--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Olej silnikowy to temat rzeka. Oleje spełniającą tą samą normę mogę być bardzo różne pod względem bazy z jakiej ten olej powstaje. Mając do wyboru olej GM 5W30 i Castrol EDGE Diesel FST 5W40 wybieram Castrol.
Obojętnie jaki by to nie był olej, to nawet już wszyscy twierdzą, że wymiana max 15 tys.
Realia są takie, że dobry olej jest przez 8-10 tys. Dłuższe wymiany sprawdzają się ewntualnie przy przelotach autostradowych bez katowania silnika. Gdzie ON, który się dostanie do oleju ma sznsę odparować.
Tutaj trochę o olejach
http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234
Obojętnie jaki by to nie był olej, to nawet już wszyscy twierdzą, że wymiana max 15 tys.
Realia są takie, że dobry olej jest przez 8-10 tys. Dłuższe wymiany sprawdzają się ewntualnie przy przelotach autostradowych bez katowania silnika. Gdzie ON, który się dostanie do oleju ma sznsę odparować.
Tutaj trochę o olejach
http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234
-
wojtekmzks
Millers Oils EE Longlife 5w40 5l czy lepszy będzie 5w30?
Jazda 50% trasa, 50% miasto. Trasa jazda mocno dynamiczna, miasto bardzo krótkie odcinki.
Jazda 50% trasa, 50% miasto. Trasa jazda mocno dynamiczna, miasto bardzo krótkie odcinki.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
@hubertus, co mnie obchodzą Twoje Craftery i ich 600 tyś na Castrolu.To jest forum Insingi- gdybyś nie widzieł to auto osobowe! Jak chesz porozważać o Crafterach to wskakuj na forum o dostawczakach...
akurat tak się składa, że u nas w firmie jeżdżą Skody osobowe TDI. Wyobraź sobie, że nawet osławione octavie 1,9 tdi nie wytrzymywały więcej niż 250-300 tyś bez poważnych awarii. Co więciej po 300 kkm, niektore miały wymianę motorowni. Tak ten Castrol i regularne wymiany dbały o silnik. oczywiście serwis Skoda. Apropos skrzyni, też są obliczne, na określoną ilośc kkm, tylko tam nie kazdy olej da radę i dlatego producen dmucha na zmine. Więc tkwij sobie dalej przy swoim, i wykładaj jak to jeżdżą Craftery.
akurat tak się składa, że u nas w firmie jeżdżą Skody osobowe TDI. Wyobraź sobie, że nawet osławione octavie 1,9 tdi nie wytrzymywały więcej niż 250-300 tyś bez poważnych awarii. Co więciej po 300 kkm, niektore miały wymianę motorowni. Tak ten Castrol i regularne wymiany dbały o silnik. oczywiście serwis Skoda. Apropos skrzyni, też są obliczne, na określoną ilośc kkm, tylko tam nie kazdy olej da radę i dlatego producen dmucha na zmine. Więc tkwij sobie dalej przy swoim, i wykładaj jak to jeżdżą Craftery.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
MI nie pozwalasz pisać o crafterach ale sam piszesz o skodzie. Twierdzisz, że napisałem coś czego nie napisałem. Ze ceramizer nic nie daje, że to to samo co motodoktor. Próbujesz z tym co sam zmyśliłeś się sprzeczać. Zaprzeczasz sam sobie w jednym poście. Czego ty w ogóle chcesz? Naprawdę myślisz, że ktoś uwierzy ci w bajki, że producenci skracają żywotność silników każąc lać marny olej. jak to piszesz by szybciej kupić nowy samochód. Za to do skrzyni każą lać dobry.
Gdybyś miał co nie co pojęcia o 1,9 tdi to wiedział byś, że kilka serii tego silnika w tym BXE miały wadę fabryczną tgz "łuszczących się" panewek. Nikt nie wie od czego to zależało. Jedne silniki padały inne nie. Ale wielu jak ty myślało, że to przez olej. Akurat taką skodę 1,9 tdi 105 Km miałem. Do 280 tys olej castrol wymieniany w aso co 25 - 30 tys km. Sprzedałem jak miała 310 tys i silnik żyleta.
Daruj sobie te mądrości bo tylko się ośmieszasz postępując wg zasadny nie ważne jaka głupota. Ważne aby moje słowo było ostatnie. Za dużo mam doświadczeń z samochodami robiącymi duże przebiegi. Aby ktoś zaprzeczający sam sobie w jednym poście mógł mi bajki opowiadać.
PS ja nie każę nikomu lać castrola ani go nie chwalę. Bo tego też nie zrozumiałeś. Ja tylko twierdzę od początku, że producent zalecając oleje o określonych normach narzuca nam minimum. Sami możemy zastosować olej lepszy i zmieniać go nawet co dzień.
Gdybyś miał co nie co pojęcia o 1,9 tdi to wiedział byś, że kilka serii tego silnika w tym BXE miały wadę fabryczną tgz "łuszczących się" panewek. Nikt nie wie od czego to zależało. Jedne silniki padały inne nie. Ale wielu jak ty myślało, że to przez olej. Akurat taką skodę 1,9 tdi 105 Km miałem. Do 280 tys olej castrol wymieniany w aso co 25 - 30 tys km. Sprzedałem jak miała 310 tys i silnik żyleta.
Daruj sobie te mądrości bo tylko się ośmieszasz postępując wg zasadny nie ważne jaka głupota. Ważne aby moje słowo było ostatnie. Za dużo mam doświadczeń z samochodami robiącymi duże przebiegi. Aby ktoś zaprzeczający sam sobie w jednym poście mógł mi bajki opowiadać.
PS ja nie każę nikomu lać castrola ani go nie chwalę. Bo tego też nie zrozumiałeś. Ja tylko twierdzę od początku, że producent zalecając oleje o określonych normach narzuca nam minimum. Sami możemy zastosować olej lepszy i zmieniać go nawet co dzień.
-
Bodex
Koledzy ! , z @hubrtusem nie wygracie na słowa , zawsze skrobnie dłuższy post .
A ja tak w skrócie dużym :
Olej w silniku nie tylko smaruje i chłodzi , się też reguluje nastawy szklanek zaworów.
Każdy silnik się zużywa i 200 tyś to należy mu pomóc skorygować luzy choćby po to zeby fazy otwarcia i zamknięcia zaworów były zbliżone do pierwowzoru, bi krzywej wałków nie przywrócimy.
Silnik właśnie dlatego pracuje ciszej .
Olej 2 T w ON smaruje i uszczelnia tłoczki pompy , co podnisi ciśnienie na listwie tym samym lepiej ON rozpylone nie spala się stukowo czy detonacyjnie i mniej ON w oleju .
To w takim dużym skrócie dla tych co znają jakie procesy zachodzą w silniku ..
Ja 20 wrzesnia będę zalewał LM top Tec 4600 + Militec + Mann + wymiana oringu smoka .
Dziękuję za uwagę .
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
A ja tak w skrócie dużym :
Olej w silniku nie tylko smaruje i chłodzi , się też reguluje nastawy szklanek zaworów.
Każdy silnik się zużywa i 200 tyś to należy mu pomóc skorygować luzy choćby po to zeby fazy otwarcia i zamknięcia zaworów były zbliżone do pierwowzoru, bi krzywej wałków nie przywrócimy.
Silnik właśnie dlatego pracuje ciszej .
Olej 2 T w ON smaruje i uszczelnia tłoczki pompy , co podnisi ciśnienie na listwie tym samym lepiej ON rozpylone nie spala się stukowo czy detonacyjnie i mniej ON w oleju .
To w takim dużym skrócie dla tych co znają jakie procesy zachodzą w silniku ..
Ja 20 wrzesnia będę zalewał LM top Tec 4600 + Militec + Mann + wymiana oringu smoka .
Dziękuję za uwagę .
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
No widzisz, wlaśnie tu jest Twój problem masz doświadczenia z dużymi przebiegami, co skutkuje wymianami oleju co kilka miesięcy i rzadkim wyłączeniom silnika. Te doświadczenia nijak mają się do osobówek z niższymi przebiegami. Moje doświadczenia dot. olejów to osobówki z częstym zapalaniem i gaszeniem silnika. Różni kierowcy, często dający w palnik po uruchomieniu. Sam jeżdżę prywatnie 15km do pracy i silnik nie ma szans nagrzać się w zimie. Wtedy ceramizer pomoże ochronić silnik. Proszę poczytaj o np. Ceratec liquy moly. Będziesz trochę mądrzejszy.
Ps. I nie miejszaj ludziom w głowach skoro sam nigdy nie zastosowałeś.
No i jeszcze w temacie celowego skracania żywotności silniķów. Zobacz i le bubli powstało w ostatnich latach. Pierwsze tdi 2.0, tsi, francuskie turbobenzyny, diesle 2.0 bmw itd.To jest właśnie konsekwencja dawania bardzo słabych częsci przystosowanych do określonej ilości kkm. Chyba nie sądzisz, że przy dzisieszych technologiach producenci nie są w stanie robić bezawaryjnch "pancernych" silników.
Ps. I nie miejszaj ludziom w głowach skoro sam nigdy nie zastosowałeś.
No i jeszcze w temacie celowego skracania żywotności silniķów. Zobacz i le bubli powstało w ostatnich latach. Pierwsze tdi 2.0, tsi, francuskie turbobenzyny, diesle 2.0 bmw itd.To jest właśnie konsekwencja dawania bardzo słabych częsci przystosowanych do określonej ilości kkm. Chyba nie sądzisz, że przy dzisieszych technologiach producenci nie są w stanie robić bezawaryjnch "pancernych" silników.
- Przemek80
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Goerlitz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ta dyskusja prowadzi do nikąd. Bo nie sądzę by dzięki tym postom ktoś raptownie zmienił zdanie na temat skuteczności danego dodatku do silnika.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Chłopaki, przepychanki słowne na PW! Proszę dbać o kulturę wypowiedzi na forum.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
-
wojtekmzks
W takim razie szybka zmiana tematu!
Płukanka Millers - jak stosować?
Wlewam do zimnego oleju, rozgrzewam auto, jeżdżę czy daje mu pracować przez 15-20min? Potem spuszczam olej i elegancko zalewam nowy?
Wlewam do zimnego oleju, rozgrzewam auto, jeżdżę czy daje mu pracować przez 15-20min? Potem spuszczam olej i elegancko zalewam nowy?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Instrukcja jest zawsze na opakowaniu. Z reguły do rozgrzanego oleju wlewasz płukanie i zostawiasz auto na jałowym przez ok. 10 minut. Po tym czasie gasisz i zlewasz olej.
-
Bodex
No tak , dobrze że przypomniałeś o płukanie , bede zmieniał oring smoka , to przed warto wszystko wypłukać , bo miska na wierzchu będzie i czasie wyczyścić do zera.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
No właśnie ja w kwestii Xado.P405 pisze:Jak już coś dolewać to fajne środki ma Xado. W peugocie 307 dodałem do wspomagania i pompa zaczęła ładnie cicho pracować. Mają fajne środki do rewitalizacji.
Xperia Z3
Znajomy mechanik od TDI VW polecił mi zalanie (właśnie wymieniłem olej na świeży) Xado Stage 1 Maximum. Niby w sieci opinie w samych superlatywach.
Środek tani nie jest bo jakieś 170PLN.
Jakie macie doświadczenia z tym środkiem w isi, wrażenia po ewentualnym zastosowaniu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- coolmobil
- Zapaleniec
Odpowiedz sie nie doczekałem ale tak czy inaczej zakupiłem ten środek, dziś będzie zalewany i po 1500-2000km zobaczymy jaki bedzie efekt.
-
kecif
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI ST
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: K-ce
Daj znać jaki efekt i jaki przebieg masz
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
- coolmobil
- Zapaleniec
Przebieg obecnie 177250 wiec zgodnie z opisem w okolicy 179 tys powinny byc juz jakieś efekty. Idzie zima, niby auto stoi w garażu ale pare razy bedzie nocować pod chmurką, a to cudo ponoć zabezpiecza dobrze silnik.
Dam znac czy coś zaobserwowałem.
Dam znac czy coś zaobserwowałem.
- coolmobil
- Zapaleniec

Dolane, zobaczymy jaki bedzie efekt
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Cudu nie będzie, tylko spokój duszy. Wiesz, że silnik będzie trochę albo w lepszej kondycji, albo lepiej zabezpieczony.
Xperia Z3
Xperia Z3
- coolmobil
- Zapaleniec
I to mi wystarczy. Jak będę miał świadomość ze po np zimowej mroźnej nocce na zewnątrz autko mniej dostaje w D przy odpaleniu. A może jeszcze na plus bedzie ciut lepsza kultura pracy 
-
maciekdaniel
- Nowicjusz
- Auto: insignia 2.0 ecoflex
- Miasto:
ja zastosowałem xado ale ten tańszy za 120 zł , dokładnej nazwy nie pamiętam...bez wątpienia silnik stał się cichszy..niby on wyrównuje ciśnienie w cylindrach ale tego stwierdzić nie mogę bo nie mierzyłem przed dodaniem...