--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: DPF
Powodzenia w walce, w poniedziałek postaram się w serwisie podpytać co jeszcze posprawdzać bo filtr raczej na pewno nie jest do wymiany przy tym przebiegu.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Jest tak jak na fotkach, byłem, sprawdziłem.andrzejandrzej pisze: Czy ktoś może potwierdzić procedurę w Vauxcom?
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=2038
-
P405
- Zapaleniec
Trochę informacji dla walczących z DPF. Zwrócić uwagę na czujnik ten górny w DPF. Załącza on wypalanie dpf przy 620 albo 650 stopniach tego dokładnie nie wiem, ale jak wyłapuje 680 stopni to auto przechodzi w stan awaryjny. Nowe oprogramowanie co ma ASO dotyczy właśnie tego czujnika.
Jeszcze jedna sprawa, czujniki po wymianie trzeba adaptować.
Jeszcze jedna sprawa, czujniki po wymianie trzeba adaptować.
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czyli jest tak jak podejrzewałem, czujnik ciśnienia spalin, MAP sensor i czujnik temperatury spalin plus nikomu nieznany algorytm GM mają bezpośredni wpływ na proces regeneracji filtra. Wobec powyższego znaczna większość problemów eksploatacyjnych dotyka nie sam filter a jego osprzęt w postaci w/w czujników.
-
P405
- Zapaleniec
Raczej tak, sam dpf powinien wytrzymać conajmniej 250 tys. normalnej eksploatacji, Gorzj właśnie te wszelkie czujniki. Ja przekazałem tylko info zdobyte z zaufanego źródła. Na pracę całego silnika ma jeszcze wpływ paliwo i styl jazdy. Nigdy nie wiadomo co się tankuje i lepiej trzymać auto w obrotach niż gazować od dołu.
-
andrzejandrzej
Ok jestem po czyszczeniu DPF. Auto tak jak wiadomo było w trybie awaryjnym z błędem P2453-5A.
1 DPF wyczyszczony za pomocą Wurth DPF Cleaner. Czyszczenie przez czujnik temperatury w DPF, sam czujnik lekko okopcony -wyczyszczony.
2 Wymuszone wypalanie przez vaux com. Na początku przez jakieś 2-3min leciał siwy dym potem już tylko temperatura z wydechów. Mimo, że wypalanie trwało (obroty 3,5 tys. obrotów, a na klonie widać było mrugającą pomarańczową diodę) to vaux com wyszedł z wypalania tzn. brak danych na wyświetlaczu ekran tak jak przed kliknięciem start activation dokładnie tak:

3 Po ok 30 minutach klikąłęm back i wyłączyłem wypalanie. Błąd dalej siedział w ECU ale auto już nie było w trybie awaryjnym, następnie wyczyściłem błąd. Co ciekawe zasyfienie DPF przed wypalaniem takie same jak po wypalaniu, a po studzeniu i płukance silnika czyli auto na biegu jałowym przez ok 20min podskoczyło o 1% do 72.
4 Oczywiście wymiana oleju
Dodam, że MAP sensor i czujnik różnicy ciśnień jeszcze nie czyszczone - czekam nadal na preparat do czyszczenia gaźników
1 DPF wyczyszczony za pomocą Wurth DPF Cleaner. Czyszczenie przez czujnik temperatury w DPF, sam czujnik lekko okopcony -wyczyszczony.
2 Wymuszone wypalanie przez vaux com. Na początku przez jakieś 2-3min leciał siwy dym potem już tylko temperatura z wydechów. Mimo, że wypalanie trwało (obroty 3,5 tys. obrotów, a na klonie widać było mrugającą pomarańczową diodę) to vaux com wyszedł z wypalania tzn. brak danych na wyświetlaczu ekran tak jak przed kliknięciem start activation dokładnie tak:

3 Po ok 30 minutach klikąłęm back i wyłączyłem wypalanie. Błąd dalej siedział w ECU ale auto już nie było w trybie awaryjnym, następnie wyczyściłem błąd. Co ciekawe zasyfienie DPF przed wypalaniem takie same jak po wypalaniu, a po studzeniu i płukance silnika czyli auto na biegu jałowym przez ok 20min podskoczyło o 1% do 72.
4 Oczywiście wymiana oleju
Dodam, że MAP sensor i czujnik różnicy ciśnień jeszcze nie czyszczone - czekam nadal na preparat do czyszczenia gaźników
No i koniecznie muszę zadzwonić do ASO i umówić się na upgrade softu.P405 pisze:Nowe oprogramowanie co ma ASO dotyczy właśnie tego czujnika.
-
andrzejandrzej
Przez to że akumulacja sadzy w DPF po wymuszonym wypalaniu wynosiła 72% to zaraz było zwykłe wypalanie w trasie i zasyfienie spadło poniżej 20%. Czujnik ciśnienia spalin czysty jak łza więc nie czyściłem za to MAP sensor uwalony w sadzy i wymyty.
Jestem umówiony na środę na upgrade softu. Mam pytanie czy do tego potrzebny jest tylko kod immobilizera?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Jestem umówiony na środę na upgrade softu. Mam pytanie czy do tego potrzebny jest tylko kod immobilizera?
-
andrzejandrzej
Problem w tym, że ja swojego car passa w ogóle nie mam. Z salonu gdy o niego poprosiłem dostalem mailem dwa kody
I teraz nie wiem czy to jest car pass czy co? Bo w życiu na oczy nie widziałem żadnego
Immobiliser code: 1234
Key code: A4321
I teraz nie wiem czy to jest car pass czy co? Bo w życiu na oczy nie widziałem żadnego
Immobiliser code: 1234
Key code: A4321
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy