--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia B - stuki z tyłu

ODPOWIEDZ
arkada81
Nowicjusz
Auto: Opel insignia B 1.5
Kod silnika: B16DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Smolec

Re: Insignia B - stuki z tyłu

Post autor: arkada81 » 12 gru 2025, o 06:15

U mnie stuki ustały po wymianie właśnie dolnych tulei zwrotnic, które właśnie powodują te stukania. Polecam te firmy Tedgum, od wymiany cichutko.

budrys
Nowicjusz
Auto: Insignia b
Kod silnika: B16DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: budrys » 26 gru 2025, o 12:40

Ja wymieniałem miesiąc temu, oczywiście stuk w kole przy ruszaniu/cofaniu przy wysokich temperaturach.
Wyprasowane na aucie za pomocą dwóch kompletów ściągaczy śrubowych oraz palnika. Z prawej strony tulejka posiadała wyczuwalny luz, z lewej nie widać zużycia, ale również wymieniłem. Wprasowałem Imperiale.

pierzchal
Nowicjusz
Auto: Z18
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Słupsk
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: pierzchal » 18 sty 2026, o 20:45

arek13819 pisze:
6 sie 2024, o 07:16
2. Poprawna tuleja do tej zwrotnicy o oryginalnych wymiarach 47 mmm średnicy i 61 mm szerokości + oryginalny kołnierz to REINHOCH RH15-5002, jest w Inter Carsie (https://intercars.pl/produkty/g0761a-si ... -rh15-5002) ma również na powierzchni styku takie same pogłębienie jak oryginalna
Dzięki arek13819 za namiar na te tuleje.

Mechanik odmówił założenia Lemforderów ze względu na brak kołnierza ( który występuje w Reinoch'ach ).
Niby obawia się, że tuleje bez kołnierza mogą wypaść. Chociaż ja nie bardzo widzę jak one miały by się wysunąć skoro z dwóch stron jest uchwyt wachacza. No ale z drugiej strony po coś ten kołnierz tam jest.

Niestety w moim przypadku stuki nie zostały wyelimonowane :cry:
Kolejny trop: amortyzatory, ale po wyjęciu wyglądają na prawie nowe ( auto mam 2 miesiące, więc nie wiem co i kiedy było wymieniane ).

Tak wiem, słabe to, że mechanik nie potrafi namierzyć źródła tych hałasów, ale co ja mogę. To już kolejny mechanik. W między czasie byłem 2 razy na stacji diagnostycznej i diagnoza ta sama: wszystko sprawne, nie widać co może być potencjalną przyczyną. W bagażniku nie ma nic co by mogło stukać.

Jak to u mnie wygląda.
Stuki słychać przy powolnym przejeżdżaniu po nierównościach, przy większych prędkościach musi to być jakaś dziura w jezdni, lub grudy lodu, czy większa nierówność, żeby stuknięcia były słyszalne. Gdy jadę z wyższymi prędkościami po w miarę gładkiej nawierzchni jest cicho.

Ja bym zaczął od wymiany łączników stabilizatora z tyłu.
Macie jakieś doświadczenia w kwestii wymiany łączników z tyłu ?
Próbowałem znaleźć gumy stabilizatora ( tył ), ale wydaje mi się, że nie występują. Mam rację ?

Awatar użytkownika
MarkusG
Klubowicz
Auto: Insignia B GS
Rok produkcji: 2019
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: MarkusG » 19 sty 2026, o 16:25

Wymień tuleje i nastanie cisza.
ps Jeżeli po wymianie tulei dalej stuka to nie pomoge zdalnie :)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2026, o 21:03 przez MarkusG, łącznie zmieniany 1 raz.

pierzchal
Nowicjusz

Post autor: pierzchal » 19 sty 2026, o 21:20

Może niejasno się wyraziłem, ale pisałem powyższą wiadomość właśnie po wymianie tych tulei :cry:

pierzchal
Nowicjusz

Post autor: pierzchal » 2 lut 2026, o 18:32

Już myślałem, że się polubimy z moję insignią. Doczekałem się na wizytę w serwisie. Amortyzatory z tyłu wymienione (Bilstein 19-280615 ) , górne mocowanie też ( Febi FE173332 ), zamówiłem profilaktycznie łączniki stabilizatora Meyle ( z allegro ). Odbieram dzisiaj auto. Jest o niebo lepiej. Nie słychać stukania, terkotania ( chociaż zawieszenie i tak w mojej ocenie dość głośno pracuje, ale może to wina zimówek na 18'' )

Zrobiłem może z 15km i ... trzask.

Obrazek

Pękł łącznik. Czy to możliwe, że pękł z powodu nieprawidłowego montażu ? Czy raczej obstawiać wadę części z allegro ?

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 2 lut 2026, o 18:57

Raczej wada części albo krzywy drążek stabilizatora. Meyle to raczej nie jest pierwsza liga. Oryginał na allegro <100zł.

pierzchal
Nowicjusz

Post autor: pierzchal » 2 lut 2026, o 21:14

Jak szukam na allegro po numerze części: 84451421 to widzę tylko używki. Chyba, że chodzi o inny numer ?

[edit]:
Delphi to jest OEM ?
https://allegro.pl/oferta/lacznik-stabi ... 7918198045

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec

Post autor: zubek » 3 lut 2026, o 20:37

Przepraszam, podałem cenę przedniego (fotki pudełek więc trudno ogarnąć).
Oryginał jest droższy
https://allegro.pl/produkt/tylny-prawy- ... 7929329459#
https://sklep.dixi-car.pl/lacznik-stabi ... 15584.html

Pabloo32
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: Pabloo32 » 25 lut 2026, o 22:06

Hej,
Miałem w swojej Insigni te same stuki w tylnym zawieszeniu (przebieg 180 kkm). Nie bawiłem się w nowe tuleje, tylko wziąłem strzykawkę z cienką igłą, płynny smar PTFE i wbiłem igłę w gumową osłonę tulei od góry i wstrzyknąłem tam ten smar. Osłona gumowa jest bardzo szczelna, jak wpuściłem zbyt dużo smaru i wyjąłem igłę to nadmiar smaru wypłynął w miejscu nakłucia. I teraz najważniejsze - kilka razy podniosłem i opuściłem to koło na lewarku. Za każdym razem było słychać odgłos tej tulei - czyli pracuje ale ciężko. Następnie podniosłem tą stronę raz jeszcze zostawiając zawieszenie mniej więcej w połowie skoku tzn. koło jeszcze się styka z podłożem ale nadwozie już poszło do góry i tak na całą noc. Rano po stukach nie było żadnego śladu, wszystko chodzi jak z fabryki. Zrobiłem już 15 kkm i problem nie powrócił. Teraz na wiosnę jak będę zakładał letnie felgi profilaktycznie wstrzyknę nową dawkę - jak koło jest zdjęte to jest idealny dostęp. Koszt 5 zł.

pierzchal
Nowicjusz

Post autor: pierzchal » 2 mar 2026, o 10:57

1. To co nakułęś strzykawką to jest osłona przeciwyłowa. Jej zadaniem jest zapobiegać przed dostawaniem się pyłu, wody itd, do środka tulei, a także przed wydostawaniem się smaru na zewnątrz.

2. Tuleja pływająca to przegub kulowy. Jeśli słyszalne są stuki, to przyczyną jest luz między el. tulei. Wtłoczenie tam smaru to wg. mnie zabieg który może przynieść krótkotrwały efekt.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec

Post autor: zubek » 2 mar 2026, o 17:19

Nie jest pierwszy, który to zrobił i "naprawił". Wg mnie też pomoże na krótko, ale brak na potwierdzenie relacji tych, co to zrobili.

Pabloo32
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: Pabloo32 » 13 mar 2026, o 21:59

1. Tak, masz racje, to jest osłona przeciwpyłowa. Nakłuj ją igłą 0,5mm i zobacz jakie "spustoszenie" ta igła dokona. Wnioski są jednoznaczne
2. Nie, nie masz racji. Stuki nie są wynikiem luzu, tylko faktem że zbyt duże tarcie wewnętrzne w przegubie powoduje jego "zawieszenie" w określonej pozycji. Dopiero dodatkowa siła (np przy ruszaniu czy obciążaniu bagażnika)powoduje, że przegub przesuwa się w jedno ze skrajnych położeń z dużą energią i rezonuje z nadwoziem poprzez elementy zawieszenia.

Moja insignia ma już 196 kkm i nadal oryginalne tuleje. Stuki póki co nie wróciły, więc ten krótkotrwały efekt działa kilkanaście kkm. Oczywiście można też wymienić zwrotnice lub tuleje, ale jak mam wydać 1 kpln teraz albo za rok, to wolę za rok.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”