--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlocki hamulcowe
-
Adam1003
- Forumowicz
- Auto: 1.8 T
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Klocki hamulcowe
No dokładnie jest jak piszesz dlatego też najwięcej problemu jest w przypadku tarcz 296mm, 321mm już nieco mniej choć i tak zdarzają się przy słabszych tarczach i klockach.
-
krajes
Za te tarcze 296mm do Insigni to ktoś powinien w oplu robotę stracić. 321mm to za mało a 296mm to zbrodnia.
-
Patryk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Nie możemy porównywać astry do insigni oraz tarcz i klocków z opc do zwykłych hamulców. W insigni jest problem z biciem kierownicy spowodowany budową zacisku i cały układ przegrzewa
się.
się.
-
Gizd
A wiecie cos więcej o tym zacisku?
Wiele porównywalnych aut ma porównywalne hamulce a bicie tarcz jakby rzadziej występowało. Wiec może te zaciski cos nie tego.
Wiele porównywalnych aut ma porównywalne hamulce a bicie tarcz jakby rzadziej występowało. Wiec może te zaciski cos nie tego.
-
evo
U mnie jest bicie na kierownicy jak temperaturę załapie . Klocki nowe tarcze przetoczone na zimnym tego nie ma . Co robic ?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Na rozgrzanych hamulcach? Ja bym obstawił, że powodem są tarcze. Po przetoczeniu miejscami tokarz zebrał więcej materiału i jak tarcza się nagrzewa to materiał rozszerza się nierównomiernie i tarcza się wypacza. Jak ostygnie to kurczy się i wraca do normy.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Na tokarce można sobie przejechać tarcze do Łady, taka prawda. W ostateczności tylne, ale nie przednie. To się wymienia w komplecie, a już zwłaszcza w Insignii, w której tarcze mają ciężki żywot i często kończą się wcześniej niż klocki. Teraz okaże się, że musisz jednak dać nowe tarcze. I co, wyrzucisz prawie nowe klocki? Bo tak właśnie powinieneś zrobić - klocek układa się do tarczy, szczególnie, że Twoje równe nie są.
M.
M.
-
Bodex
KAMYK masz lżejsze auto,
Tarcze toczy się wyłącznie na piaście , sa do tego specjalne maszynki z diamentem .
Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu czy nie biją wam.piasty !!!!! Sa tak skromne że gumiarz jeśli nie dociąga dynamometrycznym, to pneumatykiem łatwo je powygina .
Zaczynamy od oczyszczenia piast i tarcz do "białego" i pomiaru bicia piast , potem osadzenie tarcz i znowu pomiar bicia tarcz.
Do czego to doszło .... w Uno młotkiem osadzałem i nic nie biło
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Tarcze toczy się wyłącznie na piaście , sa do tego specjalne maszynki z diamentem .
Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu czy nie biją wam.piasty !!!!! Sa tak skromne że gumiarz jeśli nie dociąga dynamometrycznym, to pneumatykiem łatwo je powygina .
Zaczynamy od oczyszczenia piast i tarcz do "białego" i pomiaru bicia piast , potem osadzenie tarcz i znowu pomiar bicia tarcz.
Do czego to doszło .... w Uno młotkiem osadzałem i nic nie biło
-
evo
Tarcze sa dobrze zrobione bo już nie raz wożone są i w innych autach nie było problemu . a po 2 mówiłem ze minimalnie toczył bo nie było trzeba tylko tym mocno toczył i nie ma pulsującego pedału
-
Bodex
Czy po toczeniu został zrobiony pomiar bicia tarcz ?
Bo to ze toczył to jeszcze nic nie oznacza.
Bo to ze toczył to jeszcze nic nie oznacza.
-
krajes
Kupiłem zestaw na 4 koła tarcze Zimermann Sport Coat Z (nawiercane) + klocki ATE zwykłe. Mam układ hamulcowy 17".
No i mam dylemat, bo facet z brakeparts twierdzi, że te klocki nie dadzą rady w naszym autach i za 10 tys. znów będę miał bicie na tarczach. Nie uważacie, że to przesada? Testował ktoś podobny zestaw jak mój i ma jakieś odczucia?
Poleca klocki EBC yellow - ale różnica w cenie jest prawie podwójna..
No i mam dylemat, bo facet z brakeparts twierdzi, że te klocki nie dadzą rady w naszym autach i za 10 tys. znów będę miał bicie na tarczach. Nie uważacie, że to przesada? Testował ktoś podobny zestaw jak mój i ma jakieś odczucia?
Poleca klocki EBC yellow - ale różnica w cenie jest prawie podwójna..
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ja bym go posłuchał. Nie zapomnij, ze auto prawie 2 tony waży
na tańszych może być loteria a on chce sprzedać Ci pewnie 100% pewności zamiast 50/50. Weź te tarcze i klocki HAWK PERFORMANCE HPS
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
krajes
Tyle, że aktualnie mój portfel nie za bardzo chce go słuchać... Wyjazd wakacyjny, ubezpieczenia, komplety tarcz i klocków, oleje, płyny etc a chłopaki jeżdzą na zwykłych tarczach ATE i ich klockach i chyba nie narzekają.
Co do klocków Zimermann to pamiętajcie, że Zimermann nie produkuje klocków tylko same tarcze. Klocki jedynie pakuje w swoje pudełka.
Co do klocków Zimermann to pamiętajcie, że Zimermann nie produkuje klocków tylko same tarcze. Klocki jedynie pakuje w swoje pudełka.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Szkoda, żeby były problemy za jakiś czas tylko dlatego, ze oszczędziłeś pare złotych... No ale nie powiedziane, ze na 100% beda problemy! Także ja trzymam kciuki żeby było wszystko ok 
-
all35
witam,jako,że nie mam szalonego stylu jazdy wybrałem już tarcze:
http://www.onlinecarparts.co.uk/zimmermann-7586228.html
mam obecnie problem z zakupieniem klocków zimmermann w UK.
Co wybrać z dostepnych?-BREMBO ,JURID, EBC GREEN STUFF?
http://www.onlinecarparts.co.uk/car-bra ... d%5B%5D=48
http://www.onlinecarparts.co.uk/brembo-1661550.html
https://ebcbrakesdirect.com/automotive/ ... 008-/13954
http://www.onlinecarparts.co.uk/zimmermann-7586228.html
mam obecnie problem z zakupieniem klocków zimmermann w UK.
Co wybrać z dostepnych?-BREMBO ,JURID, EBC GREEN STUFF?
http://www.onlinecarparts.co.uk/car-bra ... d%5B%5D=48
http://www.onlinecarparts.co.uk/brembo-1661550.html
https://ebcbrakesdirect.com/automotive/ ... 008-/13954
-
crejzus
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A ST 2.0
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Trzebinia
- Postawił piwo: 1 raz
550 dni (1,5 roku) temu i po przejechaniu ok 40tys. km.
założyłem komplet (przód/tył) tarcz Zimmerman i klocków EBC Green Stuff które polecił mi BrakeParts
od samego początku aż do teraz nie było żadnych negatywnych zachowań - po prostu hamulce robiły swoje, bez bicia, piszczenia, grzania - dzisiaj nadal nie biją i są równie skuteczne w hamowaniu ale pojawiło się popiskiwanie i to w głównej mierze po odpuszczeniu hamulca i skręcaniu w prawo, najgłośniej po nocnym postoju - im bardziej rozgrzane tym popiskują mniej - efekt taki jakby się zapiekały i nie wracały po odpuszczeniu i ocierają delikatnie o tarcze..
O ile tylne tarcze nadal wyglądają jak nowe to na przednich pojawił się już delikatny rant i sporo rowków w obszarze roboczym. Zanim rozbiorę chciałbym zapytać jakie robicie przebiegi i co ile wymieniacie klocki? Czy wymiana samych klocków jeśli są zużyte pomoże czy trzeba inwestować w komplet bo być może tarcze zostały przegrzane?
założyłem komplet (przód/tył) tarcz Zimmerman i klocków EBC Green Stuff które polecił mi BrakeParts
od samego początku aż do teraz nie było żadnych negatywnych zachowań - po prostu hamulce robiły swoje, bez bicia, piszczenia, grzania - dzisiaj nadal nie biją i są równie skuteczne w hamowaniu ale pojawiło się popiskiwanie i to w głównej mierze po odpuszczeniu hamulca i skręcaniu w prawo, najgłośniej po nocnym postoju - im bardziej rozgrzane tym popiskują mniej - efekt taki jakby się zapiekały i nie wracały po odpuszczeniu i ocierają delikatnie o tarcze..
O ile tylne tarcze nadal wyglądają jak nowe to na przednich pojawił się już delikatny rant i sporo rowków w obszarze roboczym. Zanim rozbiorę chciałbym zapytać jakie robicie przebiegi i co ile wymieniacie klocki? Czy wymiana samych klocków jeśli są zużyte pomoże czy trzeba inwestować w komplet bo być może tarcze zostały przegrzane?
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
Jak masz popiskiwanie po odpuszczeniu hamulca to przede wszystkim sprawdź stan prowadnic zacisków i wszystkich gumek.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Tak jak wyżej kolega napisał. Do przejrzenia, oczyszczenia i ewentualnie przesmarowania prowadnice, bo po takim przebiegu mogło się tam zebrać sporo brudu i on powoduje piszczenie. Poza tym skoro piszesz, że na tarczach masz rowki to szkoda montować nowe klocki do zjechanych tarcz. Oczywiście klocki się ułożą, ale jeśli te bruzdy są dość duże i mocno wyczuwalne pod palcami to raczej wymieniaj komplet.
U mnie auto wg historii serwisowej zaliczało wymiany klocków co ok. 45 tysięcy i tarcz co ok. 80-85 tysięcy km, czyli 2 komplety klocków na 1 komplet tarcz.
U mnie auto wg historii serwisowej zaliczało wymiany klocków co ok. 45 tysięcy i tarcz co ok. 80-85 tysięcy km, czyli 2 komplety klocków na 1 komplet tarcz.