--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuTemperatura 130 stopni brak mocy dymienie
-
evo
Temperatura 130 stopni brak mocy dymienie
Witam Dopadł mnie dziś pech
A wiec Wyskoczył komunikat Przegrzanie Wyłącz samochód 130°C Wiec stanąłem Wysiadłem zaglądam pod maskę płyn jest . Poczekałem chwile przekręcam kluczyk sprawdzić temperaturę jest 90 °C. Wiec odpalam auto i po 1 min silnik zaczął klekotać i dym za tylna szybko wiec szybko wyłączyłem. Zaciągnąłem auto na podwórko 1 co zrobiłem Sprawdziłem czy rozrząd nie przeskoczył. Ściągnąłem obudowę wszytko tak jak powinno być .
Następnie wyciągam termostat a on zamknięty . Opalarka podgrzałem otworzy się delikatnie wiec wiadomo czemu 130 °C pokazało.
Odpalam jeszcze raz dalej Klekocze i zaraz gaśnie .
Pierwsza Diagnoza wtryski zawiozłem Sprawne.
Druga Diagnoza Sprawdzić ciśnienie w cylindrach 3 4 nie ma ciśnienia.
Ktos miał do czynienia z podobnym objawem ?
Albo co obstawiacie Pęknięty tłok ? Popychacze hydrauliczne ?>
A wiec Wyskoczył komunikat Przegrzanie Wyłącz samochód 130°C Wiec stanąłem Wysiadłem zaglądam pod maskę płyn jest . Poczekałem chwile przekręcam kluczyk sprawdzić temperaturę jest 90 °C. Wiec odpalam auto i po 1 min silnik zaczął klekotać i dym za tylna szybko wiec szybko wyłączyłem. Zaciągnąłem auto na podwórko 1 co zrobiłem Sprawdziłem czy rozrząd nie przeskoczył. Ściągnąłem obudowę wszytko tak jak powinno być .
Następnie wyciągam termostat a on zamknięty . Opalarka podgrzałem otworzy się delikatnie wiec wiadomo czemu 130 °C pokazało.
Odpalam jeszcze raz dalej Klekocze i zaraz gaśnie .
Pierwsza Diagnoza wtryski zawiozłem Sprawne.
Druga Diagnoza Sprawdzić ciśnienie w cylindrach 3 4 nie ma ciśnienia.
Ktos miał do czynienia z podobnym objawem ?
Albo co obstawiacie Pęknięty tłok ? Popychacze hydrauliczne ?>
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Temperatura 130 stopni brak mocy dymienie
A nie łatwiej na początku podłączyć pod kompa i sprawdzić jaki wywaliło błąd ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
evo
Moze i łatwiej ale nie ma dostempu i nawet nie ma jak nim zajechać
- Alex
- Zapaleniec
Jeśli odłączenie aku nie pomoże, wykręciłbym czujnik temperatury spalin oraz go przeczyścił.
-
evo
Robiłem wcześniej był czarny osadEdit
Ostatnio zmieniony 7 cze 2016, o 06:20 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
- kozak
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
no ale skoro na 3 i4 nie ma ciśnienia to co ma komp pokazać ? mechaniczniej usterki on nie pokaże, a odłączenie aku raczej nie naprawi ciśnienia
uszczelka, tłoki, pierścienie, podejrzewam, że bez zrzucenia głowicy za wiele się nie dowiesz, ewentualnie endoskop.
-
evo
Zaczołem od rozebrania klawiatury ale sie zatrzymałem bo bez Demontażu rozrządu nie wyciągnę
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Wiara w kompa i błędy jest bezcenna. Jednak ja bym zaczął od zdjęcia głowicy. Silnik przegrzany równa się remont przynajmniej góry. Brak ciśnienia na dwóch cylindrach wiele o tym mówi. Czujnik temperatury spalin tego nie uzdrowi. Nie widziałeś, że ci się przegrzewa? Po takim przegrzaniu głowica mogła popękać. A do planowania jest na pewno. Mogły popękać tłoki, zapiec się pierścienie, zatrzeć cylindry. Jeśli faktycznie temperatura osiągnęła 130 st C. Góra jest do roboty.
-
Gizd
Ale wyskoczyli ci z kompem.
130° przez chwile to jeszcze nie tragedia ale przez dłuższy czas to może być różnie. Jeśli był odpowiedni płyn a nie woda oczywiście.
Jeśli niema kompresji to i tak musisz rozebrać cały silnik.
Masz klekota 160ps? Jaki rok? Były komunikaty o braku smarowania?
130° przez chwile to jeszcze nie tragedia ale przez dłuższy czas to może być różnie. Jeśli był odpowiedni płyn a nie woda oczywiście.
Jeśli niema kompresji to i tak musisz rozebrać cały silnik.
Masz klekota 160ps? Jaki rok? Były komunikaty o braku smarowania?
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Też miałem taki komunikat, jak auto przeciągnąłem kilka razy od 100 do ponad 200km/h.
Robiłem testy przyspieszenia. Za piątym, może szóstym razem pociągnąłem do maxa, przy 220 wywalił komunikat przegrzany silnik i temp. skoczyła skokowo na 130 st.
Zjechałem na pobocze, Problemy z odpaleniem, jak już zaskoczył, to klekotał niemiłosiernie i zaraz gasł.
Ponieważ jednak bez op-coma w trasę nie wyjeżdżam to podłączam i co, alarm od czujnika temp za DPF.
Kasuję błąd, sprawdzam temp. silnika 86 st. C.
Odpalam, pracuje normalnie i tak jest do dziś. po kilkukrotnym pociągnięciu z pedałem gazu w podłodze temp. spalin osiągnęła max. dopuszczalna temperaturę.
Czytałem na forum, tylko nie pamiętam tym, czy na drugim insigni, o co najmniej kilku takich przypadkach.
Błąd można skasować op-comem, zwykłym ELM327 lub odłączając Aku na 15 minut.
Dopóki błędu się nie skasuje sterownik będzie wprowadzał silnk w tryb pracy awaryjnej, a właściwie to nie pozwala na żadna pracę.
Dlatego niestety w tym silniku, w tym aucie zaczyna się od sprawdzenia i diagnostyki a później demontuje pół silnika.
Może faktycznie w tym przypadku coś pękło, nie wiem, nie mam szklanej kuli, ale wiem, że wskaźnik temp silnika jest sterowany przez sterownik i nie zawsze pokazuje że silnik się przegrzał.
Powodzenia w dalszej naprawie.
Robiłem testy przyspieszenia. Za piątym, może szóstym razem pociągnąłem do maxa, przy 220 wywalił komunikat przegrzany silnik i temp. skoczyła skokowo na 130 st.
Zjechałem na pobocze, Problemy z odpaleniem, jak już zaskoczył, to klekotał niemiłosiernie i zaraz gasł.
Ponieważ jednak bez op-coma w trasę nie wyjeżdżam to podłączam i co, alarm od czujnika temp za DPF.
Kasuję błąd, sprawdzam temp. silnika 86 st. C.
Odpalam, pracuje normalnie i tak jest do dziś. po kilkukrotnym pociągnięciu z pedałem gazu w podłodze temp. spalin osiągnęła max. dopuszczalna temperaturę.
Czytałem na forum, tylko nie pamiętam tym, czy na drugim insigni, o co najmniej kilku takich przypadkach.
Błąd można skasować op-comem, zwykłym ELM327 lub odłączając Aku na 15 minut.
Dopóki błędu się nie skasuje sterownik będzie wprowadzał silnk w tryb pracy awaryjnej, a właściwie to nie pozwala na żadna pracę.
Dlatego niestety w tym silniku, w tym aucie zaczyna się od sprawdzenia i diagnostyki a później demontuje pół silnika.
Może faktycznie w tym przypadku coś pękło, nie wiem, nie mam szklanej kuli, ale wiem, że wskaźnik temp silnika jest sterowany przez sterownik i nie zawsze pokazuje że silnik się przegrzał.
Powodzenia w dalszej naprawie.
-
Gizd
Znowu sobie poleciałeś.
Chłopak przecież pisze, ze nie ma kompresji na DWÓCH CYLINDRACH.
- Alex
- Zapaleniec
Również miałem taką sytuację z komunikatem, wskazówką na 130'C i hałaśliwym nierównomiernym klekotaniem. Błąd wyskoczył podczas wypalania DPF i po podpięciu do kompa okazało się, że zawinił czujnik temperatury spalin. Wykręciłem go, przeczyściłem, odpiąłem aku ale niestety pomogło tylko na 5 min. Oczywiście czujnik wymieniłem na nowy i jest spokój.
Wpis kmy mogę potwierdzić. Mój znajomy miał takich przypadek, że leciał autostradą z pedałem w podłodze i wywaliło komunikat + 130'C. Błąd skasował kompem i pojechał dalej. Za to już odpowiedzialny jest ECU, który widocznie ma jakiś "kaganiec", który jak widać, potrafi odczytać złe wartości, co prowadzi do wyskoczenia komunikatu i wprowadzenia auta w tryb awaryjny.
Wpis kmy mogę potwierdzić. Mój znajomy miał takich przypadek, że leciał autostradą z pedałem w podłodze i wywaliło komunikat + 130'C. Błąd skasował kompem i pojechał dalej. Za to już odpowiedzialny jest ECU, który widocznie ma jakiś "kaganiec", który jak widać, potrafi odczytać złe wartości, co prowadzi do wyskoczenia komunikatu i wprowadzenia auta w tryb awaryjny.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Trochę dziwny opis że nie ma ciśnienia bo nawet gdyby nie było pierścieni to jakaś kompresja jest, to samo przy pękniętej głowicy czy wypalonych zaworach. Dziura w denku tłoka? Ale w dwóch na raz? Pourywane zawory? I coznów w dwóch cylindrach na raz. Może świece żarowe popękały? No ale i tu nie było by zero kompresji?
-
evo
Plyn był nowy zalany. Zawsze trzymał 90 . Fakt od 2 dni jest uszkodzony czujnik spalin. Spalanie sięgali nawet do 13l na 100 wyciągnąłem 2 sondy były czarne całe więc wyczyściłem. I spalanie spadło do 9l. Dziś odpaliłem auto coś słyszałem że jakoś inaczej pracuje ale przejechalem kilka km ustalo i normalnie jechał max 120 jechałem i nagle wyskoczył komunikat o temperaturze ale nie klekotal. Wina termoztat nie otwierał się. Potem odpaliłem i już zaczął dymic i klekotac
-
bialy1978
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Warszawa
Chłopak napisał "Druga diagnoza..."Gizd pisze:Znowu sobie poleciałeś.Chłopak przecież pisze, ze nie ma kompresji na DWÓCH CYLINDRACH.
Tylko czym diagnozowane było skoro do kompa nie podłączył..."
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
evo
Specjalnym urządzeniem do sprawdzania kompresji. 2.0 130 km automat 2010 rok
-
Gizd
Sprawdzasz kompresje komputerem? A to w jaki sposób?bialy1978 pisze:Tylko czym diagnozowane było skoro do kompa nie podłączył..."
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
np. w taki:

kolega @bialy1978 zapewne myślał o pomiarze z czujników cisnienia w cylindrach które sa montowane w świecach żarowych
Jak widzisz, sterownik w takich silnikach na bieżąco monitoruje ciśnienia w cylindrach i dostosowuje parametry pracy także biorąc dane z tych czujników.

kolega @bialy1978 zapewne myślał o pomiarze z czujników cisnienia w cylindrach które sa montowane w świecach żarowych
Jak widzisz, sterownik w takich silnikach na bieżąco monitoruje ciśnienia w cylindrach i dostosowuje parametry pracy także biorąc dane z tych czujników.
-
Andrzej
Ten temat jest na forum, winowajcą jest czujnik temperatury spalania DPF.
Też miałem ten komunikat i klekot silnika, oczywiście laweta i ASO. Skasowali błąd i wszystko powróciło do normy ale następnego dnia wymieniłem czujnik 300zł spokój już 2 lata.
Też miałem ten komunikat i klekot silnika, oczywiście laweta i ASO. Skasowali błąd i wszystko powróciło do normy ale następnego dnia wymieniłem czujnik 300zł spokój już 2 lata.