--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony zimowe
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Opony na zimę
Miałem 225/55 R17 i fakt, auto pływało po drodze przy szybszych manewrach, tak jak mówisz. Więc nie wyobrażam sobie co dzieje się przy 16". Z tego względu zmieniłem na 235/45 R18 i jest zdecydowanie stabilniej.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- paweltony
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiT 4x4
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
http://1opony1.pl/p/41213-nokian-wr-d4- ... 18-100v-xl obstawiał bym ten opony--->>klasa przyczepności A spalanie B tak wiec wydaje mi się Ok
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Wiele zależy od konstrukcji opony. U mnie drugie auto ma koła 195/65 R15 91H, czyli balony, no i różnice w zachowaniu pojazdu bywają bardzo duże, zależnie od sztywności ścianek opony. Fabrycznie miałem Conti letnie, po kilku latach założyłem Dunlop BluResponse z identycznymi parametrami. No i dramat, auto wcześniej dobrze jeżdżące zamieniło się na tych Dunlopach w ponton. Kompletnie do bani jeśli ktoś lubi ostrzej pociągnąć zakręty. Po sezonie odsprzedałem i wróciłem do starego bieżnika Conti.
Z tego powodu obawiałem się zakupu zimowek (od nowości miałem Pirelli Sottozero, na śniegu były do niczego, ale za to lubiały asfalt, takie opony na śródziemnomorską
zimę) - zmieniłem na Nokian WR D3, ale - uwaga - nie 91, tylko 95XL. Taka opona ma znacznie sztywniejszy korpus. No i bardzo dobrze zrobiłem, prowadzenie jest OK, żadnego pływania. Utraty komfortu nie ma co się obawiać przy wysokich profilach, a eXtra Load pozwala usztywnić oponę.
Co do wcześniejszego pytania o Nokiany - kiedyś jak je wybierałem, to oponiarz mi powiedział, że podobno od 16" w górę trafiają się na ogół Made in Russia, a że ja zamówiłem 15", to powinienem otrzymać Made in Finland. Takie też faktycznie przyszły. To było rok temu.
M.
Z tego powodu obawiałem się zakupu zimowek (od nowości miałem Pirelli Sottozero, na śniegu były do niczego, ale za to lubiały asfalt, takie opony na śródziemnomorską
Co do wcześniejszego pytania o Nokiany - kiedyś jak je wybierałem, to oponiarz mi powiedział, że podobno od 16" w górę trafiają się na ogół Made in Russia, a że ja zamówiłem 15", to powinienem otrzymać Made in Finland. Takie też faktycznie przyszły. To było rok temu.
M.
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: LDZ
Aż poszedłem sprawdzić co jest u mnie. Nokian WR D4 245/45 r18 made in Finland. Tak jak już wspomniałem złego słowa nie dam powiedzieć. Jeżdżę dość dynamicznie...
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
- paweltony
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiT 4x4
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
-
robert j
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Przy zimowych 245/35/20 nic nie pływa,stosuję i polecamAlex pisze:Miałem 225/55 R17 i fakt, auto pływało po drodze przy szybszych manewrach, tak jak mówisz. Więc nie wyobrażam sobie co dzieje się przy 16". Z tego względu zmieniłem na 235/45 R18 i jest zdecydowanie stabilniej.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie pogiąłeś felg na przyczajonych pod błotem i śniegiem dziurach?
Latasz na nich po mieście, czy raczej trasy?
Latasz na nich po mieście, czy raczej trasy?
-
robert j
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
A gdzie zimą śnieg? Jak jest to dwa dni.Raczej po mieście większość czasu i koła mają się dobrze.
-
pagong
a czy ktoś miał do czynienia z oponami zimowymi Dębica Frigo HP 2 ?
dokladniej chodzi mi o takie
http://allegro.pl/4-opony-225-50r17-deb ... 24152.html
zastanawiam się nad tymi oponami słyszałem wiele dobrego o poprzednim modelu, cena atrakcyjna, jedynie w niemieckich testach wypada tak sobie czy ktoś miał do czynienia z tymi oponami?
dokladniej chodzi mi o takie
http://allegro.pl/4-opony-225-50r17-deb ... 24152.html
zastanawiam się nad tymi oponami słyszałem wiele dobrego o poprzednim modelu, cena atrakcyjna, jedynie w niemieckich testach wypada tak sobie czy ktoś miał do czynienia z tymi oponami?
-
brzozas
Czy miał ktoś z Was może do czynienia z oponami all season Nokian Weatherproof. Mieszkam w UK w tamtym roku ilość dni ze śniegiem wyniosła 0 tak, że trochę bez sensu kupować zimówki. Zostałbym na letnich ale wybieram się w na święta do PL na 1,5 tygodnia no i nie chciałbym by zaskoczyła mnie po drodze zima. Patrząc na testy tych opon to opinie są bardzo pozytywne. Ma ktoś jakieś doświadczenie z wielosezonowymi?
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
A jak myślisz @gizd? Gdzie jest produkowana większość Michelin która kupisz w Polsce? W Polsce
Bridgestony, które były na aucie podczas zakupu w Niemczech (zimowe) gdzie były produkowane? W Polsce
producenci tych Marek nie mogą robić aż takich cudów w składzie mieszanki i jakość wytworu bo to idzie na cała Europę, a nie tylko do Polski.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Gizd
No i co?
Chodzi o to, ze importerzy pomijają oficjalna siec dystrybucji na dany kraj czy region i sprowadzają ruskie Nokiany do De bo są tańsze albo brazylijskie Micheliny a powinny być fińskie i francuskie, które nie tylko pod katem parametrów są dostosowane do warunków w danym kraju/regionie ale i jakościowo są duze różnice w zależności od rynku. Tak samo jak z kawa, środkami do prania itp.
Tak, ze Ameryki nie odkryłeś.
Chodzi o to, ze importerzy pomijają oficjalna siec dystrybucji na dany kraj czy region i sprowadzają ruskie Nokiany do De bo są tańsze albo brazylijskie Micheliny a powinny być fińskie i francuskie, które nie tylko pod katem parametrów są dostosowane do warunków w danym kraju/regionie ale i jakościowo są duze różnice w zależności od rynku. Tak samo jak z kawa, środkami do prania itp.
Tak, ze Ameryki nie odkryłeś.
-
Bodex
Ja mam allseason Wredestein i świetnie latają , nie słychać , kapitalne prowadzenie i reakcja na skręt , a ostatni test na D18 na Olszynę - Bolesławiec A4 wykazał że mimo XL to też tłumią doskonale .
Wiec jestem mega zadowolony.
I mam made in Nederlande ...640 zł Szt.
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wiec jestem mega zadowolony.
I mam made in Nederlande ...640 zł Szt.
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Vredestein mają też tę zaletę, że zawsze są Made in Nedenlanden - po prostu oni nie mają innych fabryk.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
pozdro.,
mxw.
-
titanium
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Z tą Holandią to bym się nie do końca zgodził bo , Koncern Apollo Tyres LTD. który został założony w 1976 roku i działał głównie na rynku azjatyckim. W 2009 roku Apollo Tyres LTD. wykupił holenderskiego Vredesteina, co pozwoliło spółce rozszerzyć swoją ekspansję również na Europę.
Dzisiaj jest 15 największym producentem opon i posiada cztery bloki produkcyjne w Indiach, dwa w Afryce Południowej, dwa w Republice Zimbabwe i 1 w Holandii.
Dzisiaj jest 15 największym producentem opon i posiada cztery bloki produkcyjne w Indiach, dwa w Afryce Południowej, dwa w Republice Zimbabwe i 1 w Holandii.
-
Prikso
Witam
Stoję przed wyborem zimowek i po przeczytaniu tematu wybrałem dwie opcje lecz niewiem na która postawić :
1-nexen winguard sport
2-nokian wr d4
Dodam ze posiadam 17" czyli rozmiar 225/50
Która byście wybrali ?
Stoję przed wyborem zimowek i po przeczytaniu tematu wybrałem dwie opcje lecz niewiem na która postawić :
1-nexen winguard sport
2-nokian wr d4
Dodam ze posiadam 17" czyli rozmiar 225/50
Która byście wybrali ?
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Nr 2 i koniecznie Made in Finland.
pozdro.,
mxw.
pozdro.,
mxw.
-
titanium
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
To raczej w praktyce bardzo mało wykonalne , gdyż oficjalny kanał sprowadza tylko z Rosji.