--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDziwny dźwięk silnika - dwumasa do wymiany
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Re: Dziwny dźwięk silnika
właśnie wyczytałem że jest coś takiego jak procedura startowa i na wciśniętym sprzęgle nie zakręci więcej niż 3000 to prawda ?
ja właśnie nie ryzykowałem i od razu zgasiłem.
ja właśnie nie ryzykowałem i od razu zgasiłem.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Prawda, o ile oczywiście masz wbity pierwszy bieg.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
dzisiaj to dokładnie sprawdzę, ale prawdopodobnie tak miałem i jeszcze raz nagram ten dźwięk z drugiej strony od momentu głośniejszego zachowania się silnika zrobiłem 500 km to gdyby to były panewki to by chyba już wylazły 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Po co zabawa w filmiki? Na których i tak nie wiele słychać, bo wszystko się miesza. Podjedź do mechanika niech posłucha fachowym uchem. Jeśli będzie miał wątpliwości to zmierzy ciśnienie oleju czy zdejmie miskę i obejrzy panewki. To nie są drogie usługi.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
byłem w ASO WARSZAWA chcieli mi wymieniać dwumasę
byłem w ASO LUBIN twierdzą że jest ok
byłem u mechanika stwierdził że silnik to szmelc i mam szykować się na nowy lub remont
byłem u jeszcze jednego powiedział że on nic nie widzi i mam jeździć
trzeci chce za zdjęcie miski 500 zł
więc się umówiłem na wymianę jak będzie sens uszczelki smoka ale to w przyszłym tygodniu bo uszczelka będzie we wtorek, dlatego postanowiłem troszkę popytać tu na forum może ktoś coś takiego miał, każda sugestia jest cenna
byłem w ASO LUBIN twierdzą że jest ok
byłem u mechanika stwierdził że silnik to szmelc i mam szykować się na nowy lub remont
byłem u jeszcze jednego powiedział że on nic nie widzi i mam jeździć
trzeci chce za zdjęcie miski 500 zł
więc się umówiłem na wymianę jak będzie sens uszczelki smoka ale to w przyszłym tygodniu bo uszczelka będzie we wtorek, dlatego postanowiłem troszkę popytać tu na forum może ktoś coś takiego miał, każda sugestia jest cenna
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Byłeś u mechaników, którzy słuchali na żywo. Na forum 10 napisze ci, że dwumasa, 10 że panewki a jeszcze iluś wymyśli coś innego. Druga sprawa takie coś musi być nagrywane dobrej kasy mikrofonem i odsłuchane na dobrym głośniku. Bo na byle czym to nawet fachowiec nie wiele powie.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
pisząc byłem u mechaników miałem na myśli, że byłem u nich osobiście wraz z pacjentem czytaj moja insignia 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Właśnie o to mi chodziło. Byłeś z pacjentem i widzisz jak wiele opinii. A co dopiero z odsłuchu nagrania na forum. Niestety mechanik nie wróżka jakiś dźwięk cię niepokoi. Trzeba coś tam rozebrać pomierzyć. Na oko czy tam na ucho to różnie z diagnozą może być.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Źródeł dziwnych dźwięków może być wielei na pewno z filmiku tego nie zlokalizujesz. Ja tam nic dziwnego nie słyszę, ale jeżeli jest jak to nazywasz bulgot to może być nieszczelność na łączniku elastycznym lub w dolocie. Wydech diagnozuje się bardzo prosto bo wystarczy wetknąć ciasno w rurę wydechową kawałek szmaty i jak będzie nieszczelność to będzie słychać gdzie syczy.
Z dolotem jest trochę gorzej, ale jak ktoś będzie gazował a ty słuchał w komorze silnika to też usłyszysz.
Co do dwumasy się nie wypowiadam bo od 5 lat jeżdżę automatami, chociasz uszkodzona dwumasa napewno nie bulgocze.
Uszkodzone panewki tłuką jak młuckarnia i czym większe obciążenie tym głośniej
Może też zapieczony wtrysk. Jeżeli jest któryś zapieczony to dotykając kolejno przewodów wysokiego ciśnienia na pracującym silniku poczujesz różnicę w mrowieniu.
Najlepiej postawić koło siebie 2 insignie i zobaczyć czy jest różnica , no ale ty to słyszysz osobiście więc lepiej niż my z filmu.
Z dolotem jest trochę gorzej, ale jak ktoś będzie gazował a ty słuchał w komorze silnika to też usłyszysz.
Co do dwumasy się nie wypowiadam bo od 5 lat jeżdżę automatami, chociasz uszkodzona dwumasa napewno nie bulgocze.
Uszkodzone panewki tłuką jak młuckarnia i czym większe obciążenie tym głośniej
Może też zapieczony wtrysk. Jeżeli jest któryś zapieczony to dotykając kolejno przewodów wysokiego ciśnienia na pracującym silniku poczujesz różnicę w mrowieniu.
Najlepiej postawić koło siebie 2 insignie i zobaczyć czy jest różnica , no ale ty to słyszysz osobiście więc lepiej niż my z filmu.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
tak dla informacji ASO LUBIN wymiana uszczelki smoka czas 7 godzin cena za godzinę 260 zł
cena samej robocizny
właśnie wczoraj miałem możliwość posłuchania mojej i znajomego insigni stały obok siebie i właśnie moja jakby bardziej klekotała, taki właśnie klekot z bulgotaniem
gdzie jeszcze parę dni temu była cisza, rataj73 dzięki za podpowiedz zaraz kończę pracę i wszystkie te propozycję diagnozy spróbuje
-- 20 kwi 2016, o 18:12 --
Wiec tak auto nadal klekocze głównie na pierwszym biegu jak sie rusza i na wysokich obrotach około 3000.
Dotykałm przewodów od wtryskiwaczy i wydaje sie że mrowienie jest wszędzie takie same.
Zatkałem tylną rurę tzn probowalem bo siła wydechu nie pozwoliła na to.
Sluchalem pracy silnika i wydaje sie że dźwięk klekotu dochodzi z tyłu silnika od strony pasażera tak troszkę
cena samej robocizny
właśnie wczoraj miałem możliwość posłuchania mojej i znajomego insigni stały obok siebie i właśnie moja jakby bardziej klekotała, taki właśnie klekot z bulgotaniem
-- 20 kwi 2016, o 18:12 --
Wiec tak auto nadal klekocze głównie na pierwszym biegu jak sie rusza i na wysokich obrotach około 3000.
Dotykałm przewodów od wtryskiwaczy i wydaje sie że mrowienie jest wszędzie takie same.
Zatkałem tylną rurę tzn probowalem bo siła wydechu nie pozwoliła na to.
Sluchalem pracy silnika i wydaje sie że dźwięk klekotu dochodzi z tyłu silnika od strony pasażera tak troszkę
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie około 3-4 tyg. temu także silnik dziwnie pracował coś jakby rzęziło. Pasek alternatora dziwnie drgał i dlatego pierwsza myśl (mojego kolegi) padła na napinacz PK. Tylko że kilka dni wcześniej wymieniałem rozrząd i komplet paska PK. Zaprowadziłem do mechanika (szwagra) i okazało się że padło sprzęgiełko alternatora. Popatrz na pracującym silniku czy pasek PK równo pracuje.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
To ja mogę tylko dodać że w moim przypadku silnik chodzi najciszej w przedziale temp 3-15 stopni i jak jest powyżej 30 w zakresie 16-29 jest najgłośniejszy
. Gdzieś kiedyś wyczytałem że inisgnia tak ma 
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
no nie koniecznie, na pewno dzwięk silnika będzie głośniejszy, ale wcale nie musi to być młuckarnia. Silnik wcale nie musi wpadać w wibracje, nie musi też być słabszy, nie musi mieć problemów z wkręcaniem się w obroty.rataj73 pisze: Uszkodzone panewki tłuką jak młuckarnia i czym większe obciążenie tym głośniej
O ile dobrze wyczytałem zamówiłeś uszczelkę smoka, więc nie pozostaje nic innego jak tylko znaleźć rozsądnego mechanika, który nie naciąga i przy próbie wymiany uszczelki zaraz po zdjęciu miski w pierwszej kolejności sprawdzić panewki - będzie wiadomo na czym stoisz. Koszty operacji nie powinny być wiele większe jak sama operacja wymiany uszczelki bo wszystko jest na wierzchu.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
termin mam na przyszły tydzień ale już nie mogę wytrzymać
-- 21 kwi 2016, o 08:38 --
udało mi się nagrać to nagranie najlepiej odzwierciedla dźwięk
https://drive.google.com/open?id=0BwNeX ... jd2a0dVNlE
-- 21 kwi 2016, o 08:38 --
udało mi się nagrać to nagranie najlepiej odzwierciedla dźwięk
https://drive.google.com/open?id=0BwNeX ... jd2a0dVNlE
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Słyszę ten hałas wiem o co ci chodzi. Ale niestety nie potrafię tego ocenić. Nagranie z wewnątrz bardzo to utrudnia. Czy podczas gazowania na postoju tez to słychać? Jeśli tak to poproś kogoś by to nagrał gdy, ty będziesz gazował. Jeśli na postoju nie ma hałasu to raczej nie panewki.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
No bulgot jak w V8 , ale coś mi się wydaje że to nie panewki. Nie ma żadnej wibracji przy tym bulgocie ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to stetoskop na uszy i szukać źródła tego hałasu.
Pompa vacum potrafi podobnie hałasować ale to by było słychać bardziej pod maską niż w środku.
Pompa vacum potrafi podobnie hałasować ale to by było słychać bardziej pod maską niż w środku.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Pompa vacum to takie raczej pukanie bardziej metaliczne i to losowe a nie rytmiczne. Tutaj może być dwumasa lub można sprawdzić koło paska wieloklinowego. Może podobnie stukać. Wrzuć 4 lub 5 przy w miarę najniższych obrotach i próbuj przyspieszać. Auto nie ma zgasnąć jak ktoś wyżej pisał. Tylko jeśli będą drgania jak by poduszki siadły to winna jest dwumasa. Brzęczy ci lub stuka, gdy gasisz silnik?