--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dymienie z wydechu po modyfikacjach (DFP chip)

ODPOWIEDZ
bolek

Dymienie z wydechu po modyfikacjach (DFP chip)

Post autor: bolek » 31 lip 2013, o 23:23

Cześć.Mam pytanko usunąłem dpf i wrzuciłem delikatnego wirusa na 182km i 435nm i pojawiło się dymienie,progrAm i dpf napewno jest dobrze zrobiony bo osoba ktora to robiła wcześniej wypuściła już kilka Insigni na chipie i to nawet pod 200km i 500nm i nie dymiły tak jak moja.Parametry mam ok,moc seryjna to 163km i 375nm ,parametry turbiny ok,zastanawiam się czy kończą się wtryski,czy może egr zasyfiony? Zastanawiałem się też nad przepływomierzem,Panowie pomóżcie bo jak przekraczam 3 tyś obrotów i depne to za mną masakra :|

picky

Re: Dymienie

Post autor: picky » 1 sie 2013, o 20:32

Znajomy chciał zrobić chiptun, odmówiono mu ze względu na jeden wtrysk. :o

bolek

Post autor: bolek » 2 sie 2013, o 14:02

Ale w Insigni? Sprawdze korekte wtrysków tylko podejrzane bo mam dopiero 100tys.km przebiegu a z tego co słyszałem w 2.0 cdti nie ma problemu z wtryskami,dlatego pewńie jest ich multum na allegro i ceny się zaczynają od 800zl za komplet.W każdym bądź razie dzięki

-- 2 sie 2013, o 14:59 --

Już wiem dlaczego dpf się wypalał co 150-200km w mieście a po jego usunięciu lekko przykapcał przy pełnym piecu :)

tadam:

Obrazek

Teraz jest lekki dywanik ale to muszę się nastarać dobrze żeby cokolwiek przykopcił,pozaty ciekawostka zaślepiłem egr i nie wyskoczył błąd :roll: Po jeździe próbnej dwa razy sprawdziłem czy dobrze zaślepiłem bo sam byłem zdziwiony ale jest ok.Lepiej ciągnie od dołu,spalanie nie wiem bo przejechałem 50km dzisiaj.Ten syf był nazbierany po 110tyś.km.Zaraz pewnie by poleciały klapy wirowe w kolektorze.Pieprzona ekologia.

bolek

Post autor: bolek » 5 sie 2013, o 18:49

Sprawa ciekawa,jak będe miał chwile musze koniecznie wyciągnąć jeszcze kolektor dolotowy do czyszczenia,pewnie będzie taki sam syf,ta dziurka w rurce egr była całkowicie zatkana,syf wyleciał kiedy ją wyciągnąłem.Co ciekawe nie miałem żadnego błędu EGR ale to dlatego że zawór jest w pełni elektroniczny i jeszcze jakoś tam pracował ;)

-- 5 sie 2013, o 19:49 --

Niestety błąd się pojawił i trzeba nawiercić dwie dziurki 5mm w blaszce zaślepiającej albo wyłączyć egr z programu u tunera.

Samp
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Samp » 7 paź 2014, o 17:30

Czy ktoś z Was stosował w przeszłości taki specyfik?
http://liquimoly.pl/component/virtuemar ... l?Itemid=0

Daje to coś czy nic?

Adam10

Post autor: Adam10 » 7 paź 2014, o 18:10

na pewno nie szkodzi.... a czy pomaga, hmmm przy kiepskim paliwie trochę pomaga :)

Slawko

Czarny dym z wydechu

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 13:38

Witam opisze problem tutaj na forum ponieważ już ręce opadają brak pomysłów co może być przyczyną. Chodżi mianowicie o czarny dym który wypluwa rura wydechowa i nie trzeba mieć gazu w podłodze żeby się ulatniał. W samochodzie zrobione ', regeneracja turbo, nowy kolektor dolotowy , czyszczenie całego układu IC, czyszczenie EGR, nowy czujnik doładowania turbo, wycięty DPF, ruru od intercoolera szczelne, Prosze o jakieś porady co może byc z tym związane jeszcze samochód ma moc wizyta na hamowni zrobiony program , wszystko działa brak jakichkolwiek błędów. Dzięki z góry za pomoc.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Czarny dym z wydechu

Post autor: coolmobil » 30 maja 2016, o 13:58

Sprawdzałeś jak działają ci wtryski? Może leja za duża dawkę co może dawać kłęby czarnego dymu.
Lepiej mieć czarny dym niż niebieski :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Re: Czarny dym z wydechu

Post autor: P405 » 30 maja 2016, o 14:36

Jak długo po programie i kto robił? Albo leją wtryski, albo zły program.

Xperia Z3

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 14:45

Wtryski nie były sprawdzane program był już zrobiony przez poprzedniego właściciela ja byłem tylko sprawdzić czy wszystko zrobione dobrze w carmasters . Wrzucony było program ori i także bez zmian i wygrali spowrotem na 190. Jeśli były by wtryski to dawały by jakiś objaw inne czy niekoniecznie. Wtryski trzeba wyciągnąć czy jak wygląda procedura.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Czarny dym z wydechu

Post autor: coolmobil » 30 maja 2016, o 14:53

Podłącz najpierw kompa i zobacz jak pracują. Jeśli to wtryski to nie obędzie sie bez ich wyciągania i wtedy w najlepszym razie regeneracja lub wymiana, ale to juz zdecydowanie większy koszt.
W zależności jak wtryski leja może byc większe spalanie.

Sprawdź przyczynę nim zaczniesz coś wyciągać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 15:01

To muszę znaleść jakiś ogarnięty warsztat w Gdyni gdzie sprawdzą mi te wtryski może ktoś ma namiary na kogoś spalanie jest 9 l wiec chyba w normie , bo innych objawów prucz kopcenie nie zauważyłem a czy na hamowni kiedy sprawdzali wszystko nie wyszło by im że coś nie tak z wtryskami ponieważ najpierw znaleźli mi wadliwy zawór od turbo i dopiero po naprawie zabrali sie za hamowanie.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 30 maja 2016, o 17:38

9 L/100km to nie jest mało, szukał bym we wtryskach a jak te mają jeszcze możliwą korektę Podłączyć pod kompa) to ewidentna wina programu skoro piszesz że reszta sprawdzona i dobra.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 17:42

Wydaje mi się że program napewno nie ponieważ jak był wgrany ori na 3 dni rownież kopcił. Jutro jadę na kompa sprawdzić zobaczymy co wyjdzie. Czy regeneracja wchodzi w grę czy tylko zakup nowych?

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 30 maja 2016, o 17:46

Wszystko zależy od kasy, jak dużo możesz włożyć w auto.
A tak zapytam jeszcze o paliwo, tankowane na markowej stacji czy innej?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 17:54

Nie wiem czy dobrze czy źle ale różne opinie ale ja leje tylko na shell akurat mi pasuje pod robotą mam stacje.

-- 30 maja 2016, o 18:56 --

A jakie u was spalanie jest ? Myślałem że 9-8,5 to
norma.

Gizd

Post autor: Gizd » 30 maja 2016, o 18:10

A po wycięciu DPF, map nie spieprzyli? Albo ta mapa nie współgra z Tuningiem. Wtryski Bosch rzadko padają. Jeśli dasz do sprawdzenia to na pewno je chętnie zregenerują ale oby problem nie pozostał.

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 18:17

Dpf sprawdzony przez nich jest zrobiony dobrze i program napewno tez obstawiam te wtryski

-- 30 maja 2016, o 19:19 --

Przez to kopcenie specjalnie pojechałem na hamowanie aby sprawdzili wyprogramowanie dpf oraz czy program jest zrobiony dobrze

Gizd

Post autor: Gizd » 30 maja 2016, o 18:24

Długo jeździłeś po tuningu? Ile km zrobione? Jeśli wtryski to jeszcze najwcześniej przez tuning a nie paliwo.

Slawko

Post autor: Slawko » 30 maja 2016, o 18:51

Nie mam pojęcia ile czasu jeździł wcześniejszy właściciel po programie ja sprawdziłem wszystko tydzień temu a mam auto 2 miesiące .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”