--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Dwumasa, koło dwumasowe
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Dwumasa, koło dwumasowe
przy walniętej dwumasie nei zauważyłem nic nie teges ze sprzęgłem. Nowy dwumas złożyłem ze starą tarczą i dociskiem bo wyglądało bardzo dobrze, jedynie wysprzęglik nowy dałem bo w starym łożysko szumiało.
Wymienia sie wszystko na raz na przyszłość rada bo padnie docisk i pare stówek ucieknie za podwójna robote
dzisiaj rano na zimnym silniku po odpaleniu na biegu jałowym słychać chrobotanie, które dochodzi z okolic lewego koła. To tam jest dwumas ? Przy tym mocno falują obroty co widać na obrotomierzu i słychać nierówną pracę. Czy te obroty mogą być spowodowane dwumasem ? Czy chrobotanie z tej strony silnika i falowanie obrotów to może inna przyczyna. Przebieg 160 tys. Objawy słychać po odpaleniu w ciepłym garażu po nocy. Wydaje mi sie, że po osiągnięciu temperatury objawy ustają. czy to może być dwumas ? czy gdyby padł dwumas to nie stukałby też na ciepłym silniku ?
Po godzinie zszedłem ponownie do samochodu na dwór i cisza chrobotania brak, chyba, że w garażu lepsza akustyka i odgłosy było słychać. Kilkukrotne odpalania i gaszenia silnika nie wykazały niepokojących odgłosów. Rano w garażu chrobotało ostro.
-- 13 lut 2015, o 09:05 --
Po godzinie zszedłem ponownie do samochodu na dwór i cisza chrobotania brak, chyba, że w garażu lepsza akustyka i odgłosy było słychać. Kilkukrotne odpalania i gaszenia silnika nie wykazały niepokojących odgłosów. Rano w garażu chrobotało ostro.
-- 13 lut 2015, o 09:05 --
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Nie wiem jak jest w Iśce, ale u mnie jak miałem Vectrę to nie było znaczenia czy ciepły czy zimny silnik. Jeszcze sprawdź jak wciśniesz sprzęgło czy ustaje czy nie. U mnie ustawało i przy powolnym puszczaniu sprzęgła było jedno miejsce kiedy chrobotanie było głośne.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam. Mam pytanie, jako że w temacie "klekoczących" silników jestem raczej nowy (8 lat Passat + LPG;)). Wiem, ze pada mi dwumasa i zastanawiam się nad tym czy zainwestować w sprzędło + koło LUK czy SACHS. Różnica w cenie nie jest wielka. Wiem, że serwis montuje zamiennik SACHSA. Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie co lepsze LUK czy SACHS? Insignia 130 km, 2009 rok, kombi
Witam ostatnio zauważyłm że przy ruszaniu oraz cofaniu niekiedy jak na pół sprzęgła dodam gazu to słychać jakieś buczenie z okolic silnika miał już ktoś taki przypadek może to dwumasa czy może coś innego?
pozdrawiam
pozdrawiam
Kusy pisze: edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum par. 5 pkt. 5
tez mam te buczenie
- hajt
- Użytkownik
- Auto: insignia cosmo
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Mario
- Użytkownik
- Auto: Insignia Exlusive
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Warszawa-Bemowo
- Otrzymał piwo: 3 razy
Engine nikt tu nie napisał, że Insignie mają DSG. DSG wiadomo kto robi, Grupa VW, Audi itd....
Wysłane z iPhone 5
Wysłane z iPhone 5
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
No też się zdziwiłem
nigdy o tym w Oplu nie słyszałem, dlatego ze zdziwieniem zapytałem. Fakt nie jest napisane, mój błąd 
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
witam.tak to bedzie dwumasa do wymiany mialem to samo szarpanie .przy przebiegu 100 tys.dwumasa sie rozleciala tak ze sprezyny z niej wylecialy..
edit/ Proszę o publikację postów zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
edit/ Proszę o publikację postów zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST 160
- Rok produkcji: 2023
- Miasto:
Koledzy... Czy przyczyna trzęsienia auta moze byc koło dwumasowe? Tarcze, klocki ham. wymienione, tuleje wymienione, kola wywazone kilka razy. Niestety nadal trzesie calym autem od okolo 80 km/h. Nie mocno ale jednak.
Musiałoby dodatkowo bardzo mocno stukać żebyś to odczuwał na całym aucie.
Aby najpewniej sprawdzić dwumase podczas jazdy zejdź do tysiąca obrotów i wrzuć piąty bieg. Auto ze zdrowa dwumasa będzie ciągnęło a z padnięta zacznie szarpać sprawdzony i pewny sposób.
Wysłane z iPhone Six za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone Six za pomocą Tapatalk
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST 160
- Rok produkcji: 2023
- Miasto:
Ok. Dzięki. Nic nie stuka. Sprawdzę sposób na niskie obroty i wysoki bieg...