--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
-
GCH
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Chojnice
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: DPF
Czyli chcesz powiedzieć, że 60 sekund po odpaleniu zimnego silnika w filtrze wytworzyła się temperatura rzędu 600 stopni i rozpoczął się proces wypalania? Ciężko w to uwierzyć.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Tak mi się wydaje, że wskazane przez @GCH w linku warunki rozpoczęcia wypalania dotyczą sytuacji, gdy zapali się już kontrolka informująca o zapełnieniu filtra (a zapala się po osiągnięciu 80%). Natomiast zgodnie z instrukcją auta, filtr ma też procedurę automatyczną, która uruchamia się bez informowania lampką kontrolną.
Cytat z instrukcji:
Wyposażony jest w funkcję automatycznego czyszczenia, która uaktywnia się samoczynnie podczas jazdy bez podania jakiejkolwiek informacji. Czyszczenie odbywa się okresowo przez spalenie cząstek.....
Natomiast dalej czytamy:
Jeśli wymagane jest czyszczenie filtra, a wcześniejsze warunki jazdy nie umożliwiały przeprowadzenia czyszczenia automatycznego, zostanie to wskazane przez lampkę kontrolną %. Jednocześnie na wyświetlaczu informacyjnym
kierowcy występuje komunikat Filtr sadzy jest pełny kontynuować jazdę lub kod ostrzegawczy 55.
Wypalanie automatyczne, bez informowania zaczyna się zanim będzie osiągnięty poziom 80%, także i pozostałe warunki mogą dotyczyć tylko wypalania sygnalizowanego a nie automatycznego.
A co do temperatury spalin i filtra, w czasie dopalania układ sterujący dorzuca dawkę paliwa pod koniec cyklu spalania, aby właśnie podwyższyć temperaturę spalin, która wynosi ponad 1000 st.C, także uzyskanie tych 600 st. C nie wymaga dużo czasu to raz, a dwa to nie ma czujnika temperatury spalin, to i sterownik nie bierze tego pod uwagę. Wali paliwo i temperatura musi się zwiększyć.
Cytat z instrukcji:
Wyposażony jest w funkcję automatycznego czyszczenia, która uaktywnia się samoczynnie podczas jazdy bez podania jakiejkolwiek informacji. Czyszczenie odbywa się okresowo przez spalenie cząstek.....
Natomiast dalej czytamy:
Jeśli wymagane jest czyszczenie filtra, a wcześniejsze warunki jazdy nie umożliwiały przeprowadzenia czyszczenia automatycznego, zostanie to wskazane przez lampkę kontrolną %. Jednocześnie na wyświetlaczu informacyjnym
kierowcy występuje komunikat Filtr sadzy jest pełny kontynuować jazdę lub kod ostrzegawczy 55.
Wypalanie automatyczne, bez informowania zaczyna się zanim będzie osiągnięty poziom 80%, także i pozostałe warunki mogą dotyczyć tylko wypalania sygnalizowanego a nie automatycznego.
A co do temperatury spalin i filtra, w czasie dopalania układ sterujący dorzuca dawkę paliwa pod koniec cyklu spalania, aby właśnie podwyższyć temperaturę spalin, która wynosi ponad 1000 st.C, także uzyskanie tych 600 st. C nie wymaga dużo czasu to raz, a dwa to nie ma czujnika temperatury spalin, to i sterownik nie bierze tego pod uwagę. Wali paliwo i temperatura musi się zwiększyć.
-
GCH
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Chojnice
- Otrzymał piwo: 4 razy
W filtrze masz zamontowany czujnik temperatury spalin, bo jest to jeden z ważniejszych parametrów jakie monitoruje sterownik podczas wypalania, a po drugie przy wykryciu temperatury około 1000 stopni Celsjusza sterownik regeneracje przerywa z powodu zagrożenia pożarem.kmy pisze:A co do temperatury spalin i filtra, w czasie dopalania układ sterujący dorzuca dawkę paliwa pod koniec cyklu spalania, aby właśnie podwyższyć temperaturę spalin, która wynosi ponad 1000 st.C, także uzyskanie tych 600 st. C nie wymaga dużo czasu to raz, a dwa to nie ma czujnika temperatury spalin, to i sterownik nie bierze tego pod uwagę. Wali paliwo i temperatura musi się zwiększyć.
-
krisb
- Nowicjusz
- Auto: 2.0 CDTI kombi
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Tychy
Czy miał ktoś może podobną sytuację:
zainstalowałem diodę, pierwsze wypalanie poszło świetnie - ok. 7-8 minut dioda zgasła i wszystko w porządku. Teraz po ok. 700km zapaliła się drugi raz, świeciła się ok 5 minut i podczas jazdy auto zgasło. Strasznie dziwnie, nie było na biegu, zero szarpania itd. nie miało prawa zgasnąć.
Czy może to mieć związek z zakończeniem procesu wypalania?
Edit1. Możliwe, że te wypalanie i zgaszenie nie miały ze sobą związku. Dojeżdżałem do świateł na jałowym i nagle brak wspomagania. Pech chciał, że akurat przy wypalaniu. Opcom pokazuje km od ostatniego rozpoczętego wypalania, czy wypalania zakończonego?
zainstalowałem diodę, pierwsze wypalanie poszło świetnie - ok. 7-8 minut dioda zgasła i wszystko w porządku. Teraz po ok. 700km zapaliła się drugi raz, świeciła się ok 5 minut i podczas jazdy auto zgasło. Strasznie dziwnie, nie było na biegu, zero szarpania itd. nie miało prawa zgasnąć.
Czy może to mieć związek z zakończeniem procesu wypalania?
Edit1. Możliwe, że te wypalanie i zgaszenie nie miały ze sobą związku. Dojeżdżałem do świateł na jałowym i nagle brak wspomagania. Pech chciał, że akurat przy wypalaniu. Opcom pokazuje km od ostatniego rozpoczętego wypalania, czy wypalania zakończonego?
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czy ktoś wie gdzie dokładnie znajduje się czujnik różnicy ciśnień DPF? Wyskoczył mi błąd P2453-5A brak mocy tryb awaryjny.
Silnik A20DTH.
Silnik A20DTH.
-
mesel
Jak staniesz przed autem i poprowadzisz wirtualną linię od środka znaczka w stronę środka samochodu to po zdjęciu pokrywy silnika zobaczysz czujnik jakieś 5 cm w lewo na samej prawie górze. Dochodzi do niego instalacja z kostką (z żółtym zabezpieczeniem) i przewodzik gumowy zaciśnięty małą metalową opaską. 
Widok z tyłu silnika:
Widok z tyłu silnika:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- rollyone
- Użytkownik
Dzięki za podpowiedź. Problem rozwiązany. Mimo, iż błąd wskazywał źle działający czujnik to powód awarii był trywialny. Napędził tylko strachu i kłopotów. Spadek mocy był wyraźnie odczuwalny, tryb awaryjny, prędkość poniżej 40km/h. Obyło się bez kosztów i wizyty w ASO..... na szczęście.
- rollyone
- Użytkownik
Metalowy łącznik rurka pomiędzy czujnikiem ciśnienia a DPF miał dosłownie mikroskopijną dziurkę. OP COM wskazywał że czujnik działa, napięcie w normie ale ciśnienie poniżej 1kPa, gumowe złączki i opaski były OK.
- rollyone
- Użytkownik
Zapomniałem dodać, że w momencie wystąpienia awarii nasycenie filtra było 70%. Zakładam, że awaria nastąpiła w momencie próby regeneracji DPF. Po wymianie tej rurki i założeniu nowych opasek i gumowych rurek kasowanie błędu nie przyniosło efektu, nasycenie filtra około 80% wciąż tryb awaryjny. Pomogła inicjalizacja regeneracji DPF autocomem.
-
mesel
Mój znowu nie chce się wypalić. Jeszcze w zimę wypalał się co tankowanie (jeżdżąc po mieście). Jeszcze przed wirusowaniem raz czy dwa wypalał się co drugi zbiornik paliwa. Ostatnio nie wypalił się przez trzy zbiorniki i wywalił komunikat o awarii i kontakcie z serwisem. Podobno była za niska temperatura więc testowo zmieniony został czujnik i jazda. Teraz kończę drugi zbiornik i znowu komunikat a DPF się nie wypalił. Właśnie poleciałem testowo A2 z W-wy gdzieś za Grodzisk (prawie przepisowo
) i nadal się nie wypala. W poniedziałek ASO.
-
mesel
Tak się pewnie skończy jeśli okaże się, że coś poważniejszego się dzieje. To moje kolejne auto z "chwastem" i z żadnym do tej pory nie miałem problemów a miały znacznie większe przebiegi 
edit.
Jutro pozbywamy się chwasta. Byłem dzisiaj w ASO i ponownie okazało się, że katalizator i DPF nie osiągają wystarczająco wysokiej temperatury aby uruchomić procedurę wypalania. Temp. dochodzi do ok 400 stopni a powinna mieć około 500. Powodów może być kilka. Uszkodzony (stopiony) DPF, pęknięty, problem z katalizatorem na nieprawidłowo działających wtryskach kończąc (te akurat sprawdziliśmy kompem i parametry są ok).
Dodam tylko, że nie za wycinaniem DPF-ów ale samochód ma dopiero 86 tys km i nie mam zamiaru ani zabić motoru ani jeździć co 1000 km na statyczne wypalanie.
-- 26 maja 2015, o 15:03 --
DPF wycięty. Teraz jeszcze szybko wymiana oleju i zobaczymy co przyniesie przyszłość.
edit.
Jutro pozbywamy się chwasta. Byłem dzisiaj w ASO i ponownie okazało się, że katalizator i DPF nie osiągają wystarczająco wysokiej temperatury aby uruchomić procedurę wypalania. Temp. dochodzi do ok 400 stopni a powinna mieć około 500. Powodów może być kilka. Uszkodzony (stopiony) DPF, pęknięty, problem z katalizatorem na nieprawidłowo działających wtryskach kończąc (te akurat sprawdziliśmy kompem i parametry są ok).
Dodam tylko, że nie za wycinaniem DPF-ów ale samochód ma dopiero 86 tys km i nie mam zamiaru ani zabić motoru ani jeździć co 1000 km na statyczne wypalanie.
-- 26 maja 2015, o 15:03 --
DPF wycięty. Teraz jeszcze szybko wymiana oleju i zobaczymy co przyniesie przyszłość.