Pierwsze słyszę o czymś takim. Ja czegoś takiego nie mam w komputerze....mam Navi 900 i 'duzy' wyświetlacz na zegarach.Edit
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 10:48 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin
-
myk6414
Jest taki widok. Zobacz czy nie masz go przypadkiem wyłączonego.wylde pisze:Pierwsze słyszę o czymś takim. Ja czegoś takiego nie mam w komputerze....mam Navi 900 i 'duzy' wyświetlacz na zegarach.Wlad pisze:Fakt włączenia podgrzewania tylnej szyby i lusterek możesz zaobserwować w menu komputera "główni odbiorcy energii" czy jakoś tak. W momencie wypalania tam pojawia się inf. o podgrzewaniu szyby i lusterek (jak ręcznie włączysz to też się pojawia).
-
myk6414
Coś mi się wydaje ze niektóre pozycje z menu można wyłączyć... ale pisze z pamięci.
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
U mnie po "malym" remoncie silnika + któreś z kolei turbo, nowy kolektor poprawiony ze sprawnymi klapami obecnie ponad 2100km i nasycenie dpf w okolicy 64% poniżej screen z op-com jak przejechane było nieco mniej kilka dni wczieśniej i nasycenie niecałe 60%

http://m.imgur.com/mMIOF4J
Auto ponad rok po wirusie a20dth

http://m.imgur.com/mMIOF4J
Auto ponad rok po wirusie a20dth
Ostatnio zmieniony 6 gru 2016, o 12:31 przez nika84-24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak najbardziej w trasie. Też miałem przyrost po 200 km 2%, w mieście 2% po 20 km.
- nika84-24
- Użytkownik
No właśnie nie sama trasa, ustostrada-miasto 60/40 albo nawet 50/50 ale bez stania w korkach
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Tutaj duże znaczenie ma w jakim momencie następuje wypalanie. Jeżeli w trasie to filtr wypali się do nizszego poziomu i jest większy zapas.
Od kiedy monitoruje stan u siebie to mam coraz lepsze rezultaty. Dzisiaj przy zapełnienia filtra 43% mam 420km. Poprzednio wypalanie miałem przy 640km. Jeżdżę głównie po Warszawie z tym ze staram się omijać korki.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Od kiedy monitoruje stan u siebie to mam coraz lepsze rezultaty. Dzisiaj przy zapełnienia filtra 43% mam 420km. Poprzednio wypalanie miałem przy 640km. Jeżdżę głównie po Warszawie z tym ze staram się omijać korki.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- nika84-24
- Użytkownik
No właśnie ja praktycznie zawsze trafiam wypalanie w drodze do pracy (autostrada) lub innej trasie. Zawsze wtedy jadę z obrotami około 2200/min. Jak do tej pory przez 3 lata nie udało mi się przy nie mal identycznych warunkach (trasa, miasto) mieć większego dystansu niż 1560km. Widocznie teraz sprawny kolektor odlotowy przyczynil się do obecnej sytuacji :p
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie rekord wynosił ok. 1300km (praktycznie sama trasa bez miasta). W tej chwili po zmianie paliwa na Lotos Dynamic wypalanie mam co ok. 1000km. Wcześniej było 700-750km mimo tankowania Vervy. W stylu jazdy nic się nie zmieniło. Może przeszli na stacjach na zimowe paliwo i stąd różnica.
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja nie mam takiej opcji w komputerze a szkoda.myk6414 pisze:U mnie wyglada to tak
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Wczoraj w nocy złapało mnie wypalanie przed dojazdem do domu przy zapełnieniu 82%.
Stało się coś na tyle dziwne że już wypalanie doszło do 70% i stanęło. Filtr stracił temp z 620 spadło do 280*C i tak stało chyba z 5 min. Stało się to przed zamkniętym przejazdem kolejowym gdzie musiałem się zatrzymać i jak ja stałem to i wypalanie tak jakby stało czyli temp. na filtrze 290-270 chociaż utrzymywałem obroty powyżej 2000. Nawet sprawdzałem na wolnych obrotach czy aby apka się nie zawiesiła ale wszystko działało. Spalanie chwilowe wskazywało 1,4L/h dioda się świeci czyli wypala tak jak apka wskazuje a na filtrze temp 270*C
Przejazd otworzyli ja ruszam i minutę póżniej wypalanie rusza, temp. filtra skacze do 690 i kończy wypalanie. Wypaliło do 37%
Miał ktoś coś podobnego?
Stało się coś na tyle dziwne że już wypalanie doszło do 70% i stanęło. Filtr stracił temp z 620 spadło do 280*C i tak stało chyba z 5 min. Stało się to przed zamkniętym przejazdem kolejowym gdzie musiałem się zatrzymać i jak ja stałem to i wypalanie tak jakby stało czyli temp. na filtrze 290-270 chociaż utrzymywałem obroty powyżej 2000. Nawet sprawdzałem na wolnych obrotach czy aby apka się nie zawiesiła ale wszystko działało. Spalanie chwilowe wskazywało 1,4L/h dioda się świeci czyli wypala tak jak apka wskazuje a na filtrze temp 270*C
Przejazd otworzyli ja ruszam i minutę póżniej wypalanie rusza, temp. filtra skacze do 690 i kończy wypalanie. Wypaliło do 37%
Miał ktoś coś podobnego?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Andrzej
Bez komputera mam tylko diodę ale wypalanie nastąpiło w mieście korki, światła i miałem taki objaw że dioda gasła jak stałem a jak ruszałem to się zapalała, wyjechałem z miasta i po chwili zgasła co wziąłem za info że zakończyło się wypalanie
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
@Zbyszek01 - wygląda na to, ze na postoju filtr się nie wypala, albo wypala się w minimalnym stopniu, a podwyższone spalanie i zapalona dioda wskazuje jedynie na podtrzymanie gotowości (?)
-
medor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: wielkopolska
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie dzisiaj jak widać na załączonych zrzutach całkiem nieźle Jutro czeka mnie trasa Przemyśl czyli ponad 600 do i z powrotem Zobaczymy jak będzie wypadało Przy dużych obrotach
Wysłane z mojego SM-G900F
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Andrzej
Panowie z komputerami potwierdźcie czy na postoju i wolnych obrotach DPF się wypala, czy tylko podczas jazdy.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Wypala się ale nie do tak niskiego poziomu.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020