--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAmortyzatory
-
all35
Amortyzatory
Byłem na badaniu technicznym i zalecono mi wymianę shock absorbera. Znalazłem monroe ,ale bez oznaczenia lewy prawy. Czy to jest uniwersalna część?
-
macgregor111
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 2.0 CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Amortyzatory
Tył nie ma podziału na lewe czy prawe.
Przód natomiast tak.
Wysłane z mojego... Czy to ważne?
Przód natomiast tak.
Wysłane z mojego... Czy to ważne?
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Co ciekawe jest już temat poświęcony amorkom i wynika z niego że przynajmniej w kombi są trzy rodzaje amortyzatorów z tyłu.A jeśli chodzi o strony zabudowy to nie jestem pewien czy IDS nie jest podzielony stronami.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2016, o 12:34 przez profek, łącznie zmieniany 1 raz.
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie. IDSy z tyłu również są bez podziału na strony.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
switek3
- Użytkownik
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Amortyzatory
Diagnosta na przeglądzie powiedział, że amortyzatory tylne się powoli kończą (pokazało 58 i 62% z tego co pamiętam). Czy ktoś wie jaki koszt wymiany w ASO i poza? Jakie wybierać? Jakie firmy?
- profek
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
Jeśli uda się dobrać to polecam KYB gazówki oczywiście.Jeździłem w poprzednim aucie i złego słowa nie dam powiedzieć.
-
lynx6
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
bilstein lub kyb podobna cena moim zdaniem lepsze niż oryginał i znacznie tańsze.
W focusie sport miałem kyb a w insigni mam bilstein +sprężyny Eibach Pro-Kit .
Na oryginalnym zawieszeniu insignia zle się jeździ po krętych drogach z nierówną nawierzchnią focus mia znacznie lepsze fabryczne zawieszenie dlatego wymieniłem na bilstein +sprężyny Eibach Pro-Kit i jest zdecydowanie lepiej .
W focusie sport miałem kyb a w insigni mam bilstein +sprężyny Eibach Pro-Kit .
Na oryginalnym zawieszeniu insignia zle się jeździ po krętych drogach z nierówną nawierzchnią focus mia znacznie lepsze fabryczne zawieszenie dlatego wymieniłem na bilstein +sprężyny Eibach Pro-Kit i jest zdecydowanie lepiej .
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
Fabrycznie jest Monroe, a aftermarket jest robiony na tych samych podzespołach i tez jest to amor olejowo-gazowy.
-
switek3
- Użytkownik
- Miasto:
Czy ktoś wie czy da się sprawdzić bez wizyty w ASO jakie tyle amortyzatory występują w aucie? Bo muszę kupić dwa
-- 4 mar 2017, o 14:45 --
I powiedzcie co jeszcze wymienia się przy okazji wymiany tylnych amorów?
-- 4 mar 2017, o 14:47 --
I czy da się wymienić same osłony? Bo podobno one pękły. I czy to one mogły spowodować wylanie? Bo ja się na tym nie znam...
-- 4 mar 2017, o 17:08 --
I jeszcze jedno pytanie - amory gazowe czy gazowo-olejowe?
-- 4 mar 2017, o 14:45 --
I powiedzcie co jeszcze wymienia się przy okazji wymiany tylnych amorów?
-- 4 mar 2017, o 14:47 --
I czy da się wymienić same osłony? Bo podobno one pękły. I czy to one mogły spowodować wylanie? Bo ja się na tym nie znam...
-- 4 mar 2017, o 17:08 --
I jeszcze jedno pytanie - amory gazowe czy gazowo-olejowe?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Osłony można wymienić,ale na pewno nie miały wpływu na wylanie się amorkaswitek3 pisze: I czy da się wymienić same osłony? Bo podobno one pękły. I czy to one mogły spowodować wylanie? Bo ja się na tym nie znam...![]()
- Silv3r
- Użytkownik
- Miasto: Wałbrzych
Osłona chroni przed zanieczyszczeniami tj. Piasek który działa bardzo destruktywnie na uszczelnieni i chromowany walek, czyli od nich głównie zależy żywotność amortyzatora.
Wysłane z mojego SM-T280 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-T280 przy użyciu Tapatalka
-
switek3
- Użytkownik
- Miasto:
Mam taki problem:
Padały mi tylne amory. Napisalem do ASO o numery katalogowe i podali takie 436908 i 436909. Zamówiłem przez moje mechanika Sachsy (do standarda bo nie mam flexa ani obnizonego). I po montażu na większych dziurach coś stukalo/dzwonilo jakby latały części w bagazniku. Wróciłem wczoraj na warsztat i obstukali wszystko i nic. Dokrecili i nic. Gościu że mną jechał po placu i tez było słychać. Wymienili na stare amory i mam jeździć 1-2 dni żeby zobaczyć czy będzie stukac. Ale już mogę powiedzieć że ma tych dźwięków nie ma. Tylko zastanawiam się bo mój numer VIN (B...) wskazywałby że powinienem mieć te amory do flex itp. Ale numery części niewiele dają. Jeszcze dzisiaj zadzwoniłem do nexteam to podali mi takie numery 95516549 i 95516550. No i boję się że zamówię inne Sachsy i będzie to samo trzaskac bo będą złe. Doradzicie mi coś?
PS. Linki do obu amorow:
http://m.czesciauto24.pl/sachs/7448440
http://m.czesciauto24.pl/sachs/7448441
Padały mi tylne amory. Napisalem do ASO o numery katalogowe i podali takie 436908 i 436909. Zamówiłem przez moje mechanika Sachsy (do standarda bo nie mam flexa ani obnizonego). I po montażu na większych dziurach coś stukalo/dzwonilo jakby latały części w bagazniku. Wróciłem wczoraj na warsztat i obstukali wszystko i nic. Dokrecili i nic. Gościu że mną jechał po placu i tez było słychać. Wymienili na stare amory i mam jeździć 1-2 dni żeby zobaczyć czy będzie stukac. Ale już mogę powiedzieć że ma tych dźwięków nie ma. Tylko zastanawiam się bo mój numer VIN (B...) wskazywałby że powinienem mieć te amory do flex itp. Ale numery części niewiele dają. Jeszcze dzisiaj zadzwoniłem do nexteam to podali mi takie numery 95516549 i 95516550. No i boję się że zamówię inne Sachsy i będzie to samo trzaskac bo będą złe. Doradzicie mi coś?
PS. Linki do obu amorow:
http://m.czesciauto24.pl/sachs/7448440
http://m.czesciauto24.pl/sachs/7448441
-
Andrzej
Moje osłony wraz odbojami wyglądają tak jak na zdjęciu ale po wizycie w ASO stwierdzono że mam zużyte odboje ( a raczej ich brak) - myślę że chcą mnie naciągnąć ?
W grafice widnieją różne rodzaje odboji ale to chyba w zależności od wersji Insigni
W grafice widnieją różne rodzaje odboji ale to chyba w zależności od wersji Insigni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- elfiasty
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
Serio pytasz czy w ASO chcą Cię "naciągnąć" ? Pewnie nie chcą, po prostu mają zalecenie - wymieniać ile się da 
Te odboje faktycznie się zużywają i warto je wymienić, ale w ASO pewnie ze 150 zł sztuka
za kawałek gąbki i plastiku.
Te odboje faktycznie się zużywają i warto je wymienić, ale w ASO pewnie ze 150 zł sztuka
-
Andrzej
chodzi mi bardziej o to czy odboje są wmontowane tak jak na zdjęciu w osłonę czy po wyżej osłony są jeszcze jakieś odboje, wizualnie mam tylko te w osłonach
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Osłony można zawsze kupić samemu poza ASO, a im samą usługę zlecić. Albo powiedzieć, żeby nie robili i zrobić samemu lub zlecić innemu mechanikowi, jeśli faktycznie konieczna jest wymiana.
- elfiasty
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
Nie ma. Jest dokładnie tak jak na zdjęciu.Andrzej pisze:chodzi mi bardziej o to czy odboje są wmontowane tak jak na zdjęciu w osłonę czy po wyżej osłony są jeszcze jakieś odboje, wizualnie mam tylko te w osłonach
-
bartekb14
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
Na forum ogłasza się kolega pro-choice ja kupowałem u niego pare (2szt) za 80 zł, polecam