--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Rysy parkingowe na drzwiach

ODPOWIEDZ
Artur-x

Rysy parkingowe na drzwiach

Post autor: Artur-x » 19 kwie 2015, o 08:44

Wczoraj myślałem ze mnie krew zaleje jak zauważyłem kilka (5) rysek od drzwi sąsiedniego samochodu po stronie pasażera . Staram się unikać tłocznych miejsc parkingowych i żonę też na to uczuliłem, ale nie zawsze się da :( . Czy macie jakieś sposoby aby tego uniknąć lub zminimalizować w przszlosci ?

Nie widziałem tego tematu, ale jak coś ominąłem to proszę o przeniesienie.

starek

Re: Rysy parkingowe na drzwiach

Post autor: starek » 19 kwie 2015, o 08:49

Jest na to sposób - nie wyjeżdżać z garażu... :-)

Artur-x

Post autor: Artur-x » 19 kwie 2015, o 08:51

Heh, dzięki za radę ale odpada - nie mam garażu :(

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 19 kwie 2015, o 08:59

To nie unikniesz. U siebie po każdym myciu mam wrażenie ,że jest ich coraz więcej

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik
Auto: ASTRA J COSMO AT
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ełk

Post autor: MiszaElk » 19 kwie 2015, o 09:03

Chyba musisz nauczyć się z tym żyć. Część ludzi to k...y, bez szacunku do cudzego mienia. Będę robił z tylu błotnik, lakiernik pytał się czy prostować sąsiednie wgniotki - powiedziałem, że nie bo szkoda pieniędzy i jego czasu.

Artur-x

Post autor: Artur-x » 19 kwie 2015, o 10:07

Chyba niestety masz rację Misza. Myślałem że jest może jakaś osłona anty-debil ;)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 19 kwie 2015, o 10:12

Czemu ma służyć ten wątek w tym akurat dziale ? Przecież to bez sensu, bo oprócz postów typu "nie da się tego uniknąć" nie uzyskasz innej odpowiedzi. No chyba, że tak jak wyżej zostało napisane - nie wyjeżdżaj z garażu.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Artur-x

Post autor: Artur-x » 19 kwie 2015, o 10:47

Czasem jest proste rozwiązanie problemu na które wpadnie pojedyncza osoba i na to liczyłem pisząc ten wątek :) . O wielu wątkach można by napisać to samo .. ;)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 19 kwie 2015, o 11:36

Proste rozwiązanie na to, że osoby trzecie rysują/obijają drzwi na parkingu ? Nie żartuj sobie. Na ludzką głupotę nie ma nawet "czasem" rozwiązania problemu.
Podaj proszę chociażby trzy istniejące wątki, o których wg Ciebie "można napisać tak samo".
Jak dla mnie temat do kosza.

Artur-x

Post autor: Artur-x » 19 kwie 2015, o 14:48

Tak jak napisałeś - dla ciebie. Nie pasuje, nie czytaj , tyle w temacie potrzeby wątku! Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 19 kwie 2015, o 22:43

Nie pasuje więc wyrażam swoje zdanie. Tak działa forum.
Moja sugestia jest taka, że nie uchronisz się przed głupotą innych ludzi i niestety trzeba z tym żyć. A więc albo nie wyjeżdżaj z garażu albo stawiaj auto w szczerym polu, z dala od innych pojazdów.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Engine » 19 kwie 2015, o 23:04

Chłopaki, spokojnie. Kolega pytał, bo może ktoś jakiś pomysł na to ma, z resztą tak działa forum jak to Alex napisałeś ;) Więc bez naskakiwania.

Co do tematu, rozwiązanie jest niestety jedno - stawać w miejscach gdzie jest mało innych aut :p Nic się chyba na to nie poradzi. Chyba, że pomalujesz auto plastidipem albo okleisz auto folią i będziesz miał w jakimś stopniu ochronę przed niewielkimi rysami. Widziałem nawet że jest bezbarwny plastidip, folia też także można się "bronić" w ten sposób.

Artur-x

Post autor: Artur-x » 20 kwie 2015, o 08:14

Czytałem wątek o lusterkach i tam właśnie wykorzystana była folia bezbarwna ale na drzwi to chyba nie bardzo :|
Co do stawania daleko od innych samochodów - owszem stosuje tą metodę - jak tylko jest to możliwe (sami wiecie jak jest pod marketem w okresie świąt itp.) .
A o plastidipie nie słyszałem wcześniej :oops: , z opisu wynika że dla motoryzacji: zabezpieczenie przed warunkami atmosferycznymi (woda, sole), zabezpieczenie przed otarciami, zadrapaniami , coś by mogło pomóc ,ciekawe jak to się zachowuje i wygląda po myciu i woskowaniu , czy widoczna jest różnica między elementem nie zabezpieczonym i niezabezpieczonym :?:

Fenins

Post autor: Fenins » 20 kwie 2015, o 08:47

Ja się orientowałem niedawno w sprawie zabezpieczenia folią bezbarwną elementów narażonych na odpryski - nadkola (nie całe), zderzaki , próg załadunkowy przy bagażniku...
Folii z daleka nie widać , z bliska owszem. Przyjrzyj się po parkingach wiele nowych aut ma bezbarwne paski folii przy nadkolach tudzież na zderzakach.
Czy to działa ? Owszem, ale przed głęboką rysą - czy też wyżej wspomnianą głupotą ludzką nic Cię nie uchroni.
Jak ktoś mocno przywali drzwiami to może lakier nie odpryśnie ale wgniotka napewno pozostanie...

ja już przerabiałem zabezpieczenia, położyłem ceramike na cały lakier i myślałem nad folią ale wkońcu z niej zrezygnowałem. Trzeba się do tego przyzwyczaić, że po każdym dokładnym myciu widzisz wiele nowych rys ;)

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 20 kwie 2015, o 09:30

Folie widać, jak masz naklejone kawałki na aucie. Jakbyś całe auto okleił to nie widać (rozmawiałem z firmą i oglądałem oklejone auta i faktycznie nie widać). Plastidip'u bezbarwnego nie widziałem, wiem, że jest coś takiego, ale jak to potem z myciem auta czy samym wyglądem (czy lakier nie jest matowy) to nie wiem niestety.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Artur-x

Post autor: Artur-x » 20 kwie 2015, o 11:04

No cóż, może się skuszę na tą folie , ale najpierw zobaczę jak to wygląda. Ewentualnie zadzwonię to tej firmy od plastdipu i dopytam o szczegóły.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 20 kwie 2015, o 11:10

No to jak coś się dowiesz, to się podziel informacjami ;)

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Bumber

Post autor: Bumber » 20 kwie 2015, o 21:22

Może najlepiej zakrywać auto brezentową płachtą po każdym parkowaniu? O_o

Niestety taka już uroda samochodów, że się rysują. W trakcie jazdy, na parkingach... wszędzie. Chyba dlatego, że jeżdżą na zewnątrz ;)

Moim zdaniem obklejanie całego samochodu to już lekka przesada. Każdemu według potrzeb, mnie też rysy denerwują... ale to chyba nic strasznego, nie? Pamiętam, że po pierwszych wizytach w Rzymie nie mogłem uwierzyć, jak ci ludzie jeżdżą i parkują - co drugie auto porysowane! Ale tam mają inne podejście do samochodu, takie bardziej użytkowe ;) Nie popadałbym w skrajności, raczej wypośrodkował ;)

Artur-x

Post autor: Artur-x » 20 kwie 2015, o 22:28

Dobry pomysł z tą płachtą ;) - żart ofc.
Jasne ze przeginać nie chce ale w ciągu 1m-ca , 5 nowych dziobnięć no kur.. . , od razu jakieś kombinowanie do głowy samo przychodzi ;) .

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 21 kwie 2015, o 07:35

Drobne rysy można samemu "podpicować" stosując lakier oplowski http://dixi-car.pl/sklep-lakier.htm , który można kupić w kazdym ASO. Koszt poniżej 35zł http://sklep.dixi-car.pl/lakier-zaprawk ... 9_232.html
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”