--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Światła - reflektory przód

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Re: Światła - reflektory przód

Post autor: peja-1991 » 7 lis 2013, o 15:51

znaczy to, że jak wjedziesz do tunelu to włączą Ci się automatycznie światła, tak samo jak zrobi się ciemno.

AFL - Adapting Forward Lighting

9 funkcji najnowszego systemu AFL:

- kiedy samochód jedzie mniej niż 50 km/h komputer "zapala" światło miejskie. Szerszy promień o mniejszym zasięgu pomaga kierowcy dostrzec przechodniów na skraju drogi.

- przy szybkościach między 5 a 30 km/h do akcji wkraczają światła strefy pieszych. Obszar świecenia obu reflektorów rozszerza się o 8 procent z każdej strony. Efekt - kierowca zauważy nawet dzieci bawiące się przy drodze.

- zamiast świateł mijania insignia dostanie światła na drogę krajową. Ten rodzaj ma jaśniej i szerzej oświetlać boczne strefy jezdni. Tryb działa w przedziale prędkości 50-100 km/h.

- powyżej 100 km/h włącza się światło autostradowe, które lepiej doświetla drogę przed oplem i lewą stronę jezdni. Większa moc (z 35 do 38 W) poprawi widoczności.

- w deszcz lub śnieg włącza się oświetlenie na złe warunki pogodowe. Wtedy promień światła reflektorów skierowany jest bardziej w stronę boków drogi (w mniejszym stopniu w lewo), aby lepiej doświetlić linie na jezdni. Właśnie w paskudną pogodę światła aut nadjeżdżających z naprzeciwka są wkurzające - odbijają się od mokrej jezdni. Dlatego dla zmniejszenia ryzyka oślepienia w systemie AFL lewy reflektor ma mniejszą moc (z 35 do 32 W). O widoczność dba podniesiona moc prawego reflektora (z 35 do 38 W).

- doświetlenie zakrętów "rozjaśnia" obszar po prawej lub lewej stronie auta nawet pod kątem 90 stopni. Funkcja ułatwia manewrowanie np. na nieoświetlonych dojazdówkach. Uaktywnia się kiedy samochód jedzie wolniej niż 40 km/h, a kierowca mocno skręci kierownicą lub włączy kierunkowskaz. To rozwiązanie Opel już montuje w swoich autach.

- doświetlanie zakrętów w czasie jazdy także jest obecnie dostępne. Biksenonowe reflektory dają światło przed pojazdem wychylone pod kątem 15 stopni na prawo i lewo. Kąt zakrzywienia światła komputer określa na podstawie szybkości samochodu i kąta ustawienia kierownicy.

- światła drogowe (już w użyciu w obecnej generacji reflektorów AFL) - zamiast świecić asymetrycznie, oświetlają pełną szerokość drogi. Ich moc również wzrosła z 35 do 38 W.

- absolutna nowość to asystent świateł drogowych. Jego zadaniem jest poprawa bezpieczeństwa jazdy nocą. Automatycznie włącza światła drogowe dla mocniejszego oświetlenia jezdni - efekt to lepsza widoczność. Zaprzęgnięta do sytemu kamera rozpoznaje reflektory lub tylne światła innych samochodów i samoczynnie przełącza światła drogowe na światła mijania, aby nie oślepiać innych kierowców.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

dr_feelgood

Post autor: dr_feelgood » 7 lis 2013, o 19:53

a tak z ciekawości, wiecie na ile obliczona jest trwałość palnika? część czasu który zajmuje droga pokonujemy w dzień na ledach, więc teoretycznie powinny starczyć na dłuugich pare lat.

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 7 lis 2013, o 20:11

z tego co czytałem to palą się 100 - 150 tysięcy.
Reguły jednak nie ma, bo zależy od tego czy jeździsz więcej po zmierzchu, tunele, odpalanie w garażu itp

steq

Post autor: steq » 7 lis 2013, o 21:35

Pytanko do zorientowanych - jeśli mam system AFL - a wiem że mam - to czy te 9 funkcji też maja moje lampy? pytam bo nie zauważyłem by coś się zmieniało

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 7 lis 2013, o 21:38

Grzegorz - przeczytaj u góry jeszcze raz co to jest AFL i będziesz wiedział, że masz bo to właśnie AFL.
Jak się przyjrzysz podczas jazdy to zauważysz.
Ja widziałem jak się zmienia - można to dostrzec.

steq

Post autor: steq » 7 lis 2013, o 21:50

No tak. Czytałem ale nie dokładnie - teraz jestem pewny. To co mnie trochę denerwuje - bo jeżdżę na AUTO to ostatnia pozycja - czyli automatyczne przełączanie świateł na krótkie-długie. Czasami jest tak że ktoś przede mną jedzie w tym samym kierunku jakimś starszym autem ze słabymi tylnymi światłami/ bądź np jedną świecącą lampą - i kolesia wtedy często oślepiam bo mi nie przełączy. Bywa też tak że oślepiam kogoś z przodu bo automat mi nie zmieni świateł np. na zakrętach czy jak ktoś ma słabe światła bądź jedno spalone itp. Macie tak?

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 7 lis 2013, o 21:57

tak mamy tak samo - ten typ tak ma.
Co do tych co nie mają jednego oka - to dobrze im tak, niech zainwestują kilkanaście złotych i doprowadzą stan samochodu do ideału w przeciwnym wypadku dostają po oczach.
Podobno w poliftowej wersji poprawili działanie AFL właśnie w tych momentach.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 7 lis 2013, o 22:03

Ten typ tak ma ale możesz sobie to łatwo wyłączyć, wówczas AFL działa normalnie ale długie nie włączają się samoczynnie.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

pawi

Post autor: pawi » 8 lis 2013, o 07:42

Dzisiaj z rana na światłach auto powyżej 40 km/h jak mówi instrukcja wykonałem 2 szybkie ruchy rączką od kierunkowskazów od siebie. Powinna zaświecić się druga zielona kontrolka świateł sygnalizująca włączenie AFL. U mnie jednak tak się nie stało. Zaznaczam że mam w szybie kamerkę do AFL. O co chodzi mam to AFL czy nie ?

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 8 lis 2013, o 08:44

Z instrukcji obsługi:

W celu wyłączenia funkcji pchnąć dźwignię kierunkowskazów jeden raz. Wyłączenie funkcji następuje również w razie włączenia przednich lub tylnych świateł przeciwmgielnych.

Po uaktywnieniu funkcji mignięcia reflektorami, podczas gdy włączone są światła drogowe, wyłączona zostanie funkcja wspomagania świateł drogowych.

Po uaktywnieniu funkcji mignięcia reflektorami, podczas gdy światła drogowe są wyłączone, funkcja wspomagania świateł drogowych pozostanie włączona.

Najnowsze ustawienie wspomagania świateł drogowych będzie aktywne po kolejnym włączeniu zapłonu.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

pawi

Post autor: pawi » 8 lis 2013, o 09:24

Z instrukcji obsługi:
Funkcja doświetlania światłami drogowymi jest włączana poprzez dwukrotne popchnięcie dźwigni kierunkowskazów przy prędkości powyżej 40 km/h.
Nie mam biksenonów. Instrukcja nic nie stanowi, że funkcja doświetlania światłami długimi tylko przy bi.. Poza tym mam kamerkę w szybie.

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 8 lis 2013, o 10:31

Jeżeli nie masz biksenonów to nie masz systemu AFL a kamerka służy za czujnik deszczu pewnie

pawi

Post autor: pawi » 8 lis 2013, o 12:26

I wszystko jasne AFL brak. Tak więc zamieniłem wypasa na golasa.

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 8 lis 2013, o 12:30

wrzuć zdjęcia auta w odpowiednim temacie i będzie wszystko jasne

michalbierun

Post autor: michalbierun » 9 lis 2013, o 18:43

a czy jest taka możliwość że mam afl wszystko tylko nie ma funkcji tych automatycznych świateł drogowych ?

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 9 lis 2013, o 18:47

jeżeli masz biksenon to masz AFL - raczej niemożliwe żebyś nie miał automatycznych świateł drogowych.
próbowałeś je włączyć tak jak Wojtassss pokazał w videoporadniku ?

michalbierun

Post autor: michalbierun » 9 lis 2013, o 18:50

próbowałem i na postoju i po przekroczeniu 40km/h mam błąd swiateł mijania wymieniłem przetwornice a błędu jeszcze nie skasowałem może temu ale normalnie wszystko działa tylko to właśnie

steq

Post autor: steq » 9 lis 2013, o 22:16

Dziś znowu poddałem testowi moje żarniki D1S które polecałem min Cinkowi - poddałem je magnesem (mniejszym niż ostatnio ale zdecydowanie lepszym) - efekt - żarnik łapie się magnesu jak panienki klamek od Insigni :) - Wniosek jeden - jeśli ksenony kupione za ok 150 zł za sztukę przeszły wszystkie testy "oryginalności" - to chrzanić "oryginały" za 660 zł za sztukę oferowane min w dixi-carze!!!

bolek

Post autor: bolek » 13 lis 2013, o 16:55

Dzisiaj mnie zatrzymał Pan Milicjant i nie chciał puścić za buraczkowy żarnik :D Dopiero kiedy wytłumaczyłem mu że to jest xenon AFL i sam sobie nie wymienie ( hehe) choćbym miał żarnik w kieszeni ,puścił mnie ale powiedział że jak jutro przypadkiem mnie zobaczy na tym czerwonym świetle to zatrzyma dowód :)
Tym samym lekko posrany wybrałem się do firmy http://www.xenon24.eu/ po podobno oryginalny żarnik.199zł Osram cena palce lizać ale czy oryginał? chyba tak ,przynajmniej jak oprzemy się na tezie że magnes łapie się oryginału a podróbki niet :roll: W 199zł dostałem również karte gwarancyjną produktu i fakture vat.Cena uczciwa w porównaniu do ASO 695zł (sic!) choć dalej nie jestem przekonany co do oryginalności tego produktu ze względu włąsnie na te 199zł,troszkę za duża różnica :D z drugiej strony świecić świeci,nawet nie różni się od drugiego "starego",facet powiedział że potrzebuje ok 20godz na rozświecenie i gwarantował oryginalność produktu.O więcej nie pytałem bo i tak pewnie bym się nie dowiedział m.in,.z jakiego źródła pochodzą,może nawet lepiej nie wiedzieć ;D
p.s.Co do montażu, cała wymiana trwała jakieś 2 minuty ,trzeba wyciągnąć rurke od wlewu płynu do spryskiwaczy i jest dostęp.

bolek

Post autor: bolek » 13 lis 2013, o 17:18

Bo drugi był wymieniany rok temu w ASO za 700zł i wymienili jeden,przynajmniej tak mam w myopel wpisane (wymiana żarnika, nie żarników) ;D Panie co Pan myślisz że ja mam hurtownie pieniędzy ? o>

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”