--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: DPF
w takim razie dioda Ci się 2 x zapaliła bo przerwałeś wypalanie filtra za pierwszym razem i proces rozpoczął się ponownie. Oleju nie musisz zmieniać.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Spróbuj odpalić i przejechać się, możliwe, że wypalanie zacznie się znowu. Wtedy 2500 obrotów i spokojnie jedziesz aż się nie wypali. Może to i być z 20 km.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
Davidbham
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
w piatek rano pojawil mi sie komunikat pozniej zalozylem diode jezdzilem caly weekend i nic nie zapalilo sie a dzis zapqlila sie 2 razyelfiasty pisze:w takim razie dioda Ci się 2 x zapaliła bo przerwałeś wypalanie filtra za pierwszym razem i proces rozpoczął się ponownie. Oleju nie musisz zmieniać.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2016, o 01:01 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt 8
-
tomek8309
Witam mam Insignie po faceliftingu od kupna po miesiącu jazdy wyświetlił mi się komunikat filtr sadzy pełny kontynuować jazdę ok nie gasiłem silnika po jakimś czasie komunikat zniknął dwa tygodnie temu miałem auto na serwisie wymiana oleju i takie tam po odebraniu auta jadąc do pracy zauważyłem podwyższone obroty silnika sprawdziłem spalanie do tego komunikat ogrzewanie tylnej szyby ok myślę wypalanie filtra poczekałem obroty spadły komunikat zniknął o szybie wyzerowalem licznik dzisiaj po przejechaniu 140 km od wyzerowania to samo i moje pytanie czy to normalne że po tak krótkim przebiegu znowu wypala się filtr i nie wyświetla się komunikat filtr sadzy pełny czytałem na forum że jazdą po mieście wypala się co 300-400km.Dodam że w serwisie powiedzieli ze zrobili upgrade softu czy coś,z góry dziękuję za informację
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Jazda po mieście nie zawsze jest taka sama. Można odpalić auto i po mieście zrobić 20km, a można odpalić auto, przejechać 2km, odstać 8 godzin, znów odpalić, przejechać kolejne 2 km, zjeść obiad, odpalić auto, przejechać znów 2 km do sklepu itd...
Największe zabrudzenie DPF powstaje w czasie jazdy z zimnym silnikiem. Dasz mu się w ogóle zagrzać?
Dziś rano (temp. 8 st. C ) silnik (także A20DTH) osiągnął 86st. C dopiero po przejechaniu ponad 10km.
Druga sprawa to paliwo, im gorsze tym szybciej zapycha się DPF.
Największe zabrudzenie DPF powstaje w czasie jazdy z zimnym silnikiem. Dasz mu się w ogóle zagrzać?
Dziś rano (temp. 8 st. C ) silnik (także A20DTH) osiągnął 86st. C dopiero po przejechaniu ponad 10km.
Druga sprawa to paliwo, im gorsze tym szybciej zapycha się DPF.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Raz miałem przypadek, że w mieście odstęp między wypalaniami wyniósł około 150 km. Ale nigdy wcześniej nie miałem komunikatu.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Bodex
@Alex i mnie też , ale to dlatego ze poprzednie nie bylo optymalne , nie osiągną wymaganej temperatury.
Ponieważ sa tu zainteresowani problemami z,DPF i nie do końca wszyscy wiedzą co piszą ,że się oczyści to jest nie do końca prawda i wklejam.link do artykułu wszystko o DPF .
https://youtu.be/yApmlEVsnh0
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ponieważ sa tu zainteresowani problemami z,DPF i nie do końca wszyscy wiedzą co piszą ,że się oczyści to jest nie do końca prawda i wklejam.link do artykułu wszystko o DPF .
https://youtu.be/yApmlEVsnh0
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak samo jak ci goście nie do końca mówią z sensem. Co to są niby za autorytety? Plotą trzy po trzy. Część prawdy część jakichś mitów i niby wykład ma być. Teksty z cyklu bo pojedziesz na działkę i gałęź kabel ci wyrwie czy odpowiedź i tak i nie na pytanie o legalność usuwania dpf. Tylko ośmiesza ten cały filmik. Tam jest cała masa takich kwiatków. Ledwo do końca wytrzymałem. Jedyny cel filmiku to nastraszyć laika, aby czym prędzej poleciał do podobnej firmy i usuwał dpf. Raz plota, że temperatury są za niskie a potem żalą się, że pan w skodzie ma 850 stopni jadąc 120 km/h. To jakiś bełkot jest. Jedno zdanie zaprzecza następnemu. Bo skoro pan jeździ po 120 ekspresówkami ta skodą to co tydzień czy tam co dzień jak oni powiedzieli nic wypalało mu się nie będzie.
Jedyny morał z tej historii to taki, że wciąż wielu kupuje samochody na które nie do końca ich stać. I dlatego te problemy. Zamiast pewnego golfa w benzynie z polskiego salonu. Wielu wybierze nie pewnego passata w dieslu z Niemiec. Bo passat to większy szpan a cena zakupu podobna.
Jedyny morał z tej historii to taki, że wciąż wielu kupuje samochody na które nie do końca ich stać. I dlatego te problemy. Zamiast pewnego golfa w benzynie z polskiego salonu. Wielu wybierze nie pewnego passata w dieslu z Niemiec. Bo passat to większy szpan a cena zakupu podobna.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Podziwiam, że przebrnąłeś przez cały ten film. Ja odpadłem po 3 minutach, szkoda mi było stracić ponad 20 minut na te bzdury
No i z tego co napisałeś, miałem dobre przeczucie, że dalej nic lepiej nie będzie 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Niestety w dobie coraz bardziej powszechnego Internetu taka radosną twórczość może uprawiać każdy. Wie nie wie ale mówi. Niestety wielu się na to nabierze. Kilkukrotnie chciałem wyłączyć. Ale myślę posłucham co jeszcze ciekawego wymyślą.
Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że właśnie ten popiół i co tam jeszcze nie udało się wypalić. Można usunąć w większości przypadków przy pomocy płynu do czyszczenia wkładów kominkowych lub specjalnie do dpf i myjki ciśnieniowej. Nie trzeba walić kasy różnej maści "fachowcom". Przy odrobinie chęci i zdolności mechanicznych można to wykonać samodzielnie. A z myjki ciśnieniowej jeśli w domu nie mamy skorzystać na myjni samochodowej. Mój kolega tak czyścił.
Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że właśnie ten popiół i co tam jeszcze nie udało się wypalić. Można usunąć w większości przypadków przy pomocy płynu do czyszczenia wkładów kominkowych lub specjalnie do dpf i myjki ciśnieniowej. Nie trzeba walić kasy różnej maści "fachowcom". Przy odrobinie chęci i zdolności mechanicznych można to wykonać samodzielnie. A z myjki ciśnieniowej jeśli w domu nie mamy skorzystać na myjni samochodowej. Mój kolega tak czyścił.
-
Bodex
CHłopaki, hm , ten i każdy inny film czegoś uczy , ważne żeby umieć oddzielić ziarno od plew , ten film jest w formie lansu jakiejś firmy .
Dla tych którzy juz posiadają pewna wiedzę , nie myślcie że już wszystko wiecie , ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie .
Wiecie jakie wnioski mam na przyszłość ? Nigdy wiecej diesla.
Zepsuło go.
Dziadek jadąc autobahnem 120 140 osiąga optymalne parametry spalania niską emisje sadzy i temperaturę wydechu gdzie optymalnie się wypala sadza w dpf , i wypalanie sie wydłuża nawet do 20 km .A to oznacza optymalne oczyszczenie dpfa i rzadsze cykle = dłuższa żywotność całego napędu silnika bo mniej ropy w oleju ....
Gdy trafi do PL i gość Agra wirusa i będzie startował w Wa-Wie ze świateł to zapełni dpfa sadzami i po ptokach , reszte sobie dopiszcie
Dla tych którzy juz posiadają pewna wiedzę , nie myślcie że już wszystko wiecie , ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie .
Wiecie jakie wnioski mam na przyszłość ? Nigdy wiecej diesla.
Zepsuło go.
Dziadek jadąc autobahnem 120 140 osiąga optymalne parametry spalania niską emisje sadzy i temperaturę wydechu gdzie optymalnie się wypala sadza w dpf , i wypalanie sie wydłuża nawet do 20 km .A to oznacza optymalne oczyszczenie dpfa i rzadsze cykle = dłuższa żywotność całego napędu silnika bo mniej ropy w oleju ....
Gdy trafi do PL i gość Agra wirusa i będzie startował w Wa-Wie ze świateł to zapełni dpfa sadzami i po ptokach , reszte sobie dopiszcie
-
Davidbham
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
A ja mam takie pytanie . Zalożyłem diode i ona mi sie zapala teraz to wtedy wypala sie cała sadza z filtra ?? Nie gasze silnika wogole aż dioda nie zgaśnie .
Jakieś konsekwencje z tego sa jak zapala soe wypaĺanie co tudzień ?
Jakieś konsekwencje z tego sa jak zapala soe wypaĺanie co tudzień ?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak będziesz robił po 1000km to może ci się nawet wypalać co dziennie 
Wypalanie uzależnione jest od przekechanych kilometrów a nie od czasu :
-miato 300-600,
-trasa 600-1200 oczywiście + -
Wypalanie uzależnione jest od przekechanych kilometrów a nie od czasu :
-miato 300-600,
-trasa 600-1200 oczywiście + -
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dlatego ci goście plota bzdury o wypalaniu co dzień. Wypalanie zależy od napełnienia filtra sadzą, czy tam cząstkami stałymi jak kto woli. Jak wyżej napisane po mieście będzie do zrobienia mniej km na trasach więcej miedzy procesami wypalania.
Oczywiście jazda miejska i częstsze wypalania to szybsze pogorszenie właściwości oleju. Paliwo wtryskiwane jest podczas suwu wydechu, aby podgrzać spaliny a przez nie dpf. Część jego spływa nie po ściankach tłoka jak mówi ekspert na filmie. A po ściankach cylindra do miski olejowej. Druga sprawa to, że przy jeździe miejskiej temperatura spalin jest niższa a silnik często nie rozgrzany. Wiec siłą rzeczy tego paliwa wtryskiwane jest więcej. To samo tyczy wypalania na postoju. Dlatego niestety nowoczesny diesel woli trasy. Ale sam dpf nie jest na tyle kłopotliwy by jakoś naprawdę uprzykrzał życie. Trzeba tylko znać pewne reguły. I lepiej by było gdyby tacy pseudo eksperci radzili ludziom jak z tymi autami postępować, że można np. założyć diody sygnalizujące wypalanie. A nie szukali jeleni do ogolenia z kasy.
Oczywiście jazda miejska i częstsze wypalania to szybsze pogorszenie właściwości oleju. Paliwo wtryskiwane jest podczas suwu wydechu, aby podgrzać spaliny a przez nie dpf. Część jego spływa nie po ściankach tłoka jak mówi ekspert na filmie. A po ściankach cylindra do miski olejowej. Druga sprawa to, że przy jeździe miejskiej temperatura spalin jest niższa a silnik często nie rozgrzany. Wiec siłą rzeczy tego paliwa wtryskiwane jest więcej. To samo tyczy wypalania na postoju. Dlatego niestety nowoczesny diesel woli trasy. Ale sam dpf nie jest na tyle kłopotliwy by jakoś naprawdę uprzykrzał życie. Trzeba tylko znać pewne reguły. I lepiej by było gdyby tacy pseudo eksperci radzili ludziom jak z tymi autami postępować, że można np. założyć diody sygnalizujące wypalanie. A nie szukali jeleni do ogolenia z kasy.
-
kud
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
Na wypalanie ma wpływ tyle czynników, że nie ma sobie co głowy zawracać - (ilość uruchomień silnika, jazda w cyklu miejskim, krótkie dystanse, emerycka jazda etc). Wystarczy zakodować sobie w głowie, że pali się dioda to jadę zrobić rundkę dalej albo zatrzymuję pojazd i trzymam 2k obr/min. Ja preferuję opcję z dodatkową przejażdżką. Prowadzę statystykę i moje wypalenia wyglądały tak na przestrzeni od ok. lutego:
990-772-652-615-606-500-591-441-492-354-478-414-383-505-268
Jak widać jeżdżę większość w mieście, od czasu do czasu trasa. Oleju 2T (LM 1052) używam różnie - co 2-3 tankowania, olej silnikowy natomiast wymieniam co 10-12 tys. km. Wystarczy przestrzegać pewnych reguł i będzie okej. Proponuję niektórym osobom wyluzowanie.
990-772-652-615-606-500-591-441-492-354-478-414-383-505-268
Jak widać jeżdżę większość w mieście, od czasu do czasu trasa. Oleju 2T (LM 1052) używam różnie - co 2-3 tankowania, olej silnikowy natomiast wymieniam co 10-12 tys. km. Wystarczy przestrzegać pewnych reguł i będzie okej. Proponuję niektórym osobom wyluzowanie.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Już widzę twoje wyluzowanie, gdybyś jako osoba nie świadoma skorzystał z usług takich panów. Zostawił im tysiaka (różnica ceny wyczyszczenia df a wycięcia) a następnie nie świadomy niczego został zatrzymany gdzieś na urlopie za granicą i wybulił jeszcze kilkaset euro. Ciekawe czy wtedy byś se doradził wyluzowanie?
Może mój ton się komuś nie podoba. Ale ja będę się cieszył, gdy choć jedna osoba nie da się na te bzdury nabrać dzięki lekturze tego co tu piszę.
Może mój ton się komuś nie podoba. Ale ja będę się cieszył, gdy choć jedna osoba nie da się na te bzdury nabrać dzięki lekturze tego co tu piszę.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Niestety Panowie, ale w Polsce nadal świadomość w dziedzinie motoryzacji jest stosunkowo mała. Ludzie kupują diesla, bo mają od dawna zakodowane w głowie, że diesel jest oszczędny. Mało kto wnika w detale - że na przykład diesel na krótkich odcinkach pali tyle co benzyna, bo jest niedogrzany, albo że jest dpf, który może się zapchać, rozrzedzać olej, a nawet wykończyć silnik.
Sprawy ekologiczne i prawne to już w ogóle nikogo nie obchodzą do momentu jak patrol nie zrobi pomiaru i nie wlepi mandatu. Wtedy duże oczy i oburzenie - ale jak to? Wtedy z tego tysiaka robi się kilka, bo chyba zabrany jest dowód i trzeba doprowadzić samochód do stanu fabrycznego. A nowy dpf tani nie jest...
A kolega kud jeśli go dobrze zrozumiałem to właśnie miał na myśli - żeby być świadomym i dbać o dpf a problemu nie będzie.
Sprawy ekologiczne i prawne to już w ogóle nikogo nie obchodzą do momentu jak patrol nie zrobi pomiaru i nie wlepi mandatu. Wtedy duże oczy i oburzenie - ale jak to? Wtedy z tego tysiaka robi się kilka, bo chyba zabrany jest dowód i trzeba doprowadzić samochód do stanu fabrycznego. A nowy dpf tani nie jest...
A kolega kud jeśli go dobrze zrozumiałem to właśnie miał na myśli - żeby być świadomym i dbać o dpf a problemu nie będzie.
-
kud
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
Hubertus - źle mnie zrozumiałeś. Pisząc o wyluzowaniu miałem na myśli ciągłe narzekanie na dpf i wciskanie ludziom kitu. Nie kierowałem tego do Ciebie. Ja kupowałem diesla ze świadomością jego zalet i wad. Wystarczy trochę poczytać, popytać - świadomie użytkować. Jak ktoś nie interesuje się swoim autem to niech buli kasę. Tobie doradzam czytanie ze zrozumieniem.
- Przemek80
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Goerlitz
Temat DPF więc tu zapytam. Jaki jest obecny koszt nowego dpf do insigni? Wszędzie słyszy się drogi , drogi itd. Szukając na Ebay ceny ,,jako nowy" są różne. Pytam tylko dlatego że w moim przypadku wycięcie nie może mieć miejsca bo auto nie przeszło by przeglądu.