--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

brązowa Insignia ST- klekot Socka

ODPOWIEDZ
Socku
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2012
Miasto:

brązowa Insignia ST- klekot Socka

Post autor: Socku » 6 cze 2016, o 21:40

Witajcie ;)
Jestem tu dosyć nowy choć forum czytam już od jakiegoś czasu... Ostatnio w końcu doczekałem się na odbiór mojej "panny" więc już stoi w garażu :D 2,0 CDTi 130KM brązowe kombi z 2012roku... jak na razie jestem pod wrażeniem, podoba mi się szczególnie z zewnątrz :D
VIN kiedyś już tu wklejałem ale jakby co powtórzę ;) : W0LGM8EL2D1045797
Na razie szykują mi się kolejne wydatki i prace do zrobienia:
1) opony na lato - na 99% będą hankoki ventus prime3 w rozmiarze 225/55/R17. ma ktoś? może ktoś coś o nich powiedzieć? a może jakieś inne w rozsądnej cenie?
2) wymiana oleju i filtra- myślałem o millers 5W30 - co o tym sądzicie? do tego warto płukankę? poprzednie przeglądy niestety co 30tys km.. :( filtr pewnie mann
3) montaż diody wypalania DPF
4) pomalowanie zacisków
5) wymycie tapicerki- niestety jasne wnętrze ciężko utrzymać więc mam trochę śladów po poprzednim właścicielu :(
6) przyciemnienie tylnych szyb - tu też będę prosił o rady bardziej doświadczonych kolegów bo jestem zielony w tym temacie...na ile procent można przyciemnić, gdzie w podlaskim można zrobić to porządnie i za rozsądną cenę..
7) czy będzie coś więcej zobaczymy czy pozwoli na to czas oraz fundusze....
Postaram się wrzucić zdjęcie ale jako, że nigdy tu jeszcze tego nie robiłem to nie wiem czy się uda ;) noo i w przyszłości postaram się zrobić po umyciu itp... ta fotka była jeszcze z zimy na pierwszych oględzinach autka...
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do komentowania oraz udzielania dobrych rad ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: brązowa Insignia ST- klekot Socka

Post autor: Alex » 6 cze 2016, o 22:00

Lej Millersa bez problemu i wymieniaj go co max. 15 tyś km. Wiele osób z forum stosuje ten olej, w tym ja również. Płukankę warto stosować co drugą wymianę oleju.
Tylne szyby mogą być przyciemnione nawet na 100%, natomiast przednie w ogóle, bo żadna folia nie przepuszcza tyle światła, na ile pozwalają przepis. Ale stosowania się do przepisów jest kwestią indywidualną ;)
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 6 cze 2016, o 23:58

Montuj diodę w pierwszej kolejności. To tylko kilka minut, a może się przydać.

Socku
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Socku » 7 cze 2016, o 07:08

wiedziałem, że warto tu być ;) dzięki chłopaki za podpowiedzi, zawsze można coś mądrego się dowiedzieć ;)
jak dobrze pójdzie to i oponki i olej i dioda będą w tym tygodniu, muszę tylko trochę czasu ogarnąć... co do diody to myślę, że w progu będę się wpinał...jakoś boję się grzebania w lusterku...
a może ktoś coś powiedzieć o oponkach? miałem okazję jeździć trochę na hankookach ale to było nowe auto, 8tys nalotu dopiero ale wydawało się, że są przyjemnie ciche i nic złego się z nimi nie dzieje... mam nadzieję, że i mnie nie zawiodą...

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 7 cze 2016, o 17:39

Do lusterka się wpiąć jest najprościej. Nie musisz nawet ingerować w kable tylko wsuwasz kable od diody w piny w wtyczce. ;)
Krzysztof

Socku
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Socku » 8 cze 2016, o 06:45

noo i dioda DPF podpięta :D dzięki za rady, faktycznie z lusterka a pod głośniczkiem to chyba najlepsze rozwiązanie ;) ale co się natrudziłem, żeby wpiąć się we wtyczkę.. heh
teraz trzeba się brać za kolejne prace przy Isi ;)

-- 11 cze 2016, o 14:25 --

Witajcie ponownie Panowie!
Nowe kapcie założone i brałem się dziś za pomalowanie zacisków... ale zacząłem czyścić je szczotką drucianą i co się okazało? że nie są metalowe tylko chyba jakieś aluminium...i zgodnie z tym: https://www.youtube.com/watch?v=QdSC5NDaE48 chyba moim zakupionym hammeraitem nie pomaluje :D
u Was też tak jest? sam zacisk jest "amelinowy" a reszta raczej już metalowa...ale głupio będzie wyglądało jak tylko tą "ramkę", tą resztę pociągnę farbą... macie jakieś sugestie? zrobiłem też fotkę ale na razie nie mam jak przerzucić na kompa :/

-- 11 cze 2016, o 21:05 --

a tak po pierwszym własnoręcznym myciu wygląda moja sztuczka ;)

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 13 lip 2016, o 07:11

Najlepiej szczotką drucianą na wiertarce z grubsza, a później ręcznie albo dremelkiem i odtłuścić jakimś breake cleanerem. Tylko uważaj na gumowe elementy co by sobie ich nie poszarpać szczotką. Później podkład i kolor i wsio. Najlepiej zacisk się czyści przy wymianie klocków jak się go rozczłonuje ale ze swojego doświadczenia wiem że bez demontażu zacisku też jest to wykonalne tylko trzeba więcej pooklejać przed malowaniem. Zaciski nie są amelinowe raczej to jest odlew żeliwny, może ci jeszcze farba srebrna na zaciskach się uchowała pod tą warstwą pyłu z klocków :)

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

Socku
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Socku » 13 lip 2016, o 07:27

myślałem, że wstawiłem tu fotkę.. a więc teraz wstawiam. także mówisz, że to żeliwo? obudowa zacisku z wyglądu przypomina mi żeliwo ale już sam zacisk nie koniecznie :/ srebrna farba to to nie jest bo im bardziej szoruję to tym bardziej się świeci ;) warstwę farby raczej bym już zdrapał...

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 13 lip 2016, o 09:33

Wszystkie egzemplarze z takim układem hamulcowym mają zaciski wykonane właśnie z takiego stopu metalu. Wyczyść, odtłuść i bez problemu pomaluj je Hammeraitem.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Socku
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Socku » 14 lip 2016, o 22:09

ok dzięki za podpowiedzi ;) jak będę miał chwilę to myślę, że pociągnę kolorkiem zaciski :D dziś wpadł nowy filterek kabinowy i mam nadzieję, że na długo wysiedliłem świerszcza ze schowka... zobaczymy czy smar da radę ;)
w najbliższym czasie jeszcze czeka mnie pocąca się rura turbo :/
zna ktoś w białymstoku dobrą firmę od przyciemniania szyb?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta forumowiczów”