--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ubezpieczenie auta OC AC

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
AmazingEvents

Re: Ubezpieczenie auta OC AC

Post autor: AmazingEvents » 21 lut 2016, o 00:45

Zasady te zmieniają się wszędzie co chwila. Dopiero co była przez 3 miesiące w Hestii OC 105%, AC 100% i już tego nie ma :)
a te 95% w Warcie to bujda, bo co klient, to inaczej wychodzi wznowienie, ostatnio zdecydowanie stawki do góry, a nie w dół.

skuby

Post autor: skuby » 22 lut 2016, o 16:08

AmazingEvents pisze:Gówno prawda :) Kontakt jest do agentów rankomatu, a nie do konkretnej firmy :)
W zasadzie mam gdzieś jeśli mi tylko dobrze doradzą i nie będę potem sobie w brodę pluł :P
huki1 pisze:To ja od siebie jeszcze dodam że szczególnie osoba nieobeznana w terminach ubezpieczeniowych, warto by skorzystała z usług agenta, który wg. mnie powinien potrafić doradzić w wyborze odpowiednich opcji na polisie i wskazać różnice w OWU.

Spodziewam się, że takie doradztwo przy masówce jaką robi rankomat jest na niskim poziomie.

Wysłane z mojego Cray XC40
W sumie coś w tym jest. Choć nie zgodzę się z tym doradztwem na niskim poziomie u nich. Dzwoniłem i gadałem i zostałem całkiem nieźle obsłużony więc albo jest spoko albo był jakiś świerzak który nie kombinował bo mi jeszcze poobniżał niektóre rzeczy i wyszło mi nawet taniej niż jak w tym rankomacie sprawdzałem :P . Zastanawiam się tylko teraz czy axa czy hestia bo wychodzi na to że cenowo będzie u mnie podobnie i warunki wydają się w obu całkiem konkretne... polecicie albo odradzicie mi któreś z nich? :P

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 22 lut 2016, o 16:27

Ja od paru lat korzystam z usług jednego agenta ubezpieczeniowego. Znają moje wymagania dotyczące zakresu ubezpiczenia i proponują dogodne polisy nawet jeśli wiąże sie to ze zmiana ubezpieczyciela co roku. Tak czy inaczej zawsze robię sobie ćwiczenie po otrzymaniu z ich strony oferty na porównywarce i w jakimś punkcie z ubezpieczeniami. Nie zdarzyło mi sie aby oferty które sam wyszukałem były lepsze od tego co otrzymuje od agenta. Zawsze jest duzo gorzej (cena albo zakres).
Mam tez o tyle komfort ze moja żona pracuje w ubezpieczeniach i weryfikuje OWU.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 22 lut 2016, o 16:36

Miałem Hestię -tylko OC. Mam axe direct - pełen pakiet. W obu przypadkach było bezszkodowo, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Tylko wycena wartości wg. AXA moim zdaniem zaniżona.

AmazingEvents

Post autor: AmazingEvents » 22 lut 2016, o 17:58

Zdecydowanie Hestia jest lepszą firmą niż AXA

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 lut 2016, o 20:44

AXA zawsze zaniża wycenę, ale można (przy AC) się umówić na oględziny (czasem nawet trzeba) i ustalić indywidualną wartość auta. No ale i składka będzie wtedy liczona od wyższej wartości. W AXA masz też 15% zniżki na ubezpieczenie przez net. Napisz do mnie na PW - dam Ci kod na 20% zniżki. Zawsze to kolejne 5% w kieszeni :)

maciej87-m1
Forumowicz
Auto: INSIGNIA 2.0 131KM H
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: okolice Kartuz (Pomorskie)

Post autor: maciej87-m1 » 22 lut 2016, o 21:58

Miałem szkodę w poprzednim aucie i w Hestii ( z oc sprawcy) i z axa ( z AC). Z Hestii proponowali 1500 zł a naprawa kosztowała 11500zł. Z axa przyznali 6700zł, a naprawa kosztowała 4000zł. Tyle tylko, że to było ok. 3 lata temu.

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik
Auto: ASTRA J COSMO AT
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ełk

Post autor: MiszaElk » 22 lut 2016, o 22:51

Jestem ciekaw jak sytuacja miała by się gdyby było odwrotnie, tzn. AXA płaci z OC, a Hestia z AC :lol:
Pamiętaj, że firma za OC bierze 400-600zł (w moim rejonie) a często musi płacić setki tysięcy a i zdarza się, że miliony. W AC jest odpowiedzialna do wartości auta i jest to ubezpieczenie dobrowolne, przy OC do 6 mln EUR i jest to ubezpieczenie obowiązkowe.

skuby

Post autor: skuby » 26 lut 2016, o 11:51

IBZI pisze:AXA zawsze zaniża wycenę, ale można (przy AC) się umówić na oględziny (czasem nawet trzeba) i ustalić indywidualną wartość auta. No ale i składka będzie wtedy liczona od wyższej wartości. W AXA masz też 15% zniżki na ubezpieczenie przez net. Napisz do mnie na PW - dam Ci kod na 20% zniżki. Zawsze to kolejne 5% w kieszeni :)
A to nie jest przypadkiem tak że jak bierzesz naprawiasz z OC to już AC nie możesz i odwrotnie? Gdzieś coś takiego słyszałem...

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 26 lut 2016, o 18:42

Bzdura.
W ogólnym przypadku:
- Jak ty jesteś sprawcą, to naprawa twojego auta może (sam decydujesz) iść z AC.
- Jak jesteś poszkodowany to naprawa idzie z OC sprawcy.

AmazingEvents

Post autor: AmazingEvents » 26 lut 2016, o 23:58

jest jeszcze opcja, że mimo, że jesteś poszkodowany, to auto naprawiasz ze swojego AC, bo masz dobrą firmę, a nie z oc sprawcy, który miał w Linku, Axie, Liberty, czy innym gównie, a później Twój ubezpieczyciel robi sobie regres :)

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik

Post autor: MiszaElk » 27 lut 2016, o 09:56

Co z tego, że zregresują, jak będziesz miał szkodę na koncie z AC? Średni interes. Chyba, że z OC sprawcy idzie mocno pod górkę.

AmazingEvents

Post autor: AmazingEvents » 27 lut 2016, o 12:42

regres polega na tym, że szkoda nie jest liczona na Twoje konto, to raczej oczywiste.

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik

Post autor: MiszaElk » 27 lut 2016, o 13:59

Zdziwiłbyś się...

AmazingEvents

Post autor: AmazingEvents » 28 lut 2016, o 00:10

Heh, siedzę w ubezpieczeniach od 10 lat, nie nie zdziwiłbym się, przetestowałem nawet na sobie pół roku temu.
Jeżeli zaś w systemie występuje szkoda mimo, że powinien być regres, to jest to tylko i wyłącznie czyjeś niedopatrzenie, które zawsze można naprostować.

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik

Post autor: MiszaElk » 28 lut 2016, o 01:31

Siedzę w ubezpieczeniach mniej więcej (tylko trochę mniej)od Ciebie i z praktyki jest tak, że zgłoszona szkoda, mimo, że zregresowana, to jednak szkoda.
Pewnie wiele zależy, jak napisałeś, od "czynnika ludzkiego", bazy UFG danymi nie uzupełniają się same ;-)

sezam

Post autor: sezam » 31 paź 2016, o 10:32

A mi wyliczyli 3800PLN dla OC + AC na oryginalnyc częściach ze zniżką chyb 60%.... Czy wam też tak ubepieczenie podskoczyło?

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Kod silnika: A18XER

Post autor: Putridum » 31 paź 2016, o 11:03

Nie, ja mam prawie tyle co w zeszłym roku - 1080zł(OC,AC,NNW)

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 31 paź 2016, o 11:19

Napisz coś więcej czyli jaka podstawa, wielkość miasta, jaka firma itp.
Coś nisko płacisz i dlatego pytam ;D

Ja dopiero w lutym będę płacił ale warto się rozglądać :oops:
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Kod silnika: A18XER

Post autor: Putridum » 31 paź 2016, o 11:32

Kalkulacje każda ubezpieczalnia robi indywidualnie dlatego należy z nimi negocjować wysokość składki, mi się udało w miarę rozsądną cenę uzyskać, co do miasta to Warszawa a ubezpieczyciel to Liberty.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”