Jeżdżę na alu 245/45R18 conti sport contact 3 / fotele sportowe/skóra (jeżeli fotele też mają tu znaczenie)
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFlex Ride info ogólne
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: Flex Ride info ogólne
W mojej ocenie różnica między trybem "Sport", A "Tour" jest znaczna i wyczuwalna jeżeli chodzi o "twardość" zawieszenia - w moim aucie większość z pasażerów orientuje się szczególnie na nawierzchniach dróg gdzie jest wiele nierówności np. poprzeczne fałdy, pęknięcia, dylatacje nie wspominając o dziurach. W trybie Sport czuć to wszystko na fotelach i w krzyżu
Oczywiste jest, że na równej nawierzchni różnic w trybie pracy zawieszenia nie odczujemy w tak zdecydowany sposób. Być może na wrażenia z jazdy wpływ mają koła/opony.
Jeżdżę na alu 245/45R18 conti sport contact 3 / fotele sportowe/skóra (jeżeli fotele też mają tu znaczenie)
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mam wyciek z PT amortyzatora (50% sprawności) a w LP mam problem z kablem od FlexRide.
W najbliższym czasie więc czeka mnie wymiana kompletu amortyzatorów. W miejsce FlexRide zamierzam wrzucić zwykłe amortyzatory (kilka razy tańsze). Czy ktoś już przerabiał temat zamiany amorów z FlexRide na zwykłe?
Jak się to ma do poziomowania AFL? Czy na tylnych amorach sa jakieś czujniki?
Na stronie iParts przy opisie tylnych amortyzatorów znalazłem informacje:
W najbliższym czasie więc czeka mnie wymiana kompletu amortyzatorów. W miejsce FlexRide zamierzam wrzucić zwykłe amortyzatory (kilka razy tańsze). Czy ktoś już przerabiał temat zamiany amorów z FlexRide na zwykłe?
Jak się to ma do poziomowania AFL? Czy na tylnych amorach sa jakieś czujniki?
Na stronie iParts przy opisie tylnych amortyzatorów znalazłem informacje:
Intryguje mnie właśnie ta informacja, która pogrubiłem.Lokalizacja w aucie: Oś tylna
Wyposażenie pojazdu: dla pojazdów bez systemu poziomującego
Zawieszenie: dla pojazdów bez elektronicznej kontroli wytłumiacza uderzeń
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
FlexRide nie ma nic wspólnego z poziomowaniem AFL. Wtyczki na amortyzatorach są po to żeby sterować ich twardością poprzez zamykanie i otwieranie zaworków we wnętrzu amora. Po wymianie na zwykłe będziesz miał wyświtlany na stałe błąd zawieszenia. W Vectrze można było to wyprogramować opcomem ale w insigni z tego co się orientuję nie da rady.
- radkor
- Użytkownik
@up: dzięki. 
I jeszcze jedno pytanie. Czy komplety amortyzatorów na przód i tył powinny być tej samej firmy?
Tzn. czy mogę założyć na przód komplet KYB a na tył Sachs?
I jeszcze jedno pytanie. Czy komplety amortyzatorów na przód i tył powinny być tej samej firmy?
Tzn. czy mogę założyć na przód komplet KYB a na tył Sachs?
- radkor
- Użytkownik
I jeszcze jedno pytanie. Czy górne mocowania zwykłego amortyzatora (poduszki) są identyczne jak w amortyzatorach z FlexRide?
Teraz mocno zastanawiam się co robić. W LP amortyzatorze mam problem z wiązką elektryczną przy zaworze, a z kolei w PT mam wyciek i 57% sprawności.
Koszt amortyzatorów GM FlexRide to 1300zł za przód (szt.) i 1100zł za tył (szt.) co daje 4800zł...
KOszt zwykłych amortyzatorów Monroe to 250zł za przód (szt.) i 210zł za tył (szt.) co daje 920zł.
Różnicę widać od razu... Pytanie czy na polskie dziurawe drogi potrzebny jest ten cały FlexRide z trybem Sport.
Teraz mocno zastanawiam się co robić. W LP amortyzatorze mam problem z wiązką elektryczną przy zaworze, a z kolei w PT mam wyciek i 57% sprawności.
Koszt amortyzatorów GM FlexRide to 1300zł za przód (szt.) i 1100zł za tył (szt.) co daje 4800zł...
KOszt zwykłych amortyzatorów Monroe to 250zł za przód (szt.) i 210zł za tył (szt.) co daje 920zł.
Różnicę widać od razu... Pytanie czy na polskie dziurawe drogi potrzebny jest ten cały FlexRide z trybem Sport.
- radkor
- Użytkownik
Czy ktoś mógłby opisać mniej więcej jak wygląda naprawa kabla we FlexRide? Nie działa mi przedni lewy amortyzator (połączenie elektryczne z elektrozaworem). Na dniach będę wymienial kompletny tylny prawy amortyzator na oryginał GM FlexRide , tak więc będę miał kabel z wtyczką. Jak to podmienić?
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
maniunio57
Radkor miałem ten sam problem (mi akurat zgniła końcówka od flexa)
.Kupiłem zepsuty amor ale z dobrym przewodem
Musiałem uciąć końcówkę od swojego amora i dolutować nową wtyczkę 
-
MichalMisiek
Re: Felgi i opony jakie występowały w Insigniach
Ja mam 19" z 5 prostymi ramionami. Na początku miałem zmieniać na 20" albo inny wzór. Ale stwierdziłem, że z FLEX'em bardzo ładnie się to komponuje. Gdzieś wyczytałem, że Isia na FlexRide jest o 20mm niższa niż standard..
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Ja mam FlexiRide i stoi wysoko jak krowa
Jest do obniżenia obowiązkowo, także albo ktoś jakieś głupoty pisał albo poprzedni właściciel w moim aucie wsadził zawieszenie od Jeep'a
Na poważnie, z tego co wiem to 20mm niżej od serii mają wersję OPC.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Na poważnie, z tego co wiem to 20mm niżej od serii mają wersję OPC.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wyczytałeś złe informacje. FlexRide to tylko i wyłącznie adaptacyjny układ jezdny. Natomiast jeśli auto ma w VIN'ie chyba oznaczenie "XJ2 = OBNIŻONE PODWOZIE SPORTOWE", to wtedy jest o 20 mm niżej niż standardowe egzemplarze.MichalMisiek pisze:Gdzieś wyczytałem, że Isia na FlexRide jest o 20mm niższa niż standard..
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- radkor
- Użytkownik
Obniżone było jako standard w wersji Sport. Przynajmniej u mnie zawias ma -20mm.
Kod w VINie to:
XJ2 = OBNIŻONE PODWOZIE SPORTOWE
Samo FlexRide to:
URC = DO ELASTYCZNEGO PODWOZIA
Kod w VINie to:
XJ2 = OBNIŻONE PODWOZIE SPORTOWE
Samo FlexRide to:
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
URC = DLA ADAPTACYJNEGO ZAWIESZENIA FLEXRIDEradkor pisze: Samo FlexRide to:
-
qbik
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
czy ma ktoś pomysł, jak posprawdzać, działanie całego układu flexride?
próbował ktoś mierzyć miernikiem zmianę napięcia na kostce podczas przełączania Sport/Tour
u mnie odczuwalna jest zmiana dynamiki, lekko czuć zmianę twardości zawieszenia, natomiast kierownica w ogóle nie reaguje, przynajmniej tak mi się wydaje, a może tego nie odczuwam :O
błędów zero!!
no chyba że tak to ma działać ?
próbował ktoś mierzyć miernikiem zmianę napięcia na kostce podczas przełączania Sport/Tour
u mnie odczuwalna jest zmiana dynamiki, lekko czuć zmianę twardości zawieszenia, natomiast kierownica w ogóle nie reaguje, przynajmniej tak mi się wydaje, a może tego nie odczuwam :O
błędów zero!!
no chyba że tak to ma działać ?
- radkor
- Użytkownik
Tłumaczenie to już raczej kwestia samego EPC i jego wersji.norbi333 pisze:URC = DLA ADAPTACYJNEGO ZAWIESZENIA FLEXRIDEradkor pisze: Samo FlexRide to:
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Obniżone zawieszenie sportowe (XJ2) w Insignii oznacza 10 mm mniej od standardu, a nie 20.
XJ2 przychodzi aktualnie (polift) w wersjach 2.0T 4x4, razem z kolumnami Hi-Per Strut i hamulcami TRW 337 mm.
W Vectrze GTS było -20.
M.
XJ2 przychodzi aktualnie (polift) w wersjach 2.0T 4x4, razem z kolumnami Hi-Per Strut i hamulcami TRW 337 mm.
W Vectrze GTS było -20.
M.
- radkor
- Użytkownik
W takim razie czegoś nie rozumiem.
Sprężyna do Insignii ST ze standardowym zawieszeniem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... przod.html
Sprężyna do Insignii ST z FlexRide oraz obniżonym zawieszeniem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... Items.html
Różnica 30mm.
Sprężyna do Insignii ST ze standardowym zawieszeniem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... przod.html
Sprężyna do Insignii ST z FlexRide oraz obniżonym zawieszeniem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... Items.html
Różnica 30mm.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Kolego, a od kiedy liczy się rozmiar sprężyny nieobciążonej?!? To kardynalny błąd. Sprężyna ma wiele parametrów: długość, szerokość, liczbę zwojów, średnicę drutu, wreszcie jego sprężystość. Inna sprawa, że na zamiennikach nigdy nie uzyskasz co do milimetra takiej samej wysokości samochodu. Z Vectry mam dobre doświadczenie z Lesjofoers - nie było tragedii, auto w miarę trzymało te 68 cm od ziemi do krawędzi błotnika (bez GTS). A też mechanik zawołał na początku "ta sprężyna jest jakaś inna! czy mam aby na pewno ją montować?"
Obecny cennik Insignii precyzuje zastosowanie obniżonego zawieszenia w konkretnych zestawieniach:
Karosserie 10 mm tiefergelegt (nur für Sport oder Allradantrieb)
(Serie mit Adaptivem 4x4 Allradantrieb)
Czyli obniżenie jest o 10 mm.
Dotyczy wyłącznie zawieszenia Sport lub napędu 4x4 - seryjnie występuje w 4x4, które zarazem mają Flexride (każdy 4x4 ma Flexride).
M.
Obecny cennik Insignii precyzuje zastosowanie obniżonego zawieszenia w konkretnych zestawieniach:
Karosserie 10 mm tiefergelegt (nur für Sport oder Allradantrieb)
(Serie mit Adaptivem 4x4 Allradantrieb)
Czyli obniżenie jest o 10 mm.
Dotyczy wyłącznie zawieszenia Sport lub napędu 4x4 - seryjnie występuje w 4x4, które zarazem mają Flexride (każdy 4x4 ma Flexride).
M.