--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przerywanie przerywana praca silnika 2.0 CDTI

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przerywanie przerywana praca silnika 2.0 CDTI

Post autor: elfiasty » 12 sie 2016, o 20:25

miałem podobne objawy przy obrotach poniżej 2k auto na drodze praktycznie w tym samym miejscu(uprzedzając pytania mam dojazd do asfaltu) zawsze mi szarpnęło tak jak piszecie. Wymieniłem filtr oleju, filtr powietrza, olej(+ przed wymianą zastosowałem preparat do czyszczenia kolektora dolotowego LM i do tego płukanka) i objawy zniknęły. Moim amatorskim zdaniem jest to wina zasyfionego kolektora lub przepustnicy + zaworu egr, który na zimnym silniku podaje spaliny.

mirojet

Post autor: mirojet » 13 sie 2016, o 21:19

narazie będę jezdził obserwował a przy okazji wymienię ten filtr paliwa

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 13 sie 2016, o 23:30

Mam dokładnie tak samo, gdy auto jest zimne przerywa/poszarpuje przy powolnym przyspieszaniu poniżej 2k rpm, głównie na 1 i 2 biegu.
W poprzedniej Vectrze C 2,2 dti miałem dokładnie tak samo. Po wyczyszczeniu EGR'u była poprawa na kilka tygodni.
Olewam :)

Emarcin2
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Kielc

Post autor: Emarcin2 » 29 kwie 2025, o 09:00

Przeczytałem wszystkie odpowiedzi do tego pastu ponieważ miałem to samo pisze miałem bo właśnie zażegnałem problem a moja Insignia odżyła. To co zrobiłem to wystarczyło wyjąć odpiąć czujnik temperatury zewnętrznej ale ważne by to zrobić wtedy kiedy na dworze jest niska temperatura u mnie było 7 stopni i po odłączeniu czujnika tak pozostało. Czyli dzisiaj jest na prawdę ciepło moja Insignia powinna już szarpać ale ze myśli że jest tylko 7 stopni na dworze wszytko śmiga jak należy. Pozdrawiam.

magda
Lejdis
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2012
Miasto: Książ Wielkopolski
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: magda » 30 kwie 2025, o 08:34

Cześć, nie wiem czy pod dobry temat się podpinam, bo w sumie silnik działa, ale jakby „falował dźwiękiem”. Czy to możliwe, że jest to kwestia wspomnianego termometra a może rozrządu a może filtra cząstek stałych - to się wymienia czy przedmuchuje?

dropbox.com/scl/fi/umecsox1vndytlz9tx6ik/Opel-insignia-ctdi-2.0.mov?rlkey=xaby91pc0pz29giya5kn1ln53&st=rn490a6f&dl=0

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”