--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Większość też jeżdżę po miescie.... Na zbirnik paliwa wychodzi traska ok 140-300 km i jak patrzyłem, to tez ostatnio wypalił się po ok. 500km. Na op-com pokazuje, że filtr ma przelotu 25kkm.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Myślałem, że przez zimowe paliwo wydłużył mi się czas między wypaleniami. Ale to ewidentnie zasługa dodatku do paliwa (stosuję LM). Jeżdżę głównie po mieście, czasem jakaś trasa (80/20). W tej chwili to już któreś wypalanie, prawie dokładnie po 1100 km. Wychodzi jedno na bak paliwa 
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
To znaczy że albo ktoś wymieniał filtr 25kkm temu albo był wypalany serwisowo.supi pisze:Większość też jeżdżę po miescie.... Na zbirnik paliwa wychodzi traska ok 140-300 km i jak patrzyłem, to tez ostatnio wypalił się po ok. 500km. Na op-com pokazuje, że filtr ma przelotu 25kkm.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
@up
Bardzo możliwe i jedno i drugie. Auto nie miało kontrolki/diody DPF i nie podejrzewałem właściciela aby na to zwracał uwagę. Ja założyłem diodę i pilnuję tego.
Bardzo możliwe i jedno i drugie. Auto nie miało kontrolki/diody DPF i nie podejrzewałem właściciela aby na to zwracał uwagę. Ja założyłem diodę i pilnuję tego.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
red944, wszystko w porządku
W moim przypadku, gdy przez tydzień jeżdżę tylko po mieście, również filtr wypala się co 500-600 km na paliwie letnim.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzisiaj po dojechaniu pod mieszkanie zwróciłem uwagę, że spalanie chwilowe wzrosło ze standardowego 0,8 na 1,2 i skakało czasem na minimum 1.0 a maks 1.3. Są to już objawy wypalania dpf czy raczej jest to za niskie spalanie? Spodziewałem się bardziej czegoś w okolicach 2.0.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Załóż diode i nie będziesz się zastanawiać. Paręnaście minut na parkingu i kilka groszy w sklepie za kabel i diode 
- SoulfirE
- Użytkownik
Dioda średnio mi się podoba. Skoro nie mam problemu zerknąć przed zgaszeniem na chwilowe spalanie to chciałbym się zorientować jak to wygląda, ile wtedy pali, czy podnoszą się obroty itd. Poza tym w moim przypadku pewnie jakbym miał po raz pierwszy tapicerkę w bagażniku ściągać i ciągnąć kabel przez pół auta wcale nie wydaje mi się żeby to było parenaście minut roboty.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Ale akurat sie tak składa, ze nie uraziłeś nikogo. Co do druciarstwa, to nim jest wypierniczenie dpf, zaślepienie egr i zmiana softu. Dlaczego? Ano dlatego, że jest to niezgodne z przepisami i powoduje nieautoryzowaną poważną zmianę w silniku. Oczywiście wiadomo w jakim celu ..... i każdy właściciel sam podejmuje decyzje w sprawie swojego auta, ale dioda , to doposażenie auta w dodatkową kontrolke....tylko. Niektórzy bardzo estetycznie ją chowają za maskownicą głośnika. Natomiast w kwestii definicji druciarstwa zdaniem różnimy się widzę bardzo......
- SoulfirE
- Użytkownik
Trochę przeedytowałem poprzedni komentarz zanim odpisałeś, żeby nikt mnie źle nie zrozumiał. Masz rację, zmiana jest nieautoryzowana i może nie do końca proekologiczna, ale nie wydaje mi się, żeby była nielegalna. Wbrew pozorom zdrowy silnik bez dpf dalej mieści się w tych samych normach spalania a różnica w emisji spalin nie jest wcale taka duża. Każdy robi to co mu pasuje, ja póki co jeżdżę z dpf i chcę aby tak zostało przez jak najdłużej, dlatego też zadałem pytanie o spalanie i próbuję się rozeznać w temacie
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Masz 15 stron na temat wypalania DPF. Poczytaj trochę bo już wszystko zostało napisane.

Cytując Twój wpis "co do druciarstwa, to nim jest...", to zapomniałeś dopisać "moim zdaniem...".
Jakimi niby przepisami ?supi pisze:Ale akurat sie tak składa, ze nie uraziłeś nikogo. Co do druciarstwa, to nim jest wypierniczenie dpf, zaślepienie egr i zmiana softu. Dlaczego? Ano dlatego, że jest to niezgodne z przepisami i powoduje nieautoryzowaną poważną zmianę w silniku. Oczywiście wiadomo w jakim celu ..... i każdy właściciel sam podejmuje decyzje w sprawie swojego auta, ale dioda , to doposażenie auta w dodatkową kontrolke....tylko. Niektórzy bardzo estetycznie ją chowają za maskownicą głośnika. Natomiast w kwestii definicji druciarstwa zdaniem różnimy się widzę bardzo......
Cytując Twój wpis "co do druciarstwa, to nim jest...", to zapomniałeś dopisać "moim zdaniem...".
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Z homologacją na przykład. Nie wiem czy wycięcie dpf i zaślepienie egr u widać na analizatorze spalin. Ale wchodząc pod auto czy zaglądając pod maskę w wielu autach pocięty i pospawany dpf widać na pewno. Póki co stacje kontroli to olewają. Ale nie wiadomo jak długo.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Dokladnie homologacja, warunki tech. pojazdów oraz dyrektywa......ale numer teraz musialbym poszukać....czterysta coś o ile pamiętam. Przekładając na chłopski rozum nawet jezeli spaliny pojazdu mieszczą sie w normach lecz masz zmiany w postaci wycietego dpf lub np. wyciętego katalizatora, a wg. homologacji pojazd dany powinien być w nie wyposażony diagnosta może pogonić Cię z przegladu a policjant zatrzymać dowód rejestracyjny. To są proste i oczywiste kwestie.....każdy kierowca powinien to wiedzieć. Co do drugiej kwestii, tak masz rację bo to moje zdanie.
Ale czytałeś, ze Ci co jeżdżą za granicę czasem boją się to zrobić bo może być niefart jak ich służby trafią.
Dlatego ja tylko piszę, że określenie montażu diody jako druciarstwo jest przesadą jak sie samemu dodaje, że ma się zamiar ewentualnie rozwalić fabryczny wydech co by pozbyć się dpf i powaznie zmodyfikowac soft autka. Na marginesie w ogłoszeniach co jakiś czas jest jakiś samochód po takim zabiegu, w którym od czasu do czasu zapala się check, a wlasciciel tlumaczy, że to przez tą modyfikację i nie ma sprawy bo mozna za kazdym razem błąd skasować. Sorry ale ja takiego sprzętu bym już nie kupił, bo kto by się chciał z elektroniką bujać jak jest wybór. Jeden zakład zrobi to dobrze i nie ma problemu, a po innych jest problem.
-
red944
Alex. To spoko, że tak ma być i ktoś też tak ma jak ja w podobnych warunkach. Pozdawiam
Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka
-
terrax
czyli w przypadku serwisowego wypalania dpf`u wskazanie od ostatniej wymiany filtra jest zerowane w sterowniku?To znaczy że albo ktoś wymieniał filtr 25kkm temu albo był wypalany serwisowo.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
U mnie ostatnie wypalanie po prawie 1200 km. Przeważnie trasy mniej po mieście. Tak ze 20 %. Nie stosuje żadnych dodatków ani do paliwa. Ani do oleju.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
U kolegi z forum inicjowałem serwisowe wypalanie DPFu (według instrukcji z naszego Forum), ale nie zauważyłem aby po tym wyzerował mu się licznik. Było robione clonem, nie wiem jak przy oryginale czy innym Techu.terrax pisze:czyli w przypadku serwisowego wypalania dpf`u wskazanie od ostatniej wymiany filtra jest zerowane w sterowniku?To znaczy że albo ktoś wymieniał filtr 25kkm temu albo był wypalany serwisowo.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Potwierdzam, sam się nie resetuje, trzeba celowo wybrać jedną z pozostałych opcji aby skasować przebieg dpf'a.
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
-
gostek_71
- Forumowicz
- Miasto: Gostynin
Czy przedostawanie się paliwa do oleju silnikowego występuję tylko przy przerwaniu procesu wypalania DPF ?
Pytam ponieważ do pracy mam 25km, pod rodzę kilkanaście rond i świateł (a zawsze DPF wypala się jak jadę do pracy a nie w dłuższa trasę). Tak więc podczas wypalania zatrzymuję się, zmieniam biegi (jak w jeździe po mieście). Nigdy nie wyłączam silnika zanim nie skończy się wypalanie/zgaśnie dioda. Czy podczas takiego wypalania (znaczy wypalania w mieście a nie w trasie) może przedostawać się paliwo do oleju silnikowego ?
Pytam ponieważ do pracy mam 25km, pod rodzę kilkanaście rond i świateł (a zawsze DPF wypala się jak jadę do pracy a nie w dłuższa trasę). Tak więc podczas wypalania zatrzymuję się, zmieniam biegi (jak w jeździe po mieście). Nigdy nie wyłączam silnika zanim nie skończy się wypalanie/zgaśnie dioda. Czy podczas takiego wypalania (znaczy wypalania w mieście a nie w trasie) może przedostawać się paliwo do oleju silnikowego ?
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Panowie małe pytanie....... zawsze gdy mi się wypalał dpf dioda swiecila światłem ciągłym, a dziś migała i gdy zatrzymywalem się przed skrzyżowaniem gasła, a po ruszeniu z miejsca dalej się zapalała i migała. Czas wypalania był chyba taki sam jak zawsze. Czy takie wypalanie jest również normalne?