Chłopaki, mam pytanie z gatunku ogólno-przekrojowych
Od miesiąca jestem trzecim właścicielem Iśki, kupiłem ją od osoby prywatnej (lekarz), wcześniej jeździł nią jakiś kierowniczek w jakiejś firmie. Autko mam przejechane 133 tysi. Nie wiem jakie zaćmienie miałem jak kupowałem autko ale nie spytałem sprzedającego jak ma się sprawa z filtrami – oleju, paliwa, powietrza. Zrobiłem co prawda przegląd w ASO tzw. „kupno-sprzedaż” i chłopaki mówili że auto w dobrym stanie (oczywiście nie ideał ale byłem na to przygotowany), mam wszystkie raporty ale tam również nie ma wzmianki o stanie filtrów (i nawet chyba nie powinno być bo przegląd K-S obejmuje inne tematy). Aha – jedno co mi utkwiło to to że jest nadstan oleju i to że trzeci wtrysk pracuje trochę inaczej niż reszta i za jakiś czas będzie można się nad tym zastanowić – cytuję to co usłyszałem w ASO.
No i w związku tym mam serię tematów, jako że dorastam do walki ze smokiem i do wymiany wszystkich filtrów samemu. Nigdy tego nie robiłem ale każdy chłopiec musi kiedyś stać się mężczyzną
1) filtr powietrza:
1a - Jaki jest lepszy – czy papier czy stożkowy? Jaki polecacie?
1b - Czy sprawdzenie wizualne filtra wystarczy do oceny że filtr jest ok i można odpuścić wymianę czy lepiej wymienić tak czy inaczej?
2) filtr paliwa:
2a - Jaki filtr polecacie?
2b - Wiem że jest to strasznie głupie pytanie ale muszę je zadać – czy wymieniając filtr paliwa wyleje się ropa i jeżeli tak to jak tego uniknąć (przecież nie będę spuszczał ropy ze zbiornika).
2c - Jak z odpowietrzeniem instalacji – czytałem u nas na forum że wystarczy kilkukrotnie włączyć zapłon (jest temat na forum) – czy to wystarczy?
2d –dodatek do paliwa – czy polecacie jakiś środek który mógłbym dolewać do ropy na bieżąco (lub jednorazowo)? Rozglądałem się za różnymi specyfikami i jest tego tyle że głowa boli. Myślałem może o czymś takim – Oczyszczacz wtryskiwaczy DIESEL SPULUNG http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Oczyszcz ... SPULUNG/23 lub Dodatek do oleju napędowego http://liquimoly.pl/component/virtuemar ... l?Itemid=0. Zastanawiam się czy dodać to przed czy po wymianie filtra paliwa.
2e – dawkowanie dodatku do paliwa – znalazłem informacje np. ze powinno się do baku wlać całość butelki a obok informacja że butelka starczy na np. 200L paliwa. Jak to zrobić? Czy wlewam całość i po spaleniu 200L dolewam kolejną buteleczkę czy też wlewam proporcjonalnie do zawartości baku? Pytam bo boję się żebym nie zalał za dużo i żebym nie zrobił niedźwiedziej przysługi Iśce.
3) filtr oleju (+wymiana oleju):
3a – Jaki filtr polecacie
3b – jaką płukankę polecacie do przeczyszczenia przed zlaniem oleju – myślałem o Engine Flush 2640 - http://liquimoly.pl/produkty/dodatki/do ... 640-detail. Sposób działania znany ale wolę się upewnić – wlewam do oleju, odpalam auto na 8-10 min jałowego biegu, zlewam olej, wymieniam filtr, zalewam nowy. Myślicie że dobrym pomysłem jest po wymianie oleju dodanie do nowego jakieś dodatków czy to już lekka przesada?
3c – odwieczne pytanie – jaki olej polecacie?......nieeee, żartuję, jest tyle tematów o tym że można doktorat z tego napisać. O olej nie będę pytał, mam już w zasadzie wybrany
Pytanie najważniejsze czy w ogóle to nie przesadzam i czy na razie nie powinienem zostawić tego tematu (wiem że brzmi to jak herezja).
Nie ukrywam że najbardziej obawiam się wymiany filtra oleju i paliwa - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia/uwagi/porady/triki którymi mógłby się podzielić - czytam co prawda o tym i przygotowuję się „we własnym zakresie” ale im więcej się dowiem tym lepiej.
Pamiętajcie chłopaki – liczę na Waszą pomoc – to jest poważny temat – żona jak się dowiedziała że sam to będę robił to już nóż ostrzy i w razie jakiegoś błędu będę wykastrowany. Nie możemy pozwolić żeby mi się nie udało