--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAwaria pojazdu..... tryb serwisowy
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy
miałem ten bląd, ale u mnie wywalał najczęściej przy spokojniej jedzie.obecnie od ok 2tys km mam spokój po powtórnej wymianie MAP sensora. kolego jak masz opcoma, do zapakuj do auta i nagraj loga z jazdy, a najlepiej jak byś złapał moment błędu. to ci dużo powie, bo możesz przejżeć każdą część sekundy.
możliwości jest naprawdę wiele i stawianie diagnozy to jak wrózenie z fusów.
nagraj loga, wrzuć na forum i będziemy myśleć.
możliwości jest naprawdę wiele i stawianie diagnozy to jak wrózenie z fusów.
nagraj loga, wrzuć na forum i będziemy myśleć.
- morfeo11
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kraków
http://www.megawrzuta.pl/download/8329b ... 35190.html
link do logów z vauxcoma. pod koniec wystąpiła usterka.
update: usterka zdiagnozowana. Padł zawór sterowania turbiną. Koszt w ASO nowego 330zł brutto. Wymiana 10 min na spokojnie pod domem.
link do logów z vauxcoma. pod koniec wystąpiła usterka.
update: usterka zdiagnozowana. Padł zawór sterowania turbiną. Koszt w ASO nowego 330zł brutto. Wymiana 10 min na spokojnie pod domem.
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
No i udało się auto leci jak strzała na autostradzie.....ile fabryka dała tyle wyciągnąłem bez żadnego problemu ! To był jednak intercooler. Na Op-comie miałem taki błędy: P0299-00, P03A3-00, P03A6-00 i P1325-02, może to innym pomoże.
-
idek
Witam mam też ten problem jak podłączony został do komputera wyszło że przepływomierz czy to by było to?????? iI jak sobie z tym kolego poradziłeś ? proszę o informacje!!!!!
-- 18 kwi 2016, o 21:14 --
Witam moje auto też wskakuje na tryb awaryjny traci moc podczas jazdy wtedy staje gasze odpalam i smigam dalej i tak co jakis czas.Kolega podpioł pod kompa i wyszło że przepływomierz, czy wymiana jego załatwi sprawe? Czy to nie to proszę o opinie i podpowiedz?
-- 18 kwi 2016, o 21:14 --
Witam moje auto też wskakuje na tryb awaryjny traci moc podczas jazdy wtedy staje gasze odpalam i smigam dalej i tak co jakis czas.Kolega podpioł pod kompa i wyszło że przepływomierz, czy wymiana jego załatwi sprawe? Czy to nie to proszę o opinie i podpowiedz?
-
seki0481
Cześć. Miałem wczoraj taki przypadek, na A1 moją Insignią jechałem 140km na 6 biegu. Nagle chwilowy niedobór mocy, po przejechaniu paru kilometrów szarpnięcie silnikiem, jakby przychamował (aż żona to poczuła), po tym komunikat niskie ciśnienie oleju - zgaś silnik. Zatrzymałem się, temperatura wzrosła do 95 stopni i wyciek oleju z prawej strony od rozrządu.
Ten wyciek musiał nastompić gdy szarpneło silnikiem. Gdy chciałem uruchomić silnik to wywaliło mi - sprawdz system ESP i silnik nie odpalił. Wszystko gaśnie i nie kręci, nawet rozrusznik się nie odezwie.
Wymieniłem w ASO pasek rorządu oraz pompę wody przy przebiegu 150tys, a teraz mam 153tys i powrót na lawecie. Auto aktualnie w ASO, jeszcze niewiem co sie stało czy pęk pasek czy walnęła pompa oleju. Miał ktoś taki przypadek? Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
Ten wyciek musiał nastompić gdy szarpneło silnikiem. Gdy chciałem uruchomić silnik to wywaliło mi - sprawdz system ESP i silnik nie odpalił. Wszystko gaśnie i nie kręci, nawet rozrusznik się nie odezwie.
Wymieniłem w ASO pasek rorządu oraz pompę wody przy przebiegu 150tys, a teraz mam 153tys i powrót na lawecie. Auto aktualnie w ASO, jeszcze niewiem co sie stało czy pęk pasek czy walnęła pompa oleju. Miał ktoś taki przypadek? Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2016, o 11:54 przez Engine, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem post. Proszę pisać zgodnie z zasadami polskiej pisowni oraz proszę nie powielać postów w kilku tematach - regulamin.
Powód: Poprawiłem post. Proszę pisać zgodnie z zasadami polskiej pisowni oraz proszę nie powielać postów w kilku tematach - regulamin.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wystarczy jak raz napiszesz posta, na pewno ktoś odpowie. Nie musisz pisać go w każdym wątku.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Po pierwsze kolego napisz to po polsku. Rozumiem zdenerwowanie zaistniałą sytuacją, ale drugoklasista napisałby to poprawniej.
Do rzeczy. Módl się aby to była pompa oleju. Bo to najmniejsze koszty. Może też coś spartaczyli przy wymianie rozrządu (zdarza się nawet w ASO). Jeśli to ich wina, to i tak będą się wykręcać. Będziesz mógł się przekonać, jak wygląda ta chwalona i pożądana przez wielu gwarancja w ASO
Nie chcę Cię martwić, ale w najgorszym przypadku to obrócenie panewek i silnik do kapitalnego remontu
Objawy podobne...
Do rzeczy. Módl się aby to była pompa oleju. Bo to najmniejsze koszty. Może też coś spartaczyli przy wymianie rozrządu (zdarza się nawet w ASO). Jeśli to ich wina, to i tak będą się wykręcać. Będziesz mógł się przekonać, jak wygląda ta chwalona i pożądana przez wielu gwarancja w ASO
-
seki0481
Dzięki za info auto dopiero w poniedziałek lub wtorek zobaczą co się stał mają dzwonić to dam znać co ustalą z kierownikiem na razie dali mi auto zastępcze. Mam takie pytanie jeżeli to panewka czy lepiej remontować czy kupić drugi silnik (słupek z alegro)
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
A tu już zdania są podzielone. Jeśli jesteś pewien tego co kupisz (np. na allegro), to można brać, w innym przypadku chyba lepiej remontować.
-
seki0481
dzisiaj bylem w ASO i powiedzieli ze pompa oleju padła i zatarty silnik tylko dziwne ze nie wyskoczył komunikat o niskim ciśnieniu tylko jak szarpnęło silnikiem i ten wyciek oleju
-
dajrekt
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 160KM
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Koledzy pytanie. W dniu dzisiejszym dość ostro potraktowałem insie z pod świateł, i po sekundzie auto straciło moc i zapalił się wszystkim znany komunikat awaria pojazdu, skontaktuj się z serwisem. Przejechałem tak około kilometra bez mocy, tak jak by turbina nie działała,potem zatrzymałem auto, wyłączyłem/włączyłem i niby wszystko gra. Nawet trochę przygrzałem żeby sprawdzić i wygląda na to że jest ok. Nie wiem czy jechać do serwisu czy poczekać aż sytuacja się powtórzy. Podpowiecie co mogło się stać?
Dzięki
Dzięki
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Proponuje podłączyć kompa i zobaczyć jakie błędy bedą. Tego typu sytuacje rączej nie są standardowe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mogło być przeładowanie. Czyli zbyt duże ciśnienie doładowania. Albo przy przyspieszaniu albo przy ujęciu gazu. Podłączenie pod kompa powie.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Też miałem taką sytuację kiedyś. Zgasiłem silnik, odpaliłem i do dziś błędu brak, nawet przy "ostrym" ruszaniu na trybie sport. Niestety nie miałem wtedy jeszcze op-com'a i nie wiem jaki błąd wypaliło
raczej nie ma się czym martwić 
Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
-
dajrekt
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 160KM
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Dzięki panowie za opinie. Trochę poczytałem i ktoś miał rozerwany wąż od turb przy takiej sytuacji ale to chyba by były dodatkowe objawy a ja nic nie zauważyłem a specjalnie zrobiłem małą trasę. Niedługo robię wycieczkę 2.5 tyś km w jedną stronę, wiec i tak chyba podjadę sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Nie chciałbym utknąć gdzieś po drodze 
-
bialy1978
- Nowicjusz
- Miasto: Warszawa
Z tym komunikatem niestety chyba każdy posiadacz iski się zetknął.
Bardzo częsty powód to padający elektrozawór, nie mniej częstym jest pękający wąż (rura) turbo (choć zdarzają się i inne jak np zabrudzone kostka/połączenie na listwie CR).
Nawet nowy elektrozawór potrafi być uszkodzony.
Objawy przy uszkodzonej rurze turbo to np.: nagła utrata mocy, wejście w tryb awaryjny (ze znanym komunikatem) i zmniejszająca się prędkość auta .
Diagnoza z doświadczenia (bez komputera): Po redukcji na niższy bieg, można delikatnie operując pedałem gazu prędkość auta podnosić.
Przy uszkodzonym elektrozaworze, nie zadziała operacja opisana linijkę wyżej.
Jeśli chcecie zdiagnozować błąd (i obstawiacie elektrozawór) to po wystąpieniu błędu nie gasząc silnika na komputer diagnostyczny (najczęściej wychodzą błędy o przeładowaniu)
Bardzo częsty powód to padający elektrozawór, nie mniej częstym jest pękający wąż (rura) turbo (choć zdarzają się i inne jak np zabrudzone kostka/połączenie na listwie CR).
Nawet nowy elektrozawór potrafi być uszkodzony.
Objawy przy uszkodzonej rurze turbo to np.: nagła utrata mocy, wejście w tryb awaryjny (ze znanym komunikatem) i zmniejszająca się prędkość auta .
Diagnoza z doświadczenia (bez komputera): Po redukcji na niższy bieg, można delikatnie operując pedałem gazu prędkość auta podnosić.
Przy uszkodzonym elektrozaworze, nie zadziała operacja opisana linijkę wyżej.
Jeśli chcecie zdiagnozować błąd (i obstawiacie elektrozawór) to po wystąpieniu błędu nie gasząc silnika na komputer diagnostyczny (najczęściej wychodzą błędy o przeładowaniu)
- domell98
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wieluń
Witam mam problem, wyjechałem do niemczech 1000 km od domu, jadąc 60 km/h samochód wszedł w tryb awaryjny, do 3 ma moc później nie daje rady. Był na podstawowym komputerze który nie pokazuje numerów błędów ale po wykasowaniu czymś takim błąd znika na kilka kilometrów i znów auto wchodzi w tryb serwisowy (utrata mocy). Co mogę posprawdzać samemu bo nie mam tutaj za bardzo mechanika z dobrym komputerem?
Niedaleko jest gościu który chipuje auta? Da rade sprawdzić dokładniej błędy czy lepiej do serwisu opla na MDI?
Niedaleko jest gościu który chipuje auta? Da rade sprawdzić dokładniej błędy czy lepiej do serwisu opla na MDI?
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
Stawiam na rurę turbo. Sprawdź ją czy nie pęknięta!domell98 pisze:edit
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, o 06:29 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum