brak pojedynczych małych części, tylko wymiana całych elementów itd.
Może faktycznie u nas w twinster występują wyższe temperatury niż przewidział producent i ten 140 ma lepszą lepkość w tych wyższych temperaturach.
Tak w Ropczycach , nie naprawiałem , widziałem jakie tam ma warunki , zniechęciło mnie - cyt. po naprawie zalewam moją miksturą - olej 90W140 LS + molibden - i tyle mi wystarczyło .

AJA
Nowicjusz
Auto: Opel
Rok produkcji: 2022
Miasto: Myszyniec

Post autor: AJA » 9 gru 2025, o 18:31

Witam
podłączę się z tematem ale u mnie skrzynia 9 biegowa
warmińskomazurskie serwis Bosch i cała usługa Dynamiczna przy przebiegu 74 tyś
najpierw płukanie płynem
następnie olej lekko ponad 14,5L wypłukanie i uzupełnienie (w skrzyni wchodzi lekko ponad 9 L)
nowy oring
Cała usługa z olejem i z podglądem 1700 brutto

CODY
Forumowicz

Post autor: CODY » 23 gru 2025, o 19:22

AJA pisze:
9 gru 2025, o 18:31
Witam
podłączę się z tematem ale u mnie skrzynia 9 biegowa
warmińskomazurskie serwis Bosch i cała usługa Dynamiczna przy przebiegu 74 tyś
najpierw płukanie płynem
następnie olej lekko ponad 14,5L wypłukanie i uzupełnienie (w skrzyni wchodzi lekko ponad 9 L)
nowy oring
Cała usługa z olejem i z podglądem 1700 brutto
Sam wymieniam ( częściowa wymiana co 2 lata ) - koszt 140 PLN . Dynamiczna + płukanka podnosi osady a filtr zostaje "stary" więc to nie takie dobre jak opisują .

Dodano po 6 minutach 24 sekundach:
wassermann pisze:
15 lis 2025, o 22:37
Chłop być może kieruje się zaleceniami Forda, gdzie występuje prawie taki sam napęd - Twinster - ale z wyczynowym przeznaczeniem. Z instrukcji do Focusa RS:

Motorcraft® SAE 75W-140 Synthetic Rear Axle Lubricant (U.S.)
WSL-M2C192-A
Motorcraft® SAE 75W-140 Synthetic Rear Axle Lubricant / Lubrifiant synthétique pour pont arrière SAE 75W-140 Motorcraft® (Canada)
XY-75W140-QL (U.S.)
CXY-75W140-1L (Canada)

890 ml

The rear drive unit does not require any normal scheduled maintenance. The system is electronically monitored and any
required service messages appear in the information display. The rear drive unit lubricants may require changing if you use your vehicle for extended periods of high speed driving, for example track use. You are not required to check or change the rear drive unit lubricant unless there are signs of leakage or a message appears in the information display indicating that the unit requires service.
You must replace the rear drive unit fluid after 500 mi (800 km) of track use, or if the following message appears in the
information display, whichever occurs first. "AWD System Oil Change Due"

Czyli - nie wymienia się oleju dopóki autodiagnoza sama o to nie zawoła lub wystąpi wyciek. Wymienia się po 800 km jazdy torowej.

https://sklepjeep.redcart.pl/p/175/2475 ... cyjne.html

M.
Z tym czekaniem na komunikat - można - co jeśli komunikat pojawi się za późno ? Dla mnie koszt wymiany co 2 lata to około 100 PLN . Kupuje "czysty" 75W90 i dodaję dodatek LS TOROCO i zaobserwowałem lepsze działanie niż na gotowych olejach .

el_guapo
Forumowicz
Auto: IB Soorts Tourer AT8
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Warszawa

Post autor: el_guapo » 17 lut 2026, o 16:16

szejk__ pisze:
27 wrz 2025, o 09:38
Wszystkie „poradniki” pisza ze w skrzyni jest 7,1 litra oleju. Chce wymienić metoda statyczna. Może ktoś proszę potwierdzić ile oleju faktycznie jest potrzebne ?
Zejdzie od 3,5 do 4,5l oleju przy wymianie statycznej.
3,5-4 litry jak tylko spuścisz ze skrzyni
4-4,5 litra jak odkręcisz króćce od chłodnicy oleju AT

hannon
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: F20DVH
Rok produkcji: 2021
Miasto: Pruszcz Gd.

Post autor: hannon » 18 lut 2026, o 22:06

Cześć wszystkim - mam pytanie, byłem u mechanika na wymianę oleju w skrzyni - wymiana statyczna. Auto ma 120k najechane ,2.0 diesel F20DVH z 2021r. i miało ubytek oleju w skrzyni przez jakieś rozszczelnienia przy simeringach. Ze skrzyni wyszło około 2-2,5L czarnego syfu. Po wymianie oleju i uszczelnieniu auto zdecydowanie płynniej zmienia biegi, kultura pracy wzrosła - natomiast pojawiła się jedna rzecz której wcześniej nie zaobserwowałem. Przy dodawaniu gazu (ale tylko przy dodawaniu gazu) słychać dźwięk który przyrównałbym do ćwierkania(?). Takie ciągłe ćććććććć. Odpuszczam gaz - auto toczy się z tą samą prędkością - ale dźwięk znika. Na zimnym nie występuje, dopiero jak pojeżdżę ~20min i się rozgrzeje.
Mechanik powiedział żeby nie panikować, tylko za 1000km zrobić kolejną wymianę oleju i wtedy myśleć dalej.
Myśl o ew. regeneracji skrzyni trochę mnie przeraża ze względu na koszta. Czy ktoś miał podobne objawy i pomysł co może być przyczyną?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”