--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Na postoju raczej tak nie rób. Możesz trochę gazu dać. Ale 2500 to raczej tylko w czasie jazdy. Wtedy jednak układ wydechowy jest chłodzony przepływem powietrza. Na postoju tego nie ma. całkiem możliwe, że możesz mieć jakąś drobna nieszczelność na łączeniu między turbo a wydechem. Lub jakieś brudy na wydechu się zapaliły. Stałeś na postoju. Pod maską czy autem nazbierało się dymu/spalin. Po takim gazowaniu silnik mógł się zagrzać. Włączył się wentylator i to wszystko wydmuchało.
Jeśli wypalanie jest na postoju staraj się włączyć jak najwięcej odbiorników prądu. Aby obciążyć silnik. Samo włącza się grzanie szyby i lusterek. Można klimę dodać, grzanie siedzeń jak ktoś ma. I cierpliwie czekać. Albo zrobić rundkę po okolicy.
Jeśli wypalanie jest na postoju staraj się włączyć jak najwięcej odbiorników prądu. Aby obciążyć silnik. Samo włącza się grzanie szyby i lusterek. Można klimę dodać, grzanie siedzeń jak ktoś ma. I cierpliwie czekać. Albo zrobić rundkę po okolicy.
-
waldi1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
Jak podniosłem maskę to wentylatory chodziły na maksa wiec odpaliłem silnik jeszcze raz na chwilę.
Mam nadzieję że nie uszkodziłem sinika i/lub turbo ale na pewno DPF się terraz dobrze wypalił...
Wydaje mi się, że samchód jedźi też normalnie.
-- 1 wrz 2016, o 14:24 --
Po tym jak zamontowałem sobie tę diodę, to zauważyłem, że ogrzewanie tych lusterkach i szyby to mi się zawsze włącza przy uruchamianiu zimnego silnika niezależnie od temperatury na zewnątrz i niezależnie od tych ustawień związanych z automatycznym odparowywaniem. Wyczaiłem, że jedynym sposobem na wyłączenie tej "bardzo przydatnej funkcji szczególnie w lato jak jest ciepło" jest osiągnięcie odpowiedniej temperatury silnika lub na chwilę zwiększenie obrotów powyżej 2000.
W serwisie Opla się poddali, więc w desperacji zdjąłem klemy z akumulatora i zwarłem je ze sobą na jakieś 5 minut.
Po podłączeniu akumulatora i odpaleniu silnika niestety dalej miałem ten sam problem, ale wtedy zaczęła się pojawiać jakaś informacjia, że niby wykryto zimowe opony (a mam letnie). Zacząłem się zastanawiać skąd komputer może wiedzieć, że niby mam zimowe pony skoro mam przecież letnie... Znalazłem w necie, że taki komunikat jest spowodowany brakiem czujników ciśnienia na felgach, których to ja nie mam.
Reasumując, prawdopodobnie jest jakaś funkcja w tym samochodzie, że jak nie ma czujników to wtedy komputer zakłada, że są opony zimowe a jak są opony zimowe to pewnie jest też zima no i wtedy już trzeba włączyć to ogrzewanie niezależnie od temperatury na zewnątrz i ustawień...
Może u szkopów jest tak, że jak jest +30 stopni na zewnątrz, to też jest jeszcze wtedy dla nich zima....
Pozdrawiam,
Waldemar
Mam nadzieję że nie uszkodziłem sinika i/lub turbo ale na pewno DPF się terraz dobrze wypalił...
Wydaje mi się, że samchód jedźi też normalnie.
-- 1 wrz 2016, o 14:24 --
Po tym jak zamontowałem sobie tę diodę, to zauważyłem, że ogrzewanie tych lusterkach i szyby to mi się zawsze włącza przy uruchamianiu zimnego silnika niezależnie od temperatury na zewnątrz i niezależnie od tych ustawień związanych z automatycznym odparowywaniem. Wyczaiłem, że jedynym sposobem na wyłączenie tej "bardzo przydatnej funkcji szczególnie w lato jak jest ciepło" jest osiągnięcie odpowiedniej temperatury silnika lub na chwilę zwiększenie obrotów powyżej 2000.
W serwisie Opla się poddali, więc w desperacji zdjąłem klemy z akumulatora i zwarłem je ze sobą na jakieś 5 minut.
Po podłączeniu akumulatora i odpaleniu silnika niestety dalej miałem ten sam problem, ale wtedy zaczęła się pojawiać jakaś informacjia, że niby wykryto zimowe opony (a mam letnie). Zacząłem się zastanawiać skąd komputer może wiedzieć, że niby mam zimowe pony skoro mam przecież letnie... Znalazłem w necie, że taki komunikat jest spowodowany brakiem czujników ciśnienia na felgach, których to ja nie mam.
Reasumując, prawdopodobnie jest jakaś funkcja w tym samochodzie, że jak nie ma czujników to wtedy komputer zakłada, że są opony zimowe a jak są opony zimowe to pewnie jest też zima no i wtedy już trzeba włączyć to ogrzewanie niezależnie od temperatury na zewnątrz i ustawień...
Może u szkopów jest tak, że jak jest +30 stopni na zewnątrz, to też jest jeszcze wtedy dla nich zima....
Pozdrawiam,
Waldemar
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Ja tam wyłączyłem ta opcję. Chociaż próbowałem kilka razy. Bo niby wyłączone ale jak u ciebie po odpaleniu grzało lusterka i szybę. Trochę źle zrobili, że to połączyli razem z klimą. Bo o ile latem nie potrzebuje po każdym odpaleniu grzania lusterek i szyby. To kilme tak. A jeśli to wyłączone to klimę muszę za każdym razem włączać wciskając auto.
- Snpp
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia '09
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: DWR
Czytam i czytam o tych problemach z dpf'em i tak się zastanawiam, co się dzieje z Insigniami u ludzi, którzy nie montowali tej diody i latają tylko po mieście.
To my, co pomotnowaliśmy diody i staramy się nie przerywać procesu wypalania mamy takie probleny, a co dopiero oni.
Masakra jakaś ...
To my, co pomotnowaliśmy diody i staramy się nie przerywać procesu wypalania mamy takie probleny, a co dopiero oni.
Masakra jakaś ...
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mam w rodzinie drugą insignię, też 2.0 cdti i tam nikt nie patrzy czy dpf się wypala czy nie, nawet nie chłodzi turbo. Kupiona 3 letnia od niemca miała 130tys km, teraz 230tys i jedyna usterka to pompa oleju do wymiany i raz musialo byc odpalone serwisowe wypalanie dpf. Moim zdaniem wcale nie jest to zły wynik. Wiele osób montując diody, lejąc monzola, zmienając olej 2x do roku musi więcej w serwis wkładać. Może zatem cały ten stres i pilnowanie wszystkiego pomaga bardziej naszej psychice niż naszemu autu
A może jest zupełnie inaczej i za obecne zaniedbania przyjdzie zapłacić następnemu właścicielowi.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bo panikujecie i tyle.Dpf zapytać to naprawdę trzeba się postarać. Przecież zanim zawali się konkretnie to auto i tak zgłosi komunikat o tym, że trzeba serwisowo wypalić.U siebie wiele razy przerywane wypalanie, bo nie będę czekał czy jeździł jak muszę odebrać dziecko czy choćby iść do sklepu czy banku.Dpf miał i ma się nadal dobrze
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Oczywiście, że tak jest. Masa ludzi jeździ bez żadnych kontrolek. Jeśli ktoś choć czasami przejedzie dłuższy kawałek to dpf sobie poradzi. Najgorzej jak ktoś jeździ codziennie po 3 czy 5 km. To jest problem. Ale takich też znam. Wyjmują dpf czyszczą go płynem do czyszczenia wkładów kominkowych i jeżdżą dalej. Jednak na takie krótkie jazdy najlepsze są francuzy. Bo nie przybywa w nich on w oleju silnikowym. Ze względu na tgz mokry dpf. czyli specjalny płyn dodawany przy wypalaniu dpf. Ja diodę zamontowałem bardziej ze względu na to, by uniknąć właśnie wypalań serwisowych. A olej zmienię jak mnie samochód o to poprosi. Nie dolewam też żadnych olejów 2 t do paliwa.
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
nie mam diody, a jeżdże 50% miasto 50% trasa, co raz zerkam na chwilowe zużycie paliwa, jak mi coś nie pasuje to sprawdzam na wyświetlaczu czy czasem nie włączyło się grzanie lusterek, przed każdym zgaszeniem też zerknę na chwilowe. To żaden problem.
-
lukas0122
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
A ja wyciąłem to ustrojstwo i święty spokój
Nawet na mocy te 5-10 KM zyskał.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Może tylko odzyskał tę moc, którą stracił w wyniku źle działającego filtra. Nawet ci co wycinają twierdzą, że usunięcie dpf nie podnosi mocy.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Jeśli masz wykres przed i po zabiegu, to chętnie zobaczę. Tak jak wyżej, wycięcie filtra nie zwiększa mocy, a jedynie może "odetkać" układ.lukas0122 pisze:A ja wyciąłem to ustrojstwo i święty spokójNawet na mocy te 5-10 KM zyskał.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Mnie tam nic już nie dziwi. Ktoś tu pisał jakiś czas temu, że dolanie dodatku do oleju czy oleju lub dodatku do paliwa dało mu 20 KM.
-
Bodex
Z pewnością takie miał odczucie gdy "odetkał" wtryskiwacz to moc wzrosła , ale nie ponad moc seryjną .hubertus pisze:edit
A z kąd laik może to wiedzieć ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2016, o 21:36 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
lukas0122
- Nowicjusz
- Miasto:
Z pewnością samochód odzyskał moc dzięki wycince dpf, nie twierdze że po takim zabiegu te 5-10 KM dodały się do seryjnej mocy.
-
waldi1
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
Jak pojedziesz do Niemiec to przy pierwszej kontroli dostaniesz mandat i przyjedziesz do Polski na lawecie...lukas0122 pisze:A ja wyciąłem to ustrojstwo i święty spokójNawet na mocy te 5-10 KM zyskał.
Nie wiem czy na tym więc w sumie zyskasz...
Oglądałem chyba na ZDF jak niemiecka policja wlepia mandaty Polakom którzy przekraczają granicę. Kolega mi mówił, że podobno to jest ich główne i najbardzie dochodowe zajęcie...
Oni dokładnie wiedzą, że u nas większość jeździ be katalizatorów i DPF-a i tylko czekają kiedy taki gościu przekroczy ich granicę.
-- 12 wrz 2016, o 16:20 --
Podeslij mi swoje ustawienie klimy jeśli możesz, to ustawię klimę dokładnie jak u Ciebie, to wtedy może i u mnie da się to wtedy jakoś wyłączyć... Już próbowałem prawie wszystkiego.hubertus pisze:Ja tam wyłączyłem ta opcję. Chociaż próbowałem kilka razy. Bo niby wyłączone ale jak u ciebie po odpaleniu grzało lusterka i szybę. Trochę źle zrobili, że to połączyli razem z klimą. Bo o ile latem nie potrzebuje po każdym odpaleniu grzania lusterek i szyby. To kilme tak. A jeśli to wyłączone to klimę muszę za każdym razem włączać wciskając auto.
Już jestem bliski rozebrania deski i odcięcia tego kabla od komputera co steruje grzaniem tych lusterek...
Grzaniem lusterek i szyby tylnej to ja mam zarządzać a nie jakiś tam komputer...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Ta mały knyf. Ostatnio rozleciał mi się kluczyk więc wziąłem drugi. Klimatyzacja ustawiona, że jak kręcę z swojej strony to u pasażera też się zmienia. No nowym kluczyku zmienia tylko u mnie mimo, że w ustawieniach jest, że obydwie. Aby to było postaremu trzeba przy włączonym zapłonie przyczymać guzik od otwierania na pilocie. Może to jakoś rozwiąże wasz problem.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
kicaj
- Użytkownik
- Auto: I
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: B/DE
Często przekraczam granicę o jeszcze kontroli nie widziałem. Stoi policja ale kontrola jest wyrywkowa i dotyczy bardziej przemytu.
With mobilephone sent.
With mobilephone sent.
-
lukas0122
- Nowicjusz
- Miasto:
Na szczęście mieszkam w Polsce i nie zamierzam się z niej ruszać 
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Przejeżdżałem trzy dni temu i nawet się nie zainteresowaliwaldi1 pisze: (...) Kolega mi mówił, że podobno to jest ich główne i najbardzie dochodowe zajęcie...
Oni dokładnie wiedzą, że u nas większość jeździ be katalizatorów i DPF-a i tylko czekają kiedy taki gościu przekroczy ich granicę (...)
a mogli, bo w większości przypadków, podczas modyfikacji wydechu wywala się DPF Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Z policją i łapaniem jest jak ze wszystkim - do czasu. Wszystko jest dobrze do czasu. Jeden przejedzie 10x i nawet nie spojrzą, a drugi za pierwszym razem zaliczy kontrolę. Nawet w trakcie kontroli mogą tego nie zauważyć i po sprawdzeniu dokumentów puścić dalej. O ile w Polsce jeszcze idzie się jakoś wykręcić, o tyle za granicą nie ma opcji.
A żeby nie było totalnego offtopa to u mnie przy przebiegu grubo ponad 200k DPF pracuje bez zarzutu, wypala się średnio co 400-750km, a czasem i więcej, oleju nie przybywa i póki co nie widzę sensu "kastracji".
A żeby nie było totalnego offtopa to u mnie przy przebiegu grubo ponad 200k DPF pracuje bez zarzutu, wypala się średnio co 400-750km, a czasem i więcej, oleju nie przybywa i póki co nie widzę sensu "kastracji".