--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGłośna praca turbiny
- hajt
- Użytkownik
- Auto: insignia cosmo
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- arturosar
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa
Re: Głośna praca turbiny
Siema! Czy to na pewno gwiżdże turbina? Miałem taki przypadek w passacie, okazało się że rozpadł się katalizator i słyszalny był taki dźwięk jak u Ciebie hydeparksh5 a to dlatego że przytkany był wydech.
Artur
- hajt
- Użytkownik
- arturosar
- Użytkownik
- Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
To ja mogę tylko dodać że na zimnym też słychać u mnie trubinę, ale nie przyjmuje się tym. Mój ojciec miał kiedyś Lagune 2,2, przy 300kkm turbinę było słychać dość mocno, jak pralka na odwirowaniu
, oczywiście mechanicy mówili że trzeba robić. Samochód został sprzedany przy przebiegu 550k, turbina nadal działała
.
- hajt
- Użytkownik
-
Grzegorz
To co Wojtassss, nie mam turbiny zmiennej geometrii?wojtassss pisze:Jak zacznie sypać błędy to wtedy się martw.
Powtórzę po raz setny słowa Alexa: turbina o zmiennej geometrii musi pogwizdywać.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Nagraj film jak będzie zimna, najlepiej z samego rana i od około 1500 zacznie gwizdaćGrzegorz pisze:U mnie cisza, w pełnym zakresie obrotów.
- Cinek
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Belgia, czasami Katowice
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie gwizdala na gwarancji wymienili i mam juz zrobione na niej 30 tys km i nadal cicho.Grzegorz pisze:To co Wojtassss, nie mam turbiny zmiennej geometrii?wojtassss pisze:Jak zacznie sypać błędy to wtedy się martw.
Powtórzę po raz setny słowa Alexa: turbina o zmiennej geometrii musi pogwizdywać.U mnie cisza, w pełnym zakresie obrotów.
- hajt
- Użytkownik
-
janwatroba
- Nowicjusz
- Auto: insignia cdti
- Miasto:
U mnie gwizda na zimnym.Po nagrzaniu cisza. Natomiast już drugi raz wywala mnie po ostrej jeździe do trybu serwisowego. Wymieniłem elektrozwór i dalej to samo (podobno za wysokie ciśnienie). Czy możliwe, że po wymianie elektrozaworu i przejechanych 1000km może on paść ? czy to jednak turbina?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
To nie turbina jest winna. Zauważyłem ten sam przypadek u siebie, zazwyczaj po ostrzejszej jeździe autostradą jak gwałtownie odjąłem gazu, to komunikat awaria i przeładowanie turbo. Moja teoria jest taka że jadąc dość ostro łopatki od zmiennej geometrii kiedy są mocno nagrzane zmieniają kąt zbyt wolno i wtedy turbo daje dużo za dużo. Nie ma tego efektu jak wolno ujmuję gazu albo jak często daję w palnik i zmienna geometria ma co robić. Gdyby winny był zawór to wywalało by błąd za każdym razem.
-
coolesh
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 TURBO
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Witam,
ja miałem spore przejścia z turbiną w poprzednim samochodzie. Nie opowiadając historii napiszę krótko - mi zaczynało gwizdać, po pewnym czasie stawało się "karetką" po tym jak mechanicy w reno niechcący coś wrzucali za filtr powietrza w czasie przeglądu. Koło kompresji zasysając śmiecia lekko się drapało, przez co cały wirnik tracił wyważenie i zaczynały się gwizdy. Karetkę słychać było głównie przy schodzeniu z obrotów. Jeśli zdejmiecie rurę dolotową od filtra powietrza (strona zimna) i łopatki (widać je) mają rysy lub uszkodzenia to jest to powód gwizdania i początek końca turbo.
tak dla ciekawych:
zdjęcia pierwszej turbiny nie mam bo wybuchła i ASO ją sobie zabrało na pamiątkę
zdjęcie drugiej turbiny wymienionej przez ASO po wybuchu pierwszej (tylko zapomnieli dolotu wyczyścić...)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/732 ... 3d56f.html
zdjęcia kolejnej turbiny po przeglądzie w ASO (już innym!) nie mogę znaleźć - w każdym razie mam w domu "pamiątkowe" koło kompresji, jak będzie zapotrzebowanie "cyknę" fotkę.
Samochód z kolejnym turbo, omijając szerokim łukiem ASO RENO, jeździ do dziś. I nie gwiżdże.
Pozdrowienia
RK
ja miałem spore przejścia z turbiną w poprzednim samochodzie. Nie opowiadając historii napiszę krótko - mi zaczynało gwizdać, po pewnym czasie stawało się "karetką" po tym jak mechanicy w reno niechcący coś wrzucali za filtr powietrza w czasie przeglądu. Koło kompresji zasysając śmiecia lekko się drapało, przez co cały wirnik tracił wyważenie i zaczynały się gwizdy. Karetkę słychać było głównie przy schodzeniu z obrotów. Jeśli zdejmiecie rurę dolotową od filtra powietrza (strona zimna) i łopatki (widać je) mają rysy lub uszkodzenia to jest to powód gwizdania i początek końca turbo.
tak dla ciekawych:
zdjęcia pierwszej turbiny nie mam bo wybuchła i ASO ją sobie zabrało na pamiątkę
zdjęcie drugiej turbiny wymienionej przez ASO po wybuchu pierwszej (tylko zapomnieli dolotu wyczyścić...)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/732 ... 3d56f.html
zdjęcia kolejnej turbiny po przeglądzie w ASO (już innym!) nie mogę znaleźć - w każdym razie mam w domu "pamiątkowe" koło kompresji, jak będzie zapotrzebowanie "cyknę" fotkę.
Samochód z kolejnym turbo, omijając szerokim łukiem ASO RENO, jeździ do dziś. I nie gwiżdże.
Pozdrowienia
RK
- snikers
- Użytkownik
Ja raz na zawsze rozwiązałem problem z gwizdaniem turbosprężarki. Zaczęło się od tego, zauważałem w katalogu że turbosprężarka którą mam na samochodzie o nr 55570748 została wycofana z produkcji i zastąpiona nr 55581063 te zaś są stosowane w oplach po 2012r.

Przypuszczam, że bez powodu nie została wycofana tylko było na nie dużo reklamacji. Tak czy inaczej postanowiłem zaryzykować i kupiłem turbosprężarkę z Astry 2014r

Wkońcu wydłubałem turbinę z samochodu ku mojemu zdziwieniu technicznie wygląda na stan idealny żadnych uszkodzeń, niepotrzebnych luzów, wycieków itp nie wiem o co tu chodzi skąd ten gwizd??? Założyłem nową uruchomiłem parę razy samochód i pojechałem na jadę próbną i eureka żadnego gwizdu już nie słyszę nawet na całkowicie nie rozgrzanym silniku. Mało tego samochód lepiej idzie z dołu i moim zdaniem ma więcej wigoru
Przypuszczam, że bez powodu nie została wycofana tylko było na nie dużo reklamacji. Tak czy inaczej postanowiłem zaryzykować i kupiłem turbosprężarkę z Astry 2014r
Wkońcu wydłubałem turbinę z samochodu ku mojemu zdziwieniu technicznie wygląda na stan idealny żadnych uszkodzeń, niepotrzebnych luzów, wycieków itp nie wiem o co tu chodzi skąd ten gwizd??? Założyłem nową uruchomiłem parę razy samochód i pojechałem na jadę próbną i eureka żadnego gwizdu już nie słyszę nawet na całkowicie nie rozgrzanym silniku. Mało tego samochód lepiej idzie z dołu i moim zdaniem ma więcej wigoru
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Insignie tak mają, że gwizdają... U mnie gwizda tak od 40 000km i nic się z nią nie dzieje
ale wskazówki ważne, warto rozważyć taki model turbiny jak w końcu padnie 
Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- snikers
- Użytkownik
Moja stara turbina ma 210kkkm widząc jej stan drugie tyle by wytrzymała. Nie miałem do niej większych zastrzeżeń tylko ten irytujący dźwięk na zimnym silniku który mi nie dawał spokoju.
- Cinek
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Belgia, czasami Katowice
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mi po 15 tys km zaczęła gwizdać turbina, wymienili na gw i od momentu mam wymiany zrobiłem 70 tys km i turbina nadal jest cicha.
- Mario
- Użytkownik
- Auto: Insignia Exlusive
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Warszawa-Bemowo
- Otrzymał piwo: 3 razy
Idąc w ślady Kolegi Snikersa, postanowiłem również pozbyć się irytującego gwizdu turbiny. Po miesiącu poszukiwań odpowiedniego egzemplarza, kupiłem turbosprężarkę z niespełna 1 tys. km przebiegu wyjętą z Insigni. Po "małych" perturbacjach
, odebrałem dzisiaj od mechanika samochód i powiem, że to inne auto, zbiera się dużo lepiej i przede wszystkim nie gwiżdże, jest cisza przyjemna dla ucha. Jeśli ktoś chce również zmienić "karetkę"
na normalny dźwięk, to tak jak pisał Kolega Snikers, trzeba kupić turbinę o nr. GM 55581063. Moja nawet nie była "przegrzana", praktycznie nówka sztuka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
artua74
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 96KW
- Miasto: Płock
Witam, czy wymiana turbiny jest skomplikowana czy samemu w garażu idzie to zrobić bo ja mam też już dość [TIRED FACE] karetki, wystarczy jedną wymontować i zamontować drugą czy potrzeba dokupić jakieś uszczelki i czy trzeba mieć jakieś specjalne nażędzia?
Xperia Z3 Compact
Xperia Z3 Compact
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wymiana nie powinna sprawić większego problemu. Turbinę masz praktycznie na wierzchu. Jedyny problem sprawiły mi nakrętki przy rurze odprowadzającej spaliny bo były zapieczone i wykręciłem całe szpilki. Wymieniłem nakrętki, szpilki i uszczelki. Cała operacja niecałe 2 godzinki z piwkiem w jednej ręce...
Wysłane z mojego SM-G900F

Wysłane z mojego SM-G900F