--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMetaliczny dźwięk sprzęgło alternatora
-
krystus25
Metaliczny dźwięk sprzęgło alternatora
Witam panów.
Mam problem z matalicznym dzwiekiem , mianowoscie przy obciążeniu np. Ruszenie , cofanie czasami podczas jazdy np przy brogu zwalniajacym jak silnik dostaje obciążenie.
Myślałem że to winna napinacza. Lecz zostało to wymienione.
Wymieniony rozrząd cały oraz napinacz rolka oraz pasek od alternatora. Dalej słychać tez metaliczny dzwiek. Zawieszenie ok.
Słychać ten dzwiek tylko z prawej strony dodam jeszcze że to anglik.
Ściągnąłem pasek od alternatora dziwiek ustał. Po założeniu paska wszytko bylo ok ale po 4 dniach znowu to samo.
Myślę czy to nie alternator lub klima.
Oba kręcą sie bardzo lekko ale maja luzy.
Macie jakieś propozycje? A może to całkiem co innego. Wymieniłem już dużo. I dalej nie mam odpowiedzi szukam na własną reke bo mechanicy w angli sa tacy żeby wszytlo wymienic.
Samochod:
Insignia 2.0 cdti 160 hpw. Sri 2011 rok
Mam problem z matalicznym dzwiekiem , mianowoscie przy obciążeniu np. Ruszenie , cofanie czasami podczas jazdy np przy brogu zwalniajacym jak silnik dostaje obciążenie.
Myślałem że to winna napinacza. Lecz zostało to wymienione.
Wymieniony rozrząd cały oraz napinacz rolka oraz pasek od alternatora. Dalej słychać tez metaliczny dzwiek. Zawieszenie ok.
Słychać ten dzwiek tylko z prawej strony dodam jeszcze że to anglik.
Ściągnąłem pasek od alternatora dziwiek ustał. Po założeniu paska wszytko bylo ok ale po 4 dniach znowu to samo.
Myślę czy to nie alternator lub klima.
Oba kręcą sie bardzo lekko ale maja luzy.
Macie jakieś propozycje? A może to całkiem co innego. Wymieniłem już dużo. I dalej nie mam odpowiedzi szukam na własną reke bo mechanicy w angli sa tacy żeby wszytlo wymienic.
Samochod:
Insignia 2.0 cdti 160 hpw. Sri 2011 rok
-
Bodex
Re: Metaliczny dzwiek
Tez mam podobnie bardzo cicho , rolka lub napinacz , chyba ze stuka to koło pasowe gumowo-metalowe okroilo gumę i stukają bezpieczniki.
Stetoskop może cie upewnić co dokładnie, ale nawet w tych /cenzura/serwisach opla nie posiadają tego prostego podstawowego narzędzia diagnostycznego .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Stetoskop może cie upewnić co dokładnie, ale nawet w tych /cenzura/serwisach opla nie posiadają tego prostego podstawowego narzędzia diagnostycznego .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
krystus25
U mnie to dość głośno jak by sie coś zawierało. Jak sie jedzie normlanie to nie słychać. Już mnie trafia bo samochód nie jest stary ale co mu jest to nie wiem moge nagrać dzwiek .
-
switek3
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
A ja mam dźwięk w kabinie innego rodzaju. w okolicach prawych przednich drzwi coś brzeczy jakby się szklanki o siebie obijaly. za Chiny ludowe nie mogę namierzyć tego a dźwięk jest dość denerwujące. jakiś pomysł?
-
ivo
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
ivo
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Na forum jest opisane dokładniej ! Ściągnij schowek silniczek jest zamocowań na 3 śruby ściągnij silniczek nasmarować wirnik bo on jest winny!
-
switek3
- Użytkownik
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Niestety, ale to nie silniczek. To jest wyraźne dzwonienie. Ma ktoś jakiś pomysł?
-
krystus25
Zrobione okazało się sprzęgło na alternatorze.
Zmylilo mnie to że jak ściągnąłem pasek to krecilo sie na łożyskach bardzo ladnie a tu jednak sprzęgło alternatora.
Zmylilo mnie to że jak ściągnąłem pasek to krecilo sie na łożyskach bardzo ladnie a tu jednak sprzęgło alternatora.
-
Got2BKrizz
- Nowicjusz
- Auto: insignia 1.8 lpg
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Re: Metaliczny dźwięk sprzęgło alternatora
Ja mam podobny problem i gdy zostawiłem auto żeby kupić zapalniczkę w kiosku, poszedł w pewnym momencie dymek jakby z sprężarki klimy, dźwięk został pomimo że odpiąłem sprężarke.
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
A ja mam troszkę inne pytanie - na jakich śrubach zamocowany jest alternator i jaki potrzebny jest klucz do zdjęcia sprzęgiełka.
-
kimba24
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 DTH
- Miasto: Ożarów Maz.
Z odkręceniem i wymontowaniem altka nie bedziesz miał problemu, przykręcony jest standardowymi śrubami i wyjmuje się go od góry, co do samego sprzegiełka potrzebny jest specjalny klucz, mi mechanik za browarka wymienił, minuta roboty, oczywiście alternator sam wymontowałem.Edit
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, o 11:53 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
-
Andrzej
pytanie czy to koło alternatora kreci się w obydwie strony czy tylko w jedną, zdejmowałem pasek i mogę kręcić kołem alternatora w obie strony ( czyli nie mam sprzęgiełka)
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Kółko powinno kręcić się w obie strony jest to tak zwana "dwumasa" gdyby nie to to byś rwał pasek klinowy za każdym odpaleniem/jeździe samochodem.
-
Andrzej
no to gdzie to sprzęgiełko, na jakiej zasadzie działa
W maździe jest sprzęgiełko i koło obraca się tylko w jedną stronę
W maździe jest sprzęgiełko i koło obraca się tylko w jedną stronę
-
kimba24
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 DTH
- Miasto: Ożarów Maz.
Sprzegiełko jest zabudowane w rolce napędowej alternatora, rolka obraca się w obie strony ale wirnik altka napędza tylko w jedną, po zdjęciu paska ręka można sprawdzić
- elfiasty
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
A czy ktoś z Was wymieniających sprzęgiełko alternatora może powiedzieć skąd ten dźwięk dochodzi ? Bo u mnie też coś dziwnie gra przy dodawaniu gazu. Jak stwierdzić czy to wspomniane przez Was sprzęgiełko alternatora? Otwieram machę, gaz, podchodzę od przodu i słychać dzwonienie ale bardziej mi się wydaje, że to dzwonienie słychać z tyłu silnika niż od strony pasażera.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jestem świeżo ,bo przed chwilą wymieniałem więc opiszę co i jak.
Najpierw sprawdzamy czy to na pewno sprzęgiełko w ten sposób
http://ww2.gates.com/europe/oap/pl/Wymiana.html
Jeżeli wystąpi jeden z objawów to wymiana jest bardzo prosta.
Zwalamy pasek, kupujemy sprzęgiełko i dodatkowo klucz do sprzęgiełka ( koszt 20 zł), potrzebujemy jeszcze torx 45 do zablokowania wałka. Jeżeli długość torxa będzie ok 5cm to nie trzeba demontować alternatora. Torx przechodzi przez środek klucza do sprzęgiełka. Trzeba zablokować torxa najlepiej jakąś rurką o dół łapy silnika, a na klucz specjalny nakładamy odpowiedni rozmiar oczkowego i odkręcamy jednym uderzeniem w lewo, a potem to już ręką idzie. Cała operacja zajmuje max 20 minut. Oczywiście dla ułatwienia można zdjąć puchę filtra powietrza.
Najpierw sprawdzamy czy to na pewno sprzęgiełko w ten sposób
http://ww2.gates.com/europe/oap/pl/Wymiana.html
Jeżeli wystąpi jeden z objawów to wymiana jest bardzo prosta.
Zwalamy pasek, kupujemy sprzęgiełko i dodatkowo klucz do sprzęgiełka ( koszt 20 zł), potrzebujemy jeszcze torx 45 do zablokowania wałka. Jeżeli długość torxa będzie ok 5cm to nie trzeba demontować alternatora. Torx przechodzi przez środek klucza do sprzęgiełka. Trzeba zablokować torxa najlepiej jakąś rurką o dół łapy silnika, a na klucz specjalny nakładamy odpowiedni rozmiar oczkowego i odkręcamy jednym uderzeniem w lewo, a potem to już ręką idzie. Cała operacja zajmuje max 20 minut. Oczywiście dla ułatwienia można zdjąć puchę filtra powietrza.
-
Andrzej
rataj73 a mógłbyś podać wymiary tej nasadki (klucza) masz ten sam silnik co ja.
znalazłem taki i nie wiem czy będzie pasował ?
Wielowpust - 33 ząbki
Rozmiar klucza - 19,6 mm
Długość klucza - 30 mm
Napęd klucza - sześciokąt 17 mm
znalazłem taki i nie wiem czy będzie pasował ?
Wielowpust - 33 ząbki
Rozmiar klucza - 19,6 mm
Długość klucza - 30 mm
Napęd klucza - sześciokąt 17 mm