--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
krajes
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Średnio mi się w takie środki chce wierzyć. Gdyby cokolwiek dawały to producenci oleju umieszczaliby je w jego składzie.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ale przecież one coś dają. Lepsze samopoczucie właściciela i chudszy portfel.
- Sebuś
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST EcoFLEX
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Czerwionka-Leszczyny
- Otrzymał piwo: 5 razy
Dokładnie, ten kto leje te "dodatki" to ma w podświadomości że po zastosowaniu ciszej, płynniej silnik pracuje i Bóg wie jeszcze co... Tylko że nikt tego jeszcze nie udowodnił.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Silnik może minimalnie ciszej pracować. Ale nie będzie to cichutko jak w mercedesie s. Reszta to efekt placebo.
-
evolution1
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Zabrze
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak uważacie, w mojej firmie stosujemy to od lat i zużywamy setki litrów rocznie tego M-L. Używamy tego w przekładniach maszyn, silnikach, instalacjach hydraulicznych i przed wprowadzeniem tego części zużywały się szybciej i wszystko chodziło głośniej więc kto chce niech wierzy kto nie to jego w sprawa 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
W innej firmie busy robią po 1 tys km na dobę. Silniki 2,0 tdi wytrzymują po 600 tys km bez poważnych awarii. Nikt tam nic nie leje. Oprócz oleju i paliwa. Więc nikt mnie nie przekona, że warto. Bo i bez da się jeździć i to bardzo długo.
-
Gizd
Właśnie miedzy innymi o to chodzi, ze jak auto robi te kilometry to nie potrzebuje tych dodatków a jeśli jest nie do końca eksploatowane zgodnie z przeznaczeniem jak to ma u nas miejsce, to są one koniecznie potrzebne.
Przestań sie upierać i wreszcie raz spróbuj. Taki pakiet Militec i 2T odmlodnil moja grubaskę o jakieś 100 tys Km.
Spróbuj dla hecy.
Przestań sie upierać i wreszcie raz spróbuj. Taki pakiet Militec i 2T odmlodnil moja grubaskę o jakieś 100 tys Km.
Spróbuj dla hecy.
-
Bodex
Hubertus , powinieneś wiedzieć ze silnik mniej sie zużywa gdy robi długie dzienne przebiegi , zwłaszcza diesel , najgorsza jest jazda miejska dla klekota .
Olej LM mam 65% żywotności i już jest głośno .
Potwierdzam Militec K2 wycisza prace uszczelnia szklanki popychaczy silnik pracuje precyzyjnie i ciszej
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Olej LM mam 65% żywotności i już jest głośno .
Potwierdzam Militec K2 wycisza prace uszczelnia szklanki popychaczy silnik pracuje precyzyjnie i ciszej
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Olej 2 t rzeczywiście pomaga i tego nigdy nie kwestionowałem. Nawet stosowałem. Ale nie non stop tylko wówczas, gdy słyszałem, że końcówki wtryskiwaczy się przycinają. Nie trzeba nawet jakiejś wyszukanej marki. Wystarczy Miksol. Kiedyś miałem craftera z przebiegiem 460 tys km. Stał nie palony z dwa miesiące. Końcówki się przycinały, aż silnikiem czasami za trzęsło. 0,7 l Miksolu plus V power i trasa 500 km i silnik cykał. Używam oleju 2 t gdy słyszę problemy. Non stop nie widzę sensu. Aczkolwiek kultura pracy się poprawia. Jednak dla mnie to nie problem na tyle duży by bawić się z olejem na stacjach.
Natomiast co do płukanek, ceramizerów i innych wynalazków to jak dla mnie zbędne wydatki. Mam zbyt duże doświadczenie z autami o nawet dużych przebiegach, które w mojej rodzinie, pracy były eksploatowane z różną intensywnością. Octavia 1,9 tdi 310 tys km potrafiła stać dwa tygodnie czasami, wiele wyjazdów było kilometr czy dwa na miasto. Na koniec turbo do czyszczenia od tej miejskiej jazdy a silnik cykał. 3 lata 21 tys km bez żadnych dodatków i zero problemów. Tak więc nie mogę potwierdzić twojej tezy wręcz przeciwnie. Czy robisz kilometry czy nie podstawa to serwis. Wymiana oleju, filtrów i auto jeździ bez żadnych ekstra dodatków bez problemowo.
Natomiast co do płukanek, ceramizerów i innych wynalazków to jak dla mnie zbędne wydatki. Mam zbyt duże doświadczenie z autami o nawet dużych przebiegach, które w mojej rodzinie, pracy były eksploatowane z różną intensywnością. Octavia 1,9 tdi 310 tys km potrafiła stać dwa tygodnie czasami, wiele wyjazdów było kilometr czy dwa na miasto. Na koniec turbo do czyszczenia od tej miejskiej jazdy a silnik cykał. 3 lata 21 tys km bez żadnych dodatków i zero problemów. Tak więc nie mogę potwierdzić twojej tezy wręcz przeciwnie. Czy robisz kilometry czy nie podstawa to serwis. Wymiana oleju, filtrów i auto jeździ bez żadnych ekstra dodatków bez problemowo.
-
Bodex
Można jeździć i bez dodatków jedna nie można mówić że nic nie dają .
Oto tabela na golfie po zastosowaniu Ceramizera
Przed. I. Po

Oto tabela na golfie po zastosowaniu Ceramizera
Przed. I. Po

-
Gizd
Ceramizer kiedyś wlałem do VC do silnika i żadnej reakcji nie było. Ale może chodzi tez o specyficzne defekty. na jedne pomoże ten środek na inne inny albo wcale. Chyba wleje teraz do skrzyni, bo ktoś pisał, ze sie haczenie zdecydowanie zmniejszyło a w moje po Militecu tylko umiarkowanie znacznie.
Co do płukanek, ze są bezsensu a nawet szkodliwe to hubertus ma racje.
Co do płukanek, ze są bezsensu a nawet szkodliwe to hubertus ma racje.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ja to tu tylko zostawię
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
zapewne zrobiona przez tajne laboratorium producenta tego wynalazkuBodex pisze:Oto tabela na golfie po zastosowaniu Ceramizera
Przecież pomiar ciśnienia nie jest jakiś bardzo skomplikowany. Zmierz ciśnienie u siebie, dolej cudowny dodatek, polataj z rok / dwa i znów zmierz - wtedy wstaw wyniki. Jak będzie efekt powyżej granicy błędu pomiarowego to można mówić o jakimkolwiek efekcie.
-
Bodex
Zapewne mój test byłby najbardziej wiarygodny dla mnie ale juz inni powiedzieliby że współpracuje z firma ceramizer.
Wnioski wysunąłem z poniższego filmu , notabene fajnie się ogląda jak zażynają golfa bez oleju
https://youtu.be/R90_VTz2mK4
Wnioski wysunąłem z poniższego filmu , notabene fajnie się ogląda jak zażynają golfa bez oleju
https://youtu.be/R90_VTz2mK4
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2016, o 17:29 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
To ci szpece od dpf u. Zamiast po zgasnięciu silnika na placu rozebrać go i sprawdzić uszkodzenia i co zostało w środku to ciągali go na lince jak durnie. Co i tak nic nie dało. Kiedyś widziałem rozebrany silnik po moto doktorze. W kanałach olejowych wału korbowego były resztki tego cuda jak by ktoś silikonu napchał. Lepiej by było rozebrać taki silni i obejrzeć co i jak w środku. Fajnie byo by znaleźć na tym złomie podobny 1,6 i postawić go bez oleju i ceramizera tak samo na luzie. Sprawdzając jak długo wytrzyma.
Podsumowując ceramizer coś dam daje na granicy błędu pomiarowego. Ale jakość merytoryczna tego testu jest fatalna.
Podsumowując ceramizer coś dam daje na granicy błędu pomiarowego. Ale jakość merytoryczna tego testu jest fatalna.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
To chłopaki z Gdańska. Byłem tam kiedyś naprawiać auto w tym warsztacie samoobsługowym. O ile na początku pokazywali fajne rzeczy z zakresu mechaniki dla ludzi o bladym pojęciu, o tyle w zakresie mądrości w tematach typu dpf, ceramizer itp. jest słabo i nie oglądam tych odcinków.
-
Bodex
Można przyjąć że tak samo blade pojęcie Jak i ja ? Nie ?
Jednak sam fakt jazdy autem bez oleju jest ciekawy i prawdziwy , nie ?
Jednak sam fakt jazdy autem bez oleju jest ciekawy i prawdziwy , nie ?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ja też nie mam zbyt dużej wiedzy co do mechaniki. Większości uczyłem się z tego typu kanałów na youtube i powiem, że sporo się można dowiedzieć. Co do jazdy bez oleju to już wiele razy na wielu kanałach to pokazywali. Obejrzeć w ramach ciekawostki ok, ale żeby snuć jakieś dalekosiężne wnioski to nie wiem. Wydaje mi się, że dużo lepszym wyznacznikiem działania było ograniczenie kopcenia tego drugiego auta.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Nie ma co się ekscytować jazdą bez oleju. Bo tak naprawdę nie wiemy po ilu minutach takiej pracy panewki wymagały remontu. To, że od razu nic się nie urwało nie znaczy, że np po 15 minutach takiej pracy mogli byśmy nalać oleju i silnik jeździł by dalej długo i bezawaryjnie.Nie wiemy tez jak by długo pracował silnik bez oleju i bez zastosowania w nim uprzednio ceramizera. Jazda bez oleju sama w sobie czy już na pewno próba holowania auta, ąż się coś urwie to zwykła głupota i dziecinada. Idea testu fajna niestety sknocona.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak już coś dolewać to fajne środki ma Xado. W peugocie 307 dodałem do wspomagania i pompa zaczęła ładnie cicho pracować. Mają fajne środki do rewitalizacji.
Xperia Z3
Xperia Z3