--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Klapa bagażnika

ODPOWIEDZ
metalowiec

Re: Klapa bagażnika

Post autor: metalowiec » 2 sie 2016, o 12:02

Tak otwieram ja codziennie po kilka razy :D i nie potrzebujesz żadnego śrubokręta najlepiej zrobić to paluchem :
jak wyciągniesz ten czarny kapsel to wsuń palec dość głęboko w okolicy prawej strony zamka (patrząc jak leżysz w bagażniku oczywiście) jest tam taka mała dzwigienka ok 2cm i wystarczy ja dość mocno pchnąć w kierunku klapy bagażnika i przy okazji dość mocno pchnąć klapę żeby się trochę podniosła i to wszystko.pozdro

-- 2 sie 2016, o 13:13 --

Witam,
Mam odwieczny problem z klapą w combi i proszę o pomoc a mianowicie.
Nie działa klapa czyli nie podnosi się ani z kluczyka ani z przycisku ani z wnętrza i oczywiście wymieniłem mikrostyk bo to takie oczywiste ale nie pomogło a objawy są dziwne bo po otwarciu klapy ręcznie i podniesieniu jej do góry działa normalnie z wszystkich włączników ale jak tylko dojdzie do któregoś skrajnego położenia czyli albo góra albo dół znów przestaje działać i trzeba wtedy trochę ją podnieść lub opuścić ręcznie i wyjąć na chwilę bezpiecznik i znowu zaczyna działać .Proszę o pomoc bo ja już nie mam pomysłu :(

-- 2 sie 2016, o 14:38 --

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 2 sie 2016, o 15:58

Przemierz wiązkę elektryczną,stawiam na połamane kable między klapą a budą.

metalowiec

Post autor: metalowiec » 2 sie 2016, o 16:57

ok sprawdzę dzięki :)

-- 3 sie 2016, o 16:22 --

sprawdziłem niestety to nie to :( może jakieś inne sugestie ?

legend66
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rybnik

Post autor: legend66 » 13 wrz 2016, o 02:51

Witam miałem ostatnio małą stłuczki gościu dojechał mi tył nie ma wielkich uszkodzeń ale od tego czasu przestała się otwierać klapa bagażnika i czujniki parkowania raz zadziałają raz nie. Klapa przestała działać otwarło się z pilota i tak już zostało przestała reagować na pilot guzik w drzwiach czy na klapie jest tylko tkanin i mruganie światłami ale klapa się nie opuszczał lekko jej pomogłem w dół i zaskoczył guzik na klapie lecz klapa opadnie ale zaciągnąć nie odciągnie. teraz to tylko mogę klapę od środka otworzyć po otwarciu takie wrażenie że wykrzywia na prawą str, wystarczy lekko podnieść i zaskoczy guzik ale zpowrotem znów to samo się nie zamyka czekam na oględziny samochodu z ubezpieczalni ale niewim jak to przedstawić gościowi, że po takim małym najechaniu klapa przestała działac

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: elfiasty » 13 wrz 2016, o 06:26

Czujniki parkowania są bardzo czułe na takie /cenzura/ wystarczy w niego trochę mocniej uderzyć i wariuje - czyli koniecznie do wymiany bo tak jak piszesz, raz będzie działać raz nie. Co do reszty Twojego postu to nic nie rozumiem :P No ale w kwestii ubezpieczenia to nie Twoja broszka się tłumaczyć co się stało podczas zdarzenia(jak to zostało uszkodzone, chyba że ewidentnie miałeś coś uszkodzone wcześniej). Nawet niewielkie uderzenie może czasem zrobić jakieś poważniejsze uszkodzenia. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda ale pamiętaj, że oględziny rzeczoznawcy z zewnątrz też mogą się różnić od np. oględzin po zdjęciu zderzaka czy wrzuceniu samochodu na podnośnik. Dlatego jeśli chcesz konkretnie podejść do tematu to pamiętaj, że rzeczoznawca jest pracownikiem ubezpieczalni, on Ci nie sprawdzi wszystkiego co się stało to Ty musisz tego dopilnować no chyba, że uważasz - ok nic się poważnego nie stało biorę hajs naprawiam to sam, może coś zostanie. Według mnie to jest błędne myślenie. Najlepiej oddać w takim przypadku samochód (sam nie wierzę, że to piszę) do ASO, które upoważniasz do naprawy. Oni zajmują się wszystkim od kwestii formalnych do całkowitej naprawy i w dodatku bezgotówkowo. Plusem naprawy w ASO jest to, że na części będziesz miał gwarancję/rękojmie, dodatkowo jak coś spierdolą jak to w ASO to zawsze przyjedziesz i to naprawią. Ja miałem akurat jedną przygodę facet wjechał mi w tył. Propozycja ubezpieczyciela 2,5k do ręki i się nie przejmują, wycena i naprawa w ASO wyszła na ok 10k + samochód zastępczy na czas naprawy z OC sprawcy.

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 14 wrz 2016, o 07:47

Witam wszystkich forumowiczów, Mam insignie kombi 2011 r (modelowo 2012) z elektryczną klapą bagażnika i od kilku dni problem. Tak jak pisało kilku forumowiczów wcześniej, podczas zamykania dochodzi do zamka i odbija się jak by trafiła na przeszkodę. Zauważyłem, że klapa się nie równo zamyka, podczas opuszczania delikatnie ją skręca w lewą stronę. Niestety nie znalazłem odpowiedzi we wcześniejszych wpisach, czy ktoś wie jak rozwiązać problem. Dodam, że jestem użytkownikiem insigni od kilku dni, byłem w ASO na przeglądzie przed zakupem i Pan w ASO powiedział, że wymienili siłownik klapy w ramach akcji serwisowej więc jest nowy, nie wiem czy ten problem pojawiał się przed ową wymianą. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 14 wrz 2016, o 20:43

A nie piszczy ci po kiedy dłużej zostawisz klapę bo umnie jak jest ciepło powyżej 25 stopni to halasuje a zarówno niekiedy odbija klapa przed zamknieciem i raczej to wina tego wymienionego siłownika ja to juz 2 raz jade znim do ASO i zobaczymy co mi powiedzą ostatnio przesmarowali i pomogło na tydzień chyba ze co tydzień bede jeździł do nich na smarowanie siłownika.

Wysłane z mojego Samszunga

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 15 wrz 2016, o 06:36

konikkr pisze:edit
Nic nie piszczy, chodzi płynnie, tylko czasami odbija, powiedzmy 2 razy na 10 prób
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, o 12:06 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 16 wrz 2016, o 14:39

Byłem w ASO i wymienili mi siłownik na nowy i daja dwa lata gwarancji obejrzymy czy znów nie zacznie piszczec w kolejne lato

Wysłane z mojego Samszunga

Glizdowsky

Post autor: Glizdowsky » 21 wrz 2016, o 04:05

A panowie podejdzie klapa z polifta do przedlifta wraz z osprzętem lampami itp?

Dragster
Forumowicz
Auto: Insignia ST 2.0 4x4
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Koronowo

Post autor: Dragster » 4 paź 2016, o 20:55

Uzupełniał ktoś może olej w siłowniku hydraulicznym automatycznej klapy w ST. Ostatnio zauważyłem, że wyrzygał mi nieco oleju oraz, że czasami głośniej działa pompka pod sam koniec otwierania.

-- 5 paź 2016, o 18:02 --

Nikt nie dolewał oleju do układu otwierania klapy bagażnika w ST?

edzio123

Post autor: edzio123 » 13 paź 2016, o 18:57

Witam,
Ja mam podobny problem, oczywiście z przycisku między oświetleniem nie otwiera klapy (Insignia Kombi 2011-klapa eletryczna), ale większość z Was pisze, że mogą otworzyć z przycisku na drzwiach kierowcy bądź z pilota. Natomiast ja nie mogę w żaden sposób, guzik nie działa, kluczyk nie działa, mikrostyk nie działa. Po naciśnięciu mikrostyku "awaryjne" migają jak do otwierania klapy, ale lipa, Nic się nie dzieje. Czyli u mnie nie działa żaden z 3 sposobów. Czy powodem tego jest także ten mikrostyk ? Podłaczałem pod kompa nawet i wykazało jakiś błąd właśnie obwodu klapy tylnej B2495
Proszę o pilną odp.

Pzdr

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 paź 2016, o 19:24

edzio123 prawdopodobnie wiązka sterowania, pękł któryś z kabelków nad klapą w gumowej harmonijce

edzio123

Post autor: edzio123 » 13 paź 2016, o 19:28

Czy tą wiązkę można jakoś rozebrać mało inwazyjnie ?

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 paź 2016, o 20:09

ta gumowa harmonijka jest wciśnięta spróbuj podważyć i pociągnąć, może będzie widać który kabel jest przerwany jak nie to trzeba każdy kabelek prześwietlić miernikiem, praca dla cierpliwych

-- 13 paź 2016, o 20:14 --

nie wiem jak lecą przewody ale tak teraz zastanawiając się powinny iść do pompy siłownika, nie rozbierałem żadnych elementów klapy, może wypowie się ktoś ko rozbierał

Dragster
Forumowicz
Auto: Insignia ST 2.0 4x4
Miasto: Koronowo

Post autor: Dragster » 13 paź 2016, o 20:48

Nie masz wody w bagażniku. Może moduł być zamoknięty.

-- 18 paź 2016, o 11:57 --

Pytanie czy ktoś miał taki błąd:

B396C - Przełącznik trybu działania pokrywy, Sygnał nieprawidłowy. Kod jest stały po skasowaniu pojawia się znowu.

Klapa wydaje się działać prawidłowo poza wyciekiem oleju z siłownika.

pawlaj
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTi ST
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: pawlaj » 5 lis 2016, o 02:13

Witam,

miałem ten sam problem, czyli następujące objawy:
- otwieranie z pilota - mrugały tylko awaryjne,
- otwieranie z przycisku w klapie - mrugały tylko awaryjne,
- otwieranie z przycisku w drzwiach - mrugały tylko awaryjne.
Podczas wszystkich tych operacji było słychać delikatne klikanie dobiegające z okolicy prawego tylnego nadkola, gdzie okazało się później, że jest zlokalizowany moduł sterowania klapą.

Diagnoza po podłączeniu interfejsu:

B2495 - <Nieznany kod błędu>
(01) - Obecny

B396A - <Nieznany kod błędu>
(01) - Obecny

Po wejściu do bagażnika, oczywiście od strony kabiny i dostaniu się do modułu sterującego okazało się, że nie wiedzieć skąd, ale zalany był wodą.
Po wypięciu, ogólnym wysuszeniu i zakonserwowaniu części płytki, która stała w wodzie wszystko wróciło do normalności - skasowane błędy już się nie pojawiają...

życzę powodzenia ;-)

justyna2388
Nowicjusz
Kod silnika: A16XER
Miasto:

Post autor: justyna2388 » 4 gru 2016, o 12:36

Witam w swojej Insignii klapa od bagażnika bardzo cięzko się zamyka tzn mozno trzeba trzasnąc zeby dobrze sie zamknęła. Tak z okolo25-30cm puszczam i dopiero sie zatrzasnie. W przeciwnym razie jak biore za klape to sie rusza. Dla osób które siedzą z tyłu moze to byc uciązliwe bo to bardzo głośny trzask
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 15:38 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

kulczyk89
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: kulczyk89 » 11 gru 2016, o 19:34

Witam mam takie pytanie klapa tylnia mi się nie otwiera wczoraj jeszcze raz ją otworzyłem a już dzisiaj nie mogłem.. wie ktoś czy to będzie jakiś bezpiecznik jak tak to jaki i gdzie się znajduję z góry dziękuję za pomoc... jak próbuje ją otworzyć to zamek nie reaguje

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 11 gru 2016, o 19:51

Mikrostyk do wymiany. Wszystko opisane na forum.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”