--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
arturek991
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
kolego @tomek evo powtarzasz się z tymi testami w RPA
- na innych postach tego forum i innych forach też widze ze sobie robisz reklame
Dam Ci radę zrób sobie płatną kampanię reklamową jakąs porządną i to da Ci nalepszy skutek
A tego forum nie zasmiecaj !!!
- na innych postach tego forum i innych forach też widze ze sobie robisz reklame
Dam Ci radę zrób sobie płatną kampanię reklamową jakąs porządną i to da Ci nalepszy skutek
A tego forum nie zasmiecaj !!!
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pokaż mi gdzie i w jaki sposób zrobiłem sobie reklamę poprzednim postem. Czy wkleiłem link do sklepu? Czy napisałem, ze trzeba koniecznie zastosować ten czy tamten produkt z mojego sklepu. Czy chociaż podałem adres swojej strony www.? Jeśli podawanie w mojej ocenie fachowych informacji na temat oleju 2T i pisanie o dodatkach ogólnie jest dla Ciebie śmieceniem to o czym powinno się pisać na forum? Jak Kolega w mojej ocenie ma błędne wyobrażenie o jakości paliw na naszych stacjach i nie zna zagrożeń związanych ze stosowaniem paliw premium (zwykle niedostateczne smarowanie) to staram się przytoczyć merytoryczne argumenty. I najważniejsze pokaż mi gdzie napisałem nieprawdę?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Shell V-Power Nitro+ też zostało zaprojektowane, by usuwać osady zmniejszające moc silnika. W porównaniu z poprzednią wersją paliwa, Shell V-Power, zawiera o 25% więcej środka zmniejszającego tarcie. To benzyna o największej liczbie oktanowej w Polsce (ma 100 oktanów).
Shell V-Power Nitro+ Diesel wykorzystuje formułę najsilniejszego obecnie środka czyszczącego. Technologia została specjalnie opracowana w celu szybszego i efektywniejszego czyszczenia systemu wtrysku paliwa silników wysokoprężnych.
Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego, wzbogaconego pakietem dodatków uszlachetniających, które pomagają chronić oraz utrzymywać w czystości podzespoły silnika. Zapobiegają tworzeniu się osadów, redukują tarcie, poprawiają efektywność spalania. Dodatkowo zawierają inhibitory korozji, chroniące przed nadmiernym zużyciem metalowe części układu paliwowego.
Suprema 98 jest benzyną z poprawionymi właściwościami przeciwstukowymi, wzbogaconą o pakiet dodatków uszlachetniających. Jest zalecana do stosowania w pojazdach z turbodoładowaniem. Tak jak u wszystkich konkurentów – pozwala na zabezpieczenie jednostki napędowej przed tworzeniem się i odkładaniem osadów na zaworach, we wnętrzu komory spalania oraz dyszach wtryskowych, a także przed korozją układu paliwowego. Jest pozbawiona siarki i ołowiu. Korzyści to lepsze osiągi po oczyszczeniu jednostki z nagarów i niższe spalanie.
Także nie ma sensu dolewania jakiś specyfików
Shell V-Power Nitro+ Diesel wykorzystuje formułę najsilniejszego obecnie środka czyszczącego. Technologia została specjalnie opracowana w celu szybszego i efektywniejszego czyszczenia systemu wtrysku paliwa silników wysokoprężnych.
Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego, wzbogaconego pakietem dodatków uszlachetniających, które pomagają chronić oraz utrzymywać w czystości podzespoły silnika. Zapobiegają tworzeniu się osadów, redukują tarcie, poprawiają efektywność spalania. Dodatkowo zawierają inhibitory korozji, chroniące przed nadmiernym zużyciem metalowe części układu paliwowego.
Suprema 98 jest benzyną z poprawionymi właściwościami przeciwstukowymi, wzbogaconą o pakiet dodatków uszlachetniających. Jest zalecana do stosowania w pojazdach z turbodoładowaniem. Tak jak u wszystkich konkurentów – pozwala na zabezpieczenie jednostki napędowej przed tworzeniem się i odkładaniem osadów na zaworach, we wnętrzu komory spalania oraz dyszach wtryskowych, a także przed korozją układu paliwowego. Jest pozbawiona siarki i ołowiu. Korzyści to lepsze osiągi po oczyszczeniu jednostki z nagarów i niższe spalanie.
Także nie ma sensu dolewania jakiś specyfików
-
krajes
Napisałeś:
"Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego."
Nie wiem czy wiesz ale statoil bierze paliwo z gdańskiej rafinerii Lotosu te same, które Lotos sprzedaje na swoich stacjach.
Shell bierze po połowie z Gdańska i Płocka.
"Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego."
Nie wiem czy wiesz ale statoil bierze paliwo z gdańskiej rafinerii Lotosu te same, które Lotos sprzedaje na swoich stacjach.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak dla mnie tankowanie paliw premium to tylko Lotos i Statoil i tylko zimą przy dużych mrozach. Jedyne, które spokojnie znoszą wielkie mrozy.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
norbi333
- Ekspert
Ale zwykłe.Paliwa premium są sprowadzane lub specjalnie pod konkretne firmy dodawane specyfiki.krajes pisze:Napisałeś:
Poza tym to nie ja pisałem ,a kopiowane z artykułów o paliwach
-- 1 gru 2016, o 16:32 --
Z neta :
V-Power Diesel natomiast zawiera olej napędowy wyselekcjonowany z produkcji jednej z krajowych rafinerii, pakiet dodatków oraz pewną ilość syntetycznego oleju napędowego otrzymanego w procesie Gas-to-Liquid (GtL) w jednej z dwóch rafinerii na świecie: w Malezji i Katarze. - Innowacyjna technologia otrzymywania składnika GtL opracowana przez Shell polega na uzyskaniu paliwa syntetycznego z gazu ziemnego.
-
krajes
To jest marketingowy bełkot
)
Słowa klucze:
"zawiera olej napędowy wyselekcjonowany z produkcji jednej z krajowych rafinerii" - wyselekcjonowany
wybierają do której rury cysternę podpiąć.
"Jednej z krajowych rafinerii" - lepiej brzmi niż "Z rafinerii lotosu"
"zawiera pewną ilość syntetycznego oleju" - pewna ilość to ile? Litr na tonę?
Słowa klucze:
"zawiera olej napędowy wyselekcjonowany z produkcji jednej z krajowych rafinerii" - wyselekcjonowany
"Jednej z krajowych rafinerii" - lepiej brzmi niż "Z rafinerii lotosu"
"zawiera pewną ilość syntetycznego oleju" - pewna ilość to ile? Litr na tonę?
-
norbi333
- Ekspert
pakiet dodatków oraz pewną ilość syntetycznego oleju napędowego otrzymanego w procesie Gas-to-Liquid (GtL) w jednej z dwóch rafinerii na świecie: w Malezji i Katarze.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 10:53 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kolor czerwony zarezerwowany dla administracji
Powód: Kolor czerwony zarezerwowany dla administracji
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Zwykle tankuję ON na Orlenie, ostatnio zatankowałem Verve i nie widzę większej różnicy. Paliwo leję tylko na stacjach Orlenu, nie ma problemu z wtryskami, w firmie x samochodów lata na shellu, robią po kilkaset tyś. km i też jest spokój. IMO, pewna stacja, najlepiej właścielska danego koncernu i to wystarczy, nie ma znaczenia czy zwykłe czy premium.
Olej 2t robi zecydowaną różnicę w pracy silnika in plus, siknik pracuje ciszej a spalanie na postoju jest niższe i z mocih obserwacji wynika, ze warto go dolać, tym bardziej, że koszt niewielki. Wolę wydać kasę na 2t niż zapłacić więcej za paliwo premium.
Olej 2t robi zecydowaną różnicę w pracy silnika in plus, siknik pracuje ciszej a spalanie na postoju jest niższe i z mocih obserwacji wynika, ze warto go dolać, tym bardziej, że koszt niewielki. Wolę wydać kasę na 2t niż zapłacić więcej za paliwo premium.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Paliwa premium w większości wcale nie są specjalnie sprowadzane tylko pakiet dodatków jest do nich dodawany. Owszem dodatki w paliwach premium są i w dużej mierze są to tego samego typu dodatki co w dodatkach do paliwa ale po pierwsze stężenie tych substancji jest najczęściej wielokrotnie niższe, po drugie dodatki nie są tak kompleksowe a po trzecie i być może najważniejsze tankowanie paliw premium wychodzi drożej niż samodzielne dodawanie dodatków. Wystarczy tankować na zaufanej, niekoniecznie markowej stacji zwykły ON wiec zwykle różnica w cenie jest dużo, dużo większa do 1l niż stosowanie dodatku.
Samodzielne stosowanie dodatków ma tą zaletę, że najczęściej mamy pełniejszą informację odnoście składu, właściwości, działania i mimo, że dalej sporo jest marketingowego bełkotu to w przypadku paliw premium koloryzowanie jest na całego. Samodzielnie stosując dodatek sami wiemy ile i czego dolewamy.
O tym GTL od Shella w odniesieniu do oleju napędowego to nie wiedziałem. GTL to generalnie technologia wykorzystywana w produkcji olejów silnikowych. Taki trochę lepszy hydrocraking. Oleje Shella z serii Helix Ultra wykorzystujące tą technologię sa całkiem ok.
Samodzielne stosowanie dodatków ma tą zaletę, że najczęściej mamy pełniejszą informację odnoście składu, właściwości, działania i mimo, że dalej sporo jest marketingowego bełkotu to w przypadku paliw premium koloryzowanie jest na całego. Samodzielnie stosując dodatek sami wiemy ile i czego dolewamy.
O tym GTL od Shella w odniesieniu do oleju napędowego to nie wiedziałem. GTL to generalnie technologia wykorzystywana w produkcji olejów silnikowych. Taki trochę lepszy hydrocraking. Oleje Shella z serii Helix Ultra wykorzystujące tą technologię sa całkiem ok.
-
norbi333
- Ekspert
Ja wolę więcej zapłacić za paliwo premium niż się bawić w dolewanie jakiś specyfikówdarek0808 pisze: Wolę wydać kasę na 2t niż zapłacić więcej za paliwo premium.
-
Bodex
Może was zainteresuje test od wschodnich Słowian ? Bo kapitaliści wszystko zrobią by sprzedać.
https://youtu.be/zwNicULSTsk
http://oldieoel.shopgate.com/item/3133333030
http://www.ceramicoil.pl/opis_produktow ... -10-p.html
Co o tym sądzicie ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
https://youtu.be/zwNicULSTsk
http://oldieoel.shopgate.com/item/3133333030
http://www.ceramicoil.pl/opis_produktow ... -10-p.html
Co o tym sądzicie ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 1 gru 2016, o 18:57 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
Czyli to tylko potwierdza ,że zamiast bawić się w specyfiki można spokojnie lać paliwa premium.tomek evo pisze:Paliwa premium w większości wcale nie są specjalnie sprowadzane tylko pakiet dodatków jest do nich dodawany. Owszem dodatki w paliwach premium są i w dużej mierze są to tego samego typu dodatki co w dodatkach do paliwa
Tego nie wiesz ,bo żaden koncern nie podaje co i ile dodaje.tomek evo pisze: po pierwsze stężenie tych substancji jest najczęściej wielokrotnie niższe, po drugie dodatki nie są tak kompleksowe
Jak to wyliczyłeś?tomek evo pisze:po trzecie i być może najważniejsze tankowanie paliw premium wychodzi drożej niż samodzielne dodawanie dodatków..
Ale mnie nie interesuje skład ,a działanie i właściwości. Co do marketingu to raczej jest odwrotnietomek evo pisze: Samodzielne stosowanie dodatków ma tą zaletę, że najczęściej mamy pełniejszą informację odnoście składu, właściwości, działania i mimo, że dalej sporo jest marketingowego bełkotu to w przypadku paliw premium koloryzowanie jest na całego. .
-
krajes
Norbi333 ale nikt Ci nie broni lać paliw premium i nie dolewać niczego. Ja widzę i słyszę różnicę kiedy leje same paliwo premium i kiedy leję paliwo premium + Monzol5C, więc możesz mówić co chcesz ale rzeczywistości nie nagniesz. Lej same paliwo i jeździj, oby jak najdłużej.
-
norbi333
- Ekspert
Dokładnie tak samo działa to w drugą stronę,Lej dodatki i jeździj jak najdłużej.To ,że Ty słyszysz różnicę to bez urazy ale również dobrze może świadczyć o kondycji Twojego silnikakrajes pisze:Norbi333 ale nikt Ci nie broni lać paliw premium i nie dolewać niczego. .
-
krajes
Mój silnik jest w znakomitej kondycji. Zrób doświadczenie. Dolej sobie Monzolu do jednego tankowania, najpierw posłuchaj silnika jak pracuje bez i co ile wypala Ci się DPF a potem sprawdź jak jest z tym dodatkiem. Wtedy podyskutujemy o faktach i nie będziemy gdybać.
-
norbi333
- Ekspert
Sorry ,ale Chyba nie do końca znakomita skoro specyfiki poprawiają pracę silnika,a w sumie po to je się stosuje
Osobiście nie mam co sprawdzać. Nie interesuje mnie czy dpf się wypala co 500 czy co 600 km.Ważne ,że się wypala.Jakoś kiedyś testowałem różne specyfiki i nigdy nie zauważyłem żadnej korzyści z ich stosowania.A na vectrze B 2..2 dti , zrobiliśmy około 200 tyś km na ON premium.Co w przypadku oleju silnikowego już potrafiłem zauważyć różnicę.
I w odróżnieniu od co poniektórych nie zachwycam się jakimiś specyfikami.W zupełności wystarcza paliwo premium.
Osobiście nie mam co sprawdzać. Nie interesuje mnie czy dpf się wypala co 500 czy co 600 km.Ważne ,że się wypala.Jakoś kiedyś testowałem różne specyfiki i nigdy nie zauważyłem żadnej korzyści z ich stosowania.A na vectrze B 2..2 dti , zrobiliśmy około 200 tyś km na ON premium.Co w przypadku oleju silnikowego już potrafiłem zauważyć różnicę.
I w odróżnieniu od co poniektórych nie zachwycam się jakimiś specyfikami.W zupełności wystarcza paliwo premium.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Podaj relane odczuwalne plusy stosowania tego paliwa premium. Bo marketing mnie nie iteresuje. w przypadku oleju 2T to cichsza praca układu wtryskowego oraz zmniejszone spalanie na postoju.norbi333 pisze:Ja wolę więcej zapłacić za paliwo premium niż się bawić w dolewanie jakiś specyfikówdarek0808 pisze: Wolę wydać kasę na 2t niż zapłacić więcej za paliwo premium.
-
norbi333
- Ekspert
Poległem.Rzeczywiście wyznacznik korzyści to spalanie na postoju
Jak będę chciał mniejsze to klimę wyłączę. Ale z ciekawości to ile masz te spalanie i w jakich warunkach.
I to żaden marketing ,bo nie mam nic wspólnego z branżą paliwową
Jak będę chciał mniejsze to klimę wyłączę. Ale z ciekawości to ile masz te spalanie i w jakich warunkach.
I to żaden marketing ,bo nie mam nic wspólnego z branżą paliwową
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Prosiłem Cię, żebyś podał plusy, i tutaj prosiłem żeby to nie był marketing ze strony producenta. Nie masz argumentów i rzeczywiście polegleś
. Spalanie sprawdzam w tych samych warunkach po dłuższej jeździe, przed zgaszeniem silnika pod domem, bez ksenonów oraz klimy, na światlach led, spalanie skacze od 0,7 do 0,9 na paliwie bez 2T. Na paliwie z 2T okolice 0,5 do 0,7. Sprawdzone wielokrotnie, bo nie zawsze pamiętam, żeby dolać olej 2t. I dla mnie jest to wyznacznik efektywności pracy silnika i ukladu wtryskowego. Nie chodzi mi o mniejsze spalanie samochodu, a o płynna pracę silnika.
Edytowane
Na paliwie premium nie widać jakiejkolwiek różnicy w spalaniu na postoju, podobnie było w passacie z pompowtryskami.
Edytowane
Na paliwie premium nie widać jakiejkolwiek różnicy w spalaniu na postoju, podobnie było w passacie z pompowtryskami.