--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DPF

ODPOWIEDZ
Pylnik

Re: DPF

Post autor: Pylnik » 17 cze 2015, o 07:37

krisv84 a to jak ci zapali się dioda to co jedziesz min 2000 obrotów przez 10min?

Awatar użytkownika
arturosar
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa

Post autor: arturosar » 17 cze 2015, o 07:57

Kolego ja staram się utrzymać minimum 2000, a nawet 2500 obr. Co do czasu, to jadę dopóki mi diodka nie zgaśnie. Zdarzyło się również że i na postoju wypalał mi filtr. Jeżdżę od grudnia i wypalanie mam regularnie(średnio 500km) ;)
Artur

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 17 cze 2015, o 08:19

kolego @Pylnik, widzę, ze jesteś trochę przewrażliwiony na punkcie DPF.

Oczywiście jazda w czasie wypalania z obrotami powyżej 2000 czy nawet 2500 przez cały czas trwania wypalania jest jak najbardziej optymalnym rozwiązaniem, tyle że rzadko kiedy możliwym do realizacji.

Najczęściej dobrze jest, jak chociaż połowa czasu wypalania upłynie na obrotach i jeździe. Czasem trzeba przestać na postoju cały czas wypalania, a czasem nawet i przerwać procedurę i wyłączyć silnik.

Masz w sumie 3 progi alarmowe.
Pierwszy próg to wypalanie bez sygnalizacji jakiejkolwiek kontrolki, oczywiście z tych na desce rozdzielczej. Uruchamia się po umownym stopniu zapchania na 80%, wyliczonym przez komputer i na podstawie różnicy ciśnień przed i za filtrem DPF. Jest to bardzo bezpieczny próg i dlatego nie ma sygnalizacji dla kierowcy. Zatem producent (Opel) dopuszcza tu różne warianty pracy silnika, jazdy, a nawet przerwanie. Skoro kierowca nie wie, że trwa wypalanie to może także silnik zgasić.
Bardziej świadomi kierowcy montują sobie słynna diodę, aby jednak wiedzieć o wypalaniu już na tym etapie i słusznie, też tak zrobiłem.

Drugi próg, to zapalenie się kontroli na desce rozdzielczej w trybie pulsującym, mrugającym. Tu nie wiem przy jakim stopniu zapchania, ponoć 130 czy 140 %. Tak to nie jest błąd, nasycenie DPF może przekroczyć 100%, bo jest to wartość umowna, wyliczana przez komputer, tak to sobie konstruktorzy wymyślili.
I tu już zgodnie z instrukcją nie można wyłączać silnika i przerywać tego wypalania. Powinniśmy dążyć do osiągnięcia optymalnych warunków wypalania, czyli jazda z obrotami powyżej 2000 obr/min.

Trzeci próg to ciągłe świecenie kontrolki na desce rozdzielczej, wówczas to jak najszybciej wyjazd za miasto i porządnie przegrzać wydech, ale z reguły to najczęściej pozostaje serwis i wypalanie w piecu.

Dlatego, jak chcesz być świadomym kierowcą auta z filtrem DPF to zamontuj diodę, staraj się wypalać filtr za każdym razem w czasie jednak jazdy. Ale jak Ci się zdarzy, że musisz silnik zgasić, to go zgaś i się nie przejmuj, a następnym razem wypal go do końca.

Są tysiące kierowców aut z DPF i przy braku sygnalizacji nie mają pojęcia, czy to się wypala czy nie i użytkują auta przez setki tysięcy kilometrów.
Bezawaryjności życzę.

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: tomkod » 17 cze 2015, o 10:57

Nie wiem czy można nie zauważyć wypalania w Insigni - przynajmniej w mieście - smród spalenizny jest dosyć uciążliwy :(
U mnie o dziwu dużo rzadziej wypalał się w zimie - co ok 800-1000km. Teraz w porównywalnych warunkach jazdy co 500km. Moze ropa zimowa jest lepsza?
Ja nie mam diody ale staram się rejestrować każde wypalanie poprzez obserwacje spalania i wtedy nie gasić. Jak narazie przejechałem 20 tys i nie ma problemu. Z poprzednia INS tez tak było.
Obrazek

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 17 cze 2015, o 11:45

Można nie zauważyć. Ty widzisz, bo wiesz na co zwracać uwagę i spodziewasz się tych objawów.

Użytkownik auta, któremu fakt obecności DPF jest nie znany bo nie jest techniczny, albo ma zasadę, że auto ma jeździć od przeglądu do przeglądu i jak cos nie tak to jedzie do serwisu Opla, albo jeszcze z innych powodów, a takich kierowców są tysiące, to smród obecny przy wypalaniu będzie całkowicie obojętny. Najwyżej pojedzie do serwisu, a tam mu powiedzą, że tak ma być.

Co do ON, to faktycznie zimowy ma mniej parafin, czyli związków o długim łańcuchu węglowodorowym co może skutkować mniejszym osadzaniem się sadzy w filtrach.
Z tym, że nie oznacza to, że zimowy ON jest lepszy, bo akurat poza filtrem to obecność parafin w ON jest korzystna dla silnika.

Pylnik

Post autor: Pylnik » 17 cze 2015, o 11:57

witam wszystkich
gdzię mogę znaleźć na forum informację dotyczącą zamontowania diody żebym mógł wiedzieć kiedy dpf się przepala

z góry dziękuje za pomoc

-- 17 cze 2015, o 13:03 --

kmy dziękuje ci bardzo za wyjaśnienia wcześniej miałem starego diesla bez tej całej elektroniki i dlatego jestem zielony :D

Awatar użytkownika
arturosar
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa

Post autor: arturosar » 17 cze 2015, o 12:08

Tu masz poradnik http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=1711

-- 17 cze 2015, o 13:28 --

Drugi poradnik odnośnie sedana http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=1872
Ten pierwszy co Ci podałem to jest do kombi.
Artur

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 17 cze 2015, o 12:30

Pylnik pisze:dziękuje ci bardzo za wyjaśnienia
nie ma za co

Poczytaj tu:
http://opel-insignia.com.pl/viewtopic.p ... =789#p3756

Kolega Grzegorz z drugiego forum bardzo ładnie podsumował wiedzę na temat DPF i FAP.

Pisze też on o jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie o wypalaniu biernym, bez udziału komputera silnika.
Także wystarczy jadąc po trasie zmienić na jakieś 15 - 20 minut bieg na niższy i przegrzać rurę wydechową, a temp. sama wzrośnie i sadze zaczną się wypalać. Z tym, że jak zmniejszysz obciążenie silnika i DPF się schłodzi to samoczynnie także wypalanie wygaśnie.
W wypalaniu kontrolowanym przez komputer silnika dodawana jest dodatkowa dawka paliwa , aby paliwo się spalało w końcowym cyklu wydechu podnosząc temperaturę spalin.

Ale o tym wszystkim bardzo dokładnie pisze Grzegorz. Miłej lektury.

Pylnik

Post autor: Pylnik » 17 cze 2015, o 13:47

dziękuje wam wszystkim za pomoc
jak na razie lampka dpf mi się nie zapaliła a więc chyba sie samoczynnie przepala bez problemu

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Miasto:

Post autor: tomkod » 17 cze 2015, o 14:02

Przepalać się może bez problemu, ale trzeba tez mieć na uwadze ze jeśli przerwiesz wypalanie to niekoniecznie filtr się zapcha albo dostaniesz info na kompie ale wtedy niespalona ropa która jest dodatkowo wtryskiwana w fazie wydechu spłynie po cylindrach do oleju i go rozrzedzi. Nie mowie ze już pierwsze takie przerwanie doprowadzi do uszkodzenia silnika ale po paru takich olej już nie będzie miał swoich właściwości a tym bardziej jak ktoś leje co 30 tys GM. Wtedy uszkodzenie silnika dużo bardziej możliwe.
Obrazek

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 17 cze 2015, o 15:01

Wtedy się ludzie dziwią, że 180 tys. i silnik się zatarł. Dobre oleje trzymają normę do 10 tys.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Pylnik

Post autor: Pylnik » 17 cze 2015, o 17:39

Aha dziękuje za sugestie
jeszcze tylko 1 pytanko mam jutro zakładam sobie diodę sygnalizującą przepalania i wszystko wiem co mam robić ale jeśli na postoju zacznie mi wypalać a nie mam możliwość kontynuacji dalszej jazdy to wypali mi się to stojąc ale mam poczekać aż samo się wypali czy np na luzie trzymać gaz do ponad 2000 ob aż się wypali i spadnie chwilowe zużycie paliwa

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: nika84-24 » 17 cze 2015, o 18:12

po prostu go nie gaś i poczekaj

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 cze 2015, o 19:49

Panowie trzeba troszkę poświęcić czasu i przejrzeć forum, wszystko na temat wypalania PDF jest wcześniej opisane. Dioda jak najbardziej jest wskazana bo wiadomo kiedy następuje wypalanie ( brak tej diody to niewątpliwie zaniedbanie producenta)
podczas wypalania należy jechać normalnie najważniejsze aby nie przerwać wypalania poprzez zgaszenie silnika, skutkuje to w najbliższym czasie awarią i awaryjnym wypalaniem przez serwis.nieważne czy jedziesz czy stoisz aby nie zgasić silnika
wypalanie bynajmniej u mnie następuje: miasto co 300km, mieszane 800km, trasa co 2000km, jeżdżąc tylko po autostradach max miałem 2800km, czas wypalania 7-10 min, obecnie mam 162000km przejechane i żadnych problemów z PDF
życzę powodzenia i montujcie diody bo to pomaga

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik
Auto: Insignia se cdti
Miasto: Glasgow Szkocja
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: rollyone » 17 cze 2015, o 19:56

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam, jednak w moim przypadku od ponad 10 tys. km ani razu nie przerwałem wypalania a jednak problemy z DPF mnie dotknęły. Z całą pewnością wiedza na temat działania DPF pomaga, ale nie chroni od awarii a wiedza jaką na ten temat ma wiele serwisów bywa poprostu żenująca.

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie

Post autor: SAFIK » 17 cze 2015, o 21:09

U mnie z diodą od stycznia 2014/ i od tego momentu nalatane ok 31 tyś. km i wszystko ok. Wypala się regularnie (zawsze do końca). Olej (Millers) zmieniam co 10 tyś. Jak najbardziej polecam montaż diody.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 18 cze 2015, o 06:11

rollyone pisze:ani razu nie przerwałem wypalania a jednak problemy z DPF mnie dotknęły.
A masz auto od nowości? Znasz historię od pierwszych kilometrów?
Ostatnie 10 tys. km to za mało, aby stwierdzić, co się przysłużyło awarii DPF.

A widzisz kolego, teraz mi się przypomniało, że ostatnio trochę pisaliśmy razem w temacie spalania:
rollyone pisze:W ostatnim miesiącu przejechałem 10 000 km i podróżując autostradą spokojnie mieściłem się w 5.5 L/100km
rollyone pisze:Dlatego lubię jazdę nocą, minimalny ruch, jazda ze stałą prędkością kilometrami, wyprzedzanie bez konieczności wciskania pedału gazu i hamowania,
Spokojna jazda korzystnie wpływa na zużycie paliwa, ale nie rozgrzewa układu wydechowego, co sprzyja kumulacji sadzy. Zwłaszcza nocą, gdy są niższe temperatury otoczenia i lepsze chłodzenie. Czasem może warto przegrzać rurę :) (oczywiście bez złośliwości, tak po prostu gdybam :) )

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik
Auto: Insignia se cdti
Miasto: Glasgow Szkocja

Post autor: rollyone » 18 cze 2015, o 12:18

Z tym przegrzewaniem to lekka przesada, to nie technologia rodem z lat 40 tych, a rura wydechowa i tak wygląda jakby przeleżała na złomie z 10 lat. Co do historii auta znam ją doskonale i w tym wypadku nie mogę mieć zastrzeżeń chyba że co do gwarancyjnej wymiany dwumasy i sprzęgła przy 7000 oraz uwaga filtra cząstek stałych przy przebiegu około 1000 km....(nie pamiętam teraz dokładnie). O czymś to świadczy. Nie wierzę, że serwis wymienił te podzespoły na gwarancji bez wyraźnego i nieuzasadnionego powodu, dla mnie to tylko potwierdzenie że zepsuć się może wszystko, nawet jeśli jest nowe i niezależnie od sposobu użytkowania. Oczywiście pozostaje pytanie jak to możliwe w aucie tej klasy?
W temacie błędu P2458-57 - przeszukałem internet, przewertowałem wszystkie możliwe i dostępne informacje w broszurach i publikacjach, dzwoniłem do 4 sic serwisów Vauxhalla, zapytałem speca z auto-krak o powód generowania tego błędu i wszystkie odpowiedzi jakie otrzymałem to powielane w różnej formie informacje zawarte w workshop manual dla mechaników opla, czyli..... nic konkretnego. Najciekawsze, że wszyscy pisali iż jeśli błędu nie można usunąć należy wymienić filtr. OK można i tak czyli pójście po najprostszej linii oporu, a powód awarii nadal nieznany, a ja chcę usunąć przyczynę a nie skutek. Drążę więc temat dalej wysyłając zapytanie bezpośrednio do GM.
Co z tego wyjdzie zobaczymy, na razie wszystko działa i błąd nie powraca, a przejechałem 1600 km i filtr wypalał się bezproblemowo. Wygląda na to, że przyczyna generowania błędu może mieć zupełnie inne podłoże i rozwiązanie tej zagadki oszczędzi sporych wydatków innym użytkownikom. Wspomnę tylko, iż w moim wypadku usunięcie filtra w ogóle nie wchodzi w rachubę, ale to inny temat.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 18 cze 2015, o 12:24

To bardzo ciekawe, co odpisze GM. Czekam i pewnie nie tylko ja, na informację.

A co do możliwości usterki, to oczywiście wszystko może się zepsuć, taki to urok urządzeń.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 18 cze 2015, o 13:00

rollyone pisze:Najciekawsze, że wszyscy pisali iż jeśli błędu nie można usunąć należy wymienić filtr.
Może właśnie problemy z tym błędem były od samego początku i to był powód wymiany filtra przy 1000km..? Inaczej trudno wytłumaczyć powód takiej wymiany ledwie po wyjeździe z fabryki.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”