To fakt, i to sporych. Ale dopiero wtedy gdy złapią Cię za rękę i zaprowadzą na stację diagnostyczną, no bo jak inaczej mają sprawdzić normę spalin oraz to czy usunąłeś DPF ? Choć tak naprawdę wątpię, żeby robili kontrole pod tym względem z autami tej klasy.alex_k pisze:Jeżdżę czasami do niemiec i Włoch i słyszałem, że mogą tam nieźle narobić problemów w trakcie kontroli.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: DPF
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- alex_k
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bielsko-Biała
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dlatego zamierzam zbadać ten temat. Nie ukrywam że chętnie pozbede się dpf ale wiem że prędzej czy później jakiś grupa interesu zwietrzy interes w dociskaniu śruby
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Krzysztof Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC
-
samok
Z tego co wyczytalem podczas wypalania DPF zapala sie samoczynnie ogrzewanie tylnej szyby
Mam insignie sport 130 km w kombi.
Ostatnio wyjechalem w trase zrobilem 120 kilometrow z obrotami powyzej 2000 obrotow
jednak kontrolka ogrzewania tylnej szyby sie nie zapalila. Dodam że przeczytalem to na stronie OPLA
nie jestem w stanie teraz tego znaleźć. Podobno wtedy jest odciażany alternator gdyz ogrzewanie szyby kradnie duzo pradu
Mam insignie sport 130 km w kombi.
Ostatnio wyjechalem w trase zrobilem 120 kilometrow z obrotami powyzej 2000 obrotow
jednak kontrolka ogrzewania tylnej szyby sie nie zapalila. Dodam że przeczytalem to na stronie OPLA
nie jestem w stanie teraz tego znaleźć. Podobno wtedy jest odciażany alternator gdyz ogrzewanie szyby kradnie duzo pradu
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
włącza się ogrzewanie tylnej szyby ale nie włącza się żadna kontrolka dlatego chłopaki zakładali diody - zobaczy odpowiedni temat.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
maniak
Mam pytanie czy podczas wypalania DPF włącza się wentylator?? przejechałem krótki odcinek, podczas jazdy z nawiewów poczułem zapach tak jak by paliła się świeczka.. po chwili wjechałem do garażu, zgasiłem auto a spod maski dym... otwieram, wentylator chodzi jak oszalały jeszcze z 40sekund. obczaiłem silnik.. żadnych wycieków itp.. czy przyczyną może być wypalanie DPF? nie zwróciłem uwagi na spalanie więc nie wiem jak to stwierdzić.
Miał ktoś podobny przypadek?
Miał ktoś podobny przypadek?
-
marcinsobi
ja taka sytuacje (kupa dymu ,smrod spalenizny ,podwyrzszone obroty wentylatora )mialem tylko raz .Zdaje sie ze to bylo pierwsze albo drugie wypalanie DPF
i pech chcial ze zdarzylo sie to jak bylem w Medjugorie w Bosni przy samym sanktuarium , ludzi sie zlecialo wiecej jak na pielgrzymce
, i od tamtej pory nic takiego nie mialo wiecej miejsca
i pech chcial ze zdarzylo sie to jak bylem w Medjugorie w Bosni przy samym sanktuarium , ludzi sie zlecialo wiecej jak na pielgrzymce
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
hej
dla wszystkich ekologów (źródło vectraklub.pl)
"Nie polecam eko-drivingu w przypadków silników diesla szczególnie z DPF.Na zdjęciu kolektor ssący V6CDTI i co z niego wyszło(2,5kg sadzy).
Właściciel chwalił się takim sposobem jazdy i rewelacyjnym spalaniem.Oczywiście po pewnym czasie auto osłabło i wylądowało w warsztacie.Kolektor zawalony totalnie. Jak sączyło się tam powietrze? Można to wypalić palnikiem ale generalnie kilka godzin paskudnej roboty.Oczywiście czyścimy też dwa małe kolektorki uważając bacznie by coś nie wpadło do cylindrów.
EGR był tak zatkany twardą jak skałą sadzą z olejem,że przy czyszczeniu rozlecił się.To kosztuje i sporo.Do tego wymiana oleju co 30 tyś to mordowanie tego silnika.Y30DT jeszcze sobie radzi w przypadku delikatnym jeździe natomiast Z30DT ma DPF i trzeba go na autostradzie mocno co jakiś czasu przegonić ,inaczej go zamulimy.Generalnie V6CDTI lubi oddychać pełną piersią gdy dostaje mocno w gary i wtedy cieszy się dobrym zdrowiem.Pamietajmy ,że paliwo to 1/3 kosztów eksploatacji samochodu z tym silnikiem.
to zabija diesla -moim zdaniem (te filtry DPF ) "

dla wszystkich ekologów (źródło vectraklub.pl)
"Nie polecam eko-drivingu w przypadków silników diesla szczególnie z DPF.Na zdjęciu kolektor ssący V6CDTI i co z niego wyszło(2,5kg sadzy).
Właściciel chwalił się takim sposobem jazdy i rewelacyjnym spalaniem.Oczywiście po pewnym czasie auto osłabło i wylądowało w warsztacie.Kolektor zawalony totalnie. Jak sączyło się tam powietrze? Można to wypalić palnikiem ale generalnie kilka godzin paskudnej roboty.Oczywiście czyścimy też dwa małe kolektorki uważając bacznie by coś nie wpadło do cylindrów.
EGR był tak zatkany twardą jak skałą sadzą z olejem,że przy czyszczeniu rozlecił się.To kosztuje i sporo.Do tego wymiana oleju co 30 tyś to mordowanie tego silnika.Y30DT jeszcze sobie radzi w przypadku delikatnym jeździe natomiast Z30DT ma DPF i trzeba go na autostradzie mocno co jakiś czasu przegonić ,inaczej go zamulimy.Generalnie V6CDTI lubi oddychać pełną piersią gdy dostaje mocno w gary i wtedy cieszy się dobrym zdrowiem.Pamietajmy ,że paliwo to 1/3 kosztów eksploatacji samochodu z tym silnikiem.
to zabija diesla -moim zdaniem (te filtry DPF ) "
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Dzisiejsze diesle i ECOdriving to możne jeszcze się sprawdzić dla nowych aut i po 2 latach pozbyć się trupa. Inaczej kończy się jak na wyżej przedstawionym obrazku. A już w ogóle kupowanie diesla 3.0 V6 do ECO jazdy wywołuje uśmiech na twarzy. Ale cóż zrobić - człowiek ułomnym jest 
-
bolek
Są różne wyjścia albo dawać w dupe wtedy sprężarka sie rozleci po 150tyś.km albo silnik zatrze jak to już bywało u kilku osób na forum tym i sąsiednim,albo rozleci się sprzęgło z dwumasą i polecą półosie oraz skrzynia,albo jeździć normalnie przyspieszając do 2.5tyś.obr. I wymienić co 100tyś.km egr za 600zl i wyczyścić kolektor za 500zł.Każdy wybiera opcje jaką chce
A najlepsza opcja to usunąć EGR i DPF i jeździć sobie po swojemu.ja tak mam od roku,święty spokój,gdzieś mam rosnący olej w silniku,czy podlało go nie spalonym ON po wypalaniu czy dopalił całe ON,gdzieś mam chwilowe spalanie i wypalanie filtra ,postoje czy jazde w kółko bo się wypala i trzeba czekać,gdzieś mam egr i kolektor.Leje rope i latam po mieście
Spalam mniej paliwa i się nie stresuje.To najlepsza rzecz jaką zrobiłem przy tym aucie.
-
Marczyk
Cześć mam pewien problem, auto mimo iż kilka latek ma ma dopiero 34k przebiegu (głównie stało w garażu i jeździło po mieście), nie wiem czy to przypadek że akurat 2 dni po chiptuningu, wyskoczył mi na komputerze komunikat: "Awaria samochodu, skontaktuj się z serwisem" - tak też zrobiłem, okazało się że jest to bład, którego numeru nie pamiętam - ale mówi o tym że Czas "wypalania się" DPF'a jest zbyt długi - widocznie było już tego tak dużo od krótkich tras że się kompletnie zapchało.
Autko wziąłem na trasę - 100km, stała prędkość, względnie wysokie obroty - DPF zaczął się wypalać (na jałowym biegu obroty były 1-1,2k). Po takim "wypalaniu" ponownie podpiąłem się do kompa żeby błąd skasować - od tamtej pory na kompie nic nie ma - ale mam za to inny problem - który widać na filmiku poniżej (od 33 sekundy).
https://www.dropbox.com/s/r625lv76atnmzy2/IMG_0289.MOV
Autko przy mocnym dodaniu gazu sypie taką czarna chmurą, że aż strach tym jeździć - ja rozumiem że na autostradzie troszkę go przepaliło - ok, mógł wyrzucić trochę sadzy - ale że aż tyle i nie chce przestać?
Autko wziąłem na trasę - 100km, stała prędkość, względnie wysokie obroty - DPF zaczął się wypalać (na jałowym biegu obroty były 1-1,2k). Po takim "wypalaniu" ponownie podpiąłem się do kompa żeby błąd skasować - od tamtej pory na kompie nic nie ma - ale mam za to inny problem - który widać na filmiku poniżej (od 33 sekundy).
https://www.dropbox.com/s/r625lv76atnmzy2/IMG_0289.MOV
Autko przy mocnym dodaniu gazu sypie taką czarna chmurą, że aż strach tym jeździć - ja rozumiem że na autostradzie troszkę go przepaliło - ok, mógł wyrzucić trochę sadzy - ale że aż tyle i nie chce przestać?
- Alex
- Zapaleniec
Wyczyścić kolektor, przepustnicę, map sensor, EGR i ostatecznie wywalić DPF. Powinno po tych zabiegach mniej lub całkowicie nie kopcić.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dymi jak dobry stary diezel, może jednak dpf dostał i nie zatrzymuje sadzy. U kolegi jest to samo, nie ma problemów z dpf, nawet nie wie co to jest i kiedy się wypala, ale końcówka wydychu zamiast chromowa ta czarna od dymu. Kiedyś miał wypalanie w serwisie po jakimś niemieckim boxie i teraz tak ma cały czas. Z autem żadnych problemów 160 tys. ale wydech czarny.
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Panowie czy wypalanie dpf średnio co 250-350km to norma przy jeździe miasto/autostrada 70/30% ?
PO kupnie auta w listopadzie gdy robiłem miasto/autostrada 15/85% (z tym że autostrada zawsze między 160 a 200km/h) wypalanie było co 900-1200km
Paliwo zawsze sprawdzony shell i co drugie tankowanie V-power.
Do tego po kupnie jeździłem dynamicznie i spalanie około 8L/100km a od czerwca raczej spokojnie przyspieszam i spalanie mimo że głównie miasto to na poziomie 7,2L/100km - sprawdzone z dystrybutora
PO kupnie auta w listopadzie gdy robiłem miasto/autostrada 15/85% (z tym że autostrada zawsze między 160 a 200km/h) wypalanie było co 900-1200km
Paliwo zawsze sprawdzony shell i co drugie tankowanie V-power.
Do tego po kupnie jeździłem dynamicznie i spalanie około 8L/100km a od czerwca raczej spokojnie przyspieszam i spalanie mimo że głównie miasto to na poziomie 7,2L/100km - sprawdzone z dystrybutora
- Alex
- Zapaleniec
Po co ? Chyba tylko dla lepszego samopoczucia albo lubisz wydawać pieniądze na bzdury.nika84-24 pisze:co drugie tankowanie V-power.
W silnikach benzynowych ma to oczywiście sens.
Porównując z Norwegią, Szwecją, Finlandią to masz rację. Choć bywają kraje w Europie, które potrafią mieć jeszcze gorsze paliwa niż w PL.7ups pisze:ogolnie polskie paliwo to tragedia :/