--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlekot, głośna praca
-
oskar777
Klekot, głośna praca
Od jakiegoś czasu na zimnym silniku słyszałem jakiś dziwny dźwięk (klekot) z silnika w przedziale obrotów 1,5-2k, a najbardziej przy podjazdach pod górkę, kiedy skrzynia nie redukowała i był obciążony. Teraz już nawet jak się nagrzeje słychać to. Porównywałem z insigniami z przebiegiem 100k oraz 85k i były dużo cichsze niż mój i nie występowało to. Aktualnie przebieg 201k, skrzynia automat, 160ps po boxie. Przed boxem też to występowało. Olej zmieniałem przy 190k, ale nie wiem dlaczego wlali mi Castrol EDGE 5w40 jak zawsze był 5w30. Czy zmiana oleju coś da? Dźwięk występuje tylko podczas jazdy. Jak zrzucę na N i gazuj to jest cicho. Nawet na wolnych obrotach pracuje dużo głośniej niż te z którymi porównywałem. Co z nim może być?
https://www.youtube.com/watch?v=UyTiTnH ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=UyTiTnH ... e=youtu.be
-
traha
Re: Klekot, głośna praca
Panewki poszły sobie na 100 % już bym nie jezdził bo zarżniesz wał może szlif da się zrobić ciekawe czy wymieniłeś uszczelkę w misce ?
-
mesel
Jeśli chodzi o głośniejszą pracę na wolnych obrotach to po rozgrzaniu motoru wyłącz klimatyzację. Jak poczekasz kilka sekund to całkowicie wyłączy się kompresor. Jest duża szansa, że będzie ciszej. Normalne, że przy wyższych temperaturach i podzespołach z takim przebiegiem może chodzić głośniej.
Co do panewek. Nie wyrokowałbym po filmie. Sprzęty do nagrywania nie oddadzą nam w 100 % rzeczywistych odgłosów. Dla pewności pojechałbym do bystrego mechanika, który ma sprzęt i wiedzę na temat ciśnienia oleju. Podłączyć manometr i sprawdzić co się dzieje na wolnych obrotach i podczas jazdy. Jak na moje ucho to hałasuje układ wtryskowy a nie panewki ale tak jak wspominałem....po filmie to można jedynie wróżyć.
Co do panewek. Nie wyrokowałbym po filmie. Sprzęty do nagrywania nie oddadzą nam w 100 % rzeczywistych odgłosów. Dla pewności pojechałbym do bystrego mechanika, który ma sprzęt i wiedzę na temat ciśnienia oleju. Podłączyć manometr i sprawdzić co się dzieje na wolnych obrotach i podczas jazdy. Jak na moje ucho to hałasuje układ wtryskowy a nie panewki ale tak jak wspominałem....po filmie to można jedynie wróżyć.
-
oskar777
Tez nie stawiałbym na panewki. Odpaliłem i otworzyłem korek od wlewu oleju i nic tam nie puka. Odłączyłem boxa i od razu zaczął wypalać dpfa. Trasa 40 km i jest lepiej ale ciagle lekko cyka. Możliwe ze skumulowało sie dużo dolegliwości tego przebiegu: zawory,egr,dpf itp. Samochód stoi juz w Aso. Od jutra na zimnym maja zacząć oglądać.
-
oskar777
W Aso popatrzyli, podpieli pod kompa i nic nie wyszło. Wtryskow niestety nie mogą sprawdzić. Powiedzieli żebym jeździł i obserwował. Box vtech
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Też mam redbox v-tech'a i nic się nie dzieje. Cały czas śmigam na progr. 5 i wszystko pracuje jak należy.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
-
lukaszlol1990
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam, kupilem niedawno insignie 2.0 CDTI 160KM 200tys przebiegu. Zaraz po zakupie wymienilem kompletny rozrzad, pompe wody, pasek alternatora, wszystkie filtry i olej(gm oryginal). Irytuje mnie dziwny klekot silnik. Na zimnym klekocze a na bardzo rozgrzanym klekot znika i slychac tylko cykanie jak w benzyniaku. Chce sie poradzic czy te silniki tak pracuja? Bo zaczynam sie juz martwic. Jak odkrece korek od oleju to slychac bardziej takie cykanie metaliczne;/ dodam ze przebieg udokumentowany.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 9 cze 2015, o 22:54 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
oskar777
Jezdzilem na 6 programie, teraz przełączyłem na 5 i niby Ok. Chodzi lepiej niż przed zmiana. W następnym tygodniu zmienię olej. Może to cos poprawi
-
rafal0818
Poprawiło się po zmianie oleju?
Mam prośbę: widzialem wątek na temat głośnej pracy silnika/wtryskiwaczy przy wyzszej temp. otoczenia. Nie mogę go znaleźć .Mogę prosić o podeslanie linka do niego?
Mam prośbę: widzialem wątek na temat głośnej pracy silnika/wtryskiwaczy przy wyzszej temp. otoczenia. Nie mogę go znaleźć .Mogę prosić o podeslanie linka do niego?
-
Daw85
Witam. Mam Insignie od niedawna na początku chodziła ładnie ale ostatnio strasznie klekocze. Błędów brak. Klekocze na zimnym i na ciepłym silniku. Jutro wymieniam olej i filtry. Może to coś pomoże jak myślicie ?
-
DJCBR
dałeś radę usunąć ten klekot przy zimnym i ciepłym silniku? ja wymieniłem nawet regulatory hydrauliczne i nic nie dało, klekocze jakby miał za duże luzy na zaworach.
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Mam to samo tylko że przy ciepłym też wymieniłem popychacze hydrauliczne i dalej to samo, teraz będę wymieniał dźwigienki zaworowe tam są łożyska może one tak hałasują
- szymek1976
- Użytkownik
- panorafix
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Szczecin/Goleniów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mój polift też cyka na ciepłym i po odkręceniu korka się tłucze. Z ciekawości osłuchałem auta znajomych i wszystkie podobnie się tłukły. Może szkoda czasu, pieniędzy i nerwów na wymianę połowy gratów za poszukiwaniem ciszy , tylko używać auta i jeździć.
Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
- szymek1976
- Użytkownik
Masakra....poliftowa na ciepłym chodz jak by wiadro kluczy wsypał w silnik....miałem przedliftową 2011r i była cisza